Jump to content

Recommended Posts

witam!

mam zamiar kupić dwa dyski intela x25-v i zpiąć je w raid0 w ich10r

dyski miałyby być tylko pod system w7 x64 a na ważne pliki mam samsunga f1

i teraz mam pytanie czy warto je pakować w raid0,czy mocno odczuję podwojoną szybkość,i czy będzie w raidzie działał trim?

a co powiecie o tym:

 

 

PDP Patriot PS-100 32GB SSD, 2.5", 64MB cache, SATA 210MB/s, 150MB/s

nówki po 390pln

może są lepsze od tych intela

 

Te patrioty to syf, nie warto wydawać na to pieniędzy. Są dużo wolniejsze od Inteli.

 

W raid póki co Trim nie działa. Intel pracuje nad sterownikami ale trwa to już bardzo długo i nie wiadomo kiedy się to do końca uda.

Na razie patrz na to jak na brak Trim.

Podwojone prędkości sa tylko w operacjach liniowych. Odczyt losowy jest niemalże taki sam ale są przypadki kiedy daje przyspieszenie.

Tu masz świeży TEST i trochę straszy TEST2 tych modeli w Raid. Sam oceń.

Edited by rafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nietypowe pytanko: czy jest na sali ktos z Warszawy, kto moglby mi pozyczyc jakies SSD na tydzien-dwa? Coraz bardziej kusi mnie zakup takiego wynalazku, ale zanim wydam kilkaset zlociszy, to wolalbym zobaczyc, jak sie to sprawuje.

 

 

"wynalazku" :)

 

czy jest na tym forum jakaś osoba która mówi że się źle sprawuje ?? a sporo tu mówiono chyba już :)

 

mam prawie pół roku SDD i za żadne skarby nie wymienił bym na "wynalazek" HDD mający więcej lat niż ja :

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słabiutkie toto mimo wszystko. Nie ma boosta w random niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie moze być boosta w randomie skoro dysk uczy się najcześciej używanych plików i to je ładuje na SLC. Więc imho każdy syntetyczny test random jednak będzie krzywdzący dla takiej hybrydy.

 

No i 250tka kosztuje mniej niż Intel 40 ;)

 

Ale tak w sumie chcialbym by ktos poszedl o krok dalej i zaoferował dysk widziany jako dwie partycje/dwa dyski w OSie łączący np. Kingstona 30+ mechanicznego twardziela 250, byloby jak znalazl dla laptopow. Ciekawe czy to możliwe technicznie.

 

PS. Spóźnili się dwa miesiące jakby było dostępne wcześniej to bym wział takiego do laptopa, a tak musiałem z bólem serca nabyć Intela 80 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak to opisał Michaelius - dyski hybrydowe zostały stworzone z myślą o Viście, aby uzupełnić i zwiększyś jeszcze bardziej efektywność mechanizmu SuperFetch. Pamiętacie jaką były porażką hybrydy na początku gdy testowano je na XP'eku - konstrukcja Samsunga, która nie dawała jakiegokolwiek wzrostu wydajności w porównaniu ze zwykłym dyskiem nie wyposażonym we Flash? O ile mnie pamięć nie myli to ten Samsung miał 256MB flash'u.

Od tego czasu przestało być o nich słychać. Ale widać, że Seagate też stworzył swoją wersję z większym SSD i stara się wypuścić swoje rozwiązanie na rynek.

 

Jeśli Vista i obecnie Siódemka prawidłowo rozpoznaje takie hybrydy i faktycznie SuperFetch będzie "umiał" wpakować tam dane, które są najczęściej ładowane to może to być ciekawa alternatywa. A sam SF zwykle potrzebuje około dwóch tygodni używania kompa aby efektywnie przeprowadzić optymalizację.

 

Ciekaw jestem czy ktoś rozpracuje firmware tego Seagate'a tak aby można było stworzyć dwie partycje - jedną obejmującą tylko SSD i drugą tylko HDD. 4GB to mało ale dla XP'eka wystarczy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sadzac po wynikach hybryda vs velociraptor to lepszy , ale za cene 500tki masz Intela 40+Samsunga F3 500 ;)

 

Tak, tylko do laptopa ciężko zmieścić takie duo :)

 

Nawet, nawet ten sigejcior. Trzeba przyznać, że na czasie ładowania sysa i progsów dużo się zyskuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tylko do laptopa ciężko zmieścić takie duo :)

Da radę ;). Co prawda nie F3, bo ten jest bodajże 3,5", ale przy odpowiednim lapie (budowa modularna bądź większy lap z 2x hdd) można stworzyć taki zestaw ;). Mam tak u siebie - Intel 40GB SSD w miejscu fabrycznego dysku + 320GB 7200rpm w ultrabay zamiast DVD-RW - i jestem MEGA ZADOWOLONY :D...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze SSD. Agility 30GB vs Intel X25-V 40GB. Co wybrać na dysk systemowy Win7 x64? Zależy mi głównie na czasie bootowania, więc niby Intel ale ten słaby zapis trochę upierdliwy jest. Poza zapisem jak duża różnica względem X25-M 80GB? Chodzi mi o codzienną pracę i subiektywne odczucia, a nie o benchmarki, które znam 8)

 

http://www.anandtech.com/show/2829/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli Intel miałby być tylko SSD pod system - to wybór jest oczywisty. Systemy windowsowe (dla workstacji) zadowalają się zapisem 20-30MB/s i jest to w zupełności wystarczające do wydajnej i komfortowej pracy. Zapis bardzo małych plików jest lepszy niż w przypadku Agility.

 

W przypadku gdy potrzebujesz dysku uniwersalnego pełniącego także funkcję magazynu danych, dokumentów, multimediów etc., jeśli będziesz kopiował na SSD duże pliki to Agility będzie bardziej uniwersalny.

 

Gdybym miał kupować SSD i byłby to zakup do desktopa to wybrałbym Intela V pod system + cichy i chłodny HDD, niewykluczone że nawet 2,5 cala na magazyn danych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez wlasnie mam podobny problem , tylko ze sie zastanawiam miedzy intelem x25-m 80 GB a OCZ agility / vetex (turbo) 60 GB .....

i nie wiem co wybrac .... ten intel ma bardzo slaby zapis (70 MB ) , agility ma 2x wiecej , ale za to intel ma lepszy odczyt i wieksza pojemnosc ....

dysk ma byc pod system i moze pare gier . zaden magazyn ! do tego mam samsunga f3 :) ....

co wybrac ??? chyba intel co nie ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pod system i ewentualnie gry to po co Ci mega zapis ( 70 MB to i tak jest sporo ) dodatkowo Intel oferuje parę GB więcej. Odpowiedź jest prosta, brać Intela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie pytanko: testował ktoś może albo nie wiecie jak się spisuje 40GB Intela G2 na chipsetach AMD? Są jakieś różnice w wydajności dysku w przypadku pracy na AMD 890GX a Intel P55? Z tego co śledzę ten wątek to większość użytkowników SSD ma raczej kontrolery Intela, a ciekaw jestem jak się spisuje SSD Intela na platformie AMD (chodzi mi o najnowsze chipsety z serii 8xx)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie pytanko: testował ktoś może albo nie wiecie jak się spisuje 40GB Intela G2 na chipsetach AMD? Są jakieś różnice w wydajności dysku w przypadku pracy na AMD 890GX a Intel P55? Z tego co śledzę ten wątek to większość użytkowników SSD ma raczej kontrolery Intela, a ciekaw jestem jak się spisuje SSD Intela na platformie AMD (chodzi mi o najnowsze chipsety z serii 8xx)...

 

Nie spodziewałbym się żadnych zauważalnych różnic skoro już na starszych chipsetach użytkownicy byli zadowoleni. Jestem pewien na 1000% że można śmiało kupować SSD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerzucę swój post tutaj, bo w temacie win7 mały ruch.

"Siemka. Zawsze ja pomagam, to może wy coś poradzicie... może ktoś już spotkał się z taką przypadłością. Chodzi mi o uruchamianie systemu, a dokładniej o to, że po pojawieniu się napisu "uruchamianie systemu..." dioda od dysku mi przez 10s nawet nie mignie. Dopiero po tym czasie zaczyna rzeźbić i system wstaje momentalnie. Wcześniej 12s zajmowało uruchomienie do pulpitu, animacja nad napisem "uruchamianie.."WIN7 nie zdążyła do końca przelecieć, a teraz jest to 2x tyle. Nie wiem jak to ugryźć. Podgląd zdarzeń milczy, a w teście w WinBootinfo mam to:

WinInfo

(Dlaczego kopiowanie linku z numerem załącznika nie działa? -->> http://forum.purepc.pl/findpost-t324506-p3508572.html )

 

Jak widać praktycznie od początku ładowania komp zupełnie nic nie robi do... czeka, tylko nie wiem na co. Próbowałem już odłączać wszystkie dyski i inne zbędne graty - zostawić tylko SSD, ale 0 zmian. W Biosie ustawione AHCI od samego początku."

BTW: Można usunąć swój post, bo nie widzę takiej funkcji.

Edited by Elektronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

może ktoś już spotkał się z taką przypadłością. Chodzi mi o uruchamianie systemu, a dokładniej o to, że po pojawieniu się napisu "uruchamianie systemu..." dioda od dysku mi przez 10s nawet nie mignie. Dopiero po tym czasie zaczyna rzeźbić i system wstaje momentalnie. Wcześniej 12s zajmowało uruchomienie do pulpitu, animacja nad napisem "uruchamianie.."WIN7 nie zdążyła do końca przelecieć, a teraz jest to 2x tyle.

Nie wiem czy to to, ale skojarzyłem z niedawnym newsem na xp.net.pl - cytuję:

 

"Jeśli każdorazowo doświadczasz przestoju podczas logowania do systemu Windows Vista / Windows 7, być może warto wymusić uaktualnienie Group Policy, uruchamiając z linii komend jako Administrator polecenie:

GPUpdate /force

Można także wykorzystać plik GPSVC.log do sprawdzenia, które operacje powodują opóźnienie podczas logowania użytkownika. Więcej informacji można znaleźć w artykule bazy wiedzy MS KB 221833 oraz w poście "Windows 7 profiles".

Info: MS KB221833

Link: MS KB298444".

 

Może pomoże ;)...

Edit: a może i nie, jakoś pomyliłem logowanie z uruchamianiem :unsure:...

Edited by abes99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mi się tak wydaje :P

Jak już mi zacznie rzeźbić, to napis "uruchamianie" znika bardzo szybko. Potem "Zapraszamy" to mi tylko miga i jest pulpit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może któryś update do W7 ściągniety niedawno tak bruździ?

 

Bardzo możliwe. Te "wspaniałe" apdejty lubią namieszać w systemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi o uruchamianie systemu, a dokładniej o to, że po pojawieniu się napisu "uruchamianie systemu..." dioda od dysku mi przez 10s nawet nie mignie. Dopiero po tym czasie zaczyna rzeźbić i system wstaje momentalnie. Wcześniej 12s zajmowało uruchomienie do pulpitu, animacja nad napisem "uruchamianie.."WIN7 nie zdążyła do końca przelecieć, a teraz jest to 2x tyle. Nie wiem jak to ugryźć. Podgląd zdarzeń milczy

U mnie objawy były te same ale spowodowane wyschniętymi kondziołkami w zasiłce obsługującymi linię 5V. Gdy napięcie spadało poniżej 4,7V (mierzone miernkiem). Po wymianie kondensatorów na nowe system startuje jak wariat :D

Edited by Grimlock

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady... u mnie 5v jest stabilne jak skała (Hwmonitor po kilku dniach wskazuje na minimalne wahania) Zresztą po ponownym uruchomieniu po kilku dniach działania szoku raczej zasiłka nie przeżywa.

Pamiętam, że miałem tak samo na RAID0 na poprzedniej płycie. Kiedyś leciał od razu z wczytywaniem, a po jakimś czasie 12s bonusu. No ale głupi byłem, że od razu nie pomyślałem, żeby szukać przyczyny. Teraz tak samo przeleciało i dopiero teraz mnie zaczęło to dręczyć. Chyba czeka mnie reinstalacja :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady... u mnie 5v jest stabilne jak skała (Hwmonitor po kilku dniach wskazuje na minimalne wahania) Zresztą po ponownym uruchomieniu po kilku dniach działania szoku raczej zasiłka nie przeżywa.

Biorąc pod uwagę konstrukcję Topower'a P5 (miałem 420W P5 U12) w której linia 5V jest zależna od 12V trochę ciężko mi uwierzyć w minimalne wahania przy np. maksymalnym obciążniu 12V (mierząc miernikiem) ;)

 

Po prostu podałem jeden z możliwych powodów. Ale jeśli to nie wina zasiłki to musisz szukać dalej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłbym jeszcze:

 

- czy kabel SATA jest ok, czy w SMART SSD pojawiają błędy "UltraATA CRC"

- czy w BIOS'ie jest zablokowany kontroler dyskietek

- czy podczas startu do peceta są podpięte dyski zewnętrzne, pendrivy

- msconfig.exe i sprawdził co dokładnie jest uruchamiane wraz z systemem, odhaczył zbędne aplikacje (i ewentualnie niektóre niemicrosftowe usługi) w zakladce "Uruchamianie" i/lub w zakładce "Ogólne" wybrał "Uruchamianie diagnostyczne".

Share this post


Link to post
Share on other sites

ad1: kabel nówka przy nowej płycie - takiej jakości to ja jeszcze nie miałem - przeznaczony już na SATA3. SSD nie ma parametru CRC w Smarcie. Dla pewności przepnę na drugi od Sigejciora - gdzie CRC nie rośnie :P

ad2: płyta nie ma nawet wejścia ;)

ad3: testowałem już bez dysków

ad4: podczas startu mam tylko 2 programy dodatkowe. Usługi musiałbym przejrzeć, a diagnostyczne zaraz sprawdzę (testowałem "normalne")

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.