Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powiedz mi coś na ten temat, jakich CFów użyłeś, jak wyglądają transfery z takiego SSD mierzone w HD Tune oraz jak zachowuje się Windows na takim dysku. Jak taki SDD-CF o parametrach np 30mb/s ale 0.1ms access time prezentuje się przy HDD 90mb/s ale 15.0ms access time :)

Ogólnie chętnie poczytam o wszystkim co masz do powiedzenia nt. adaptacji CF jako SSD

Polecam poczytać http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1033621.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Tutaj się zgadzam w 100%. Sama gwarancja nie jest wyznacznikiem, że dysk faktycznie pociągnie tyle lat intensywnej pracy. Cena w momencie zakupu może być odpowiednio wysoka ( w stosunku do wyprodukowania danego egzemplarza ) że będzie im się opłacać wymiana 2 lub 3 sztuk w ciągu tego okresu.

Z tym to ja tez się zgadzam bo nawet sam to wszędzie powtarzam ale akurat w tym wypadku można to wykożystać na kożyść szczególnie do słów że dysk SSD może wytrzymać rok i paść.

Co do tych "dysków" z CF to porażka straszna. Może jakby 4 takie połączyć w raid 0 to coś by z tego wyszło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

kupiłem wlaśnie vertexa 30gb i mam problem z instalacją systemu.

Chciałem zainstalowac windows 7 rc i na samym końcu instalacji "completing installation' po restarcie nie pokazuje się pulpit tylko wyskakuje błąd że windows nie może byc zainstalowany na tym hardware. Jaka może być przyczyna? Co teraz zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co zrobić muszę coś pokombinować.

Ten sam system mam zainstalowany na starym dysku i chodzi ok.

Czy przy instalacji systemu na ssd tworzą sie wam 2 partycje? Bo ja mam jedną 29Gb i druga jakaś 100MB

Czy częste instalowanie windowsa i formatowanie dysku ssd źle wpływa na jego żywotność?

Jakoś udało mi się zainstalować windowsa na tym vertexie, ale jak wybiore w biosie vertexa, a nie stary dysk jako dysk boot priority to nie odpala windowsa tylko wyskakuje jakiś błąd cos z bootowaniem

Spróbuje zrobic tak

odpalic kompa ze starego dysku

sformatować vertexa

utworzyc jedną partycje na vertexie (jak to zrobic)

odpiąć stary dysk

i dopiero instalować system na ssd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak instalowales 7 to stary dysk byl podpiety, zbootowales i przy instalacji wybrales po prostu vertexa? Moze stary system ci cos miesza z bootloaderami, probowales instalowac przy samym vertexie 7 bez podpietego starego dysku?

edit:

znow nie doczytalem :P No wlasnie tak zrob, tylko nie przejmuj sie dwoma partycjami , ta 100mb to norma :) Instaluj na 29GB

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit:

znow nie doczytalem :P No wlasnie tak zrob, tylko nie przejmuj sie dwoma partycjami , ta 100mb to norma :) Instaluj na 29GB

To nie jest norma , pozniej moze miec problemy , gdy pliki pojda na C , a system bedzie mial na D bo w przypadku nowego dysku bez partycji tak bedzie zrobiony podzial. Niech podepnie tego Vertexa na oes , w ktorym juz jest system badz odpali proste programy jak gparted/p-magic i tam zrobi sam 1 partycje.

http://www.mydigitallife.info/2009/01/09/h...7-installation/

http://www.tomshardware.co.uk/forum/page-250282_14_0.html

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wi...mp;aq=f&oq=

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co zrobić muszę coś pokombinować.

Ten sam system mam zainstalowany na starym dysku i chodzi ok.

Czy przy instalacji systemu na ssd tworzą sie wam 2 partycje? Bo ja mam jedną 29Gb i druga jakaś 100MB

Czy częste instalowanie windowsa i formatowanie dysku ssd źle wpływa na jego żywotność?

Jakoś udało mi się zainstalować windowsa na tym vertexie, ale jak wybiore w biosie vertexa, a nie stary dysk jako dysk boot priority to nie odpala windowsa tylko wyskakuje jakiś błąd cos z bootowaniem

Spróbuje zrobic tak

odpalic kompa ze starego dysku

sformatować vertexa

utworzyc jedną partycje na vertexie (jak to zrobic)

odpiąć stary dysk

i dopiero instalować system na ssd

Przedewszystkim sprawa nie ma KOMPLETNIE NIC związanego z dyskiem, czyli bez znaczenia czy to SSD czy HDD.

Polecam przeczytać cały wątek o windows 7. To on robi tą małą partycje gdy dysk nie ma icj wcześniej utworzonych.

Jedyne słusznie związane z tematem pytanie odnośne wpływu na zywotność. Tak, instalowanie systemu wpływa na dysk bo go zużywa jak każdy inny zapis.

Tak działa technologia w dyskach SSD. Poczytaj równierz ten wątek jest bardzo krótki a na prawde wzbogacisz swoją wiedze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta mała partycja (100 lub 200MB) jest tworzona m.in. na potrzeby Bitlockera (BDE - Bitlocker Drive Encryption). Jeśli nie jest przypisana do niej litera dysku to nie widać jej np. po kliknięciu na ikonce Computer na Pulpicie.

Tak samo jest w przypadku Visty wyposażonej w Bitlockera czyli edycje Ultimate i Enterprise. Instalując Sevena w wersji Ultimate, tworzy się jednocześnie tą partycję (robi to automatycznie instalator).

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam coś takiego http://www.vpx.pl/foto,beztytulu9737.html

Partition magic wogóle nie wykrywa tych partycji. Juz nie wiem co mam zrobić teraz.

Pomóżcie prosze

Partycje H i I zostały utworzone podczas instalacji windowsa na vertexie, pozostałe są ze starego dysku

Edytowane przez marasmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no tak bylo cos o tym 100MB przypominam sobie ;) Ale ja sie tym jakos nie przejmowalem , skoro system tak chcial to tak zostawilem. Co do PM8 to pamietam ze mialem z nia ogolnie jakies problemy, i cale formatowanie partycji robilem przez win7 po instalacji juz.

Marasmmmm zainstalowales w koncu 7 na samym vertexie? Ruszyl bez podpinania starego dysku?

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta mała partycja (100 lub 200MB) jest tworzona m.in. na potrzeby Bitlockera (BDE - Bitlocker Drive Encryption). Jeśli nie jest przypisana do niej litera dysku to nie widać jej np. po kliknięciu na ikonce Computer na Pulpicie.

Tak samo jest w przypadku Visty wyposażonej w Bitlockera czyli edycje Ultimate i Enterprise. Instalując Sevena w wersji Ultimate, tworzy się jednocześnie tą partycję (robi to automatycznie instalator).

Tylko jesli :

-dysk nie mial partycji

Jesli mial zrobiona wczesniej tak nie zalozy zadnej , tak samo nie powinien zakladac zadnej jesli ma sie wsadzony choc jeden dysk z partycjami.

Jesli sie nie myle to RC 7100 itd. to wersje "dopasione" z funkcja bitlockera aby przetestowac wszystko i przy posiadaniu partycji na innych dyskach u mnie nie tworzyl zadnej.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam coś takiego http://www.vpx.pl/foto,beztytulu9737.html

Partition magic wogóle nie wykrywa tych partycji. Juz nie wiem co mam zrobić teraz.

Pomóżcie prosze

Partycje H i I zostały utworzone podczas instalacji windowsa na vertexie, pozostałe są ze starego dysku

Ale po co wogóle używasz jakiś trzecich programów skoro wszystko można zrobić samym instalatorem? Każda partycje o dowolnej wielkości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie zrobiłem.

Odpiąłem stary dysk, Odpaliłem instalalatora windowsa, miałem tam te 2 partycje, usunąłem tą 100mb i zainstalowałem os. Jak na razie wszystko jest ok, tylko mam jeszcze takie problem:

Jak włączam kompa to słysze 1 długie bip i 3 krótkie a póżniej jedno krótkie tak jak nomalnie i sie włącza.

Nie wiem o co chodzi, mam tak odkąd podpiąłem vertexa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieg okoliczności.

BTW

"Firma eXtremeMem, oficjalny dystrybutor produktów marki OCZ iPCPower&Cooling zawiadamia, że zostaną wydłużone okresy gwarancyjne tych produktów. OCZ Technology, pewna wysokiej jakości wytwarzanych przez siebie produktów, postanowiła rozszerzyć gwarancję na dyski SSD z serii Summit i Vertex z dwóch do trzech lat."

Konkurecja rośnie to się zaczyna wydłużanie gwarancji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jesli :

-dysk nie mial partycji

Jesli mial zrobiona wczesniej tak nie zalozy zadnej , tak samo nie powinien zakladac zadnej jesli ma sie wsadzony choc jeden dysk z partycjami.

Jesli sie nie myle to RC 7100 itd. to wersje "dopasione" z funkcja bitlockera aby przetestowac wszystko i przy posiadaniu partycji na innych dyskach u mnie nie tworzyl zadnej.

Tak, w przypadku czystego dysku Instalator tworzy partycje "tak jak mu wygodnie" czyli jedna 100MB dla bootloader i druga o dowolnym rozmiarze pod system. Gdy nie ma możliwości wygenerowania dwóch partycji to instalator powinien wrzucić bootloader na partycję wraz z instalowanym systemem.

Ale gdyby użytkownika naszła potrzeba stworzenia nowego dysku logicznego i miał możliwość wykrojenia 100 czy 200MB to w konsoli Zarządzania dyskami - Disk Management (Vista lub 7) może zmniejszyć rozmiar danego dysku logicznego - Shrink Volume bez utraty danych, potem stworzyć nowy dysk i tam przenieść bootloader. O tym akurat czytałem tu: "Bitlocker bez tajemnic" i nie sprawdzałem w praktyce. Ale ma to ręce i nogi.

Ale po co się bawić jeśli system sam utworzy wszystko co potrzebne do zaszyfrowania partycji Bitlockerem:

http://support.microsoft.com/kb/933246

BitLocker Drive Preparation Tool - jeśli mamy już zainstalowany system (na starej partycji utworzonej dawno przed instalacją), a chcemy skorzystać z Bitlockera to korzystamy z BDPT, który sam stworzy dodatkowo partycję (jeśli jest na dysku jest wolne miejsce) i po utowrzeniu zmigruje na nią wszystkie potrzebne pliki bootloadera :)

Udostępniane przez MS poszczególne buildy Beta, RC to Seven w wersji Ultimate - czyli wyposażony w Bitlockera.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie zrobiłem.

Odpiąłem stary dysk, Odpaliłem instalalatora windowsa, miałem tam te 2 partycje, usunąłem tą 100mb i zainstalowałem os. Jak na razie wszystko jest ok, tylko mam jeszcze takie problem:

Jak włączam kompa to słysze 1 długie bip i 3 krótkie a póżniej jedno krótkie tak jak nomalnie i sie włącza.

Nie wiem o co chodzi, mam tak odkąd podpiąłem vertexa

jak temu zaradzic? wyczytałem że to może byc wina karty graficznej. Wyjąłem ja za slotu włożyłem i nadal to samo. Wiem że to nie temat o tym ale nie chce zakładac nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie... do wrzesnia w polsce zaczna sie pojawiac jakies tansze odmiany vertexa? ;] dlugo bedziemy za murzynami? Bo z tego co widze, to w anglii ceny juz sa eleganckie :)

a co nie mozesz zamowic z anglii? wiele sklepow wysyla do polski i kosztuje to jakies 12-15 funtow kurierem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vertex w wersji Light :D

OCZ Solid 2

- Indilinx

- 64MB cache

- odczyt 125MB/s

- zapis 80MB/s (model 60GB) i 100MB/s (model 120GB)

Wow, super sprawa do laptopów! Jeszcze żeby w naprawde niskiej cenie były.

Podesle im swoje gskille to może podkleją mi nowy kontroler i cache :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co nie mozesz zamowic z anglii? wiele sklepow wysyla do polski i kosztuje to jakies 12-15 funtow kurierem.

Gdybym mial brac teraz to wole doplacic i wziac u nas... skapy czesto 2x traci - zaoszczedze na poczatek 2 stowki, a pozniej bede sie z tym meczyl ch wie ile w razie jakichkolwiek problemow ;] tutaj kupuje na znanych mi warunkach, znam swoje prawa itp ;] o tamtym systemie nie wiem nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoże mi ktoś w problemie wyżej opisanym? Prosze...

A nawiązując do ssd to nie zauważyłem żeby system się włączał i zamykał szybciej niz na zwykłym hdd. Ogólnie chyba troche szybciej system chodzi ale szału nie ma. Czy to normalne czy dalej mam coś nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli dysk jest na międzynarodowej gwarce to co najwyzęj ryzykujemy koszty wysyłki do producenta - ja np wysyłałem jakiś czas temu memki cruciala i za polecony dałem całe 16 zł... ssd cięzszy ale myślę zę więcej niż 30 zeta by to nie wyszło..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoże mi ktoś w problemie wyżej opisanym? Prosze...

A nawiązując do ssd to nie zauważyłem żeby system się włączał i zamykał szybciej niz na zwykłym hdd. Ogólnie chyba troche szybciej system chodzi ale szału nie ma. Czy to normalne czy dalej mam coś nie tak?

no to sie az usmiechnalem ;) Jaki system? Poszukaj w googlach BootTimer i podaj wynik, potem podepnij hdd i tez zapusc to porownasz sobie, choc w sumie na zwyklym liczeniu na glos powinienes widziec roznice 20-30 sekund przy uruchamianiu w zaleznosci od systemu.

Mi sie 7 uruchamia w 29-30 od wlaczenia kompa, zamyka ok 5 sek.

a co do bipow , to plyta o czyms informuje, zapytaj w odp. dziale :)

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym mial brac teraz to wole doplacic i wziac u nas... skapy czesto 2x traci - zaoszczedze na poczatek 2 stowki, a pozniej bede sie z tym meczyl ch wie ile w razie jakichkolwiek problemow ;] tutaj kupuje na znanych mi warunkach, znam swoje prawa itp ;] o tamtym systemie nie wiem nic.

"Tamte" systemy działaja tak że w min 90% przypadków dostaje się nowy sprzęt od ręki. Sprzedawcy nie dyskutują i nie marnuja cennego czasu klienta i załatwiają kilka razy sprawniej niż system który znasz ;) Oczywiście jak wszędzie zdarzają się czasem wpadki i problemy ale to jest rzadkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi