Michaelius Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Pod system skłaniałbym się do Kingstone'a, ale oba z tych dysków są mocno średnie. Z tego co jest dostępne i w miare tanie to Agito byłoby dobre: http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/618759 albo z droższych Intel 80. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Ponad 500 zl za 30 gb to tanie? ;) vertexy w takich cenach byly od roku chyba, a jakos nikt sie nie podpalal ;) przy ostatnich cenach kingstonow 40, pchanie sie w cos takiego byloby szalenstwem ;) o wiele bardziej oplaca sie tez dolozyc te 2 stowki i miec intela g2 80 gb, zamiast 30 agility :P patol... dyski ktore wymieniles sa niezle. Ale nie jako systemowe ;) dozbieraj, poczekaj na kingstony albo daj sobie spokoj Edytowane 16 Grudnia 2009 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 A tak głupio zapytam czemu nie nadają się na systemowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Nie maja cache co oznacza sporo zabawy z optymalizacja systemu zeby doprowadzic je do w miare sensownego dzialania... zreszta, jezeli Cie to interesuje to poswiec sie i przeczytaj przynajmniej 1 strone tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 jakby na to nie patrzeć na system kingston 40 GB nadaje sie jak malo ktory cena-jakosc-wydajnosc , niech tylko szybko sie pokazują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Odpuściłem temat na dziś... poświęcę wieczór, przeczytam temat i wybiorę coś. PS Ten Patriot ma 64MB cache :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Niezle, miesiac temu na Pixmanii Agility byl po 450 zeta, teraz 600 - skok 30% :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Blue czy mógłbyś zrobić testy w obu PC Markach z tym kontrolerem LSI? Odpuściłem temat na dziś... poświęcę wieczór, przeczytam temat i wybiorę coś. PS Ten Patriot ma 64MB cache :) I słusznie. Podaj linka do tego Patriota. Edytowane 16 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Niezle, miesiac temu na Pixmanii Agility byl po 450 zeta, teraz 600 - skok 30% :blink: Teraz sytuacja sie juz powoli poprawia. Miesiac temu vertexy 30 gb chodzily po 700 zl <_< Dziwny manewr przy spadajacych cenach intela g2 i swietnym stosunku wydajnosci do ceny kingstone'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Mam potwierdzone informacje w tym roku można zapomnieć o kupnie kingstona 40 GB :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 No w tym roku to było raczej pewne, że ich nie będzie. Osobiście liczę na początek stycznia, w ostateczności jego koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 I słusznie. Podaj linka do tego Patriota. http://pclab.pl/news39928.html http://www.frazpc.pl/news/28150-Nowe_dyski_SSD_Patriot_PS100 Mam go w sumie za jakieś 400zł w hurtowni (32GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) nie wiem czy było ale znalazłem takiego supertalenta :) interface PCIE x8 Form Factor PCIE Capacities 256GB - 2TB NAND Flash MLC Access Time 0.1ms Burst Speed Read/Write (MB/sec) 1400/1200 RAID Function 0/5 RAID Cache Size 512MB MTBF >1,500,000 hrs >1,500,000 hrs >1,500,000 hrs Procesor w tym to Intel IOP 348 1.2GHz + kontroler SAS i 512MB cache cena - 4000$ za 512GB Edytowane 16 Grudnia 2009 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Fakt faktem PS-100 ma cache, ale wydajność bardzo mizerna :sad: http://www.servethehome.com/?p=206 Chyba kontroler jakiś lewy... Czyżby był to ten Phison? :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Ja to bym sie bał tego kupować dopóki jakies 2-3 serwisy tego nie przemaglują i powiedzą - tak, jest nieźle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Czytam ten temat ale mam maly metlik w glowie. Szukam po sklepach tego zachwalanego Kingstone'a 2 generacji ale jedyne co znajduje to Kingston SSDNow V-Series 64GB (Desktop accessory kit) [sNV125-S2BD/64GB] Mam ~500zl i szukam jakiegos najwydajniejszego i najlepszego ssd w tej cenie i nie wiem co zrobic. Vertex kosztuje ~600zl i ma tylko 30GB co znowu mnie troche martwi. Co jest wartego polecenia jesli chodzi o ~60GB ? Ten Kingston V40 niby ok, ale patrze na testy a tam slabo, zapis tylko 40MB, dysk talerzowy Samsung F3 go przegania jesli chodzi o transfery no i po prostu zglupialem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karols2 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) CALU, na poprzednich dwóch stronach było dokładnie opisane o co chodzi z tym transferem. Powtórzę - te 40 MB/s jest to zapis ciągły, występuje przy zapisywaniu "wielkich" plików. Więc jeśli chcesz nagrywać na ten dysk filmy, gry w postaci obrazów ISO to nie, nie jest to dysk dla Ciebie. Jeśli natomiast chcesz go dla systemu operacyjnego, to naprawdę, jest to najlepszy dysk pod system - jeśli wziąć pod uwagę współczynnik cena/jakość. Napisałem >> TUTAJ << troszkę o nim... ( jeśli nadaje się to na FAQ to oczywiście można dać na pierwszą - nie obrażę się :P ) EDIT: Dzięki rafa ;) Edytowane 17 Grudnia 2009 przez karols2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 No ja to rozumiem, czytalem kilka stron wczesniej, czytalem pierwsza strone, tylko zastanawiam sie czy jest on warty, zwlaszcza, ze widze na liscie sklepu A-Date z transferami 150/100MB/s i takie "suche" informacje troche przekreslaja tego Kingstone'a. Do tego ten Kingstone, jest w jakiejs wersji 64GB w esc.pl i nie wiem czy to jakis stary smiec czy dysk warty uwagi. Na Anandtech'u jest 30 stronnicowy artykul dotyczacy SSD, ich wydajnosci dzieki zastosowanym kosciom i kontrolerom i nie wiem czy wstrzymac sie z kupnem ssd aby nie kupic jakiegos smiecia poprzedniej generacji czy moze cos madrego wybiore za te pieniadze ? Oprocz pracy z windowsem pakuje, wypakowuje rarem, modyfikuje obraz iso wiec wysokie transfery sa jak najbardziej przydatne. Oczywiscie bardzo wazna jest wydajnosc na malych plikach czyli system. Link do artykulu: http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3631&p=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Wszystko jest na pierwszej stronie, widać że czytałeś :D Podałeś link do tematu w którym najpewniej pobieżnie obejrzałeś obrazki bo inaczej nie mówiłbyś tego w poście wyżej... Założe się z Toba o skrzynke czego chcesz, że Kingston 40GB będzie szybszy od Samsunga F3. EDIT: Nawet od dwóch F3 w raid 0. @karols2 - test fajny i oczywiście dorzucony do FAQ, dzięki. Edytowane 17 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Wszystko jest na pierwszej stronie, widać że czytałeś :D Podałeś link do tematu w którym najpewniej pobieżnie obejrzałeś obrazki bo inaczej nie mówiłbyś tego w poście wyżej... Założe się z Toba o skrzynke czego chcesz, że Kingston 40GB będzie szybszy od Samsunga F3. EDIT: Nawet od dwóch F3 w raid 0. @karols2 - test fajny i oczywiście dorzucony do FAQ, dzięki. O skrzynke czego chce powiadasz ? Jezli ten Kingston z zapisem 40MB/s bedzie szybszy od czegokolwiek z wiekszym zapisem to masz ta skrzynke. Doczytales, ze operuje rowniez na duzych plikach iso ? Nie wydaje ci sie, ze 40MB zapisu a 80Mb i wiecej to roznica w czasie zapisu takiego 4,5 GB na dysk ? Ja mam swiadomosc, ze praca na ssd, nawet najtanszym jest o wiele lepsza od dysku talerzowego z czasem dostepu kolo 10ms. Czy ja zle interpretuje ten wykres ponizej ? Rozumiem, ze w 2 generacji zostaly wyeliminowane problemy z "zacieciami" przy wielu uruchamianych aplikacjach, ktore obciazaja dysk ale ja sie pytam, czy sa jakies alternatywy ? Nic sie nie wypowiedziales na temat tego czy Kingstone 64gb ktory widnieje w moich poprzednich postach jest dobry, tak samo jak o A-Data SSD 64GB (150MB/100MB/s) czy cokolwiek innego za pieniadze, ktore te dyski kosztuja. Nie wspomne o tym, ze w ogole nie wypowiedziales sie nad sensem inwestowania teraz w ssd 1gen, 2 gen czy moze lepiej poczekac. Wiec zanim mi cos zarzucisz to sie zastanow, bo ja czytam to co pisza ludzie bardziej rozgarnieci w temacie niz ja i stad moje pytania, bo King V40 nie jest zlotym srodkiem dla mnie. Dysk pod sam system i appy ? Jasne, taki bym kupil. No ale wlasnie... Edytowane 18 Grudnia 2009 przez CLAU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Nic sie nie wypowiedziales na temat tego czy Kingstone 64gb ktory widnieje w moich poprzednich postach jest dobry, tak samo jak o A-Data SSD 64GB (150MB/100MB/s) czy cokolwiek innego za pieniadze, ktore te dyski kosztuja. Nie wspomne o tym, ze w ogole nie wypowiedziales sie nad sensem inwestowania teraz w ssd 1gen, 2 gen czy moze lepiej poczekac. Co Ty bredzisz? Wroc na pierwsza strone, a pozniej wyedytuj tego posta. Co do kingstone'a to do tematu rownie dobrze mozesz wrocic w przyszlym roku, bo teraz i tak go nie kupisz. Spokojnie mozna zastanawiac sie nad czyms innym, jeden problem z glowy. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (...)Dysk pod sam system i appy ? Jasne, taki bym kupil. No ale wlasnie...No to się zastanów co jest dla Ciebie ważniejsze szybki system czy kopiowanie dużych plików? I wtedy wróć, bo jak na razie płaczesz i szukasz złotego środka za grosze :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 @CLAU - a co mamy pisać co 5 stron za każdym razem to samo? Powiedziałeś że przeczytałeś pierwszą stronę i przeczytasz wątek a dowodzisz swoimi wypowiedziami że poza tytułem tego tematu nie przeczytałeś nic więcej. Jakbyś się wysilił chociaż z 10 ostatnich stron zobaczyłbyś że przynajmniej kilka razy mówiliśmy już chyba wszystko na temat 40 i 64GB Kingstonów. Bez obrazy (to nie jest atak) ale wykazujesz się nie tylko ignorancją ale też wręcz gigantycznym lenistwem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Szybka piłka chcesz mieć dysk z szybkim transferem i dobry pod system bierzesz Vertexa 60 za 900 PLN i gotowe. Dobrze , że mam już jednego bana na pclabie bo jak widzę ten test od nich i ile on ludziom wody z mózgów narobił to mi się agresor załącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Kupilem Intela 80GB G2. Mysle, ze to dobry kompromis do pracy z duzymi i malymi plikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smal88 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Kupilem Intela 80GB G2. Mysle, ze to dobry kompromis do pracy z duzymi i malymi plikami.Jeśli już postawisz na nim system, mam nadzieję, że będzie to win7x64 to podziel się subiektywną opinią, ogólnie jak działa, czy TRIM automatycznie jest obslugiwany. P.S. No i musisz edytować sygnaturkę i screeny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jasne, zdam relacje, zrobie jakis test jak to wyglada po wyjeciu z pudelka. Win7 niestety poki co 32bit bo na 64bit nie chodzi mi modem speedtouch mimo wielu prob, rooznych sterownikow do roznych wersji windy. Bedzie router to wtedy przesiadka na 64bity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fine Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić w win7 czy wlączona jest funkcja TRIM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Odpalasz konsole i wpisujesz: fsutil behavior query DisableDeleteNotify Jak wyświetli się DisableDeleteNotify = 0 to znaczy że jest włączony. Generalnie jest domyślnie włączony na 100% w każdym Win 7 od wersji RTM (nie wiem jak testowe) i sam sie nie wyłącza. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Przydała by się w FAQ informacja o tej komendzie. Dobrze byłoby dać jakąś tabelkę kiedy TRIM działa (mam na myśli porównanie do sterowników i trybów pracy (AHCI or IDE)). Mam nadzieję dołączyć niedługo do zadowolonych posiadaczy SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...