siwydym Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) sklonuj tylko partycje a nie caly dysk. potem zrob tak jak napisalem w pierwszym poscie na poprzedniej stronie, ale koniecznie z instalki visty lub 7-ki przywroc partycje i po klopocie Edytowane 2 Marca 2010 przez siwydym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Witam ;) Jedno krótkie pytanie, tak na szybko. Przewertowałem ostatnie kilkanaście stron i teoretycznie wynika z nich, że chcąc kupić niedrogi dysk SSD tylko na system (win7 64bit) do nowoskładanego żonie kompa (Xeon 3440, płyta MSI P55-GD65) powinienem kupić Intela, ale mają tam też takiego Kingstona w porównywalnej cenie. Możecie mnie utwierdzić w przekonaniu, że poprawnie przewertowałem te ostatnie kilkanaście stron i Intel będzie ok? Chyba że polecacie jeszcze coś innego (niskobudżetowego i wydajnego, tylko na system + kilka progsów)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Utwierdzam Cie że Intel będzie miażdżąco lepszy :) Wielki gracz na rynku HDD własnie wypuścił swojego pierwszego SSD. Testy SSD WD SiliconEdge Western Digital SiliconEdge Blue 256GB SSD Review - WD Introduces SiliconEdge Blue SSDs - Legit Reviews http://hothardware.com/Articles/WD-SiliconEdge-Blue-256GB-SSD-Review/ AnandTech: Western Digital SiliconEdge Blue Review: WD Enters the Consumer SSD Market Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Utwierdzam Cie że Intel będzie miażdżąco lepszy :) Thx, rozumiem że konkretnie ten model z linku (Intel X-25-M SSD 40GB SSDSA2MP040G2R5) jest "The Best" w kategorii "Low Budget"? :D... PS. O resztę konfigu pytam tutaj - jakby ktoś chciał obadać ;)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalPL Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Utwierdzam Cie że Intel będzie miażdżąco lepszy :) Wielki gracz na rynku HDD własnie wypuścił swojego pierwszego SSD. Testy SSD WD SiliconEdge Western Digital SiliconEdge Blue 256GB SSD Review - WD Introduces SiliconEdge Blue SSDs - Legit Reviews http://hothardware.com/Articles/WD-SiliconEdge-Blue-256GB-SSD-Review/ AnandTech: Western Digital SiliconEdge Blue Review: WD Enters the Consumer SSD Market ceny jakieś z kosmosu 128GB za 529dol mi się Intela 160GB kupiło za 478$ w dodatku wolniejszy teraz czekamy na seagate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Thx, rozumiem że konkretnie ten model z linku (Intel X-25-M SSD 40GB SSDSA2MP040G2R5) jest "The Best" w kategorii "Low Budget"? :D... PS. O resztę konfigu pytam tutaj - jakby ktoś chciał obadać ;)... Dobrze rozumiesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 ciekawy artykuł Czy najszybszy HDD pokona SSD? Test SSD Patriot Torqx M28 Czy najszybszy HDD pokona SSD? Test SSD Patriot Torqx M28 128GB. Benchmark.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 (edytowane) Przetestowali dysk który jest już ponad pół roku na rynku i okazał sie dość słabą konstrukcją. Na tyle słabą że OCZ wycofał go z produkcji (Summit) a w cenie 1500zł trzeba byc szaleńcem żeby go kupić...120GB Agility, Vertex, Falcon że o 160GB Intelu nie wspomne... Benchmark.pl/komputronik często robią testy sprzetu który jest niepopularny (niechętnie kupowany) i najpewniej zalega im w magazynach. Lepiej by przetestowali nowe Corsarze Nova i Reactor to by się trochę przysłużyli społeczności użytkowników. Edytowane 5 Marca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 (edytowane) Koledzy, potrzebuje pomocy! Przed chwilą Windows live coś zaczął mieszać i przestał działać, po czym dłuuuugo się nie chciał uruchomić i w końcu zawiesił prawie całego kompa, dałem więc ctrl alt del aby zresetować kompa... ale ten niebieski menadżera się nie pojawiał, pisało coś że trwa ładowanie czegoś tam... trwało to z 10 minut wiec zrobiłem hard reset normalnie z guzik i tu zonk! przy uruchamianiu wywaliło komunikat SMART command failed i system nie wstaje wyłączyłem SMART w biosie i wszytko ok ale jak odzyskać, zapisać smart co by działał normalnie? naprawa systemu nie działa bo mówi że problem naprawiono ale smart dalej jest failed, odzyskać systemu z kopii nie da się bo nie da się wskazać kopii zapasowej, nie można tez dojść do momentu przywracania ostatniej działającej konfiguracji czy jakoś tak..... format mi pozostaje i instalka czy coś innego ? jakieś magiczne triki? dzięki za pomoc pzdr ok, już się samo naprawiło włączyłem z powrotem w biosie smart i wszystko ok ale co to się porobiło.....? Edytowane 5 Marca 2010 przez Bolbou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolbou Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Jak długo odpala Wam się winda na ssd? (W7 x64) Rozważam dokupienie drugiego dysku i kontrolera LSI, bo to wszystko jakoś wolno działa... 18sek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark18 Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Witam Jestem nowym posiadaczem dysku SSD intel x-25, 2 generacja :) I mam pytanie odnosnie uruchamiania Windows 7. Wszystko sie szybko ładuje ale gdy jest juz okno zapraszamy, to pozostaje w nim dopóki nie załaduje wszystkich aplikacji przy starcie(antywirus, i 2-3 aplikacje). po zainstalowaniu czystego systetmu od razy przechodzil przez te okno. Czym moze byc to spowodowane? Macie tez u siebie takie cos? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Nie mam, nigdy nie miałem i u nikogo nie widziałem. Nie ma tez to związku z SSD. Coś w systemie ci się pochrzaniło. Może jakiś sterownik zainstalowałeś który nie najlepiej współpracuje. Często sterowniki od urządzeń zewnętrznych mają kiepskie sterowniki. Np od modemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalPL Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Witam Jestem nowym posiadaczem dysku SSD intel x-25, 2 generacja :) I mam pytanie odnosnie uruchamiania Windows 7. Wszystko sie szybko ładuje ale gdy jest juz okno zapraszamy, to pozostaje w nim dopóki nie załaduje wszystkich aplikacji przy starcie(antywirus, i 2-3 aplikacje). po zainstalowaniu czystego systetmu od razy przechodzil przez te okno. Czym moze byc to spowodowane? Macie tez u siebie takie cos? pozdrawiam ustaw wiele procesorów przy starcie systemu powinno pomóc/ u mnie osobiście nie dzieje się nic takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark18 Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Witam Problem rozwiazany. Nie wiem czy przez to sie działo ale miałem ustawiony mnożnik w i5 na 19 zminiłem na 20 - 4 Ghz. I teraz od razu sie pojawia pulpit. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michon Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 (edytowane) Witajcie jestem świeży. Szukałem Kingstona 125/40gb do kupienia, gool skierował mnie na to forum i od 60 strony czytałem. Gdzieś po 70-tej którejś zamówiłem intela 40gb w e-market.pl, na następny dzień, jest piątek to w pon. będzie - testowane przy kupnie u nich corsarza -zasilacza, było szybko i sprawnie. W sumie odwlekałem mój pierwszy dysk ssd czekając na nowe Kingstony 425/64gb widziałem po 570zł tu więc na początku kwietnia pewnie w okolicy 500zł. I wszystko cacy tylko w końcu znalazłem test TU Biją go wszyscy, no ale KONTROLER JMICRON i wszystko jasne. Co prawda nowszy, 618 zamiast 602 z poprzedniej serii 125, ale i tak [gluteus maximus]. Parę stron wcześniej pisał ktoś, że to od toshiby, nie to legendarny czkacz niestety. Co jeszcze bardzo ciekawe, zwłaszcza dla lapkowców popatrzcie na prądy - masakra jak dużo, w postoju 0,7w ale w pracy to już 5,2w!!! Jest jeszcze w sieci, gdzieś test z wykresami jak ktoś ma ochotę na ten dysk to po tych wykresach mu na pewno przejdzie, tylko kurde nie mogę znaleźć tej strony, może ktoś kojarzy i poratuje.. HEH teraz wracam do pierwszej strony postu, bo do poniedziałku muszę wszystko wiedzieć co i jak z instalacją... Edytowane 5 Marca 2010 przez Michon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SarmaX Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 To i ja się pochwalę... Od tygodnia posiadam Intela 40GB, z tym, że mam go w lapku już 3-letnim, który niestety ze względu na kontroler ICH7 nie obsługuje SATA2. Na dysku siedzi Windows 7 x86 i tak to wygląda jeśli chodzi o wyniki: Świeżo po zainstalowaniu systemu (firmware 02HB): Przy zapisanych 44GB (firmware 02HB): Przy zapisie 52GB (firmware 02HD): Co sądzicie o tych wynikach? Ogólnie wydaje mi się, że sekwencyjny odczyt dosyć niski w porównaniu do innych Inteli na lepszych kontrolerach (i obsługujących SATA2), ale to było do przewidzenia. Dodatkowo trochę niski odczyt/zapis przy 4k. Ale tego to już nie wiem dlaczego... Jestem zadowolony z zakupu. System uruchamia się łącznie około 30-35 sekund, wyłącza jakieś 5 sekund. Na pewno dysk rozwinąłby skrzydła na lepszym kontrolerze, ale to już przy zakupie nowego lapka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Starszy kontroler/chipset nie tylko limituje max przepustowość ale i ma gorszy IOPS stąd wyniki są jaki są. Mimo wszystko korzyści z samego RA dają kopa więc nie ma wiele do żałowania. Wyniki dobre i zgodne z przewidywaniami. Edytowane 6 Marca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Panowie. Mecze sie z tym i nic nie dziala. Przenosze partycje systemowa 9GB na SSD programami Acronis True Image oraz Paragon Partition manager. Wszystko cacy, partycja aktywna (fakt ze FAT32, przekonwertuje potem) ale staje mi Veryfying DMI Pool Data przy botowaniu i dalej nic. Ma ktos pomysl dlaczego nie chce zabotowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Nie zmieniałeś ustawień kontrolera (ide,ahci)? Odłączyłeś stary dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 moze dlatego ze FAT32? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 dysk odlanczalem i nie, zmieniajac tylko kolejnosc bootowania. Ustawien kontrolera nie zmienialem bo nie ma takich opcji w biosie albo ja nie znalazlem. No narazie zmienilem 2 partycje z FAT na NTFS, bo mialem tak dziwnie 3 FAT i 1 NTFS. Zostala systemowa do zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 czyli masz 4 partycje na tym dysku? dwa dni sie juz z tym meczysz a w godzine zrobilbys od nowa. :-P pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 nie no chce przeniesc system. Wiem ze kiedys to tez robilem na dysk SATA 500GB i tez sie nie botowalo. Nie wiem czemu to nie chce dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Hmm... Natknąłem się na dośc ciekawy produkt Crucial RealSSD C300 128GB 2.5" Nie było w tym nic ciekawego gdyby nie wyniki jakie osiąga. Oparty jest na kontrolerze Marvell 88SS9174-BJP2 wspierającym SATA 6Gb/s. Crucial RealSSD-C300 SATA-III 6Gbps SSD | Crucial RealSSD-C300,CTFDDAC256MAG-1G1,Marvell 88SS9174,SATA-III 6Gbps SSD,Crucial RealSSD-C300 CTFDDAC256MAG-1G1 SATA-III 6Gbps MLC SSD Benchmark Performance Solid State Drive Review | Benchmark Reviews: Performance Computer Hardware Tests and Technology Overclocking Guides Crucial RealSSD C300 256GB SATA 6Gbps Solid State Disk Introduction :: TweakTown Wyniki całkiem przyzwoite, a cenowo może konkurować z Vertex'em LE :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Zainstalowałem 2008 R2 i system ładuje się w 15 sek zamiast 40 na W7x64. Poza tym, podoba mi się kontrola nad składnikami systemu. Wszystko działa jakby szybciej, a DPC Latency checker pokazuje 20us zamiast 100 w W7 pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Dziwisz się ?, to w końcu wersja serwerowa pozbawiona wodotrysków desktop-owych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 a ile zajmuje po instalacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Dziwisz się ?, to w końcu wersja serwerowa pozbawiona wodotrysków desktop-owych. A na grzyba mi te wodotryski? a ile zajmuje po instalacji? ~7 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 lool A co to jest wogole jakas Vista czy 7ka serwerowa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smal88 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 lool A co to jest wogole jakas Vista czy 7ka serwerowa ? Hehehe, rozbawiłeś mnie tym, 7ka serwerowa :D Kolega ma Windows Server 2008, jest to całkiem odrębny system od 7 i Visty. Chociaż na jądrze Visty SP1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...