PolandMET Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 a czemu tam jest taki cienki Random ? Ja mam tez na IDE podpietego Intela a random byl calkiem spory, ze 100MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 to są wyniki sandforce z tego testu - na ide i na ahci - bardzo dziwne wyniki - moje są w trybie raid na intelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Przepraszam, że Wam przerwe rozmowy o intelu ale mam pytanko :) Czytając testy na Anandzie widzę, że Summit (Samsung) wyprzedza Agility w testach pcmarka oraz w testach Anandtech starage bench mimo, że oferuje lepszą obsługę plików 4K. Jak to interpretujecie ? http://anandtech.com/show/3656/corsairs-force-ssd-reviewed-sf1200-is-very-good/5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 to są wyniki sandforce z tego testu - na ide i na ahci - bardzo dziwne wyniki - moje są w trybie raid na intelu Szkoda że tam w ogóle zabrakło Inteli do porównania. Ale takie testy już kiedyś były robione i Intele najlepiej wypadały na AHCI. W końcu patent Intela, chipset Intela i dysk Intela... :) Ja nie próbowałem jeszcze na IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Czytam czytam czytam i dochodzę do wniosku że najlepiej kupić Intela G2. Teraz mam tylko pytanie odnośnie pojemności. Niby te 40GB powinno wystarczy na sam system. Tylko czy pakowanie samego systemu na SSD nie jest marnotrawstwem? Jak Wy macie podzielone swoje dyski? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Czytam czytam czytam i dochodzę do wniosku że najlepiej kupić Intela G2. Teraz mam tylko pytanie odnośnie pojemności. Niby te 40GB powinno wystarczy na sam system. Tylko czy pakowanie samego systemu na SSD nie jest marnotrawstwem? Jak Wy macie podzielone swoje dyski? mam 80GB -> podzielone 50GB na sys/aplikacje/gry © i reszta (d) -> dokumenty/zdjęcia na c mam 25-30GB zajęte więc czasami jakaś gra wyląduje, a na d 7-10GB wolnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Intel G2 40GB - jedna partycja, system 5 GB, reszta pusta. :blurp: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Ja jeszcze żadnego SSD nie dzieliłem na partycje. Jak miałem 40ke jako systemową to aplikacje + 2-3 gry. Zajęte miejsce podchodziło pod 30GB. Niektóre gry wtedy trafiały na drugi SSD. Jak sprzedałem starsze SSD to część gier była na HDD. Teraz na 80 mam zajęte 53GB ale folder moje dokumenty (który ma ponad 20GB) mam od zawsze na innym dysku/partycji. Teraz tez osiądzie na SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Czyli w sumie by poczuć moc SSD wypadało by od razu wskoczyć na 80GB : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Mając 80GB masz możliwość wpakowania sporej ilości programów + ulubione gierki i jeszcze zostanie. Na 40GB, system + progsy wchodzi bez problemów, ale o grach można raczej zapomnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Intel SSD X25-M MLC SATA II 80GB 2,5" 250/70 (965170032) - Aukcje internetowe Allegro Ten konkretnie model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Tak, ale zobacz tutaj. Ja u nich kupowałem 40GB. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Dziś odebrałem mój nowy nabytek. OCZ Solid 2 60GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 @Rafa Szalejesz z tymi dysiorami. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 rafa daje czadu z dyskami ssd ,ale przynajmniej patrząc na jego sygnaturkę wiadomo jakie dyski ssd kupowac hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Powiem Wam że daje rade, jak robie operacje na plikach to bardzo sprawnie to przebiega. Przenosiłem cały folder Moje Dokumenty, ponad 21GB 19800 plikow z czego ok połowa to zdjęcia. Całość trwała trochę powyżej 3 min ze średnią coś ok 85MB/s. Część to tez na pewno zasługa dobrego cache'owania win 7 ale w końcu o to chodzi żeby całość ładnie śmigała. BTW Jakby ktoś przeoczył, Plextor wszedł na rynek SSD. Na Anandtech jest test. Niestety słabe parametry i wyniki testów przy dość wysokiej cenie. Nie poszaleją na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shoxeh Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2010 rafa narazie nieważne, że nie poszaleją :D Pewnie wypuszczą nowe serie tak czy inaczej, a im większa konkurencja tym dla nas lepiej :) I tak już strasznie dużo ruszyło na rynku SSD, teraz co chwile jakieś nowe modele :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibikom Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam , w ostatnim okresie zainstalowałem jako systemowe dwa dyski SSD - Intel® X25-M Solid-State Drive, 160GB SATA II 2.5' - Kingston SSDNow V-Series V+ SATA2 2.5'' 64GB) w dwóch różnych komputerach i zastanawiam się :) teraz co z ich żywotnością pod systemem XP , jak na razie działają bez zarzutu ale minęły dopiero 4 tygodnie , czy ma Ktoś z Was już większe doświadczenie i używa tych dysków od dłuższego czasu ? Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez zibikom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 No to jeszcze ze 4 tygodnie i padną ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 rafa narazie nieważne, że nie poszaleją :D Pewnie wypuszczą nowe serie tak czy inaczej, a im większa konkurencja tym dla nas lepiej :) I tak już strasznie dużo ruszyło na rynku SSD, teraz co chwile jakieś nowe modele :) Tylko , że konkurencja między firmami nam dużo nie daje, kiedy zdecydowana wiekszosc ceny dysku to pamieci nand a kontroler+ram to <30$ z tego co czytalem. BTW poczytajcie jakie jaja z sand force'ami: http://www.anandtech.com/show/3661/understanding-sandforces-sf1200-sf1500-not-all-drives-are-equal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam, troche wypadlem z obiegu. a więc pytanie. Są jakieś godne uwagi low-endowe SSD w cenie do 400zł? Może być używany, pojemnosc 30GB wzwyż. Myślałem o używanym Vertexie 30GB którego można w tej cenie kupic. Kiedys mialem OCZ Core V2 kupionego za 300 z wys, ale to nie bylo do konca to, czego bym sie spodziewal. Na Vertexie nie ma mam nadzieje takich freezów przy np próbie odpalenia kilka programów naraz (Np przy ladowaniu windozy) Dysk będzie pracowac pod Windows 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Intel 40GB! Ręce opadają :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Powiem Wam że daje rade, jak robie operacje na plikach to bardzo sprawnie to przebiega. Przenosiłem cały folder Moje Dokumenty, ponad 21GB 19800 plikow z czego ok połowa to zdjęcia. Całość trwała trochę powyżej 3 min ze średnią coś ok 85MB/s. Część to tez na pewno zasługa dobrego cache'owania win 7 ale w końcu o to chodzi żeby całość ładnie śmigała. BTW Jakby ktoś przeoczył, Plextor wszedł na rynek SSD. Na Anandtech jest test. Niestety słabe parametry i wyniki testów przy dość wysokiej cenie. Nie poszaleją na rynku. rafa - jest w ogóle jakiś głębszy sens zastanawiania się nad wyborem dysku z tych co masz w sigu? Czy każdy z nich jest dobry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Każdy dobry, bo to dyski drugiej generacji (wszystkie mają cahce). Jeżeli chodzi o wydajność to raczej ta 80GB>40GB~60GB :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan02 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam Posiadam dwa dyski OCZ Vertex 120 Gb spietych w raid0. System Win 7 64-bit. Na tych dyskach mam FW 1.3. W testach przy srednim odczycie w HdTach otrzymuje wynik okolo 380 mb/s. Mam kilka pytan w sprawie nowego firmware: 1.Czy przy zmianie na nowy firmware utrace dane(z 1.3 na 1.5). W jakim trybie powinny byc ustawione dyski? 2. Czy dyski spiete w Raid obsługuja TRIM? 3.I ogólnie bardzo prosze o wytłumaczenie mi tej procedury. czy jest wogole sens wgrywac nowy firmware? 4.co wnosi ten nowy firmware? Dziekuje z góry i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Mi po wgraniu z 1.3 na 1.4 a potem z 1.4 na 1.5 ( tak zalecają na forum ocz ) Vertex sobie zniknął z systemu i biosu. A że nie mam gwarancji, no to poszło. :wink: Imo, jak Ci wszystko działa sprawnie, to nie wiem czy jest większy sens zmieniać, ale niech się bardziej obeznani wypowiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam, prośba o info czy takie wyniki dla Intela G2 160 GB - SSDSA2M160G2GC firmware 02HD są w normie? Na dysku w czasie testu pracował system Windows 7 64bit. Płyta to Gigabyte GA-X58A-UD7, dysk wpięty na kontroler Marvell SATA3/2/1 w trybie AHCI. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) używana 80 G2 też z sysem podpięta pod ich10 w trybie raid/ahci ze sterami intel rapid sam oceń czy wyniki są ok Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Każdy dobry, bo to dyski drugiej generacji (wszystkie mają cahce). Jeżeli chodzi o wydajność to raczej ta 80GB>40GB~60GB :) pzdr Z ust mi to wyjąłeś :) Tylko dodam że w pewnych warunkach ten Solid2 (i jemu podobne) mogą być lepsze w sytuacji kiedy ktoś np będzie go miał jako jedyny dysk. Wtedy może być większa korzyść z zapisów liniowych w porównaniu do 40ki. Tu trzeba wyboru dokonać całkiem świadomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1mon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2010 @RAptor Jaki OS? MOzesz podac linka do tych sterow Intela. Wyniki imponujace w porownaniu z moimi: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...