VIBOR Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 to samo co Vertex2 60GB i Corsair Force F60 czyli SandForce SF-1200 , cena 60GB wacha się w okolicy 600 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 to samo co Vertex2 60GB i Corsair Force F60 czyli SandForce SF-1200 , cena 60GB wacha się w okolicy 600 zł Na newegg juz za 150$, coraz lepiej to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Panowie jak szyfrowanie wpływa na wydajność / żywotność SSD? Mam razem z lapem oprogramowanie do szyfrowania całego dysku, z którego chciałbym skorzystać, bo mam jednak nieco ważniejszych i cennych dla mnie danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Używam Bitlockera z Visty na Intelu G2 od kilku miesięcy i nie zauważyłem na razie żadnych niepokojących objawów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Ja na intelu 40gb używam szyfrowania całego dysku od lutego. Problemów jak wyżej brak... TrueCrypt // Btw. Power On - 4722h Host Writes - 8,51 TB I do tego ostatnio przybył 2 bad sektor... Edytowane 17 Września 2010 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 ... Power On - 4722h Host Writes - 8,51 TB ... I to się nazywa intensywne korzystanie :D U mnie 3551h i "ledwo" 648GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 A czy nie ma problemów z TRIM z włączonym szyfrowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 A czy nie ma problemów z TRIM z włączonym szyfrowaniem. Nie, wszystko smiga ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 I to się nazywa intensywne korzystanie :D U mnie 3551h i "ledwo" 648GB u mnie 6239h i 4.11TB - zapisy głównie boinc nabija :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Mój Intel Power-On Hours Count 6412 Power Cycle Count 323 Host-Writes 3,52 TB i tak od 7 grudnia 2009 Edytowane 19 Września 2010 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Witam, tak jakoś ostatnio nie miałem zabardzo czasu rozglądać się po nowościach w SSD. Mam obecnie Intela G2 160GB (na nim system i często używane programy + parę gierek) i chodzi mi po głowie ewentualne dołożenie drugiego SSD do kompa. Co możecie polecić z nowości jeśli coś lepszego od Intela pojawiło się w SSD? Interesują mnie pojemnosci 160 - 256GB max, użytkowanie - programy i gry na nim. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Jeśli jesteś z Intela G2 zadowolony i ten drugi SSD nie będzie "pod system operacyjny" to polecam dowolny SSD na SandForce np. Corsair F czy OCZ Vertex 2. Mają znacznie wyższą prędkość zapisu co przy kopiowaniu danych z Intela czy HDD na taki SSD będzie trwało wyraźnie krócej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Vibor a jakie masz stery zainstalowane do dysku? Ja mam Vertex 2 60 i mam o wiele gorsze wyniki w ATTO. A to wynik Vibora: http://forum.purepc.pl/uploads/monthly_09_2010/post-9721-030012000%201284137462.jpg Edytowane 19 Września 2010 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Witam, zastanawiam się nad kupnem dysku SSD pod system, trochę niewielkich programów oraz kilku gier Nie chcąc przepłacać, rozglądam się raczej za tymi o niewielkich pojemnościach, tzn. 40-60 GB czytając ten temat, zauważyłem że wiele osób chwali sobie OCZ Vertex 2 SSD , czy w tym pułapie cenowym możecie polecić mi coś lepszego czy ten wybór jest już tym właściwym ? oraz czy różnica między wersjami 60 i 40 sprowadza się jedynie do pojemności ? Edytowane 19 Września 2010 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userus Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) a ja planuje kupic ssd ADATA SSD 596 Turbo 64GB 2,5'' SATA II & M-USB (260MB/210MB) AS596TB-64GM-C za kwote 430zł dobry to jest dysk? da rade otrzymac odpowiedz od was jeszcze w tym tygodniu? :) max moge dac na ssd wlasnie 449zł z wysylka :) Edytowane 19 Września 2010 przez userus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Witam. Od paru dni posiadam pierwszy w życiu ssd - Mushkin Callisto 120 GB (MKNSSDCL 120GB-DX). Co sadzicie o tych wynikach? Zrobiłem dwa. Pierwszy na dysku podpiętym bezpośrednio pod płytę Evga 780i. Drugi na dysku podpiętym do asus u3s6 w PCIEx16. W jakiej go konfiguracji zostawić? Edytowane 19 Września 2010 przez Melampus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Kiszka na nowym J-Micron'ie imo jeżeli jesteś zdesperowany na pojemność to weź, a jak nie to Intel 40GB i po sprawie :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Sam się zastanawiałem nad tym od A-DATY ale przeglądałem parę testów i wypada gorzej właśnie niż Intel 40GB, przy małych plikach nieźle odstaje od reszty. Jak zależy Ci na pojemności to możesz się nad nim zastanowić, różnice i tak poczujesz dużą różnicę z HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Witam, zastanawiam się nad kupnem dysku SSD pod system, trochę niewielkich programów oraz kilku gier Nie chcąc przepłacać, rozglądam się raczej za tymi o niewielkich pojemnościach, tzn. 40-60 GB czytając ten temat, zauważyłem że wiele osób chwali sobie OCZ Vertex 2 SSD , czy w tym pułapie cenowym możecie polecić mi coś lepszego czy ten wybór jest już tym właściwym ? oraz czy różnica między wersjami 60 i 40 sprowadza się jedynie do pojemności ? Vertex 2 jest "tym właściwym". Zerknij na 1. strone. Witam. Od paru dni posiadam pierwszy w życiu ssd - Mushkin Callisto 120 GB (MKNSSDCL 120GB-DX). Co sadzicie o tych wynikach? Zrobiłem dwa. Pierwszy na dysku podpiętym bezpośrednio pod płytę Evga 780i. [obrazek] Drugi na dysku podpiętym do asus u3s6 w PCIEx16. [obrazek] W jakiej go konfiguracji zostawić? Jeszcze przydałoby się porównać w CrystalDiskMark lub AS SSD. Po ATTO lepiej ten drugi wygląda ze względu na małe pliki. Można jeszcze rzucić okiem na Random Access w HDTune, choć nie jest to super test ale daje jako takie pojęcie o IOPS. Edytowane 19 Września 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Kurde mój kingston@intel 40gb zaliczył 1 bada :( host writes 694 gb 485 count czas pracy 1552 godzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Kurde mój kingston@intel 40gb zaliczył 1 bada :( Łącze się z Tobą w bólu.... mój ma już 2szt!! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Vibor a jakie masz stery zainstalowane do dysku? Ja mam Vertex 2 60 i mam o wiele gorsze wyniki w ATTO. stery domyśne z W7x64 próbowałem Intela RTS 1014 i jest tak samo ale nie mogę znaleźć info czy na nich TRIM działa, zreszto mój dysk został zwrócony już do dystrybutora sam przyznał ,że wyniki nie pokrywają się z danymi producenta a jeszcze jak zobaczył S.M.A.R.T. i 1408 relokowanych sectorów to sam zaproponował wymianę od ręki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Czyli jednak reklamowałeś.Wymiana na nowy czy zwrot kasy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Czyli jednak reklamowałeś.Wymiana na nowy czy zwrot kasy? wymiana na nowy ,czekam na info jeszcze bo wolałbym większy min 90GB z moją dopłatą oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) stery domyśne z W7x64 próbowałem Intela RTS 1014 i jest tak samo ale nie mogę znaleźć info czy na nich TRIM działa, zreszto mój dysk został zwrócony już do dystrybutora sam przyznał ,że wyniki nie pokrywają się z danymi producenta a jeszcze jak zobaczył S.M.A.R.T. i 1408 relokowanych sectorów to sam zaproponował wymianę od ręki :) Coś tu kręcisz- na ppclabie wystawiłeś ten dysk dzisiaj na sprzedaż z opisem, że zmieniasz bo dostałeś wersję 120gb. Moim zdaniem sprzedawanie gdzie indziej w pełni świadomie walniętego dysku jest naganne. Sam nawet rzuciłem okiem na ofertę i zastanawiałem się czy nie kupić :angry: http://forum.pclab.pl/topic/624012-OCZ-SSD-Vertex2-60GB-router-WiFi-N/ Edytowane 20 Września 2010 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Coś tu kręcisz- na ppclabie wystawiłeś ten dysk dzisiaj na sprzedaż z opisem, że zmieniasz bo dostałeś wersję 120gb. Moim zdaniem sprzedawanie gdzie indziej w pełni świadomie walniętego dysku jest naganne. Sam nawet rzuciłem okiem na ofertę i zastanawiałem się czy nie kupić :angry: OCZ SSD Vertex2 60GB, router WiFi "N" - Forum PCLab.pl sprzedaje ten który ma przyjść z wymiany czyli nówka (120GB jeszcze nie doszła do mnie bo sprzedawca miał opóźnienie - trzeba czytać ze zrozumieniem a nie oskarżać , zreszto jak wymienią na 90GB z dopłatą to zatrzymam oba Edytowane 20 Września 2010 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) sprzedaje ten który ma przyjść z wymiany czyli nówka (120GB jeszcze nie doszła do mnie bo sprzedawca miał opóźnienie - trzeba czytać ze zrozumieniem a nie oskarżać , zreszto jak wymienią na 90GB z dopłatą to zatrzymam oba Ok a wiesz chociaż kiedy dostaniesz z wymiany ? Trochę głupio sprzedawać coś czego się jeszcze nie ma :( Swoja drogą smrodek chyba poszedł w sprawie dysków bo vertexy 2 są teraz tańsze od corsaira f60 i ocz aguality. Sam właśnie się teraz łamię ;) Edytowane 20 Września 2010 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Ok a wiesz chociaż kiedy dostaniesz z wymiany ? Trochę głupio sprzedawać coś czego się jeszcze nie ma :( Swoja drogą smrodek chyba poszedł w sprawie dysków bo vertexy 2 są teraz tańsze od corsaira f60 i ocz aguality. Sam właśnie się teraz łamię ;) w środę powinien być u mnie bo dziś mieli wysłać, info nie dostałem odnośnie zmiany i dopłaty na 90GB więc pewnie zostanę z 60GB i taki jest do sprzedaży tak czy inaczej będzie nówka nie otwierana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 w środę powinien być u mnie bo dziś mieli wysłać, info nie dostałem odnośnie zmiany i dopłaty na 90GB więc pewnie zostanę z 60GB i taki jest do sprzedaży tak czy inaczej będzie nówka nie otwierana No to sprawa wyjaśniona ;) Może trochę za ostro zareagowałem ,ale to co dzieje się na pclolu to szkoda gadać . Dobrze że ja tam tylko sprzedaję,a nie kupuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Czytałem, że do Vertexow 2 OCZ zaleca sterowniki Intela (inaczej mowiac ich chipset), czy w takim razie wiele tracę już na samym starcie chociażby z tego tytułu mając AMD ? Edytowane 20 Września 2010 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...