Melampus Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Rafa - dzięki za info. Dorzucam testy z CrystalDiskMark. Chyba jednak zostanę pod kontrolą asusa. Co do dysku wydaje mi się, ze był to trafny wybór. Celowałem w intela 80GB, ale nadarzyła się okazja i dopłacenie 250 zeta zaowocowało Mushkinem. Ok teraz cd testów. Bezpośrednio z płyty Evga. Poprzez kontroler asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Czy szybko sprawdzę BadSectory ? HDTune ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Intel SSD Toolbox ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Rafa - dzięki za info. Dorzucam testy z CrystalDiskMark. Chyba jednak zostanę pod kontrolą asusa... Zdecydowanie. Coś kontroler nvidii cieniutko sobie radzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Intel SSD Toolbox ? A gdzie to widnieje w Toolboxie ? Nie mogę znaleźć... ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Check Smart Attributes > Re-allocated Sector Count Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Check Smart Attributes > Re-allocated Sector Count To ja już mam 10 ^^ Edytowane 20 Września 2010 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Nowa wersja Intel® Solid State Drive Toolbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) No to sprawa wyjaśniona ;) Może trochę za ostro zareagowałem ,ale to co dzieje się na pclolu to szkoda gadać . Dobrze że ja tam tylko sprzedaję,a nie kupuje ;) dziś dotarł Vertex2 60GB jak cię interesuje (nówka zafoliowana):) - szybko wymienili EDIT: Nie wytrzymałem i rozpakowałem dysk aby sprawdzić S.M.A.R.T. i od razu 256 relokowanych sektorów ale za to sprawność 96% :) ( dysk czyściutki bez partycji prosto z pudełka) . Oczywiście mail już poszedł do sprzedawcy :( . Edytowane 21 Września 2010 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Strasznie szybko te GB lecą, intel'a mam od 2 dni (14 godzin pracy) i już zdążyło nabić 32GB a niewiele programów instalowałem (katalogi temp itp. przeniesione na inny dysk). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 A jaki system masz zainstalowany na Intelu? Jeśli Vistę lub 7 to zapewne SuperFetch i Windows Search budując indeksy oraz plik wymiany nabijają Ci licznik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 A jaki system masz zainstalowany na Intelu? Jeśli Vistę lub 7 to zapewne SuperFetch i Windows Search budując indeksy oraz plik wymiany nabijają Ci licznik :) Ja od grudnia zeszlego roku na intelu mam 650GB (a pracuję na komputerze codziennie po 10-12 godzin)... Więc respect dla Was :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 (edytowane) A jaki system masz zainstalowany na Intelu? Jeśli Vistę lub 7 to zapewne SuperFetch i Windows Search budując indeksy oraz plik wymiany nabijają Ci licznik :) Windows 7, wszystko mam powyłączane (robione zgodnie z poradnikiem który jest na pierwszej stronie z forum OCZ). Intel SSD Toolbox w zakładce Intel SSD Management Tools pokazuje że wszystko jest powyłączane. Plik wymiany całkiem wyłączony. A gdzie znajdę opcję dotyczącą wyłączenia Windows Search?. Jeżeli chodzi o opcję "Zezwalaj na indeksowanie zawartości plików..." we właściwościach partycji to mam odznaczone. Edytowane 22 Września 2010 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Plik wymiany może sporo się rozrastać jak masz mało ramu a odpalasz aplikacje ramożerne. Wszystko zależy co robisz na komputerze. Nie da się tego określić. Windows 7, wszystko mam powyłączane (robione zgodnie z poradnikiem który jest na pierwszej stronie z forum OCZ). Intel SSD Toolbox w zakładce Intel SSD Management Tools pokazuje że wszystko jest powyłączane. Plik wymiany całkiem wyłączony. A gdzie znajdę opcję dotyczącą wyłączenia Windows Search?. Jeżeli chodzi o opcję "Zezwalaj na indeksowanie zawartości plików..." we właściwościach partycji to mam odznaczone. Jak dużo używasz winrar'a i nie przeniosłeś mu tempa to tez sporo nabije. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Widze ze macie powazne obawy o zyowtnosc swoich ssd, ale czy Wy zamierzacie je uzytkowac do konca swiata ? czytalem ze przy zapise 20gb/dobe taki dysk ma starczyc na ok 10 lat a za te 10 lat to nie takie dyski beda jak dzis, wiec i tak je wymienicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Ja nie zamierzam, zapytałem tylko z ciekawości skąd przez parę godzin pojawiło się tyle GB. Teraz jest chyba ok bo od czasu kiedy napisałem tam tego posta (10 rano) wzrosło o 1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 ja na ssd wrzucam wszystkie app + zdjęcia do obróbki - hdd mam na sporadycznie używane dane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 W zasadzie, to nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie (odnośnie BAD'ów), ale na forum OCZ znalazlem taki post: Support Question OCZ VERTEX 2 BAD SECTOR reporting in HD TUNE i Support Question OCZ VERTEX 2 BAD SECTOR reporting in HD TUNE także myślę, że nie ma się czym przejmować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 ja również, nie staram się omijać swojego SSD, po to go chyba kupiłem ;) mam intela 40GB, z tego co pamiętam z 3 letnią gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Heh, ja ostatnio spojrzałem po na stan mojego 10 miesięcznego Intela - 1,5 TB przerzucone, smart OK, transfery zapisu spadły o połowę. Ale szybki defrag wolnego miejsca plus jego zerowanie i wrócił do stanu wyjściowego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 W zasadzie, to nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie (odnośnie BAD'ów), ale na forum OCZ znalazlem taki post: Support Question OCZ VERTEX 2 BAD SECTOR reporting in HD TUNE i Support Question OCZ VERTEX 2 BAD SECTOR reporting in HD TUNE także myślę, że nie ma się czym przejmować ;) Też gdzieś natknąłem się na podobne informację ze strony Intel-a. Nie ma czym się przejmować ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 czy Intel wypuścił jakieś drivery oficjalne lub beta które wspierają TRIM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 czy Intel wypuścił jakieś drivery oficjalne lub beta które wspierają TRIM ? Najnowsze Intel Rapid Storage Technology wspierają TRIM zarówno gdy kontroler pracuje w trybie AHCI jak i RAID, ale w tym ostatnim przypadku TRIM działa tylko w przypadku dysku nie będącego częścią macierzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Jako ,że potrzebowałem dysk SSD min 90GB do laptopa a sprzedawca który obiecał i przyjął nawet zaliczkę ( którą już mi zwrócił ) za Vertex2 120GB ale niestety nic nie wyszło :( to w ramach rekompensaty na szybko kupiłem Samsunga PM800 128GB za 400 zł , dyski te są robione dla Dell-a a test poniżej : Edytowane 23 Września 2010 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 ok 6MB/s w 4 to typowa słabość Samsunga ale i tak dużo przyjemniej niż z HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Panowie właściwie już chciałbym zamawiać Intela 160 i mieć go od razu, ale dzisiaj zacząłem mieć wątpliwości. Wiadomo, że na horyzoncie Intele G3. Wiem, wiem - tak zakup można odkładać w nieskończoność, ale w końcu Intel nie wypuszcza nowej serii SSD co pół roku, a WYDAJE MI SIĘ, że mogę dużo zyskać. Niby premiera jest ustalone pokrętnie na "Q4 2010", ale przemawia fakt, że Intel na pewno będzie musiał w jakiś sposób nadrobić sandforce'a - szczególnie w zapisie. Czekalibyście czy brali teraz 160 GB G2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Wszędzie piszą Q4 ale nic więcej na temat premiery nie wiadomo, żadnych konkretnych parametrów Intel nie podaje i wydaję mi się że premiera trochę się przesunie. Zresztą jak już wspomniałeś tak można czekać w nieskończoność, zresztą i tak poczujesz ogromny skok w wydajności w porównaniu do HDD, no i znowu nie wiadomo jak z cenami tych nowych Inteli (pewnie na początku będą wysokie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Intel potwierdza że będą dyski 160, 300 i 600GB z kościami 25nm. To wiemy już na pewno. Na IDF2010 były pokazywane prototypy dysków z 25nm pamięciami Intela i kontrolerem SandForce. Potwierdzono tez że będzie poprawa wydajności (głównie rozchodzi się o zapis), ale o ile to na razie cisza. X25-V powinien mieć teraz 80GB. Edytowane 23 Września 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 Witam Tak czytając te wasze wypowiedzi o ssd postanowiłem że co mi tam i też sobie sprawię.. zobaczcie jak ten mój vertex2 się sprawuję ja mam jeszcze za małe pojęcie o tym.. jak chcecie to zrobię jeszcze jakiś inny test.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 Dla zwolenników maksymalnej wydajnosci fajne cacuszko i nawet w normalnej cenie : Review: OCZ RevoDrive 50Gb SSD PCI-Express Card - Funky Kit Kurde tylko trzeba mieć wolne gniazdo pci-e :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...