Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

OCZ Core V2 60GB mi przycina - co jest irytujące - więc chciałbym go wymienić na szybszy w cenie do 600zł. Co polecacie do pracy z wieloma plikami (strony www)? Tak żeby nic mi nie przycinało oraz aby rozpakowywanie paczek nie zajmowało wieków (np. ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.6.9/source/firefox-3.6.9.source.tar.bz2 - rozpakowanie tara na HDD: 93sek, na SDD: po 186sek jest 10% i 7zip twierdzi że potrwa to jeszcze ponad 21 minut).

Tak w ogóle te nowe dyski dają już radę z replayami w StarCraft 2, czy dalej trzeba mieć tempa na zwykłym HDD żeby pooglądać?

4-5s na intelu z nagrywaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpakowałeś tylko bz2, w wyniku tej operacji dostajesz archiwum tar o którym pisałem. Jeżeli z tym archiwum pójdzie Ci równie sprawnie, to pochwal się proszę który model tego Intela posiadasz.

Wypakowanie calosci to jakies 14s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka... dysk na system?

a) PATRIOT INFERNO SSD 60GB 285MB/s 275MB/s (nie widzę nigdzie 80gb)

b) Corsair Force Series 80GB, 2.5", SATA II 285MB/s, 275MB/s

c) OCZ Vertex2 90GB SSD, 2.5", SATA 285MB/s, 275MB/s

O następny!

http://forum.purepc.pl/findpost-t270332-p3566209.html

Aaaaaa

Prosze ;]

[obrazek]

A pięknie dziękuje :)

Widać raid poprawił sporo. 800 w random jest całkiem imponujące!

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> Intel X25-M 80GB

Ciekawa sytuacja gdyz pod linkiem do pliku znajdowal sie firefox-3.6.9.source.tar.bz2, ktora ma wielkosc 48,8 MB. Rozpakowanie go WinRarem na moim sprzecie z podpisu trwalo okolo 66 sekund i wynikiem tego bylo troche ponad 42tys plikow, ktore w sumie zajely 394MB. Na filmie widze, ze rozpakowujesz plik ktory masz prawie 400MB wiec ewidentnie test jest inny.

Edytowane przez CLAU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ten test niewiele od dysku ssd zalezy -> na ramdysku rozpakowywało 27s :)

Jakie masz drivery sata ? Wynik lepszy 2x od mojego i zastanawiam sie czy to wina RST.

Edytowane przez CLAU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdziłem - profilaktycznie ustawiłem na ramdisk (przy tescie na intelu) ale nic nie dalo (podobnie przy tescie na ramdysku - temp na ramdysk - czasy takie same) - winrar tempa uzywa tylko przy nosnikach wymiennych

Mialem RST v9, zainstalowalem te co Ty masz i wypakowanie rarem trwa 14s. Trwalo minute wiec poprawa jest duza.

Dołączona grafika

Edytowane przez CLAU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypakowanie calosci to jakies 14s

Ten Twój Corsair to nie jest F60?

-> Intel X25-M 80GB

No takie wyniki to rozumiem, ktoś jeszcze na Vertex 2 przetestuje? :)

ale ten test niewiele od dysku ssd zalezy -> na ramdysku rozpakowywało 27s :)

Ramdysk wolniejszy od SSD? :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ widzę po przeczytaniu wątku, że jesteście w temacie poradźcie proszę pod który kontroler sata mam podpiąć nowy dysk ssd:

1.Jmicron 360 (jest na płycie jako sataII) zaleta jak myślę często aktualizowane sterowniki na stronie producenta.

2. Mostek sb600 i sterowniki ze strony gigabyte ale jak widzę dość starawe i raczej chyba nie ma co liczyć na regularne wsparcie pod kątem windows 7 64bit.

Jak pisałem wyżej zależy mi na optymalnym wykorzystaniu istniejącej płyty oraz właściwości i funkcji dysku (trim itd). Myślę, że warto włączyć w biosie płyty głównej funkcję AHCI?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jednak czy może kontroler na płycie jmicron JMB36X nie powinien sobie poradzić z dyskiem ssd chociażby nawet ze względu na aktualne wsparcie (ostatnie sterowniki są z września tego roku. ftp://driver.jmicron.com.tw/SATA_Controller/Windows/ReleaseNote.txt )

Sam producent natomiast podaje:

Product_JMB360

Czyli obsługuje AHCI oraz NCQ. Skoro zatem (jeśli dobrze przeczytałem)dysk Corsair F120 ma zaimplementowaną(sprzętowo) obsługę TRIM oraz dodatkowo wymienię system na Windows 7 to jak myślę powinien dysk poprawnie działać.

Co do SB 600 to się zgodzę gdyż ostatnia aktualizacja była w grudniu 2009.

Czy ktoś sprawdzał pracę dysków ssd z tym konkretnie kontrolerem?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby TRIM zadziałał, jest Ci potrzebny Windows 7 i sterowniki do kontrolera zawarte w systemie lub do pobrania z Windows Update. Jeśli wgrasz sterownik pobrany ze strony producenta to nici z TRIM (w 99% przypadków poza Intelem).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi