Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wypakowanie calosci to jakies 14s

Ten Twój Corsair to nie jest F60?

-> Intel X25-M 80GB

No takie wyniki to rozumiem, ktoś jeszcze na Vertex 2 przetestuje? :)

ale ten test niewiele od dysku ssd zalezy -> na ramdysku rozpakowywało 27s :)

Ramdysk wolniejszy od SSD? :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ widzę po przeczytaniu wątku, że jesteście w temacie poradźcie proszę pod który kontroler sata mam podpiąć nowy dysk ssd:

1.Jmicron 360 (jest na płycie jako sataII) zaleta jak myślę często aktualizowane sterowniki na stronie producenta.

2. Mostek sb600 i sterowniki ze strony gigabyte ale jak widzę dość starawe i raczej chyba nie ma co liczyć na regularne wsparcie pod kątem windows 7 64bit.

Jak pisałem wyżej zależy mi na optymalnym wykorzystaniu istniejącej płyty oraz właściwości i funkcji dysku (trim itd). Myślę, że warto włączyć w biosie płyty głównej funkcję AHCI?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jednak czy może kontroler na płycie jmicron JMB36X nie powinien sobie poradzić z dyskiem ssd chociażby nawet ze względu na aktualne wsparcie (ostatnie sterowniki są z września tego roku. ftp://driver.jmicron.com.tw/SATA_Controller/Windows/ReleaseNote.txt )

Sam producent natomiast podaje:

Product_JMB360

Czyli obsługuje AHCI oraz NCQ. Skoro zatem (jeśli dobrze przeczytałem)dysk Corsair F120 ma zaimplementowaną(sprzętowo) obsługę TRIM oraz dodatkowo wymienię system na Windows 7 to jak myślę powinien dysk poprawnie działać.

Co do SB 600 to się zgodzę gdyż ostatnia aktualizacja była w grudniu 2009.

Czy ktoś sprawdzał pracę dysków ssd z tym konkretnie kontrolerem?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby TRIM zadziałał, jest Ci potrzebny Windows 7 i sterowniki do kontrolera zawarte w systemie lub do pobrania z Windows Update. Jeśli wgrasz sterownik pobrany ze strony producenta to nici z TRIM (w 99% przypadków poza Intelem).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wcześniej prosiłem o pokazanie wyników intela 80gb na XP, ale widze, że chyba nikt nie ma takiej konfiguracji.

Poniżej wrzucam jak wyglądają wyniki mojego intela:

1. W trybie IDE gdzie system stał na HDD a pusty intel był podłączony jako dodatkowy dysk

Dołączona grafika

2. W trybie AHCI. Dysk został podzielony pod instalatorem win 7 RC w następujący sposób:

- obszar niepodzielony 100mb - . Instalator stworzył partycję, ale ją sam usunąłem pozostawiając niepodzielony obszar

- C:\ - pierwsza partycja ok 9/25Gb zajęte

- D:\ - druga partycja ok 37/50Gb zajęte

a następnie w trybie szybkim sformatowany. Po formacie zainstalowałem XP bez dodatkowego formatowania.

Stery AHCI ( ICH10R AHCI/RAID Driver Disk for Windows XP/Vista & 64bit XP/Vista. http://www.asus.com.pl/product.aspx?P_ID=iRlP8RG9han6saZx&templete=2) były zintegrowane z WIN XP SP3 i potem nie instalowałem dodatkowo żadnego Intel® Matrix Storage Manager Driver V8.9.0.1023

Następnie zainstalowałem trochę softu i wrzuciłem dane. Czekam na nową grafę także wyniki są na niesmiertelnym S3 virge DX :D w tandemie z I7 @ 4.0Ghz ;)

Pierwsze uruchomienie testera dla C

Dołączona grafika

Drugie uruchomienie testera dla C

Dołączona grafika

Pierwsze uruchomienie testera dla D

Dołączona grafika

Drugie uruchomienie testera dla D

Dołączona grafika

Nic nie robiłem w kwestii optymalizacji za wyjątkiem wyłączenia indeksowania dla C i D.

Co sądzicie o tych wynikach? Moim zdaniem 4K w IDE jest szybsze w moim przypadku. Co z tym zrobić dalej ?

Edytowane przez wampir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic, wszystko wygląda dobrze.

Zastanawiam się jednak czy może kontroler na płycie jmicron JMB36X nie powinien sobie poradzić z dyskiem ssd ...

Jak doświadczenie pokazuje wszelkie dodatkowe kontrolery (jmicron, silicon itd) są mniej wydajnymi rozwiązaniami od natywnych w chipsetach.

Są ok dla nagrywarki czy dodatkowego dysku na dane ale jeśli chodzi o systemowe a już szczególnie SSD na pewno lepszy będzie SB600, choć już sam do czołówki nie należy.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mała nowinka:

Crucial wypuścił aktualizacje firmware o numerze 0006 dla wszystkich wersji C300 RealSSD.

Przed aktualizacją zalecam przeczytać poradnik ze strony producenta.

Wszystko do pobrania stąd.

Zmiany [moje tłumaczenie]:

* usprawnione zarządzanie energią

* usprawnione włączanie po niespodziewanej utracie zasilania

* usprawniona wydajność w przypadku zapełnienia dysku i w nieszablonowych sytuacjach

* usprawnione działanie TRIM

Aktualizacje można przeprowadzić tylko z firmware o wersji 0002.

Przypominam, że każda ingerencja w firmware wiąże się z jakimś ryzykiem uszkodzenia sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uffff po wielu bojach w koncu udalo mi sie odpalic ten Raid ;]

No ale zeby za dlugo sie nie cieszyc... przy instalacji windy dostaje sliczny komunikat "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera"

WTF!! ja sie pytam ;]

Do kompa sa podlaczone jedynie SSD, byly formatowane itd

Nawet pod windami zrobilem partycje 100MB, ustawiona jako aktywna, a ten dalej sie upiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka... dysk na system?

a) PATRIOT INFERNO SSD 60GB 285MB/s 275MB/s (nie widzę nigdzie 80gb)

b) Corsair Force Series 80GB, 2.5", SATA II 285MB/s, 275MB/s

c) OCZ Vertex2 90GB SSD, 2.5", SATA 285MB/s, 275MB/s

Krótka piłka - mimo wszystko OCZ - ponieważ ma najlepszy firmware i ciekawostka....

Corsair Force F80 ma 90GB pojemności ;)

Edytowane przez Captain_Hook
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo wszystko OCZ - ponieważ ma najlepszy firmware...

Dobre sobie zważywszy na to, że wszystkie firmware robi SandForce dla wszystkich producentów :D

@jonathan - stawiasz siódemke na tej DFI, tak?

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uffff po wielu bojach w koncu udalo mi sie odpalic ten Raid ;]

No ale zeby za dlugo sie nie cieszyc... przy instalacji windy dostaje sliczny komunikat "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera"

Miałem taki komunikat przy instalacji Windows Server 2008 R2 w pliku .vhd (ale nie jako wirtualną maszynę) zamiast zestawu plików na partycji. Pomimo ostrzeżenia, Boot Manager został zaktualizowany, a sam Server uruchamia się za każdym razem prawidłowo.

Tak więc zaryzykowałbym - jeśli instalacja może być kontynuowana i system po uruchomi się to nie ma się czym przejmować.

Oczywiście przy założeniu, że instalujesz Siódemkę lub Server 2008 R2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre sobie zważywszy na to, że wszystkie firmware robi SandForce dla wszystkich producentów :D

@jonathan - stawiasz siódemke na tej DFI, tak?

Ulżyło Ci jak dałeś minusa? Popatrzyłbyś chociaż na wyniki testów gdzie są Vertexy 2 vs Inferno czy Force.

Pierwszy lepszy z brzegu link

klik

"As you may have heard, the Vertex 2 uses a special brew of SandForce's SF-1200 firmware that gives it the small file random write performance of a SF-1500 based solution, without most of the added cost. Unless Corsair and SandForce work something out, the Vertex 2 is going to be the only SF-1200 based SSD that can use SandForce's MP firmware and attain 30,000 sustained 4K random write IOPS."

No, ale wiesz lepiej, bo jesteś dłużej na forum. Podaj mi przykłady gdzie Patriot czy Corsair jest we wszystkich testach na równi z OCZ to wtedy niech sobie ten minus zostanie.

EDIT - Link2

"In ATTO we see that the Vertex 2 E still retains the special firmware that unlocks higher 4K IOPS performance"

Dodatkowo dla Twojej informacji - OCZ ma po prostu najlepszy układ z Sandforce i stąd różnice (duże, nieduże ale są)...

Może obrazki lepiej podziałają.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wszystkie SSD są takie same? (zwracam uwagę na czas dostępu Force)

Porównanie Vertex 2 z Force:

klik

Dalej wszystkie są takie same?

Ups - jakie opóźnienie

Edytowane przez Captain_Hook
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam system nie wpłynie na wyniki. Jak kontroler jest w tym samym trybie a komórki nie są super zmaltretowane zapisem to wyjdzie to samo.

@jonathan - odpalasz na systemowych sterach czy na najnowszym IRST? Próbowałeś najnowsze bety?

Jak jazdy sa pod systemem to raczej wskazuje że sterownik coś nie tak.

EDIT

Ciekawy artykuł o rynku flash i SSD Flash and Solid State Drives: Facts and Forecasts - X-bit labs

Niektórzy zbytnii optymiści mogą być nieco roczarowani przewidywanym tempem spadku cen

Dołączona grafika

EDIT2

Ciekawy test dwóch SF w raid 0 http://www.hexus.net/content/item.php?item=26358

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.6.9/source/firefox-3.6.9.source.tar.bz2 - rozpakowanie tara na HDD: 93sek, na SDD: po 186sek jest 10% i 7zip twierdzi że potrwa to jeszcze ponad 21 minut

No, teraz zdecydowanie lepiej, 46 sekund na SSD. Zdecydowałem się w końcu na Crucial Real SSD C300 64GB, dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobione. Ciężko nadążyć za zmianami.

Jak się poszuka Intela da sie wyrwać poniżej 700zł ale ogólnie kto kupił SSD w odpowiednim czasie czyli w listopadzie zrobil dobry interes bo dziś nie jest aż tak dobrze.

Do propozycji dodałem oferty GSkill które wreszcie są oferowane w kraju.

Kolejny artykuł na temat przyszłości technologii SSD http://www.anandtech.com/show/4043/micron-announces-clearnand-25nm-with-ecc i niestety malejącej żywotności komórek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi