Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego czasem warto rozejrzeć się za mało znanymi producentami którzy robią swoje dyski na tych samych podzespołach. Np Solidata seria K8. Zwykły Sand Force, lekko ścięty do 3000/10000 IOPS ale do zwykłego użytku i tak śmiga. Zresztą to takie Agility 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pokladam nadzieje w innych firmach jak Corsair, G.Skill, A-Data moze. Corsair ma w ofercie jeden z lepszych dyskow pod wzgledem ceny i wydajnosci - F120. Nawet Samsung w koncu sie obudzil i pokazal warty uwagi ssd. Jeszcze niech tylko Toshiba albo Kingston dolacza do czolowki zamiast oferowac szmiry z JMicronami lub innymi slabymi kontrolerami. Im wieksza konkurencja tym lepiej. Martwi mnie troche Intel - prawde mowiac spodziewalem sie czegos lepszego po nim nawet jesli Sandforce bedzie taki sam lub wydajniejszy mimo wiekszej ceny to sadzilem, ze niebiescy pokaza cos kozackiego nad czym pracowali w swoich hi-techowym laboratoriach a tu G3 tak naprawde z nog nie zwala. Liczylem, ze sie obudza i pojda leb w leb z SF ale dostalismy tak naprawde tylko delikatne rozwiniecie serii G2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli poszli drogą super random i IOPS kosztem słabszych od konkurencji liniowych to ja wchodzę w to po raz kolejny ;)

Choć Crucial też mnie kręci, bo firma skupia się na najważniejszych rzeczach a nie super cyferkach w HD Tachu...

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli poszli drogą super random i IOPS kosztem słabszych od konkurencji liniowych to ja wchodzę w to po raz kolejny ;)

Choć Crucial też mnie kręci, bo firma skupia się na najważniejszych rzeczach a nie super cyferkach w HD Tachu...

No wlasnie. Znamy teoretyczne max liniowe transfery zapisu i odczytu i sa one mniejsze od konkurencji ale jakby byl lepszy random i duuuuzo iopsow to mi w zadnym wypadku to nie przeszkadza i rowniez znowu kupilbym Intela. Crucial obral fajna droge, robiac ssd po swojemu i dobrze im to wychodzi natomiast co do Intela, to moze nie bedzie takiego dramatu bo cos mi sie wydaje, ze tak poobcinaja SF, ze znowu cena/wydajnosc bedzie po stronie Intela. SF zabral kawalek rynku, sa niewatpliwie kozakami ale z pierwszych doniesien widac, ze chca robic na tym niezle hajsiwo i bynamjniej nie "uwalnia" swoich kontrolerow aby pozamiataly na rynku - raczej stopniowe dozowanie wydajnosci, chyba po to abysmy sie nagle nie zachlysneli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,

czy znajdzie się ktoś kto może mi pomóc w rozwiązaniu problemu z dyskiem Kingston snv125. Chodzi o to , że pracuje on w trybie sata 150 i za cholerę nie wiem gdzie tkwi problem. Dysk pracuje w trybie AHCI , w biosie wydaje się , że wszystko jest ok. , bios mam najnowszy , wszystkie sterowniki zainstalowane , brak konfliktów sprzętowych - nie wiem co jest grane.Nagrywarka też pracuje w sata 150 , zworek do ustawień nie ma ( tak jak przy ide )

Asus p5q-se/r , dysk snv-125 , nagrywarka sata , win7.

Karta grafiki pci-e x16 i karta tv w slocie pci-e x1.

Jest ktoś kto może pomóc?

Dzięki.

post-158049-0-89623300-1294430024_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,

czy znajdzie się ktoś kto może mi pomóc w rozwiązaniu problemu z dyskiem Kingston snv125. Chodzi o to , że pracuje on w trybie sata 150 i za cholerę nie wiem gdzie tkwi problem. Dysk pracuje w trybie AHCI , w biosie wydaje się , że wszystko jest ok. , bios mam najnowszy , wszystkie sterowniki zainstalowane , brak konfliktów sprzętowych - nie wiem co jest grane.Nagrywarka też pracuje w sata 150 , zworek do ustawień nie ma ( tak jak przy ide )

Asus p5q-se/r , dysk snv-125 , nagrywarka sata , win7.

Karta grafiki pci-e x16 i karta tv w slocie pci-e x1.

Jest ktoś kto może pomóc?

Dzięki.

Pokaż wykres z testu ATTO.

http://www.comp4you.eu/Order/I.Basket.aspx?oper=ADD&ProductId=C3262021

C300 za 422 zł !! miesiac temu zaplacilem 455 zl w tym samym sklepie.

Kupuje drugiego do pary ^^,

Mocno odradzam Raid 0. W wypadku Cruciala spadek wydajności bez Trim jest spory. Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to jeszcze napisz dokładnie który model masz bo snv125 to nic nie znaczy. Podaj reszte. SNV125-S2BN/64GB?

SNV125-S2/128GB

Z pudełka od dysku , czyli OEM.

No cóż... poczekam na jakiś dysk trzeciej generacji ( vertex 3 ) a ten zostawię jako magazyn.

Dokupię kontroler SATA3 na PCI-E.

ps.Polskie sklepy nabijają klientów w przysłowiową butelkę jak się okazuje.Ten dysk jest SATA 150 , co wynika z zagranicznych portali.

Reasumując wzrost wydajności jest i tak duży w porównaniu do tradycyjnego HDD , a z takim miałem wcześniej do czynienia , więc przesiadka z HDD na nawet najsłabsze SSD jest nieporównywalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciąż czekam i czekam na normalniejsze ceny, choć oczywiście wiem że nie ma to sensu, ale jako że i tak nadmiaru gotówki nie posiadam to sobie doglądam rynku. I tak np. na tą chwilę w cenie linkowanego wyżej cruciala mogę mieć SSD 62GB PLAY SATA2 2,5' SSD62G25S2MGY oraz SSD 64GB 2,5'' Onyx 130/100 MB/s TRIM 64MB Cache.

Crucial chyba najlepszy z tej 3-ki prawda? Bo jak w ogóle z tymi naszymi dyskami od WILK? Warte to coś?

P.S. Mobasa z SATA3 mam już, syg. nieaktualna trochę.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady ale nie w tej cenie ;)

No jest nic nie warty bo cenowo nie konkuruje. Ani to wydajnosciowo nie jest rewelacyjne ani cenowo. Fakt jest faktem, ze jest kilka/kilkanascie konkretnych modeli ssd w konkretnych cenach a reszta sie szczegolnie nie liczy dlatego nikt tu nie poleca ani Kingstona, ani jakiejs A-DAty, ani ssd od Wilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors by Marvell SE9123, support NCQ, AHCI and "Hot Plug" functions

..i wszystko jasne. Brak trim, opóźnienia związane z magistralą PCIEx i ograniczone przez zwykle za małą ilość linii pasmo dla transferów sekwencyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..i wszystko jasne. Brak trim, opóźnienia związane z magistralą PCIEx i ograniczone przez zwykle za małą ilość linii pasmo dla transferów sekwencyjnych.

Przepraszam, możesz ciut jaśniej? Tj. Sata3 jest do [gluteus maximus] w tej mobo? A co w takim razie z kontrolerem Sata2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka - porownanie benchow. Pierwsze dwa robione na starym firmware bez GC, potem zmienilem i od roku siedze na 19C1Q

Atto

Dołączona grafika

CrystalDisc

Dołączona grafika

As SSD (rozne wersje przy testach wiec mniej wymierne)

Dołączona grafika

Ogolnie GC widac dziala, bo spadek szybkosci niewielki. Najs:) Nie zmienia to jednak faktu ze Intel 40gb lub 80gb zagosci u mnie jako nowy systemowy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, możesz ciut jaśniej? Tj. Sata3 jest do [gluteus maximus] w tej mobo? A co w takim razie z kontrolerem Sata2?

Chipsety AMD mają trochę wolniejszą obsługę dysków niż Intela ale nie ma tragedii. Na sata 2 różnica będzie głównie w benchamrkach. Na co dzień nie odczujesz.

EDIT

Nowy benchmark do testów z cyklu co nam daje SSD ;) BootRacer - Test your Windows boot speed

Test: 1 duży dysk czy może 2 lub 4 w raid 0 z małych tanich dysków SSD RAID: Do You Want A Cheap Array Or One Larger Drive? : Should You Go For SSD RAID?

post-12477-0-54301900-1294872477_thumb.jpg

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipsety AMD mają trochę wolniejszą obsługę dysków niż Intela ale nie ma tragedii. Na sata 2 różnica będzie głównie w benchamrkach. Na co dzień nie odczujesz.

EDIT

Nowy benchmark do testów z cyklu co nam daje SSD ;) BootRacer - Test your Windows boot speed

Test: 1 duży dysk czy może 2 lub 4 w raid 0 z małych tanich dysków SSD RAID: Do You Want A Cheap Array Or One Larger Drive? : Should You Go For SSD RAID?

Winboot info chyba jest bardziej szczegolowy i wydaje mi sie, ze tam sa inne czasy niz w tym czyms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przyjaciel z obyw. USA lata sobie często w tamte strony po sprzęt. Na dniach kolejny wypad. Właśnie z nim rozmawiałem odnośnie SSD.

Czy Intel lub inni dają gwarancję międzynarodową? Innymi słowy, co ściągnąć żeby dla nas wszystkich było dobrze (może jacyś chętni?), bo ceny tam są fajne (na sklepy nie patrzcie bo się jeszcze taniej pewnie z hurt. załatwi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi