naxt Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) Crucial m4 128gb jeszcze jest dostępny tutaj. Sam w tym sklepie go kupiłem, w seszłym roku nabyłem u nich przenośny HDD i do dziś śmiga. ;) http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B300595/cid/8249/Markenprodukt_Corsair_Force_3_SSD_120GB/ w teori lepszy od cruciala Edytowane 30 Maja 2011 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) Zaryzykowałem kupno tego Cruciala M4 64GB z lewym zdjęciem ze sklepu comp4you. Mam nadzieje, że to zdjęcie to tylko jakaś niefortunna pomyłka, bo sklep ma dobre opinie. Edytowane 30 Maja 2011 przez moreno 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 Stary, jesteś wielki :lol2: Nie no jaja sobie robicie? :blink: Ładnie rozciągnięte to zdjęcie, nawet otwory się zrobiły owalne :lol2: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) No zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać jak dojdzie ;) Może ktoś z Wawy wybrałby się osobiście do EMARKETU i obadał sprawę ? Tam jest to samo zdjęcie. Edytowane 30 Maja 2011 przez moreno 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 Zaryzykowałem kupno tego Cruciala M4 64GB z lewym zdjęciem ze sklepu comp4you. Mam nadzieje, że to zdjęcie to tylko jakaś niefortunna pomyłka, bo sklep ma dobre opinie. normalnie no risk no fun :lol2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Best SSDs For The Money: May 2011 : May Updates 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 @moreno: dzis moje zamowienie ma byc do odbioru takze dam znac czy zlacze jest we wlasciwym miejscu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 @moreno: dzis moje zamowienie ma byc do odbioru takze dam znac czy zlacze jest we wlasciwym miejscu :) Lepiej powiedz gdzie owalne śrubki znalazłeś ;) Pytanie czy cos poza intelem G3 obsluguje szyfrowanie danych na dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Właśnie odebrałem Crucial M4. Wszystko w porządku, tak jak u producenta, więc można śmialo brać :) Widzę, że cena w comp4you jeszcze spadła o parę złotych. Edytowane 31 Maja 2011 przez moreno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) muszę podjąć ostateczną decyzję. intel 320 80gb czy crucial m4 64gb. Laptop Dell precision M6500. złącze sata2. Jak radzicie. PS. a może jeszcze coś innego. Budzet max 500zł np Kingston SSDNow V+ 100 96GB, 2.5", SATA II (SVP100S2/96G) Por Edytowane 31 Maja 2011 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Jak się wstrzymasz chwilę to wrzucę test Cruciala w lapku Della, ale to na SATA3 więc nie wiem czy będzie Ci pasować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) System postawiony. Miałem pewne komplikacje z poprzednim system i ostatecznie na SSD stawiałem dwa razy, robiąc format z poziomu instalacji windowsa za drugim podejsciem. Mam nadzieje ze nie odbije sie to negatywnie na wydajnosci. A to moj AS SSD: Edytowane 31 Maja 2011 przez moreno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 moreno, jak wrażenia w porównaniu do raid 0 z F3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Niebo a ziemia, teraz wszystko otwiera się na pstryknięcie ;) Edytowane 31 Maja 2011 przez moreno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) muszę podjąć ostateczną decyzję. intel 320 80gb czy crucial m4 64gb. Laptop Dell precision M6500. złącze sata2. Jak radzicie. PS. a może jeszcze coś innego. Budzet max 500zł np Kingston SSDNow V+ 100 96GB, 2.5", SATA II (SVP100S2/96G) Por Na pewno nie to. Chyba że jako osobny dysk na dane. EDIT OCZ wprowadzi nowe Revo 3 i Revo 3 X2. Pierwsza zmiana do poprzedników to natywne pcie bez zbędnych mostków. A druga, ważniejsza będzie obsługa Trim! http://www.anandtech.com/show/4382/computex-2011-oczs-revodrive-3-revodrive-3-x2-now-with-trim Edytowane 31 Maja 2011 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makatiel Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Nowy nabytek OCZ Vertex 3 max iops 120 GB: Przesiadłem się z RAID 0 2xCrucial C300 64 GB. Działa sympatycznie, w codziennym użytkowaniu praktycznie nie widać większej różnicy. Dla porównania stary zestaw: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) czy widzieliście testy m4 na sata2? BTW jeszcze ok. tydzień wstecz widziałem intela 80gb za 502zł. Jednak obecnie nie dostępny. Może znacie jakieś sklepy, gdzie mają ten dysk w podobnej cenie? Edytowane 31 Maja 2011 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Wrzuciłem m4 do lapka, postawiłem system + jakieś tam podstawowe programy typu Office czy Opera no i zapuściłem testy. Screen poniżej. O ile zapis i odczyt sekwencyjny jest wporządku, to w przypadku 4K wyniki są zdecydowanie gorsze niż u kolegi moreno. Ktoś ma jakieś pomysły od czego to może zależeć? Na prędkość nie narzekam, bo system od wcisnięcia guzika do pulpitu ładuje mi się jakieś 13-15s, ale mimo wszystko zapis i odczyt dla 4K poniżej normy. Sory za rozciągnięte zdjęcie, jak widać nie wgrałem jeszcze nawet sterów do grafy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satyriasis Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) czy widzieliście testy m4 na sata2? Dzisiaj do mnie dotarl m4 64gb z comp4you. Oto moje testy na Sata 2 :/ Srednio zadowolony jestem z osiagow. Zwlaszcza odczyt 4k-64thrd. Widzialem na forum cruciala podobne problemy. Mam Plyte msi870-c45 . Jakies pomysly na poprawe wynikow? Poza wymiana plyty :P EDIT: Zmienilem sterownik od AHCI z Amd z powrotem na Microsoftu i system chodzi duzo plynniej. Duza zmiana rowniez w benchmarkach O_o Dziwne sie zachowuje. Jutro jeszcze troche powalcze. Edytowane 31 Maja 2011 przez Satyriasis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zacząłem się trochę wahać co do zakupu SSD po przeczytaniu jakie środki ostrożności są podejmowane przy korzystaniu z SSD - drugi post w tym wątku. Technicznie to wszystko jestem w stanie "wdrożyć" tylko trochę mało ma to wspólnego z wygodą której bym się spodziewał po tak drogim sprzęcie jak SSD o dużej pojemności (potrzebuję około 200GB na system i zainstalowane programy i gry). Miałbym jeszcze takie pytanie - jakby ktoś wiedział to proszę o wyjaśnienie: jak dysk SSD przestanie być w stanie odczytywać/zapisywać dane prawidłowo (zużycie) nawet mimo korekcji, to czy ja to jakoś zauważę - czy zostanę poinformowany o tym przez komputer (przez bios/uefi lub przez system Win7x64)? Proszę o jakieś szczegóły jak to się objawi czyteż muszę samemu sprawdzać SSD co jakiś czas? Bałbym się sytuacji gdy komputer działa nie do końca prawidłowo a ja o tym nie wiem. Np. źle wczytane programy "mażą" po dyskach z cennymi danymi (poza SSD będzie jeszcze HDD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makatiel Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zacząłem się trochę wahać co do zakupu SSD po przeczytaniu jakie środki ostrożności są podejmowane przy korzystaniu z SSD - drugi post w tym wątku. (...) Miałbym jeszcze takie pytanie - jakby ktoś wiedział to proszę o wyjaśnienie: jak dysk SSD przestanie być w stanie odczytywać/zapisywać dane prawidłowo (zużycie) (...) Wyłączyłem indeksowanie oraz defragmentację dysku systemowego i to wszystko. Tamten post pamięta jeszcze chyba czasy dysków 1gen gdzie dużo rzeczy było niewiadomą i ludzie podejmowali wszystkie możliwe środki. Teraz przy 3gen jest już inaczej. Pare osób w wątku pokazywało ile TB przewineło się przez ich dyski i zero problemów. Z tego co pamiętam to w teorii gdyby dysk doszedł do końca swojej żywotności to będzie można odczytać wszystko, ale nie da się już nic zapisać. Jakbym się mylił to niech ktoś mnie poprawi. Komuś już udało się to sprawdzić ? :) Ja gorąco polecam zakup - to najlepsza inwestycja jaką zrobiłem - komfort pracy nieporównywalny z hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 co nie zmienia faktu że nikt tego nie potwierdzi bo praktycznie nikt nie ma ssd pięć lat żeby potwierdzić bezproblemową pracę przez kilka tysięcy godzin, można niby sprawdzac progsami typu ssdlife ale na ile one są wiarygodne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 A czy masz obecnie jakiś zwykły HDD dłuzej niż 5 lat, że aż tak się martwisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 co nie zmienia faktu że nikt tego nie potwierdzi bo praktycznie nikt nie ma ssd pięć lat żeby potwierdzić bezproblemową pracę przez kilka tysięcy godzin... Mój dysk ma obecnie 6615h, potwierdzam jego bezproblemową prace :lol2: Z tego co wiem, moje pierwsze dyski 1 generacji które sprzedałem działają do dziś. Poza tym producenci przy nowych modelach mówią o jeszcze większych "przebiegach" mimo 25nm kości NANd. Ja Wam mówie zapomnijcie o tych "środkach ostrożności" i normalnie korzystajcie ze swoich SSD. Indeksacje można wyłączyć czy tam coś rzeczywiście zbędnego przy SSD ale większość tego jest zupełnie zbędna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 muszę podjąć ostateczną decyzję. intel 320 80gb czy crucial m4 64gb. Laptop Dell precision M6500. złącze sata2. Jak radzicie. ja mam podobne dylematy i raczej pojde w strone Intela, tylko jeszcze nie wiem czy 80 czy 120 .... kusi jeszcze Samsung 256GB, na allegro do wyrwania od 900zł, co o nim sadzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 A czy masz obecnie jakiś zwykły HDD dłuzej niż 5 lat, że aż tak się martwisz? a mam barracude 10000 godzin pięć latek, caviara też blisko tyle przenośny, oraz WD starusieńki 10 letni 20000 godzin :lol2: dlatego też myślę nad ssd Mój dysk ma obecnie 6615h, potwierdzam jego bezproblemową prace :lol2: Z tego co wiem, moje pierwsze dyski 1 generacji które sprzedałem działają do dziś. bardzo mnie to cieszy, a możesz pokazać jakiegoś screena ze smarta ? widać jakieś zużycie komórek itp. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Czy widać zużycie? Znaczy co masz na myśli? Powycierane nie są :rolleyes: no działa jak działał. 1 relocowany o czym pisałem niedawno i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 no działa jak działał. 1 relocowany o czym pisałem niedawno i tyle. jeden relocowany ! a więc jednak ! początek końca, ja wiedziałem że coś jest na rzeczy :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Słyszałeś o przestrzeni zapasowej dysków? Raptora ma dużo większy przebieg niż mój, ma 2 relokowane i też dysk ładnie dalej śmiga Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 147 To nie jest hdd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Pendrive na SandForce: http://www.anandtech.com/show/4417/computex-2011-supertalent-introduces-sandforce-powered-usb3-stick generalnie wszystko ok - niech tylko jakiś normalny producent się za to weźmie, bez durnego SF i będzie można kupić jakiś normalny 'hispeed' stick z usb 3.0. Bo 32MB/s zapisu na SF to można sobie w d... wsadzić z tym ich kontrolerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...