Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, od pewnego czasu zastanawiam się nad wymianą HDD w notebooku i 320'tka była pierwszym kandydatem (drugim był ostatnio polecany Kingston 96GB). No nic, trzeba poczekać aż dopracują 3gen. Widać Intelowi też przydarzyła się poważniejsza wpadka. Odpukać z G2 nie było problemów. Szczerze mówiąc to chyba poza outsiderami ("nalepiaczami") pokroju jak Kingston czy A-Data - prawie wszyscy producenci: OCZ, Intel, Crucial? napotkali jakieś problemy. Patrząc z perspektywy czasu to najbardziej udana była druga generacja SSD. Pierwsza generacja wiadomo - to był masowy eksperyment, druga to głównie zaimplementowanie TRIM, a trzecia miała zawalczyć ceną. Ale tak czy inaczej SSD było pewnego rodzaju rewolucją - wiele pecetów zaczęło swoje drugie życie, a użytkownik nie ma nawet czasu herbaty sobie zaparzyć ;)

Zresztą z HDD też były czasem masowe wpadki np. IBM "Made by Hungary" dobrych kilka lat temu ;)

Ciekawe czy kiedyś AMD zdecyduje się na produkcję SSD. Kiedyś słynęli z produkcji pamięci flash. Global Foundries z pewnością miałoby spore możliwości w produkcji kości Nand flash. A SSD samo w sobie ma konstrukcję prostą jak budowa cepa, więc i sam montaż nie jest skomplikowany i zbyt kosztowny.

Mam też nadzieję, że Windows 8 będzie ostatnim systemem powielającym dziedzictwo jeszcze z czasów Windows'a NT (i kernela produkcji DEC'a ;) ) - a kolejne wersje będą czerpały w pełni z korzyści mikroskopijnego czasu dostępu do danych (względem HDD).

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się że typowa czyli ok 59GB

Dziękuję za odpowiedź. Też tak podejrzewałem ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji z "pierwszej ręki". Dołączona grafika

Czy takie wyniki X-25 80GB są okej? Mam okazję kupić używanego.

Edytowane przez anton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie bez wpadek i godne polecenia.

Kilku miesięczny test używania dysku, Samsung 470 256GB LINK

Wyczytałem że po zarejestrowaniu dysku na stronie Samsunga dostaje się dodatkowe 3 miesiące gwarancji czyli w sumie 39 miesięcy.

Z Intelem to nie ma co dramatyzować, w końcu jest te 5 lat gwarancji a problem i tak muszą naprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest jakis powod by polecac samsunga?

Jak dla mnie te w oficjalnej dystrybucji ani nie sa jakos super tanie jak Kingston 96 ani szybkie jak Crucial

Na pewno jako pojedynczy dysk mogą być lepsze od Cruciala ze względu na lepszy zapis liniowy. Chyba że ktoś nie będzie trzymał żadnych większych danach wtedy bez większej różnicy. Są szybsze od Kingstona i porównywalne/szybsze do Sand Force 12XX.

Wydaje mi się że nie ma powodu by ich nie polecać szczególnie po ostatnich spadkach cen. W necie widzę tylko zadowolonych użytkowników. Jedyne na co narzekają to na proces aktualizacji FW, które niszczyło dane. Ale ponoć to nowe już nie niszczy.

Ogólnie może niczym szczególnym się nie wyróżniają ale za to dają mocną średnią wydajność w sumie bez słabych stron.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy najnowszy firmware 2.09 rozwiązuje problemy z zwiechami/bsodami dysków Vertex 3? Oddałem swój do Komputronik na gwarancję i chcą mi jutro dać taki sam tylko nówkę. Na poprzednim Vertex 3 miałem firmware 2.06 i były zwiechy 30-sekundowe pod Win7 x64, a po zainstalowaniu sterów od Intela doszły BSODy. Teraz nie wiem czy firmware 2.09 rozwiąże problem czy upierac się przy wymianie na inny dysk (Z tym że w grę wchodzi tylko Intel bo Cruciala nie mają). Czekałem ponad miesiąc na rozpatrzenie reklamacji i gotów byłbym wziąć tego Vertex 3 nówkę, jeśli firmware 2.09 naprawia problemy w 100%. Win7 x64, Mobo na Z68 (Asus P8Z68-V Pro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości firmware pomaga. Może deczko zmniejszyć wydajność ale jak masz BSODY to trzeba je koniecznie wrzucić. Naprawia w 100% ale nie u 100% użytkowników :lol2:

Chyba sami nie do końca wiedzą, pewne konfiguracje sprzętowo/softowe dalej miewają BSODy ale to jedyna opcja dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szybkie pytanie:

OCZ vertex 2 E180GB za 870zl to dobry wybor ? dysk na system + jakiestam programy moze pare gier, czy w tej cenie coś lepszego się znajdzie ? musi byc 180GB min

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak musi być te 180GB to wyboru nie masz wielkiego. Ale alternatywą mogłyby być dwa dyski Kingston V+100 96GB. I nie koniecznie w raid 0 (choć do tego nadawały by się bo radzą sobie dobrze nawet bez Trim) ale jako dysk C i D. No i łączna pojemność nawet trochę większa (realnie na dysku dostępne jest 89.4GB a więc razem 178.8GB - jakieś 10GB do przodu) a wyjdzie ok 920zł.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ponieważ stałem się dzisiaj posiadaczem dysku SSD wrzucam testy zrobione na ciepło.

Chciałem podziekować Rafi'e za pomoc w wyborze i podpowiedziach.

Pierwszy test na górze jest to mój dotychczasowy raid0 z dwóch dysków F3 640gb .

Test na dole należy do Crucial 128gb m4 wesja CT128M4SSD2

http://zapodaj.net/b2ef1ab130d9.jpg.html

nie mogłem wstawić zdjęcia może jakiś moderator będzie mógł pomóc i zmieni tak żeby było dobrze.

Podłączone jest to pod sata2, komp to Q9450, 8gb, mobo p5q pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szybkie pytanie:

OCZ vertex 2 E180GB za 870zl to dobry wybor ? dysk na system + jakiestam programy moze pare gier, czy w tej cenie coś lepszego się znajdzie ? musi byc 180GB min

Ja jechałem na tym dysku przez rok i zero problemów. Tyle że na wersji 3.5'. Edytowane przez scooby14444

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ponieważ stałem się dzisiaj posiadaczem dysku SSD wrzucam testy zrobione na ciepło.

Chciałem podziekować Rafi'e za pomoc w wyborze i podpowiedziach.

Pierwszy test na górze jest to mój dotychczasowy raid0 z dwóch dysków F3 640gb .

Test na dole należy do Crucial 128gb m4 wesja CT128M4SSD2

http://zapodaj.net/b2ef1ab130d9.jpg.html

nie mogłem wstawić zdjęcia może jakiś moderator będzie mógł pomóc i zmieni tak żeby było dobrze.

Podłączone jest to pod sata2, komp to Q9450, 8gb, mobo p5q pro

Ciekawe czy na ICH9R miałbym dużo gorsze wyniki...

Ile dałeś za tego cruciala bo widzę że cena spadła do 684 zł ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k dzieki za odpowiedzi tak wiec zostaje ten ocz, ciekawe rozwiazanie z tymi dwoma dyskami, ale juz i tak bedzie bardzo ciasno w obudowie, nawet mimo tego ze ssd mozna gdzies luzem dac to chyba nie bedzie miejsca :D

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swój kupiłem w sklepie bo nie chciałem czekać na kuriera za którego i tak 20 lub 25zł trzeba zapłacić. Na tym kurtmedia daja 24 gwarancje tylko ale jest taniej to fakt...

ja zapłaciłem 720zł ale mam 3 lata gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolałem podejść i mieć od ręki, w wawie zawsze jest drożej o te parę złotych, ale masz pewność że nie rzucał tym nikt itd.

pytanko mam do was jeszcze, czy ktoś testował lub może nawet używa kontrolera sata6 jako karty dodatkowej do starej konfiguracji.

znalazłem i polecają coś takiego ASUS U3S6 2 x SATA 6Gb / s 2 x USB 3.0 ale może ktoś z was używał,. sprawdzał , testował?

jak widzieliście wcześniej, na moim sata2 na płycie asus p5q pro wyciągam 280mb/s jestem ciekaw czy ten kontroler działa na tyle szybko żeby dojść do bariery 400mb która mój dysk SSd crucial m4 osiąga na innych testach.

dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolałem podejść i mieć od ręki, ... masz pewność że nie rzucał tym nikt itd.

A do sklepu to myślisz że na jedwabnych puchowych poduszkach przylatują :rolleyes:

...czy ktoś testował lub może nawet używa kontrolera sata6 jako karty dodatkowej do starej konfiguracji.

znalazłem i polecają coś takiego ASUS U3S6 2 x SATA 6Gb / s 2 x USB 3.0 ale może ktoś z was używał,. sprawdzał , testował?

jak widzieliście wcześniej, na moim sata2 na płycie asus p5q pro wyciągam 280mb/s jestem ciekaw czy ten kontroler działa na tyle szybko żeby dojść do bariery 400mb która mój dysk SSd crucial m4 osiąga na innych testach.

Rozwiązanie podobne jak przy dokładanych na płycie kontrolerach. Transfery liniowe owszem większe ale zawsze słabsza jakość wychodzi w IOPS i random.

Moim zdaniem nie warto tracić jakości na rzecz ilości.

Asus U3S6 SATA 6 & USB 3.0 Card Review - Everything USB

Dla USB 3.0 warto na pewno lub gdy ważniejsze są dla kogoś transfery sekwencyjne. No i z tego typu kart Asusa wydaje się najlepsza.

Czy ktoś chce czy nie kontrolery Intela są najlepsze. Kontrolery AMD też nie są złe, natomiast wszelkie Marvele, Silicony itp zawsze wypadają trochę gorzej.

EDIT

Co by temat uzupełnić...

Odnośnie IOPS o którym pisałem LINK

Poza tym sterowniki Marvella nie wspierają Trim.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi