Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jedzie do mnie m4. Chciałem go na początku potestować, ale nie wiem czym najlepiej założyć partycję? Czy lepiej od razu windows'a instalować? Jak założę partycję pod XP (jakimś programem, który poustawia co trzeba) to czy podczas instalacji windy będę ją musiał usunąć? Czy lepiej usunąć i niech windows sobie tam utworzy co trzeba? Pytania pewnie podstawowe, ale miło by było jakby ktoś coś napisał :D pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro musisz XP, to po prawidłowym sformatowaniu przy instalacji już nie formatuj, bo sie wszystko zepsuje.

EDIT

Chyba że docelowo win 7 to normalnie załóż partycje instalatorem.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Wszyscy mają SSD, mam i Ja !

Padło na Cruciala m4 64GB pod system. Dziś zrobiłem format i świeżą instalację Win 7 64bit. Najnowsze UEFI ze zupdatowanym ROM'em kontrolera RAID/AHCI pod sterowniki 10.6.0.1002. Instalacja na sterowniku z płyty, póżniej przesiadka na wspomniane intelowskie.

Dołączona grafika

Jest power? :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partycję można założyć czymkolwiek, jeżeli będzie to robił instalator windows to założy dodatkową 100mb która nie jest potrzebna

Tylko jak założysz instalatorem XP to offset sciach!li i masz pozamiatane. Czyli można każdym zewnętrznym programem zakładać i będzie grało tak? Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Wszyscy mają SSD, mam i Ja !

Padło na Cruciala m4 64GB pod system. Dziś zrobiłem format i świeżą instalację Win 7 64bit. Najnowsze UEFI ze zupdatowanym ROM'em kontrolera RAID/AHCI pod sterowniki 10.6.0.1002. Instalacja na sterowniku z płyty, póżniej przesiadka na wspomniane intelowskie.

Jest power? :D

Witaj w kręgu użytkowników SSD. Skoro ty kupileś M4 to znaczy że i ja dobrze wybrałem.

Mój jednak nie kręci się na 1.336V ;)

Edytowane przez radekc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według moich odczuć, nowe firmware do Intela 320 poprawiło również wydajność dysku. :) System Windows 7 PRO 64Bit "wstaje" teraz od "zera" w 15 sekund. Poprzednio potrzebował 20 - 23 sekundy.

Trochę za duża poprawa jak na sam firmware. Pewnie przy okazji przeinstalowaleś sterowniki itp. stąd poprawa. Liczy się jednak efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie widzę, że Windows podmienił sterowniki Intela na swoje, po aktualizacji firmware. Teraz się zastanawiam czy to zostawić, czy na siłę wciskać sterowniki Intela?

Tego to już Ci nie powiem. Jak zapewne wiesz - zwykle jednak na Intelu dyski chodzą lepiej. Przy czym różnice są naprawdę niewielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że benchmarki pokazują odrobine więcej nie oznacza że dysk działa szybciej w realnych wymaganiach. Sterowniki MS są bardziej bezproblemowe, np nie ma na nich problemu z wychodzeniem z uśpienia czy szybciej wstający system. Jak wszystko dobrze działa ja bym nie zmieniał na Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że benchmarki pokazują odrobine więcej nie oznacza że dysk działa szybciej w realnych wymaganiach. Sterowniki MS są bardziej bezproblemowe, np nie ma na nich problemu z wychodzeniem z uśpienia czy szybciej wstający system. Jak wszystko dobrze działa ja bym nie zmieniał na Intela.

A te stery MS można je ponownie zainstalować z jakiegos pliku czy wysrarczy odinstalować stery Intela ?

Edytowane przez radekc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po aktualizacji firmware Windows wykrył dysk jako nowy, wyrzucił sterowniki Intela i zainstalował swoje.

Przy okazji mam pytanie na temat mojego drugiego SDD w komputerze stacjonarnym. Jest to Intel SSD 160 GB z czasów gdy pojawiły się one na rynku. Też chciałbym w nim zaktualizować firmware ale program aktualizacyjny nie widzi dysków Intela. Przyczyną może być to, że kontroler jest przestawiony w tryb RAID, bo mam w tym komputerze dwa HDD połączone w RAID 0 i 1.

Czy jak przełączę kontroler w tryb IDE na czas aktualizacji firmware, to nie rozsypią się RAIDy na dyskach HDD? Po aktualizacji przestawię kontroler z powrotem na RAID.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tych Intelach G2 160GB po 500zł na Allegro da się normalnie zaktualizować firmware (i czy w ogóle jest taka potrzeba)?

I pytanie pomocnicze - mam postawiony RAID1 z dwóch HDD na Intelu, rozumiem, że Rapid Storage Technology jest wtedy niezbędny i SSD też będzie z tych sterowników korzystał?

• Upvote 3
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tych Intelach G2 160GB po 500zł na Allegro da się normalnie zaktualizować firmware (i czy w ogóle jest taka potrzeba)?

Bez urazy, ale wystarczyło przeczytać 4 ostatnie strony tego tematu. Odnośnie FW pisałem w tym poscie.

Jeżeli chodzi o FW 02HA :

02HA mógł conajwyżej pod Sevenem doprowadzić do utraty danych z powodu wadliwie zaimplementowanego TRIMa. Nic więcej :)

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie długo, ale jakoś nie miałem parcia, a i ceny nie były zachęcające (może dalej nie są) :wink:

Z pierwszych problemów jakie napotkałem to jak tylko skończyłem instalkę cewki rozpoczęły koncert :D Normalnie nie mogłem wytrzymać :mur: Szybkie dochodzenie wskazało na oszczędzanie energii (c3/c6), wyłączenie pomogło. No, ale niedosyt pozostał, więc spróbowałem C1 i bangla jak należy i do tego cisza. Dalej importowanie ulubionych z firefox'a nie obyło się bez problemów, ale w końcu się udało chociaż nie zimportowały się najświeższe (dziwna sprawa). Ostatnia sprawa (nierozwiązana) to nie wiem jak ustawić sieć (udostępnić pliki) żeby z lapka (XP) wchodzić na dysk, ale to temat na osobną dyskusję :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już działa, dzięki za wskazówkę :D pzdr

EDIT

Może tutaj spróbuje, bo jak widać macie 7 w palcu. Coś popsułem i system startuję dwa razy dłużej (tzn. jak płyta przejdzie swój test, wykryje dyski to potem jak jest napis, że wczytuję system to pojawiają się takie kropki; chyba ze dwadzieścia i dopiero potem pojawia się ekran ładowania. Wczoraj jeszcze było ok, ale dzisiaj odpiąłem dysk i jak podpiąłem z powrotem to coś mu nie leży :sad:

Dobra już jest ok, stary głupi nie wyłączył bootowania z cdrom :oops:

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi