kuebk Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 No ja postawilem system od nowa, jedynie co klonowalem to partycje RECOVERY i inne jakies smieszne partycje ktore byly na tym Dellu, sam system stawialem od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 (edytowane) @fields Gdybym miał postawić system od nowa, to bym do tej pory siedział i instalował, mam dwa paski szybkiego uruchamiania, bo mi się na jednym nie mieściły podstawowe programy, z których korzystam :P System ma 2,5 roku i jakbym go postawił na nowo i zainstalował wszystko z czego korzystam, to wątpię żeby było szybciej. Lista wyłączonych rzeczy w autostarcie jest dłuższa niż włączonych i tak. Nie wspominając o tym, że taki Microwin to się dopiero za siódmym razem zainstalował poprawnie. Edytowane 25 Grudnia 2011 przez ketyow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sybic Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 Jak juz macie nowy dysk to zdrowiej postawic system od nowa. Zdrowiej, ale pod jakim względem? Bo jeśli chodzi o to, że stawiajac nowy system mamy już większe doświadczenie z tuningiem systemu i z tego względu nawa instalacja będzie bardziej optymalna niż ta stara, to TAK. Ale jeśli masz na myśli, że podczas klonowania coś 'ucieknie' to NIE. Klon to klon, a jeśli podczas klonowania coś ucieknie to świadczyć to może tylko o braku wiedzy klonującego ;) Ja gdyby nie było możliwości migracji z HDD na SSD to w ogóle SSD bym nie kupował :) Instalacja i tuning systemu to nie jest moje hobby... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2011 Ja tak samo zostałym przy HDD. Tak samo nie zmieniam laptopa na inny sprzęt, bo nie wyobrażam sobie przesiadki na win7 i próby poinstalowania wszystkiego od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crashone Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Może ktoś coś poradzi, narodził się jakiś problem z SSD (chyba), ale przechodząc do konkretów. Dziś podczas normalnej pracy zwis, reset, nie wykrywa SSD. Wyłączam z prądu, po chwili uruchomię niby wszystko OK, za jakiś czas ponowny zwis i sytuacja jak poprzednio. W systemie jak i w sprzęcie nic nie zmieniane. Na przestrzeni 4h 6 takich akcji. Dodam że bios widzi resztę urządzeń na sata bez problemu po restarcie po za właśnie ssd. System win 7 x64, sprzęt w podpisie. Robiłem testy AS SSD, Crystal markiem i ATTO nic się podczas nich nie dzieję, zaś Crystal Info wskazuje 100% sprawności poniżej screen. EDIT Wracając do problemu, przed zwiechą dysk jakby cały czas pracuje (ciągle pali się dioda od dysku), w tym czasie nie mogę nic zrobić, następnie albo jest samoczynny reset i nie wykrywa już go, albo się odwiesi na moment i samoczynny reset. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez crashone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Masz kontroler Sandforce, temat wałkowany już trochę, nie ma rozwiązań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crashone Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) HDTune i chyba tylko pozostała gwaracja??? Edytowane 27 Grudnia 2011 przez crashone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Widzisz, o wszystkim powyższym nie wspomniałeś, więc może warto wyjaśniać problem w pierwszym poście. Wygląda to fatalnie, ale za krótko mam SSD, żeby Ci powiedzieć czy HDTune poprawnie w pełni z nimi współpracuje. Natomiast biorąc pod uwagę zachowania, to słałbym na gwarę nawet widząc wszystkie bloczki na zielono. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez ketyow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crashone Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Generalnie wyszło to w trakcie szukania przyczyny tego stanu. Zaraz zedytuje poprzedni post ;) Dysk idzie na gwarancję mam nadzieję, że uznają. Ciekawą rzeczą jest natomist fakt, że normalnie dało się go sformatować, jednak próba instalacji systemu konczyła się restartem. W zewnętrznej kieszeni działa dopuki nie odwołam się do obszaru powyżej 4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek21 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Witam nabyłem dysk SSD i mam poważny problem. Używam go w laptopie o jest on w miejscu normalnego dysku talerzowego a talerzowy w miejscu napędu dvd Przywracam na ssd system zrobiony z hdd i wyskakuje komunikat iż nie mam zamontowanego dysku z boot dodam iż nie mam tej małej partycji 100mb jest ona usunięta (pliki boot są na partycji systemowej) co robię nie tak proszę o pomoc posiadam Windows 7 Edytowane 27 Grudnia 2011 przez witek21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salah Ad-Din Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam Mam już około 2 lata starego poczciwego INTELA 40Gb [ rewelacja w stosunku do każdego HDD ]. Teraz instaluję go swemu TACIE i wywalam jego dyski HDD. Dla siebie wybrał bym coś ,ale nie siedzę już w temacie tak jak wy , więc proszę o pomoc w wyborze. DYSK NA SYSTEM [ 60-80 gb ] MAX 500 ZŁ. : - SAMSUNG 64GB 2,5" MZ-7PC064D [460 ZŁ.] - INTEL S320 80GB SSDSA2CW080G3K5 [470 ZŁ.] - OCZ 60GB Vertex3 VTX3-25SAT3-60G [440 ZL.] - CRUCIAL m4 SSD 64GBCT064M4SSD2 [440 ZL.] - INNA PROPOZYCJA ?? JAKI NAJLEPSZY [ najszybszy , najbardziej niezawodny ] ?? Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 U mnie jeszcze laptop lapie freeza jak wychodze ze stanu uspienia, kurde cos cienko widze ta kombinacje laptopa i ssd. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam nabyłem dysk SSD i mam poważny problem. Używam go w laptopie o jest on w miejscu normalnego dysku talerzowego a talerzowy w miejscu napędu dvd Przywracam na ssd system zrobiony z hdd i wyskakuje komunikat iż nie mam zamontowanego dysku z boot dodam iż nie mam tej małej partycji 100mb jest ona usunięta (pliki boot są na partycji systemowej) co robię nie tak proszę o pomoc posiadam Windows 7 Przywracasz, jak? Klona lepiej zrób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 U mnie jeszcze laptop lapie freeza jak wychodze ze stanu uspienia, kurde cos cienko widze ta kombinacje laptopa i ssd. :( Ja w dwóch laptopach żony miałem ssd (kingston v100 w lenovo y530 i x25-m w hp) i nie było problemów z działaniem/wybudzaniem kompów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 No wlasnie nie wiem jak to jest u wszystkich dziala elegancko a u mnie cos nie bardzo, nie mam juz troche pomyslow za co sie brac zeby to zaczelo dzialac tak jak powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Po prostu z jednymi płytami/chipsetami/biosami działa to dobrze, z innymi nie. Mowa głównie o SF. Mój dysk w stacjonarce się ładnie budził, w laptopie już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salah Ad-Din Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam Mam już około 2 lata starego poczciwego INTELA 40Gb [ rewelacja w stosunku do każdego HDD ]. Teraz instaluję go swemu TACIE i wywalam jego dyski HDD. Dla siebie wybrał bym coś ,ale nie siedzę już w temacie tak jak wy , więc proszę o pomoc w wyborze. DYSK NA SYSTEM [ 60-80 gb ] MAX 500 ZŁ. : - SAMSUNG 64GB 2,5" MZ-7PC064D [460 ZŁ.] - INTEL S320 80GB SSDSA2CW080G3K5 [470 ZŁ.] - OCZ 60GB Vertex3 VTX3-25SAT3-60G [440 ZL.] - CRUCIAL m4 SSD 64GBCT064M4SSD2 [440 ZL.] - INNA PROPOZYCJA ?? JAKI NAJLEPSZY [ najszybszy , najbardziej niezawodny ] ?? Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC !! TEN nowy intel 320 wcale nie wypada lepiej niż jego starszy braciszek x25 :/ World Exclusive Review: Intel G3 SSD 80GB - Expreview.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salah Ad-Din Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) te trzy tylko pozostały. Na SATA2 chyba będzie najszybszy m4 z tego co wycztałem - SAMSUNG 64GB 2,5" MZ-7PC064D [460 ZŁ.] - INTEL S320 80GB SSDSA2CW080G3K5 [470 ZŁ.] - CRUCIAL m4 SSD 64GBCT064M4SSD2 [440 ZL.] Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Salah Ad-Din Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam nabyłem dysk SSD i mam poważny problem. Używam go w laptopie o jest on w miejscu normalnego dysku talerzowego a talerzowy w miejscu napędu dvd Przywracam na ssd system zrobiony z hdd i wyskakuje komunikat iż nie mam zamontowanego dysku z boot dodam iż nie mam tej małej partycji 100mb jest ona usunięta (pliki boot są na partycji systemowej) co robię nie tak proszę o pomoc posiadam Windows 7 Musisz w win7 w zarządzaniu dyskami kliknąć prawym na partycję z której ma startować i ustawić ją jako partycję aktywną (sama systemowa nie wystarczy). Można to też zrobić np. pakietem Acronisa do dysków. U mnie jeszcze laptop lapie freeza jak wychodze ze stanu uspienia, kurde cos cienko widze ta kombinacje laptopa i ssd. :( U mnie takiego problemu nie ma. @Salah, albo Crucial M4, albo Samsung 830. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 OCZ Octane 128GB SSD Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salah Ad-Din Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 @ketyow na SATA2 będą one wyraźnie szybsze od INTELA ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Ciężko mi powiedzieć jak to będzie na SATAII, testów Intela nie szukałem, bo kupując 128GB nie brałem go w ogóle pod uwagę. Testy mojego Cruciala są parę postów wcześniej, na SATAII żaden nie rozwinie skrzydeł, taka prawda. U Intela faktycznie na plus wyjdzie Ci parę GB, można się zastanowić. Ale na SATAII spada też wydajność tam gdzie nie zostaje przekroczone 3Gbps, więc być może będzie tak samo się plasował pod względem wydajności do Samsunga i Cruciala, jak przy SATAIII. Warto, żebyś poszukał i się zagłębił w szczegóły, natomiast Crucialowi i Samsungowi na pewno nic nie można zarzucić. Ja brałem Cruciala ze względu na lepszy odczyt losowy od Samsunga, bo przede wszystkim zależało mi na szybszym wczytywaniu systemu, no i ostatecznie trochę się zawiodłem, ale przypuszczam, że w takim wypadku Samsungiem zawiódłbym się jeszcze bardziej. Tak czy siak, SATAII to w plecy połowę tego za co zapłacisz. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez ketyow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 BF3 zainstalowany na hdd ładnie płynnie chodzi, natomiast zainstalowany na ssd już ma czasami małe przycinki podczas grania. Po za tym zauważyłem, że podczas pracy z VS 2010 też zdarzy mu się przyciąć ale tylko VS. Nie wiem czy to wina generalnego śmietnika na systemie czy czegoś innego. //Samsung 830 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sybic Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 na SATAII żaden nie rozwinie skrzydeł, taka prawda.Ale uczciwie należy dodać, że te skrzydła widoczne są tylko w testach. W normalnej pracy przy SSD różnica miedzy SATAII i SATAIII jest prawie niezauważalna. Wiem, że wielu przesiadając się z HDD nawet najszybszego, na SSD na SATAII doznało małego szoku. Jeśli mając już SSD podobnego szoku spodziewa się z przesiadki z SATAII na SATAIII to trzeba jasno zaznaczyć, że żadnego szoku nie będzie. Zaryzykuje twierdzenie, że nic nie będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Mnie nie zaszokowała nawet przesiadka z 5400rpm na SSD. Zaszokowało mnie dopiero wczoraj odpalenie kompa stacjonarnego, w którym jest zwykły HDD :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Tak czy siak, SATAII to w plecy połowę tego za co zapłacisz. Nie opowiadaj bzdur kolego bo mącisz w głowie ludziom ;) Edytowane 29 Grudnia 2011 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 No cóż, ja czuję pewien niedosyt, spodziewałem się więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 No cóż, ja czuję pewien niedosyt, spodziewałem się więcej. nie wiem czego się spodziewałeś, ale ja np. po wymianie netbooka z u90 na u270, myślałem że mnie szlag trafi, w u90 zamontowany był kingston ssd 40gb na intelu drugiej generacji a więc bez szału odczyt w granicach 170mb/s, w nówce u270 był 500gb wd 5400rmp i przy odpalaniu visty tak mulił że mozna było zdechnac z nudów, szybka operacja wsadziłem samsunga 470 128gb i smiga ze dupe urywa odpalanie visty trwa praktycznie tyle samo co win7 na stacjonarce która dysponuje duzo szybszym prockiem i ramami, żadnych zmuleń podczas pracy także ja z ssd jestem w pełni zadowolony juz od czasu zakupu :rolleyes: kingstona, nawet on starusienki był lepszy od dwóch samsungów f3 puszczonych w ride0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DStar Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 Witam Dawno nie udzielałem się na forum, a teraz przyszła potrzeba zakupu SSD (po tych wszystkich artykułach wyczytanych na portalu). Początkowo myślałem nad Crucialem m4 64GB no ale cena 440zł jest trochę wysoka(w porównaniu do wielkości), a i wydajność na wykresach wiele odstaje od wersji 128GB. Później na portalu znalazłem dość korzystnie wypadający test dla OCZ Agility 120GB, znalazłem go w necie za 620 zł, co teoretycznie przy jego wynikach w testach jest kwotą zachęcającą. No ale wchodzę na forum i czytam, że to kaszanka niesamowita :( Na pierwszej stronie wyczytałem że Vertex Plus 120GB jest dobrym rozwiązaniem, nawet gdzieś w necie znalazłem że obsługuje Trim. W sumie to na SSD miał bym system i ewentualnie parę gier. I tam męczy mnie czy aby na pewno ten Vertex to dobry wybór ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 Ja na 40GB miałem system, aplikacje które zwykle używam i jeszcze 3 gry się mieściły. Może najlepszym dla Ciebie wyjściem jest Intel 80GB od 473zł Intel 320 SSDSA2CW080G3K5 - Dyski twarde - Intel 320 SSDSA2CW080G3K5 cena od 472.99zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...