DStar Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dylemat mam straszny. Używam Windows 7 Professional 64bit który swoje zajmuje. Na chwilę obecną mam na dysku systemowym 2 gry (TDU 2 i Skyrima V), kilka programów i całość zajmuje 80,9GB (i to po usunięciu punktów przywracania systemu). Na nowy dysk nie przeznaczę więcej niż 620zł, może warto jeszcze z miesiąc się przemęczyć i poczekać aż ceny SSD trochę spadną. Był okres że można było Cruciala m4 128GB dorwać za 690zł ( z pół roku temu ale był). Za taki dysk to bym nawet i z 650 wysupłał z portfela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 Plik wymiany ustaw na sztywno, np 512MB, użyj CCleanera i wyczyść system - 80GB na to co masz to jakiś horror, powienieś się mieścić w znacznie mniejszej przestrzeni nawet z W7Ultimate. CO do Cruciala to on cały czas co kilka miesięcy powolutku taniał tyle że to nie jego wina że polska waluta jest taka słaba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 ultimate + wszystkie podstawowe programy, w tym Office 2010 , odpowiednio posprzątany (hiberfil.sys wywalony, software distribution tak samo, swap na 512MB albo na innym dysku, tak samo tempy i downloadsy) - maks 17GB. + photoshop/indesign + battlefield 3 + new vegas +starcraft 2 + 1 maszyna wirtualna - 71GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sybic Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Dylemat mam straszny. Używam Windows 7 Professional 64bit który swoje zajmuje. Na chwilę obecną mam na dysku systemowym 2 gry (TDU 2 i Skyrima V), kilka programów i całość zajmuje 80,9GB (i to po usunięciu punktów przywracania systemu). Czy zamierzasz zrezygnować z HDD? Jeśli nie, to część programów zepchnij na HDD - np. te gry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 jeśli dużo gra, to spychani Skyrima na hdd jest mało sensowne - load/save to kwestia sekund, doczytywanie tekstur nie istnieje, itp, itd. przynajmniej u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNs Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2012 swieza siodemka @samsung, sprzet jak z podpisu a wiec sata2, z zabiegow zrobilem jedynie te z magiciana, przenoszenie/relinkowanie folderow systemowych troche sie wedlug mnie mija z poczatkowym celem zakupu dysku, w koncu mialo byc szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2012 Panowie krótkie pytanko z mojej strony. Czy dysk Kingston HyperX SSD SATA3 2.5" 120GB SH100S3/120G to w miarę solidna konstrukcja czy poprzez kotroler sandforce należy go omijać w ceu uniknięcia problemów z BSOD itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNs Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2012 Pierwsza strona i pol topicu trabia na ten sam temat ... SH100S3 to sandforce 2281, masz juz odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2012 ludzie dajcie już spokój z tymi sandforsami, tak trudno sprawdzić w google na jakim chipie oparty jest dysk, na dzień dzisiejszy nie opłaca się brać nic innego jak cruciala m4 czy samsunga 830 ewentualnie 470 jak ktoś nie ma sata3 (bo taniej a i również bardzo wydajny i przede wszystkim niezawodny) godny polecania jest również crucial c300 ale ten juz tylko z rynku wtórnego, reszta praktycznie albo odstaje w testach albo są problemy w postaci zacięć zwiech i losowych bsod, także crucial i sajsung rządzą 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DStar Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Czyli ten dysk powinien mi wystarczyć??? --KLIK-- Bo czytając opis tego dysku nie jestem pewien czy to do końca ten model. Tym bardziej że mają jeszcze jeden z ta samą nazwą droższy o 20zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 SSDSA2CW080G310 tylko na to się zwraca uwagę, opisów w sklepach nie watro czytać bo często piszą bzdury. SSDSA2CW080G3K5 - oba są G3 tylko ten to wersja BOX czyli ma w zestawie elementy ułatwiające montaż w desktopie i inne dodatki. Widac to wyraźnie po zdjęciach na stronie sklepu ;) http://www.net-s.pl/obrazki/g141000/Dyski_twarde_Dyski_twarde_SSD_INTEL_SSDSA2CW080G3K5_141067_6.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draku Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam, Może ta informacja się koledze przyda, dotychczas wszystkie G3 które nabyłem w drodze kupna :wink: mimo, że były w wersji OEM a dokładnie G3K5 miały w pudełku płytkę montażową oraz śrubki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Czy jeśli dysk SSd Samsung 830 series 128GB pracuje w trybie IDE wpływa to niekorzystnie? Niestety mój lapek w trybie AHCI nie widzi wogóle dysku, ale w IDE wszystko lata jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Jak wydajność jest satysfakcjonująca to niema nad czym myśleć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew487 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Mam dysk ssd samsung 830 60gb tak wygląd benchmark z ich programu test przy 100mb test przy 1000mb Moja płyta główna obsługuje SATA2. Chciałbym wiedzieć, czy wszystko jest w porządku. Czy może wykonać test przez hd tune? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 U mnie na SATA 2 wyglada to w ten sposob: i to wszystko na nie najlepszym kontrolerze AHCI od AMD. Generalnie jestem zadowolony. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew487 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 @up dzięki za zrobienie benchmarka. Inaczej mój dysk mógłby długo działać w zwolnionym tempie ;] Zmieniełem w biosie ide na ahci i teraz porównanie obydwóch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 stary x25-m z 11TB zapisanymi i nowy 830 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew487 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Mój samsung 830 używam zaledwie 2 miesiące. Te wartości u Raptora są takie wysokie ze względu na sata3, większy dysk, czy to u mnie jest coś nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 stary x25-m z 11TB zapisanymi i nowy 830 ładnie. a czy te różnice są w jakikolwiek sposób odczuwalne w codziennej pracy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 dysk dotarł dzisiaj więc za dużo nie potestowałem :) czas w bootracer spadł z 10s jakie miał intel do 8s czyli 20% przyspieszenie bootowania ;) co do realnej wydajności poza wzrostem szybkości kopiowaniem plików z NAS'a (intel wyciągał max 80MB/s, samsung bez problemu 125-130MB/s) nie zauważyłem żeby np. skyrim szybciej startował/ładował się (mimo że waży 11GB - tekstury w wyższej rozdzielczości) - może przy instalacji byłaby różnica ale system przerzuciłem z jednego dysku na drugi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2012 Warto rozważyć zakup dysku OCZ Vertex 2 80GB ? Cena ok 300zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Crucial szykuje jakiś fix do firmware serii m4 że względu na wykryty bug powodujący restarty co godzinę po przekroczeniu 5000 godzin ciągłej pracy. Na szczęście dane nie są zagrożone. Łatka ma się pojawić około 16 stycznia. http://forums.crucia...l-M4/td-p/79098 Sent from my GT-I9100 using Tapatalk Edytowane 6 Stycznia 2012 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 60/64 GB SSD Shootout: Crucial, Samsung, And SandForce : Which 64 GB SSD Is The Best? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam . Mam zamiar kupic dysk ssd OCZ revodrive 80 gb. Nie posiadam serial ata 3, więc wpadłem na taki pomysł. Tylko nie wiem czy dobry. Dysk chce przeznaczyć na system win7.A do wydania mam 500 zł. Powiedzcie czy to dobry pomysł a jak nie to moze coś by innego zaproponować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNs Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam . Mam zamiar kupic dysk ssd OCZ revodrive 80 gb. Nie posiadam serial ata 3, więc wpadłem na taki pomysł. Tylko nie wiem czy dobry. Dysk chce przeznaczyć na system win7.A do wydania mam 500 zł. Powiedzcie czy to dobry pomysł a jak nie to moze coś by innego zaproponować :) pierwszym co proponuje to zaznajomienie sie z topicem, lol, juz chociaz pierwsza strone przeczytajcie .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Przeczytałem i to kilkanaście ładnych stron. Ten revodrive ma nieco inny układ na niż ten na forum co niby taki skopany. nie mam sata3 więc pytam na forum żeby nie wydać kasy na bubla... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skow29 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Mam revodrive 110GB i nie narzekam - jak dla mnie jest godny polecenia. Z tego co pamiętam to 80 (tak jak i 120) na kościach 35nm, a moja 110 na 25nm, ale ma za to więcej zapasu. Edytowane 6 Stycznia 2012 przez skow29 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart2111 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 skow29 i nie masz problemu z zawiesaniem i blue scren ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) nie mam sata3 więc pytam na forum...To bez znaczenia, wybierz po prostu najlepszy dysk...Crucial, Samsung, Intel... Edytowane 6 Stycznia 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...