rafa Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 No wiesz, wciąż można kupić Vertex 2 więc i Plusy pewnie nie znikną. Jednak konkurencja napiera, nawet wewnętrzna z OCZ. Są nowsze konstrukcje i do końca roku może Plus stanie się mało atrakcyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 Co w tej chwili najbardziej się opłaca jeśli chodzi o wydajność/cena kupować na sam system ? Crucial CT064M4SSD2 - czyli m4 64gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 (edytowane) plusy, zwłaszcza 120 gigowe, zaliczyły ostatnio mega spadek ceny. 350zł za 120GB ssd to jest okazja z kosmosu, a najprawdopodobniej dopiero pod koniec roku będę mieć fundusze :c. no nic, pozostaje być dobrej myśli. EDIT: Widzę że Agility 3 też wyraźnie potaniały. Edytowane 25 Czerwca 2012 przez panzar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 @ath na sam system już za bardzo sie nie opłaca nic kupować z 64...lepiej dołożyć do 120-128 raczej(moje zdanie). Ceny ciągle spadają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 J/w - jeśli budżet pozwala, to warto kupić SSD o pojemności 128GB niż 64GB (zazwyczaj lepsze osiągi pod kątem zapisu). Cena M4 128GB w Morelach jest conajmniej atrajkcyjna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 485zł to nie tak strasznie tanio, mogę mieć 64 za 250zł. A coś tańszego i wydajnego 120/128gb oprócz m4 ? No i mam w pc sata2 zamiast 3-ki rozumiem, że będzie spory spadek wydajności ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 Ja mam u siebie sata2 i po przejsciu z hdd na samsunga830 komp (system) dostal konkretnego kopa. W syntetycznych testach widac roznice wzlgedem sata3 ale jak bardzo przeklada sie to na prace w systemie to juz nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 Nie bardzo widzi mi się zmiana całej platformy tylko po to, żeby mieć natywne sata3. Może jakiś kontroler na pci-x by rozwiązał sprawę, bo nie chce żeby taka prędkość się marnowała. ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 W normalnym uzytkowniu wogole widac roznice pomiedzy SATA2 a SATA3 jesli SSD podlaczymy do SATA2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 No ja bede mial jutro Cruciala M4 128GB do kompa i Samsunga 64GB do netbooka, ale chyba odesle samsunga i kupie OCZ Vertex Plus 120GB. W Asus eeePC nie musze miec najszybszego dysku a cena jest praktycznie identyczna obu dyskow a pojemnosc dwukrotnie wyzsza. Dobrze zescie poruszyli tą kwestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 W normalnym uzytkowniu wogole widac roznice pomiedzy SATA2 a SATA3 jesli SSD podlaczymy do SATA2? W dysku na sam system nie. Ale jeśli na tym dysku trzymasz jakieś większe pliki i dość często operujesz na jpg czy innych plikach w "moje dokumenty" różnica może być zauważalna. Trzeba się zastanowić i zadać sobie pytanie - czy będe korzystał z przewagi transferów liniowych w sata 6GBps żeby ewentualnie inwestować w np Ivy + Z77. Mnie taka operacja chodzi po głowie szczerze mówiąc, ale u mnie te transfery byłyby wykorzystane jako że cały Plextor służy mi jako nośnik danych i partycja D: z folderem Moje Dokumenty. Na sata 2 są one ograniczone. Pod sam system z aplikacjami taka przesiadka nie da nic. Chyba że dla zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 A ja mam pytanie, bo zastanawiam się co kupić do laptopa, obecny dysk ogranicza potencjał, więc bedzie tylko ssd a zewnętrzny a dane. Szukam i cieżko z wyborem, a najważniejsze dyskom ssd nie przeszkadza ciągłość pracy 24h ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 Przeszkadza, nie mogą się wyspać B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 W normalnym uzytkowniu wogole widac roznice pomiedzy SATA2 a SATA3 jesli SSD podlaczymy do SATA2? widać głównie przy starcie systemu, potem już jest podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 taa, może z 3s dłużej sie odpala. Tak to zero różnicy jak dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 W dysku na sam system nie. Ale jeśli na tym dysku trzymasz jakieś większe pliki i dość często operujesz na jpg czy innych plikach w "moje dokumenty" różnica może być zauważalna. Trzeba się zastanowić i zadać sobie pytanie - czy będe korzystał z przewagi transferów liniowych w sata 6GBps żeby ewentualnie inwestować w np Ivy + Z77. Mnie taka operacja chodzi po głowie szczerze mówiąc, ale u mnie te transfery byłyby wykorzystane jako że cały Plextor służy mi jako nośnik danych i partycja D: z folderem Moje Dokumenty. Na sata 2 są one ograniczone. Pod sam system z aplikacjami taka przesiadka nie da nic. Chyba że dla zabawy. jpg to są duże pliki? Bez jaj... Żeby zobaczyć różnicę SATA2/SATA3 to trzeba by jakiś montaż nieliniowy robić na mocnej maszynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndza Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zastanawiam się nad przesiadką z HDD (Samsung F1 7200 RPM) na SSD Vertex Plus 120 GB. Komp służy do zastosowań office i do gier, wieć zależy mi na szybszym odpalaniu programów, bootowaniu itp. Nie zależy mi na liniowym transferze bo do magazynowania danych mam NASa. Czy taka zmiana ma sens? Czy lepiej poczekać aż spadną ceny obecnie topowych modeli SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Gdyby ta zmiana nie miała sensu nikt by nie kupował tych drogich SSD a jednak popatrz, 243 strony na forum. Wiec to chyba jest glupie pytanie, tym bardziej jakbys sie wysilil i poczytal (ze zrozumieniem) przynajmniej 2-3 strony tego forum. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez PolandMET 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 Co myslcie o Mushkin Chronos 120GB Cena jest bardzo atrakcyjna widziałem za 410zl tylko czy jakość odpowiednia ? Zastanawiam się nad przesiadka z 3x WD Black :) Najwyższy czas hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndza Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Controller: SF-2281 Czyli bierz pod uwagę problemy ze stabilnością. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez bryndza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CleaneR Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Intel 330 Series SSD 120GB 2.5" SATA 6Gb/s Solid State Hard Drive za £83.99 Zatem ceny ciagle spadaja, czekam z zamowieniem az Samsung 830 256Gb spadnie ponizej £120 (teraz jest okolo £145), to moj 128GB poleci do zony laptopa. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez CleaneR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaminskigdynia Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Witam statni tydzien spedzilem na analizie dystkow ssd , juz prawie kupilem dysk ocz vertex 3 64GB mimo tego ze ma fatalne opinie !!!! dotyczace sterownika ale stal sie cud i znalazlem dysk: Plextor 64GB SSD SATA600 (520/175MB/s)[PX-64M3] z Uwaga 5 letnia gwarancja za 270zł na marvelu czy jakosc tak i bez namyslu polecialem kupic bo myslalem ze pomylili sie z cena ale NIE , najtaniej ten dysk znalazlem za 333zł ponizej link do sklepu . Plextor 64GB SSD SATA600 (520/175MB/s) [PX-64M3] - 269zł : Esc.pl zapomnialem dodac ze system z hibernacji z hhd wznawia sie w 25 sekund a z ssd w 13 sekund !!! Edytowane 26 Czerwca 2012 przez kaminskigdynia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Panowie, przymierzam się do zakupu OCZ Vertex 4 128 GB. Na wstępie chciałbym zgrobić upgrade firmware do wersji 1.4.1.3. Rozumiem, że mogę sobie podpiąć dysk do kontrolera Intela SATA3 i po tym zabiegu dysk będzie widoczny w Windows 7 (oczywiście jako niesformatowany)? Będzie można zrobić upgrade a potem, przy instalacji utworzyć partycje? Czy jest sens robić update biosu Sabertooth'a P67? Może to coś dać pod kątem SSD? Edytowane 26 Czerwca 2012 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) A czytałeś opis zmian w biosie? Jest coś o poprawie działania Sata? jpg to są duże pliki? Bez jaj... Żeby zobaczyć różnicę SATA2/SATA3 to trzeba by jakiś montaż nieliniowy robić na mocnej maszynie. No z punktu widzenia systemu wszystkie pliki od kilkuset kB to już duże pliki. Oczywiście jeśli chodzi o obróbkę plików jpg (nawet wsadowo wielu na raz) czy np plików filmowych to nie ma różnicy nawet między 2.5" dyskiem laptopowym a szybkim SSD. I tak CPU nie jest w stanie nadążyć z danymi. Napisałem może nie precyzyjnie, różnica w operowaniu na plikach właściwie dotyczy tylko kopiowania czy przenoszenia między dyskami/partycjami. Reszta operacji dzieje się właściwie w zakresie możliwości Sata I. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Panowie, co z OCZ PETROL? Ostatnio spadł poniżej cen Vetex plus, a powinien być od niego trochę szybszy? Póki jego cena była prawie w okolicach M4/samsungów to nie było o czym mówić, ale teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Jako że padł mi system(trojan/backdoor/virus) to nie dało sie nie zauważyć, że jedną z lepszych rzeczy jakie daje SSD to komfort grania w dowolną gre podczas gdy w tle leci skan antywirusowy...(ofc już po postawieniu systemu od nowa, skan dla pewności) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Tez sie wlasnie zastanawiam nad tym 120GB OCZ Petrolem vs OCZ Plusem w odniesieniu do samsunga 60GB ktorego dzisiaj oddam jednak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil2662 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Ale on ma IOPS tylko 18 tysięcy. A taki vertex plus 50 tysięcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Po pierwszym w ramach bonusa dostanę "Samsung 128GB SSD830 SATAIII, MLC, 2.5'' (read/write 520/320MB/s) Note PC kit" a że wolał bym kasę to chętnie odsprzedam komuś za 499 zł (będzie to komplet fabryczny z zaplombowanym pudełkiem itp) w razie zainteresowania pisać na pm. ps. do modów, wiem ze to nie dział giełda, ale myślę ze jest to przydatna informacja dla kogoś kto obecnie szuka dysku SSD i może nabyć jedne z lepszych dużo taniej :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Ale on ma IOPS tylko 18 tysięcy. A taki vertex plus 50 tysięcy A skąd takie dane? Źródło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...