OCM4n14k Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Od dawna kupuje tańszą elektronike w Amazonie, po co przepłacać w Polsce? Jeśli mam zamiar coś kupić to robie rozeznanie, jeśli w Amazonie dużo taniej to kupuje tam, żadnych problemów jeszcze nie miałem, jak towar jest na stanie to dłużej niż tydzień nie trzeba czekać. Dyski SSD są tam akurat dużo tańsze niż u nas. Edytowane 17 Lipca 2012 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Dyski SSD są tam akurat dużo tańsze niż u nas. Czy po dodaniu cła i VATu również? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 cło na elektronikę to 0%, VAT powinien być doliczony, ale nie wiem w sumie jak to działa, bo nigdy nic z Amazonu nie kupowałem, chyba że przez znajomych z USA co potem wracali do Polski no ale wtedy VATu nie naliczą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 dokładnie, zamówiłem 5 lipca, dziś dotarł (ale wersję laptopową, niestety już niedostępna w tej cenie - 80 funtów), wyszło jakieś 430 zł z wysyłką. Gwarancja Samsunga jeżeli kupuje się w UE obowiązuje także w PL z uk? a mozna wiedziec od ktorego sprzedawcy i ile kosztowala wysylka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Czy po dodaniu cła i VATu również? Cła brak, VATu też. Płace kartą, ściągają należność z konta i wysyłają. W Amazonie.uk wysyłka jest często za free. Zresztą czemu mam płacić podatek VAT, skoro zakup został dokonany poza obszarem RP? Nikt o zdrowych zmysłach, nie będzie zgłaszać zakupu towaru w innym kraju za tak małą kwotę, tylko po to żeby państwo ukradło pieniądze. Kupowałem towary z Chin (dealextreme) i też cła nikt nie naliczał, trzeba mieć szczęście do celników. Wybaczcie moje podejście do kwestii VATu, ale handlować kupionym towarem nie mam zamiaru, a państwo nie będzie na mnie zarabiać jeśli nie ma z tym zakupem nic wspólnego. Podatek VAT jest już naliczony w UK, więc czemu mam płacić jeszcze raz podatek VAT w PL w naszej 23% stawce? Nigdy się nawet nad tym nie zastanawiałem. Kupuje za tyle, za ile jest wystawione na Amazonie i ciesze się z niższej ceny elektroniki i gier. Edytowane 17 Lipca 2012 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Jeśli wysyłka z UK to cło 0%, ale z VATem to loteria :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sybic Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Podatek VAT jest już naliczony w UK, więc czemu mam płacić jeszcze raz podatek VAT w PL w naszej 23% stawce? Bo takie jest prawo. A tak na prawdę to formalnie jeśli towar wychodzi poza UK to VAT w UK powinien być zwrócony, a nasz VAT naliczony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Sam nie sprawdzałem, ale podobno jesli wybierze się Polskę i poda NIP (nie wiem czy to konieczne) to już dalej występuje tylko kwota netto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Wielokrotnie kupowalem juz na Amazon.co.uk. Cla sie nie placi. Placi sie za to VAT wedlug polskich stawek. Dyski SSD na amazon.co.uk maja juz doliczony brytyjski podatek VAT w wysokosci 20%, nalezy wiec sobie obliczyc kwote netto oraz dodac 23% (polskiego) VATu. Do tego dochodzi tez obsluga karty, przewalutowanie tranzakcji i kurs EUR lub USD. EDIT: Amazon przelicza VAT bazujac na adresie przesylki (kraj wybiera sie z drop down menu, a nie wpisuje z palucha) Edytowane 17 Lipca 2012 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Szczerze mówiąc nawet nie zwracałem na to większej uwagi, zamiawiałem i tyle. Kwota różniła się niewiele od tej co wychodziła w przeliczniku na złotówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Udalo mi sie wreszcie skopiowac partycje. Dokonał tego Paragon Partition Manager 11 i wszystko działa. Oto test dysku. Oczywiscie roznicy jakiejs wymiernej nie ma poza tym ze zrobie sobie dwie partycje i na D: postawie W7 bleee Edytowane 17 Lipca 2012 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 http://www.tomshardware.com/reviews/vertex-4-firmware-benchmark,3245.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodeczka Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) Wielokrotnie kupowalem juz na Amazon.co.uk. Cla sie nie placi. Placi sie za to VAT wedlug polskich stawek. Dyski SSD na amazon.co.uk maja juz doliczony brytyjski podatek VAT w wysokosci 20%, nalezy wiec sobie obliczyc kwote netto oraz dodac 23% (polskiego) VATu. Do tego dochodzi tez obsluga karty, przewalutowanie tranzakcji i kurs EUR lub USD. EDIT: Amazon przelicza VAT bazujac na adresie przesylki (kraj wybiera sie z drop down menu, a nie wpisuje z palucha) Dokładnie tak to wygląda, kwota ze strony była 78.99, a do zapłaty 79.99 edyta: wysyłka z amazon jest free cła się nie dolicza w ramach zakupów w UE (mamy unię celną, c'nie?) zasady doliczania vatu podaje kolega w poście powyżej Edytowane 19 Lipca 2012 przez vodeczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 ale jak Wy tam kupujecie ? Bo jak sie patrzylem to mi wypisuje ze do Polski to nie wysylaja. Trzeba jakies specjalne oferty szukac czy jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodeczka Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 amazon.co.uk a nie amazon.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 Toz kurde nie jestem ciemna masa Ale gdzie nie klikne to We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. You may either change the shipping address or delete the item from your order by changing its quantity to 0 and clicking the update button below. Learn more a chyba w Angoli nie mieszkam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 No sam dałeś link gdzie jest napisane że do Polski dostarczają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 moze to zalezec od sprzedawcy, jesli sprzedajacy to sam amazon to jest dostawa za free powyzej 25Ł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) to podajcie mi link do czegokolwiek co dziala to sprawdze. Ten Amazon jest dla mnie dosc nieczytelny oferty takie siakie, nowe, uzywane , po 100, po 50 polapac sie nie mozna o co w tym chodzi. wole ebay Edytowane 19 Lipca 2012 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 Cła brak, VATu też. Płace kartą, ściągają należność z konta i wysyłają. W Amazonie.uk wysyłka jest często za free. Zresztą czemu mam płacić podatek VAT, skoro zakup został dokonany poza obszarem RP? Nikt o zdrowych zmysłach, nie będzie zgłaszać zakupu towaru w innym kraju za tak małą kwotę, tylko po to żeby państwo ukradło pieniądze. Kupowałem towary z Chin (dealextreme) i też cła nikt nie naliczał, trzeba mieć szczęście do celników. Wybaczcie moje podejście do kwestii VATu, ale handlować kupionym towarem nie mam zamiaru, a państwo nie będzie na mnie zarabiać jeśli nie ma z tym zakupem nic wspólnego. Podatek VAT jest już naliczony w UK, więc czemu mam płacić jeszcze raz podatek VAT w PL w naszej 23% stawce? Nigdy się nawet nad tym nie zastanawiałem. Kupuje za tyle, za ile jest wystawione na Amazonie i ciesze się z niższej ceny elektroniki i gier. VAT jest naliczany wg stawek kraju, do którego jest wysyłka, amazon sam to przelicza przy checkoucie. Polecam lekturę przepisów o wewnątrzwspólnotowym obrocie towarów. VAT on Sales by Amazon.co.uk VAT is charged on sales by Amazon.co.uk within the European Union (EU). In accordance with the laws governing members of the EU, Amazon.co.uk is obliged to charge VAT on all orders delivered to destinations in member countries of the EU. In general, VAT is charged in accordance with the local legislation in each member state. The Recommended Retail Price (RRP) and/or price displayed for goods sold by Amazon.co.uk are inclusive of UK VAT. However, your final price may differ depending on the actual VAT rate that applies to your order. For orders to other EU countries, the UK VAT amount will be deducted and the applicable VAT rate for the destination country will be added. Your final price during checkout will reflect the correct VAT rate for the destination country of your order. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 normalna cena poza pl... http://www.amazon.co...42387326&sr=8-7 Zaintrygowany tym postem postanowilem poszperac po amazonie, ale kurde tez nie umiem sie tam odnalezc. Szukajac dyskow SSD po filtrach: Samsung, 128gb za nic w swiecie nie moge znalezc oferty z tego linka. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2012 no i ***** **** Juz nipa podalem, vise dodalem i nadal do polski nie wysylaja. Cokolwiek chce kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodeczka Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 zasada jest prosta, kupujesz od amazona to wysyłają, kupujesz od sprzedawcy, dla którego amazon jest tylko pośrednikiem to nie wysyłają - co w tym takiego trudnego do ogarnięcia? po czym poznać? jeżeli nie ma opłaty za przesyłkę podanej obok dodania do koszyka, a jest free super saver delivery to wtedy masz do czynienia z produktem bezpośrednio od amazon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 A po co tak kombinować? Jeśli napisane jest pod ceną: Dispatched from and sold by Amazon.co.uk.to wysyłają do PL. Jeśli będzie cokolwiek innego, np. Dispatched from and sold by liGo.to na wysyłkę międzynarodową raczej szans nie ma. W tej chwili na Amazonie są tylko dyski od zewnętrznego dostawcy, który poza UK nie wysyła: http://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_nr_p_4_1?rh=n%3A340831031%2Cn%3A!340832031%2Cn%3A428655031%2Cn%3A430502031%2Cp_4%3ASamsung&bbn=430502031&hidden-keywords=solid+state&ie=UTF8&qid=1342769644&rnid=419150031 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodeczka Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 a na samsunga od amazona chyba trzeba poczekać od 1 do 2 miesięcy (z tego co zrozumiałem ze strony przedmiotu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 a na samsunga od amazona chyba trzeba poczekać od 1 do 2 miesięcy (z tego co zrozumiałem ze strony przedmiotu) Hmm, 128 z linka, którego cytował @kuebk jest dostępny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodeczka Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 no to się zmieniło, 2 dni temu jeszcze była lipa ;) na amazonie bardzo często zmieniają się ceny i dostępność towaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CleaneR Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Kazdy produkt ktory pod cena ma opis: Dispatched from and sold by Amazon.co.uk. (T&C) i kosztuje ponad £25 bede za darmo wyslany do PL. Czekam wlasnie jak sie pojawi 830 z ghostem w jakiejs dobrej cenie tj ponizej £140, ale na razie cienko, ostatnio byl deal jakies 2 tyg temu za £145 ale przegapilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvana Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) No Samsung SSD 830 jest wciąż w PL bardzo drogi - inni producenci walczą ceną, a Samsung chyba śpi... Edytowane 22 Lipca 2012 przez Silvana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Zawsze można kupić coś innego - alternatyw jest sporo: Crucial M4, OCZ Vertex 4 czy Intel SSD 330. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...