Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a ja sie tak spytam skoro nie mam intela to czym trimowac Cruciala pod XP ? Bo intel SSD Toolbox sie pluje ze nie bedzie cudzych pukał Dołączona grafika

CCleaner potrafi zerować pustą przestrzeń dysków a przy okazji ma wiele przydatnych funkcji dla systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie w stylu laika żeby nie błądzić. kupiłem do laptopa force gt 128gb (już jakiś czas temu). system vista 32bity. systemu nie zmienię bo to oryginał, pirata nie chcę, 7 kupować nie będę. laptop ma chipset intela serii 9 działa w trybie ahci - tak przynajmniej twierdzi oprogramowanie bo w biosie takich opcji nie uświadczysz.

do rzeczy: skoro jest ahci oraz vista to działa trim czy nie? stery na razie są wgrane matrixy bo rapidy strasznie wydłużają boot systemu. czym sprawdzić czy trim działa?

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CCleaner potrafi zerować pustą przestrzeń dysków a przy okazji ma wiele przydatnych funkcji dla systemu.

Wlasnie to odinstalowalem bo jak zaczalem "porzadkowac" rejestr to mi zaczely wychodzic trole i zjadac system.

Ale do Trima to bede musial zainstalowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic tylko sie pociąć...na tymże dabsie są 256 samsunga w cenie jaką ja zapłaciłem za mego cruciala 128gb rok temu....150funtow...

edit, wróc, zapłaciłem wiecej, 170 prawie...

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wiem że Crucial M4 i Samsung 830 ( interesuje mnie tylko 64gb ) to najlepsze dyski w tej cenie . Oba kosztuja - 329zł . Pytanie co wybrac? Dołączona grafika

Dla czego 64 GB? A nie np. niemal 2x większy za 75zł więcej (Intel 330 120 GB) lub 2x większy Samsung 830 128GB za 140 zł więcej? Przecież dyski 64 GB mają wyraźnie gorszy stosunek cena/pojemność od 128-256, a nawet czasem 512 GB (Crucial m4).

ps. SSD 64 GB = 59,6 GB pojemności

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Nie wiem czy ktoś się bawił, ale zarzucę screenem z tego jak wyszło u mnie:

Dołączona grafika

Crucial M4 128 GB + 2 GB cache na testowanej partycji na bloki 16KB.

Różnica w starcie aplikacji jest spora, Photoshop startuje 2-3x szybciej, za Office 2013 trudno nadążyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla czego 64 GB? A nie np. niemal 2x większy za 75zł więcej (Intel 330 120 GB) lub 2x większy Samsung 830 128GB za 140 zł więcej? Przecież dyski 64 GB mają wyraźnie gorszy stosunek cena/pojemność od 128-256, a nawet czasem 512 GB (Crucial m4).

ps. SSD 64 GB = 59,6 GB pojemności

No i jeszcze gorsza wydajnosc wersji 64gb w stosunku do 128gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crucial M4 128 GB + 2 GB cache na testowanej partycji na bloki 16KB.

Różnica w starcie aplikacji jest spora, Photoshop startuje 2-3x szybciej, za Office 2013 trudno nadążyć.

cache programowy ? -> stare dzieje pic i tak na szybko Vertex4

post-597-0-59024300-1343339150_thumb.png

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic tylko sie pociąć...na tymże dabsie są 256 samsunga w cenie jaką ja zapłaciłem za mego cruciala 128gb rok temu....150funtow...

edit, wróc, zapłaciłem wiecej, 170 prawie...

amazon wychodzi taniej, dabs ma przesylke droga w amazonie 0pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Tak, to FancyCache. Naprawdę fajna sprawa, bo nie ogranicza się tylko do jakiegoś obszaru i załatwia wszystko transparentnie dla użytkownika tj. nie trzeba nic przenosić na żaden ramdysk itd.

Czekam na dostarczenie dzisiaj kostki 8 GB RAM do lapa, mam zamiar na obie partycje które mam dać tak z 2-3 GB cache (bo mam w lapie obecnie 2 GB + 4 GB a będzie 8 GB + 4 GB). Niech używa ile się da, bo nieużyty RAM = zmarnowany RAM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi