Aurora001 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Update: Musialem zainicjowac dysk w dysk menagerze bo byl "offline", co gorsza, nie byl wyswietlany wiec musialem recznie wyszukac niezainicjowany obszar i przestawic dysk w tryb online... Jakies cuda na kiju macieju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 A sformatowałeś ten SSD? Windows nie wyświetli nic jeżeli na dysku nie ma systemu plików... Pozdrawiam Chyba raczej miales na mysli partycje a nie system plikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Nowy dysk ze sklepu zawsze trzeba zainicjować. To samo po Secure Erase ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Tego posta tu niema i Ty go nie widzisz!* * Czyli jak teraz się posty usuwa jak człowiek się zamotał i nie napisał w tym oknie co trzeba ? Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Mardok 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Małe pytanko, czy będzie czuć jakąś różnice między crucial m4 256GB vs samsung 830 256GB? Czy kierować się raczej możliwością kupna w okolicy itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Minimalną w czasach operowania na większych plikach. Przy zwykłych codziennych czynnościach niespecjalnie. Kwestia ceny, długości gwarancji, świadomości posiadania naj... oba sa bardzo dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Ktos moze rzucic troche wiecej swiatla na temat intel rapid storage? Bo nie wiem z czym to ugryzc i czy instalowac. Google tak srednio daje racjonalna odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Odnoszę się do FAQ z pierwszej strony. 1.Nie mogę przenieść folderu SoftwareDistribution. 2.Nie mogę wyłączyć hibernacji. W obu przypadkach należy korzystać z konsoli i w obu mam komunikat, że nie mam wystarczających uprawnień. W kontach użytkownika widnieję jako administrator. Czy przyczyna może być to, ze nie mam założonego hasła na konto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Jaki system ? jak 7 to uruchom konsole jako administrator. Druga sprawa daj sobie spokój z przenoszeniem SoftwareDistribution. Ktos moze rzucic troche wiecej swiatla na temat intel rapid storage? Bo nie wiem z czym to ugryzc i czy instalowac. Google tak srednio daje racjonalna odpowiedz. Zainstaluj i przekonaj się. U jednych ten sterownik okazuje się nieco lepszy od windowsowego u niektórych gorszy. Jeśli nie korzystasz z macierzy to nic nie skorzystasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Drodzy forumowicze, mam do Was i rafy pytanie Jak wygląda sprawa z ilością zapisanych GB na dyskach SSD ? Chodzi mi o to ile najnowsze dyski potrzebują zapisanych GB żeby paść - chociażby orientacyjnie. Ostatnio zainstalowałem najnowszą wersję Kasperskiego, która no niestety trochę dużo zapisuje (przynajmniej tak mi się wydaje) podczas swojej pracy. Jak wiadomo, firewall i antywirus to program, który pracuje od momentu włączenia windy do zamknięcia jej. Ostatnio zrobiłem testy w Kasprze i czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć: - czy ta ilość zapisanych danych i ilość operacji jest duża podczas normalnej pracy oraz skanowania ? - czy jest duża różnica pomiędzy KIS 2012/2013 oraz Nortonem IS 2012 ? tutaj głównie na screenach widać informacje z menedżera zadań po full skanowaniach systemu Screeny: KIS 2012 http://forum.safegro...asoby/image/325 http://forum.safegro...asoby/image/323 KIS 2013 (pełna wersja, nie beta !) http://forum.safegro...asoby/image/324 Norton IS 2012 http://forum.safegro...asoby/image/328 http://forum.safegro...asoby/image/327 http://forum.safegro...asoby/image/326 Tutaj jest screen po 1,5 godziny pracy: http://i.imgur.com/EPkVq.png Macie jakieś zastrzeżenia czy to normalna ilość zapisywanych rzeczy na dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:Focus Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Świeżo zainstalowany Samsung 830 128GB, bez systemu, SATA 2, IRST 11.2.0.1006. Jeszcze tylko postawić windowsa... jaram się jak dziecko Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez :Focus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Jak wygląda sprawa z ilością zapisanych GB na dyskach SSD ? Chodzi mi o to ile najnowsze dyski potrzebują zapisanych GB żeby paść - chociażby orientacyjnie. Zależy od dysku ile przetrwa. Polecane na purepc konstrukcje powinny przetrwać spokojnie 500TiB. Mój dysk używam od 6 miesięcy i SSDLife pokazuje dopiero 627 GB zapisu. Dla zainteresowanych: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Jak wygląda sprawa z ilością zapisanych GB na dyskach SSD ? Chodzi mi o to ile najnowsze dyski potrzebują zapisanych GB żeby paść - chociażby orientacyjnie. Przykładowo: Crucial dla dysków 128GB i większych deklaruje minimum 72TB danych możliwych do zapisania. Dla 64GB dysku 36TB. Jak widać po testach ilości te (na pewno w zależności od egzemplarza) mogą być kilkukrotnie większe. Żywotność Twojego SSD na pewno nie jest czymś o co powinieneś się martwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Wlasnie rozgladam sie za dyskiem na msata konkretnie interesuje mnie crucial m4 tylko taki bol ze w polsce on jest w zasadzie nie osiagalny w europie jest tych dyskow wysyp. Albo pozostaje mi czekac albo zastanawiam sie nad dyskiem adata SX300.ktos moze o nim powiedziec napisac pare slow tutaj?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Są np na pixmani http://cenowarka.pl/772974 Co za problem kupić w Europie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Wlasnie rozgladam sie za dyskiem na msata konkretnie interesuje mnie crucial m4 tylko taki bol ze w polsce on jest w zasadzie nie osiagalny w europie jest tych dyskow wysyp. Albo pozostaje mi czekac albo zastanawiam sie nad dyskiem adata SX300.ktos moze o nim powiedziec napisac pare slow tutaj?? To kup samsunga. Ja wlasnie kupilem 830'iestke w redcoon za 450 zeta z przesylka. Te konstrukcje maja bardzo podobna wydajnosc i sa w podobnej cenie, wiec nie ma sie co upierac przy jednym z tych dyskow IMO. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez quo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 To kup samsunga. Ja wlasnie kupilem 830'iestke w redcoon za 450 zeta z przesylka. Te konstrukcje maja bardzo podobna wydajnosc i sa w podobnej cenie, wiec nie ma sie co upierac przy jednym z tych dyskow IMO. Jakos nie widze tam tam tego samsunga na msata jest tylko na sata jak cos to prosze zarzuc linkiem. Chyba ze mylisz zwykly sata a msata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 sorry moje przeoczenie ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ok. zebralem odpowiedni fundusze. zdecydowalem sie na cruciala m4 128gb. lecz mam do was pytanie, mianowicie mam na oku 2 modele 1.http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m4-ct128m4ssd1-447549/ 2.http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m4-ct128m4ssd2-401896/ z tego co widze roznia sie tylko odczytem, 1 ma ok 25 mniej od 2. i tu pojawia sie moje pytanie. Oplaca sie dokladac 20zl za tak mala roznice ? czy lepiej zostac przy tanszym i za roznice dokupic bracketa, ktorego brakuje w zestawie cruciala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Tozto jakas niescislosc jest. To wydajnosciowo te same dyski a roznia sie gruboscia: CT128M4SSD1 - 7mm (wersja "slim") CT128M4SSD2 - 9,5mm (standard dla 2,5") Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Czyli w ogolnej kalkulacji wygrywa .... ? ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Krótkie pytanko - co polecacie: Crucial m4 (C400) 128GB Intel 330 120GB czy Samsung 830 Series 128GB? Czy różnice między tymi dyskami są odczuwalne? Czy może brać najtańszy? Szkoda, że Crucial nie ma szyny w zestawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ktos moze rzucic troche wiecej swiatla na temat intel rapid storage? Bo nie wiem z czym to ugryzc i czy instalowac. Google tak srednio daje racjonalna odpowiedz. warto zainstalować. przyśpiesza ona działanie raida oraz ssd które są podpięte pod kontroler intela. a oto treść skopiowana z pliku pomocy: Pakiet oprogramowania obsługującego Technologię pamięci Intel® Rapid udostępnia funkcje SATA i SATA RAID o dużej wydajności w obsługiwanych systemach operacyjnych. Aby ustawić konfigurację systemu lub określić poziom obsługi funkcji, zobacz sekcję Wymagania systemowe i plik Readme zainstalowany z oprogramowaniem. Możesz też odwiedzić witrynę pomocy technicznej online firmy Intel, aby dowiedzieć się więcej o pełnych wymaganiach systemowych i konfiguracji funkcji RAID w systemie BIOS. ja mam obecnie zainstalowane 11.5.2.1001. osobiście niechce mi się ich testować na http://www.station-drivers.com/ możesz zgłębić wątek ponieważ tam ludzie wrzucają wyniki porównawcze kolejnych edycji sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 oraz ssd które są podpięte pod kontroler intela. U mnie minimalnie spowolniło. Czyli w ogolnej kalkulacji wygrywa .... ? ;p Tańszy. Chyba że masz laptopa który ma mało miejsca wtedy bierz cieńszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam Zmieniam platformę z 775 na 1155 oraz system z Visty HP x64 na W7 HP x64 i pytanie - Odczuję użytkowe przyspieszenie vel. opłaca mi się zmieniać Vertexa 2 E60 na Samsunga 830 128GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Z 2 sek na starcie systemu, z sek na zamykaniu...apsy typu gry sek-2 szybciej będą się ładować...tak poza tym(i chyba większą powierzchnią) to niewiele się zmieni. Ja osobiście nie tyle bym zmieniał co dokupił i na nim postawił system... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 panowie wybaczcie, bo pewnie ta informacja w tym mega temacie gdzies jest. ale podobno można włączyć AHCI już podczas instalacji Win7. Do tego trzeba mieć sterowniki , rozpakować je i wrzucić na pena. Podczas instalacji w odpowiednim momencie wcisnąć bodajże F6, zgadza się ? Mam Asrocka na chipsecie intela a winda ma być na SSD (ale to chyba nie ma znaczenia). Powiedzcie, skąd mam pobrać sterowniki ahci - z intela ? asrocka ? czy marvella? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 mam pytanie dot. optymalizacji win7 pod ssd: kiedys czytalem artykul ze win7 mial sam wylaczac pewne operacje ktore nie sa pozadane w przypadku ssd. domyslam sie ze niepolatany win7 mial problemy z wykryciem czy dany dysk to ssd i dlatego czesc uzytkownikow brala sprawy we wlasne rece i dlatego powstal taki poradnik. ale czy dzisiaj to jest jeszcze aktualne, tzn czy trzeba to jeszcze recznie robic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comfort Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 panowie wybaczcie, bo pewnie ta informacja w tym mega temacie gdzies jest. ale podobno można włączyć AHCI już podczas instalacji Win7. Do tego trzeba mieć sterowniki , rozpakować je i wrzucić na pena. Podczas instalacji w odpowiednim momencie wcisnąć bodajże F6, zgadza się ? Mam Asrocka na chipsecie intela a winda ma być na SSD (ale to chyba nie ma znaczenia). Powiedzcie, skąd mam pobrać sterowniki ahci - z intela ? asrocka ? czy marvella? To o czym mówisz robi się podczas instalacji Windowsa XP. Nie ma on wbudowanych sterów do SATA wobec czego musisz mu je podać na dyskietce (F6), lub zaintegrować stery SATA z płytką instalacyjną XP (nLite). Mając Windows 7 nie musisz robić nic. Wchodzisz do BIOS, ustawiasz tryb pracy SATA na AHCI i jedziesz z instalacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 no dobra, ale czy przypadkiem nie sa to sterowniki od M$ ? moze tylko sygnowane ale skad mam wiedziec czy mam podlaczyc dyski do Intela czy do Marvella. Co w przypadku jak mam SSD podlaczony do Marvella i drugi HDD do intela ? mozna to mieszac ? i generalne pytanie - dyski lepiej sprawuja sie na a) Intel b) marvell ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...