rafa Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) @fenfir - zdecydowanie nie możesz tego tak zostawić. Prawdę mówiąc to nie wiem, może przez chipset... a może jeszcze coś innego. Kupiłeś dysk na kontrolerze Sand Force to nie oczekuj super wyników na danych trudno kompresowalnych. Ten typ tak ma. Edytowane 6 Września 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 No nie oczekuję bo nie kupiłem go dla benchów. Odpowiedziałem tylko na pytanie. Najważniejsze że znowu siedzę na SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 katoda -> po odebraniu dysku podpiąłem go jeszcze ze starym dyskiem by go zainicjować i od razu zrobiłem partycje, rozumiem, że jakbym zrobił to z poziomu instalatora byłoby ok?Tak, wtedy powinno być OK. Ten twój stary system to co to jest, Windows XP aby? Jeśli chciałbym to naprawić to pozostaje instalacja systemu od nowa? Jako, że robiłem to dwa dni temu i nie mam ochoty tego robić drugi raz to można to tak zostawić?Można wyrównać alignment partycji bez utraty danych. Paragon ma takie narzędzie, niestety płatne, ale możesz spróbować np. tego: http://www.ssdhdd.or...nt-ssd-hdd.html Wyczytałem gdzieś, że może to powodować spadki wydajności jak i szybsze zużywanie dysku, prawda? Jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squizz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) Sprzedawca kłamie i próbuje wcisnąć na siłę dysk, który zalega mu w magazynie. Patrz na pierwszą stronę: Q: Nie posiadam Sata 3, jaki dysk powinienem kupić, taki z Sata 2 czy może na pcie? A: To zupełnie bez znaczenia, dobry dysk jest wydajny zarówno w Sata 2 jak i Sata 3. Najważniejsze operacje z punktu widzenia systemu i większości aplikacji odbywają się w zakresie grubo poniżej Sata 2 nie mówiąc już o Sata 3. Jedyny wyjątek to przenoszenie dużych pików między SSD lub wewnątrz partycji na SSD. Edytowane 7 Września 2012 przez Squizz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) katoda -> poprzedni system to też Win 7 Pro. Ten program co podałeś nie ma w darmowej wersji tej funkcjonalności co chcę niestety. Edit. Jednak udało się poradzić z programem, teraz mam tak, chyba wszystko dobrze, wyniki w normie. Edytowane 7 Września 2012 przez fenfir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2012 samsung 830 128gb, p35/ich9r (w trybie raid) sata 2, intel rst 11.2.0.1006 wyniki chyba w normie. dzieki za odpowiedzi na moje pytania, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Jak to z tymi kingstonami V+200 w końcu jest? Pierwsza strona tego tematu odradza ich zakup, podobnie jak i ranking polecanych SSD na VIII.2012, i na zakup polecacie V200, podczas, gdy w zestawie za 4500 V+200 jest alternatywą dla Vertexa 4 oraz M4.. Komu tu się co pochromoliło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Kumplowi tez koles w sklepie doradzal tego V+200 zamiast vertexa bo nie ma sata 3. Wczesniej tez czytalem i ludzie polecali, teraz znowu nie polecaja ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 te nowe ponoć są poprawione. Te kingstony są wszędzie i przez wszystkich sprzedawców polecane - przyszła ich ogromna partia z chin i trzeba ją sprzedać jak najszybciej puki marża wysoka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2012 Jak to z tymi kingstonami V+200 w końcu jest? Pierwsza strona tego tematu odradza ich zakup, podobnie jak i ranking polecanych SSD na VIII.2012, i na zakup polecacie V200, podczas, gdy w zestawie za 4500 V+200 jest alternatywą dla Vertexa 4 oraz M4.. Komu tu się co pochromoliło? Moim zdaniem na to miejsce powinien znaleźć się Intel 330 ale najpewniej przez mocno ograniczoną ofertę tego sklepu w zestawieniu znalazło się "cokolwiek". A o to już zapytaj twórcę poradnika, dlaczego ten V+200 tam jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 Ostatnio interesowałem się trochę "budżetowymi" ssd i chyba od polecanych Corsair Nova i Kingston będą lepsze właśnie A-daty na SandForsie, cenowo to samo a wydajnościowo o wiele lepiej, nawet znalazłem recenzję: http://www.tweaktown.com/reviews/4531/adata_s396_30gb_value_solid_state_drive_review/index5.html pozostaje kwestia awaryjności, ale gwarancja 3 lata, więc chyba można spać spokojnie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 tylko jak tu spać spokojnie jak większość tego czasu przeleży w servisie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 to ja rozkminiam zeby wszystkie tempy, cache itd przerzucac na inne dyski a on sobie samowolnie bedzie zonglowal 64GB w locie jak mu sie podoba. gid Po co chcesz przerzucać wszystkie intensywnie wykorzystywane katalogi na inny dysk? Kupno SSD traci wtedy trochę sens... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Ostatnio interesowałem się trochę "budżetowymi" ssd i chyba od polecanych Corsair Nova i Kingston będą lepsze właśnie A-daty na SandForsie, cenowo to samo a wydajnościowo o wiele lepiej, nawet znalazłem recenzję: http://www.tweaktown...iew/index5.html pozostaje kwestia awaryjności, ale gwarancja 3 lata, więc chyba można spać spokojnie ... Ale ten test wcale nie pokazuje że jest wydajniejszy od wspomnianych przez Ciebie dysków więc na jakiej podstawie twierdzisz że jest "o wiele lepiej"? Znalazłem taki komentarz w jednym ze sklepów na temat tej ADaty: Po zapełnieniu danymi traci przepustowość i z 280 MB/s odczytu robi się zaledwie 100 MB/s. Wsparcie techniczne A-data nie odpowiada na e-maile. Edytowane 9 Września 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 tia, a Kingston nie traci wydajności ... odczyt to nie wszystko, jeden komentarz na jakimś portalu, wolałbym jakiś miarodajny tu z forum od użytkownika tych dysków ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 Ale to Ty twierdzisz że AData jest o wiele szybsza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 bo jest, w testach, nie wiem jak w realu, na codzień, że ktoś tam napisał że zwalnia, może go zapchał na fulla to nie dziw że zwalnia, ciężko ocenić po jednym komentarzu na sklepie internetowym, tu są "szpece" niech ocenią ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 http://www.morele.net/transcend-ts-pdc3-447575/ Dokupienie takiego kontrolera wchodzi w gre ? By cieszyc sie z full zapisu i odczytu sdd na sate 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 Wroner, niestety nie. Będzie pewien wzrost sekwencyjnego odczytu ale więcej jak 350-360MB/s nie poleci, ponadto na chipsetach typu P35/P45 jak odpalisz mocno obciążającą grafikę grę to FPS poleci w dół. Tu masz przykładowy test takiego taniego kontrolera by ASUS http://ntsblog.homedev.com.au/index.php/2012/02/23/asus-u3s6-review-benchmark-sata-3-add-on-card-sata-ii-onboard/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 Teraz to wszystkie gry mocno obciazaja grafike ;/ Gdybym nawet osiagnal 80% sata3 to by sie oplacalo, ale wydawac 100zl za 50MB/s? No nie wiem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 Ale co Ty chcesz robić, że tak się na ten sekwencyjny odczyt/zapis napalasz? Prawdziwa przewaga SSD leży zupełnie gdzie indziej i SATA3 wcale nie jest do tego potrzebne. Już byś 3 razy ten dysk kupił i się cieszył, a nie dzielisz włos na czworo... Ty jesteś pewien, że chcesz go kupić? ;) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 @wroner: najpierw sie rozmieniasz na drobne z dostawą a teraz chcesz kontroler kupić? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 Wroner, człowieku, czytam ten temat dość regularnie, bo interesują mnie postępy w dziedzinie SSD, ale to co Ty wypisujesz, jakie pytania zadajesz to krew zalewa. Rozumiem, że można się nie znać, ale na Boga brak logiki w Twoim myśleniu jest taki, że nie mogłem się powstrzymać przed tym postem, i żeby nie było, nie ode mnie dostajesz minusy. Kup człowieku już ten dysk, nie czaj się tyle, bo taki laik jak Ty nie zauważy najmniejszej różnicy między tymi konstrukcjami, nad którymi się zastanawiasz. Ba! Nawet nie zauważyłbyś różnicy między Sata II a Sata III! Na odczyt/zapis 4K i czas dostępu, które są najważniejsze w działaniu systemu operacyjnego, nie ma wpływu jakie masz sata! Kup tego Samsunga bo jest najmniej awaryjny i nie zadawaj więcej tych swoich pytań proszę, bo już wszystkiego na przestrzeni paru stron się dowiedziałeś po parę razy! Pozdro. 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 Dobra, system postawiony na nowo i wszystko ok, testy lepsze, mam nadzieję że w normie dla tego modelu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 Jest ok. Mógłbyś jeszcze pokazać screen z testu copy, który jest w AS SSD? Tak czysto edukacyjnie. P.S. @DejwiT11 - dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 Dzięki. Nieźle wypada w tym teście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2012 Od jakiegoś czasu myślę nad SSD. Po przeczytaniu tego tematu i przegrzebaniu neta, najlepszą dla mnie opcją są Samsung 830, OCZ Vertex 4 i Crucial M4. Generalnie to potrzebuje dysk na sam system, który ma chodzic błyskawicznie i tu pojawia się dylemat czy pakować się w 64GB czy brać od razu 128GB, podzielić go na dwie części i być może wrzucać na niego jakieś gry intensywnie korzystające z dysku?. Z tej trójki najbardziej zaciekawił mnie OCZ, który w większości testów prowadzi i jest najtańszy z całej trójki (nie allegro) jednak najważniejsze pytanie to pojemność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2012 128, raz że więcej, dwa, lepszy przelicznik gb/zł ja tam swego nie dziele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2012 Od jakiegoś czasu myślę nad SSD. Po przeczytaniu tego tematu i przegrzebaniu neta, najlepszą dla mnie opcją są Samsung 830, OCZ Vertex 4 i Crucial M4. Generalnie to potrzebuje dysk na sam system, który ma chodzic błyskawicznie i tu pojawia się dylemat czy pakować się w 64GB czy brać od razu 128GB, podzielić go na dwie części i być może wrzucać na niego jakieś gry intensywnie korzystające z dysku?. Z tej trójki najbardziej zaciekawił mnie OCZ, który w większości testów prowadzi i jest najtańszy z całej trójki (nie allegro) jednak najważniejsze pytanie to pojemność. Zdecydowanie warto dopłacić do 128 jak wspomniał Gregu. Są też szybsze. Dzielenie nie ma najmniejszego sensu a gry instaluj wszystkie śmiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...