goldi11 Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 (edytowane) Panowie kupiłem dziś OCZ Vertex 4, podłączyłem pod moją P7P55D Premium http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1156/P7P55D_Premium/#specifications Podłączyłem oczywiście w odpowiedni port i zastosowaniem kabla dostarczonego z płytą główną. Niestety nie oszołomił mnie swoimi prędkościami. Zastanawiam się dlaczego ? Oprogramowanie dysku to 1.5 Windows 7 świeżo zainstalowany + wszystkie sterowniki kontrolerów i chipsetu najnowsze. Zastosowałem się do poradnika z purepc o konfiguracji systemu dla ssd. ATTO 4MB 170/360MB/s CrystalDyskMark 4k 17/60MB/s Macie może jakieś sugestie co zrobić ? Równie dobrze mogłem kupić jakiś starej technologi dysk na SATA2 i podobne osiągi bym miał. Myślę że to może wina kontrolera Marvell® 88SE9123 SATA controller EDIT: Podłączyłem dysk do SATA2 na płycie i już jest lepiej, (260/270MB/s) ten SATA3 na Marvellu to jakaś straszna porażka. Niestety lipa z pełnego wykorzystania możliwości dysku Może macie jakieś sugestie co zrobić żeby całą mocą dawać ? Może jakiś kontroler na PCI-E? Niestety utknąłem z moją płytą i Prockiem bo ostatnio doszło do zalania i poopalały mi się piny na procku, jakoś działa, ale na pewno już tego nie sprzedam. Edytowane 15 Września 2012 przez goldi11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Na sata 2 masz bardzo dobra wydajność. Jak wielokrotnie tutaj pisaliśmy sata III nie wiele zmienia. Jedyną alternatywą jest płyta na P67/Z68/Z77 a rozsądnym wyjściem jest pozostanie na tym co masz. Kontrolery takie jak np ten Marvell to najlepiej służą jak się je wyłącza ;) A dobry kontroler na pcie będzie kosztował tyle co nowa płyta z procesorem... Test Plextor M5S 64/128/256 GB - Alternatywa dla Crucial M4 Dzięki za test. Bardzo dobry pomysł bo marka niedoceniona na rynku PL a warta uwagi. Wersja 256GB rzeczywiście imponuje i walczy równo z konkurentami. A co do Vertexa i jego reakcji na zapełnienie to jakie testy robiliście, czy były to same syntetyki czy też testy praktyczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi11 Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Dzięki kolego bardzo. Tak zrobię, tylko po prostu myślałem że skok wydajności będzie dużo większy w stosunku do HDD. Do tej pory miałęm 4x250Gb w raid 0, szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Sam miałem Raid 0 z HDD i nie zbliżał się nawet trochę do wydajności pojedynczego SSD. Kilkudziesięciokrotnie krótszy czas dostępu do danych miażdży wszystkie talerzowce. Jak to jest mały skok to...chyba miałeś jakieś nierealne oczekiwania... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Dzięki za test. Bardzo dobry pomysł bo marka niedoceniona na rynku PL a warta uwagi. Wersja 256GB rzeczywiście imponuje i walczy równo z konkurentami. Nie ma sprawy ;] Obecnie ciężko znaleźć coś ciekawego do testowana, bo prawie wszystko obskoczyliśmy. A co do Vertexa i jego reakcji na zapełnienie to jakie testy robiliście, czy były to same syntetyki czy też testy praktyczne? Komplet testów z procedury testowej więc wszystkiego po trochu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Taki prosty przykład, niektórzy nie zwracają uwagi ile sekund minie od momentu wciśnięcia power na obudowie do pokazania się pulpitu. I czy to będzie 24s czy 70s to dla nich bez różnicy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Goldi11, proponuję odpalic Wiedźmina/Starcrafta/Diablo3 albo jakąkolwiek inną grę i zrobić CTRL+esc albo alt+tab, generalnie wyjść do pulpitu, coś porobić, i potem wrócić do gry. Na SSD ta operacja jest prędkościowo u mnie porówywalna do odpalenia windowsowego kalkulatora, na HDD może zająć trochę czasu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Chyba potrzeba wiecej ramu do szybkiego Alt tabowania a nie szybszego HDD... 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 @Caleb Czekam na teścik Corsair Neutron 120GB @qhash Też mi się wydaje, że RAM załatwia sprawę. Ogromny skok był między 2 a 6GB RAMu. Na 6GB trwa to dosłownie moment nawet na HDD. Dobrym testem różnicy wydajność HDD vs SSD jest poza kopiowaniem pakowanie/wypakowywanie plików a różnice w przypadku dużej ilości plików są znaczne nawet porównując SSD między sobą (źródło: http://www.pc-experi...?threadid=33289) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Dobrym testem różnicy wydajność HDD vs SSD jest poza kopiowaniem pakowanie/wypakowywanie plików a różnice w przypadku dużej ilości plików są znaczne nawet porównując SSD między sobą (źródło: http://www.pc-experi...?threadid=33289) To nie jest dobrym testem. SSD niszczą swoim czasem dostępu, transfer liniowy jest tylko miłym dodatkiem Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2012 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Jasne, że w benchmarkach widać mega różnicę w czasach dostępu - mnie interesuje korzyść dla usera dlatego cytuje taki test w którym różnice między dyskami jaskrawo widać. BTW, ostatnio miałem jazdę z moim systemem Win 7 64bit. Po wybudzeniu nagle postanowił zainstalować standardowy M$ahci (system pracował pod AHCI Intelowskim) i po restarcie straciłem całkowicie dostęp do compa i danych. Z pomocą przyszedł ... Antywirus - konkretnie Kaspersky Rescue Disc 10 którym dostałem się do danych i przerzuciłem je na drugi dysk. Potem format SSD i instalka windy na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Jasne, że w benchmarkach widać mega różnicę w czasach dostępu - mnie interesuje korzyść dla usera dlatego cytuje taki test w którym różnice między dyskami jaskrawo widać. Ale co z tego, że transfer jest taki i owaki skoro za cenę SSD 256GB można zrobić macierz RAID0, która transfer będzie miała podobny, a pojemność duuużo większą? Natomiast czasu dostępu nijak na HDD nie poprawisz... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Sam miałem Raid 0 z HDD i nie zbliżał się nawet trochę do wydajności pojedynczego SSD. Kilkudziesięciokrotnie krótszy czas dostępu do danych miażdży wszystkie talerzowce. Jak to jest mały skok to...chyba miałeś jakieś nierealne oczekiwania... Bo wszyscy patrzą na transfer liniowy jak na wyrocznię i wydaje im się, że jak miał 220, a ma 250, to niewiele zyskał... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) No jak oczekiwania i rezultaty mierzy się np samym HDTach to takie kwiatki wychodzą A co do ALT +Tab - niezaprzeczalnie to podstawa, ale przy małej jej ilości plik wymiany na SSD jednak o wiele sprawniej działa Edytowane 17 Września 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 A ja podpytam o jedną rzecz- szukam sobie właśnie dobrego SSDka i trafiłem na ten Wasz test Plextora. Ktoś wrzucił w komentarzu link do tomshardware w którym pokazany jest problem z Vertexem- rzeczywiście na wykresach wygląda to nieciekawie- Czy moglibyście przetestować tego SSDka po zapełnieniu połowy? Czy ktoś to sprawdzał w praktyce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZUY_BEZCZELNY_CHAM Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 prośba do redakcji ppc, moglibyście przetestować dyski SSD firmy GOODRAM Thunder (60/120gb), praktycznie nigdzie nie ma testów tych SSD a dobrze byłoby wiedzieć jaki jest poziom wykonania/wydajności tych SSDków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) ciekawe jak będzie się prezentować wersja M5P plextora o pojemności 256gb. przymierzam się do ssd 256 ale prawdę mówiąc po teście na purepc jestem totalnie skołowany i nie wiem którego wybrać? Edytowane 18 Września 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CleaneR Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) http://www.overclock...rodid=HD-021-CR crucial v4 256GB w uk za f99.98 z przesylka Edytowane 18 Września 2012 przez CleaneR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 CleaneR, z przesyłką 108,65 i to w obrębie UK. Tu recka tego SSD http://thessdreview....ata-3-just-yet/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 A ja podpytam o jedną rzecz- szukam sobie właśnie dobrego SSDka i trafiłem na ten Wasz test Plextora. Ktoś wrzucił w komentarzu link do tomshardware w którym pokazany jest problem z Vertexem- rzeczywiście na wykresach wygląda to nieciekawie- Czy moglibyście przetestować tego SSDka po zapełnieniu połowy? Czy ktoś to sprawdzał w praktyce? http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page__st__7980#entry3750822 http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page__st__7980?do=findComment&comment=3750846 Nawet ostatnią stronę ciężko przeczytać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 Szperajac w spamie na moim mailu znalazlem Kingstona Ssdnow 120gb za 320zl. Moze ktos akurat sie zdecyduje: http://www.citeam.pl/oferty/okazje-allegro/dysk-kingston-2-dot-5-ssd-now?utm_source=citeam-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-2012-09-18-okazje-allegro-12216&e=c&uid=2021005&nid=12216&t=3ecadd32a465e0b08bfee83837665ac7e1de114f&utm_term=Inne+oferty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 Pytanko, czy offset 2048(512bajtów na sektor) jest prawidłowy dla m4 64 GB? Trochę o tym czytałem, ale nie do końca ogarniam i wolałbym się upewnić. Zwłaszcza, że sam nic nie zmieniałem, a poprzednio instalator win 7 sam ustawił na 1024. Czy to nie firmware odpowiada za domyślne alignment? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Taki offset jest jak najbardziej OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 http://imageshack.us/a/img221/4430/atac300ctfddac201209202.png wynik na RST wersja 12 poprzednie, na ms czy na 11.5 i 11.6 pokazywały 596 dla ms/~600 dysk zapełniony w ~80%, kupiony luty 2011 w amazonie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Pytanko, czy offset 2048(512bajtów na sektor) jest prawidłowy dla m4 64 GB? Trochę o tym czytałem, ale nie do końca ogarniam i wolałbym się upewnić. Zwłaszcza, że sam nic nie zmieniałem, a poprzednio instalator win 7 sam ustawił na 1024. Czy to nie firmware odpowiada za domyślne alignment? Nie ma offsetu dla m4 tylko dla wszystkich SSD. Każdy dający się podzielić przez 64 jest ok. Firmware nie ma nic do partycji tylko system/instalator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaper Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 Na www.overclockers.co.uk pokazał się nowy dysk Crucical v4 256GB sata 2 w cenie 99.95 gbp (ok 520 zł). Cena jak za tą pojemność jest bardzo atrakcyjna, planowałem wcześniej kupić samsunga 830 128GB ale w tej cenie mogę mieć 2 razy większy dysk. Moja płyta gigabyte p55 ud2 obsługuje tylko sata 2 więc i tak bym nie wykorzystał potencjału samsunga a za nim zmienię płytę to minie jeszcze parę lat. Co sądzicie o tym dysku? Komputer używam do www, lightroom, sporadycznie gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 Na www.overclockers.co.uk pokazał się nowy dysk Crucical v4 256GB sata 2 w cenie 99.95 gbp (ok 520 zł). Cena jak za tą pojemność jest bardzo atrakcyjna, planowałem wcześniej kupić samsunga 830 128GB ale w tej cenie mogę mieć 2 razy większy dysk. Moja płyta gigabyte p55 ud2 obsługuje tylko sata 2 więc i tak bym nie wykorzystał potencjału samsunga a za nim zmienię płytę to minie jeszcze parę lat. Co sądzicie o tym dysku? Komputer używam do www, lightroom, sporadycznie gry. brać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Samsung Unveils PM-840 SSD Series Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Ha nowy Samsung. Fajnie by było jakby staniało 830 512GB wreszcie bym się pozbył HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Samsung Releases TLC NAND Based 840 SSD Samsung SSD 840 Pro (256GB) Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...