chemiczny_ali Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 On już został przetestowany. Podawane były linki. Jest na obrazku który wkleiłem. I jest faktycznie kilerem http://thessdreview....touchable-iops/ http://www.anandtech...ro-256gb-review Ciekaw jestem wersji 128GB. Należy podkreślić, że będą dwie wersję modelu 840,a mianowicie 840 i 840 PRO różniące się wydajnością: http://www.anandtech.com/show/6338/samsung-ssd-840-preliminary-benchmarks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) http://www.tomshardw...e-2,3302-7.html zgodnie z podsumowaniem THG wychodzi na to że i tak najlepszym wyborem jest vertex 4 ze względu na cenę za 1gb. skoro w codziennym użytkowaniu nie dostrzeżesz różnicy między vertexem 4, 840pro a m5pro to po co przepłacać?? jeżeli nic się nie zmieni w cenach to ja w najbliższym czasie kupuje vertexa. @narciarz skoro masz tylko sata 2 to moim zdaniem najlepiej będzie kupić 256gb. na szybkiego sprawdzając ceny wychodzi różnica w okoliach 100zł pomiędzy crucial v4 256 a vertex 4 256. także wybór dysku należy już do ciebie ;) Edytowane 1 Października 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 On już został przetestowany. Podawane były linki. Jest na obrazku który wkleiłem. I jest faktycznie kilerem http://thessdreview....touchable-iops/ http://www.anandtech...ro-256gb-review http://www.tomshardw...e-2,3302-5.html Przetestowany przez użytkowników końcowych tak ze 2 miesiące użytkowania. Recenzujące portale to mnie osobiście mało interesują. Bo się napalają że jest super killer a potem czasami wychodzi kupa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Witam; Chciałbym Was poprosić o radę. Aktualnie mam stacje roboczą Dell T5400 jest tam kontroler raid (Intel 631xESB/6321ESB - SATA RAID Controller) na płycie głównej. Maksymalnie co się da wycisnąć to SATA 3.0Gb/s. Aktualnie mam dwa stare dyski mechaniczde WD spięte w RAID 0. Teraz chciałbym dokupić albo jeden dysk 256GB SSD lub dwa dyski 128GB i spiąć je w RAID 0. Pytanie teraz, co będzie lepiej i szybiciej działać ? Dysk SSD jak prawdopodobnie kupię to Crucial M4. Jeżeli zepnę dyski SSD w RAID 0, to TRIM nie będzie działał w ogóle, bo na pewno Dell biosu z raidu nie wypuści nowego, żebym mógł zainstalować sterowniki Intel Rapid Storage Tchnology w wersji 11,5 wspierajacej TRIM. Jeżeli zamontuje jeden dysk, to TRIM powinien działać, bo za 4 tygodnie będzie tam windows 8, aktualnie jest Vista 64bit. Na stacji roboczej mam Inventora i jak otwieram jakieś większe złożenie, to jest wczytywane bardzo dużo małych plików. Co będzie lepsze 1SSD czy 2SSD w RAID 0 ? No i oczywiście czy Crucial M4 to dobry wybór do mojej pracy? Jak by to był komputer do domu, to nie byłoby kłopotu i wybrał bym jeden większy dysk czyli 256GB. Dzięki za wszelkie sugestie. Wstępnie Raid 0 wydaje się lepszym wyborem ze względu na potrzebny IOPS. Ale teraz pytanie, jak intensywne są zapisy, czy podczas pracy dysk/macierz będzie cały czas mocno obciążona czy też odpalasz ładujesz i tylko co jakiś czas większe operacje na dysku? Przetestowany przez użytkowników końcowych tak ze 2 miesiące użytkowania. Recenzujące portale to mnie osobiście mało interesują. Bo się napalają że jest super killer a potem czasami wychodzi kupa. Wydajność mierzona przez serwisy jest prawdziwa do warunków testowych. Często bardziej wymagających niż w warunkach domowych. Trwałość dysków która wychodzi po długim czasie to zupełnie inna kwestia. Także to, że jest kilerem wydajności już wiemy, resztę dowiemy się za 6-12 miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 za dużo tych wszystkich testów zależności itd. potrzebuję prostej odpowiedzi. który jest na dzień dzisiejszy lepszym wyborem: vertex 4 czy samsung 830 - wersje 256gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 A kiedy ma wyjść 840 Pro ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Obiecują dostępność już w połowie tego miesiąca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Obiecują dostępność już w połowie tego miesiąca. To poczekam już na 840 bo zapowiada się fajnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Wstępnie Raid 0 wydaje się lepszym wyborem ze względu na potrzebny IOPS. Ale teraz pytanie, jak intensywne są zapisy, czy podczas pracy dysk/macierz będzie cały czas mocno obciążona czy też odpalasz ładujesz i tylko co jakiś czas większe operacje na dysku? No właśnie Rafa tu jest problem, bo jak odpalisz złożenie w takim Inventorze, to wchodzi na nie np. kilkaset katalogów, a w każym katalogu jest czasem kilka plików, a czasem jeden. Dysk mieli okrutnie od tego, a czasem takie złożenie potrafi otwierać się minuty jeżeli ma kilka tysięcy elementów. Problem jest również później po uruchomieniu tzn. jeżeli obracam złożenie, to na chwilę wszystko staje, żeby potem się pojawić po chwili. W tym czasie dysk mocno pracuje i nie ma to nic wspólnego ani z ilością RAMU, ani mocą procka czy kartą quadro, bo taka tam jest. Zapis na dysku następuje dopiero jak zapisuje się poszczególne pliki lub później całe złożenia. Jedynym elementem, który zwalnia cały ten proces wydaje mi się, że jest właśnie dysk. Dodatkowo firma Autor zaleca aby page file było minimum 1,5 wielkości RAMu. Jeżeli jest tam 24Gb, to plik zajmuje min 36Gb. Ciężko jest znaleźć rzetelną informację na temat Inventora i dysków SSD. Jedyne, co to: http://forums.autodesk.com/t5/Autodesk-Inventor/Solid-State-Drives-and-Inventor-performance/td-p/2572313 Tutaj jeden user ma RAID na 4 SSD i jest zadowolony. Skłaniam się ku RAID 0 tylko boli mnie to, że TRIM nie będzie działał i kontroler jest tylko SATA 2 Pytanie jest jak to będzie w przyszłości np. po roku użytkowania takiego RAIDu. No i oczywiście czy do RAID zapodać 2x Cruciale M4 czy Vertexy 4. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) To poczekam już na 840 bo zapowiada się fajnie Ja tam jakos przekonany za bardzo do wersji nie PRO nie jestem, pierwsze dyski na masowa skale z pamieciami TLC. Ciekawe jak to sie sprawdzi. Ja miałem na mysli 840 Pro, nawet nie wiedziałem że są NIE Pro. :) Edytowane 1 Października 2012 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Ja tam jakos przekonany za bardzo do wersji nie PRO nie jestem, pierwsze dyski na masowa skale z pamieciami TLC. Ciekawe jak to sie sprawdzi. Ja miałem na mysli 840 Pro, nawet nie wiedziałem że są NIE Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) No właśnie Rafa tu jest problem, bo jak odpalisz złożenie w takim Inventorze, to wchodzi na nie np. kilkaset katalogów, a w każym katalogu jest czasem kilka plików, a czasem jeden. Dysk mieli okrutnie od tego, a czasem takie złożenie potrafi otwierać się minuty jeżeli ma kilka tysięcy elementów. Problem jest również później po uruchomieniu tzn. jeżeli obracam złożenie, to na chwilę wszystko staje, żeby potem się pojawić po chwili. W tym czasie dysk mocno pracuje i nie ma to nic wspólnego ani z ilością RAMU, ani mocą procka czy kartą quadro, bo taka tam jest. Zapis na dysku następuje dopiero jak zapisuje się poszczególne pliki lub później całe złożenia. Jedynym elementem, który zwalnia cały ten proces wydaje mi się, że jest właśnie dysk. Dodatkowo firma Autor zaleca aby page file było minimum 1,5 wielkości RAMu. Jeżeli jest tam 24Gb, to plik zajmuje min 36Gb. Ciężko jest znaleźć rzetelną informację na temat Inventora i dysków SSD. Jedyne, co to: http://forums.autode...ce/td-p/2572313 Tutaj jeden user ma RAID na 4 SSD i jest zadowolony. Skłaniam się ku RAID 0 tylko boli mnie to, że TRIM nie będzie działał i kontroler jest tylko SATA 2 Pytanie jest jak to będzie w przyszłości np. po roku użytkowania takiego RAIDu. No i oczywiście czy do RAID zapodać 2x Cruciale M4 czy Vertexy 4. No i dobrze się składa odnośnie tych zapisów. Wybór pada na 2x Vertex 4 128GB (alt: Corsair Performance Pro, Plextor M3pro, M5pro), mają dobry IOPS i wysokie prędkości sekwencyjne. I co ważne sprawność nie spada tak bardzo po wymęczeniu ich zapisami. Choć Garbage Collection ustawione jest raczej mało agresywnie. Moim zdaniem najlepiej macierz ustawić o pojemności 200GB a resztę wolnej przestrzeni zostawić dla lepszej kondycji macierzy przez długi czas. Jak komputer będzie zostawał włączony od czasu do czasu w stanie idle, GC zrobi swoje i wydajność powinna utrzymywać się na przyzwoitym poziomie. Edytowane 1 Października 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) W morele.net jest promocja na Kingston'a HyperX 3K 240GB w cenie 777 zł + myszka SteelSeries gratis. Dysk SSD Kingston HyperX 3K SH103S3/240G (KE-S3240-4R) + Mysz SteelSeries World of Warcraft Legendary MMO Twój Kod Rabatowy: 8XNT2M0X96 Gdyby nie SF-2281 to bym się skusił ;) Edytowane 1 Października 2012 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 dzisiaj na morelach ceny vertexa 4 i samsunga 830 256 się praktycznie zrównały. którego byście wybrali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Jeśli 830 kosztuje tyle samo albo nie wiele więcej to 830. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 W morde, to miał być prosty zakup, miałem już wybrany ssdek i zacząłem czytać fora heheh.. Chociaż w sumie fajne to wybieranie- skoro to nie takie proste, to pewnie cokolwiek się weźmie będzie dobre :) No może poza SF ;) Bo jak inaczej wytłumaczyć te dylematy... No a ten Plextor M5S 256 za 729 na agito i 739 w X-Komie? Jednak tańszy o 50zł od Vertexa, a tutaj dostał wydajnośc i opłacalność. Co myślicie? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) dzisiaj na morelach ceny vertexa 4 i samsunga 830 256 się praktycznie zrównały. którego byście wybrali? Powiem tak: mnie tu opieprzyli jak próbowałem wziąć coś innego niż 830 :) Edytowane 2 Października 2012 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Może dlatego opieprzyli, że próbowałeś "<span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Może dlatego opieprzyli, że próbowałeś "<span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>" ;) Oj tam oj tam marudzisz, ale specjalnie dla Ciebie poprawione. (pisało "wsiąść" a nie "<span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>"). Kocham Autokorektę ... Edytowane 2 Października 2012 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 W morde, to miał być prosty zakup, miałem już wybrany ssdek i zacząłem czytać fora heheh.. Chociaż w sumie fajne to wybieranie- skoro to nie takie proste, to pewnie cokolwiek się weźmie będzie dobre No może poza SF Bo jak inaczej wytłumaczyć te dylematy... No a ten Plextor M5S 256 za 729 na agito i 739 w X-Komie? Jednak tańszy o 50zł od Vertexa, a tutaj dostał wydajnośc i opłacalność. Co myślicie? No widzisz!? Czytanie forum się opłaciło i od razu widać że już wiesz o co chodzi ;) Bierz śmiało będzie super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squizz Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Samsung 830 instalowany na Gigabyte EP45 DS3 (SATA II) Przeglądając wątek wniki wydają się być adekwatne do możliwości 830 na SATA II. Zastanawia mnie jednak dlaczego nadal mam wynik 5,9 w Indeksie wydajności... System postawiony na SSD, przy instalacji odpięty HDD. Czy może być przyczyną przeniesienie kilku (czyt. TEMP, SoftwareDistributon, Dokumenty osobiste) na HDD? Nadzwyczaj długo Windows testował dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Czy może być przyczyną przeniesienie kilku (czyt. TEMP, SoftwareDistributon, Dokumenty osobiste) na HDD? Po co w takim razie kupujesz dysk SSD ? Przenosisz coś na HDD. Przecież cała idea SSD polega na tym że to co jest najczęściej używane ma się na nim znaleźć. Przenieś z powrotem na SSD i sprawdź wtedy. Mardok wywal w 2 poście porady ala TEMP, softwar dist. i profil firefoxa bo to się to rozpowszechnia. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Zastanawia mnie jednak dlaczego nadal mam wynik 5,9 w Indeksie wydajności... Mam to samo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) do mnie jutro przyjezdza 830 128. Tak sie zastanawiam czy przenoszenie tych wszystkich folderow jak cache, temp itp nadal jest wazne dla zywotnosci dysku? Inna sytuacja byla 4 lata temu jak SSD pojawialy sie na rynku ale teraz MTBF jest 5 czy 10 razy dluzszy. @Squizz instalowales od nowa system czy przenosiles dane? Jesli przenosiles to jakim programem? Edytowane 2 Października 2012 przez ZlyDzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Dwa posty wyżej Polar wspomniał coś o tym nie mówiąc że milion razy o tym mówiliśmy, oj 4 lata na forum i takie pytania BTW w początkach SSD też nigdy nie było takiej konieczności a te dyski do dziś działają. Wtedy się kombinowało ze zmniejszeniem przycinania systemu. Z krótką żywotnością to histeria powielana co chwila przez kogoś na forach...mit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) @Squizz instalowales od nowa system czy przenosiles dane? Jesli przenosiles to jakim programem? najlepiej jest przeinstalować system będzie na pewno mniej ważył ale komu chce się to robić, na pewno nie mnie co do programu to moim zdaniem najlepszy jest acronis true image. Edytowane 2 Października 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 No i dobrze się składa odnośnie tych zapisów. Wybór pada na 2x Vertex 4 128GB (alt: Corsair Performance Pro, Plextor M3pro, M5pro), mają dobry IOPS i wysokie prędkości sekwencyjne. I co ważne sprawność nie spada tak bardzo po wymęczeniu ich zapisami. Choć Garbage Collection ustawione jest raczej mało agresywnie. Moim zdaniem najlepiej macierz ustawić o pojemności 200GB a resztę wolnej przestrzeni zostawić dla lepszej kondycji macierzy przez długi czas. Jak komputer będzie zostawał włączony od czasu do czasu w stanie idle, GC zrobi swoje i wydajność powinna utrzymywać się na przyzwoitym poziomie. Dzięki Rafa za rzetelną odpowiedź. Dziś już zamówiłem dwa vertexy 4 128Gb i windowsa 8. Za jakieś 4 tygodnie dam znać jak pracuje Inventor na raidzie z dwóch SSD. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) heh. nie widzialem postu Polara bo mialem nie odswiezony temat jak pisalem ^^. Jak na ironie napisalem tak bo czytalem temat od poczatku i ostatnie 20 stron i co chwile ktos pisal ze przenosi to wszystko. Edytowane 2 Października 2012 przez ZlyDzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Dzięki Rafa za rzetelną odpowiedź. Dziś już zamówiłem dwa vertexy 4 128Gb i windowsa 8. Za jakieś 4 tygodnie dam znać jak pracuje Inventor na raidzie z dwóch SSD. Pozdrawiam My tez będziemy czekać na wieści z niecierpliwością, nowe doświadczenie soft - SSD heh. nie widzialem postu Polara bo mialem nie odswiezony temat jak pisalem ^^. Jak na ironie napisalem tak bo czytalem temat od poczatku i ostatnie 20 stron i co chwile ktos pisal ze przenosi to wszystko. Sami wariaci :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squizz Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Ale żeście mnie obsmarowali, nie ma co... Po pierwsze przeprowadziłem czystą instalację. Po drugie w pierwszym poście tego tematu znajduje się link do Poradnika SSD. To z niego korzystałem. Utworzony 14 grudnia 2011 i na WASZEJ stronie. Jeśli przenoszenie tych plików to mit od 4 lat może by tak usunąć te porady w poradniku z końca 2011 roku? Zastosowałem porady przenoszenia plików, których trzymanie na SSD uważam za zbyteczne. Co w systemie przyspieszy posiadanie temp na SSD? SoftwareDistribution to aktualizacje windows więc po co mają być na SSD. Jedyna zaleta to szybciej instalujące się aktualizacje? Pliki osobiste to też typowy magazyn danych. Poprzeniosę pliki spowrotem i zdam relację czy indeks mi wzrósł EDIT: Po przeniesieniu plików indeks wzrósł do 7,7 dla dysku. Dzięki za rozwiązanie problemu Edytowane 2 Października 2012 przez Squizz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...