kuebk Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Kombinujecie z ta partycja. Wystarczy ze usuniecie swoja partycje (ta ktora zrobiliscie) a potem ta co ma 100mb rozszerzycie do ile tam juz chcecie i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Doskonale wiem jak się pozbyć tej "setki" ;-) Miliard razy to robiłem, tylko pytanie czy to da coś do wydajności bo takie wrażenie odniosłem po tym co Rafa napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 W to to akurat watpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) 64 GB systemowy używany od ponad roku: http://img716.images...64m4ssd2640.jpg 128 GB "na Dane" która właśnie przyszła ( podpięta jako drugi SSD ): http://img16.imagesh...28m4ssd1128.jpg Jak patrze na różnice to z chęcią postawiłbym system na 128 ;/ Zamówiłem 9 mm dostałem 7 mm , w sumie może i dobrze jakby kiedyś mi się coś rzuciło na laptopa albo jakbym chciał sprzedać. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez xardas228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 64 GB systemowy używany od ponad roku: http://img716.images...64m4ssd2640.jpg 128 GB "na Dane" która właśnie przyszła ( podpięta jako drugi SSD ): http://img16.imagesh...28m4ssd1128.jpg Jak patrze na różnice to z chęcią postawiłbym system na 128 ;/ Zamówiłem 9 mm dostałem 7 mm , w sumie może i dobrze jakby kiedyś mi się coś rzuciło na laptopa albo jakbym chciał sprzedać. pod tymi linkami nie ma żadnych testów, albo ja ich nie zauważyłem bo coś innego przykuło moją uwagę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Doskonale wiem jak się pozbyć tej "setki" Miliard razy to robiłem, tylko pytanie czy to da coś do wydajności bo takie wrażenie odniosłem po tym co Rafa napisał. NIe nie, napisałem w sensie gdyby ktoś chciał jej uniknąć bo nie chce lub z dowolnej innej przyczyny. Nie ma kompletnie żadnego wpływu na wydajność. Także wielkość offset'u gdyby ktoś nie był pewien. Dopóki jest podzielny przez 64 to jest ok - bo takie już widziałem też wątpliwości na innych forach ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dzieki za sprostowanie. Jezu...co ten asrock zamontował za odpady marvela na tej płycie że ja mam takie wyniki? :-D Może ten samsung rypnięty po prostu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Raczej ten kontroler Marvela :) Na natywnym Sata III od AMD miałbyś niemal idealne wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Straszna cisza w temacie o tych plextorach m5 pro, a było o nich kilka dobrych słów pare stron temu, zapowiedź umieszczenia w propozycjach na 1 stronie a obecnie cisza. Obecnie ceny zaczęło w końcu nieco spadać - może osiągną poziom z recenzji... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Masz racje, dysk już dodany. Aczkolwiek tylko wersja 128GB, większy model wciąż ma cenę zupełnie oderwaną od rzeczywistości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Pewnie kwestia wcześniej zamówionych egzemplarzy zalegających w sklepach. 128 jeszcze tydzień temu poniżej 490 praktycznie nie było. Stąd moje nadzieje na kolejne spadki cen dla tego, chyba najbardziej chodliwego rozmiaru. 256 zapewne schodzi wolniej i kto wie czy to nie jest przyczyną takiej stagnacji cen :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Cześć, co myślicie o wynikach mojego dysku w benchmarku: Zaznaczam, że pracuje on pod SATA 2, ale nie wiem czy te osiągi nie powinny być lepsze. Co Wy o tym powiecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 meelten no słabe, aby AHCI włączyłeś ?? jaki chipset płyty ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 meelten no słabe, aby AHCI włączyłeś ?? jaki chipset płyty ? To jest laptop, dokładnie taki: http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP-R530-JT50PL Z tego co tam podają: Chipset Intel HM55. AHCI nie włączałem, bo jest już domyślnie ustawione. Ten laptop chyba tylko AHCI obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 meelten, mam dla Ciebie złą wiadomość. Mam ten sam chipset i wyniki podobne (mam S 830 128GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ale czasy dostepu to jakies cienkie jak na ten dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Kwestia chipsetu... mam podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 troche szkoda bo jednak obcina wydajność o połowę prawie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 A ustawiacie na czas testu plan zasilania "wydajność" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Znalazłem taki artykuł: http://www.techinfer...s/#.UO8OtndlGZS Wyniki po zastosowaniu tweak'a: Jak widać nastąpiła dość wyraźna poprawa czasów dostępu i zapisu/odczytu 4K. EDYCJA: W trybie wysokiej wydajności udało się wycisnąć jeszcze więcej: Edytowane 10 Stycznia 2013 przez meelten Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 A ustawiacie na czas testu plan zasilania "wydajność" ? Tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Spróbuj jeszcze sterownika Intela zamiast systemowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Rafa, ja już temat przerabiałem (jakieś 20 - 50 stron temu). Nic nie daje. Można sie bawić w wyłączanie idla procesora ale to wiele nie daje. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez Mariojas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 @Mariojas a robiłeś to co podałem w linku? Cudów się nie ma co spodziewać, ale zawsze trochę lepiej będzie, a to parę sekund roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Znalazłem taki artykuł: http://www.techinfer...s/#.UO8OtndlGZS U mnie po zastosowaniu tego tweak'a moze i faktycznie czas dostepy sie poprawil na SSD, ale menedzer urzadzen wywala wykrzykniki przy procesorze Edytowane 10 Stycznia 2013 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 @Mariojas a robiłeś to co podałem w linku? Cudów się nie ma co spodziewać, ale zawsze trochę lepiej będzie, a to parę sekund roboty. Tak, przeszukałem pół internetu w tym celu, na ten link także trafiłem. Znalazłem testy z "wtedy". Wyniki podobne (sterownik intela bodajże, wszystkie możliwe ulepszenia rejestru windows, 29 września): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 U mnie po zastosowaniu tego tweak'a moze i faktycznie czas dostepy sie poprawil na SSD, ale menedzer urzadzen wywala wykrzykniki przy procesorze Ta, ale to tak ma być, nie trzeba się przejmować. Ja w sumie wróciłem do defaultowych ustawień, bo poza benchmarkami i tak nie widzę różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 ale cenki samasungów poszły w górę, dobrze że kupiłem przed świętami, bo widze że na obniżki próżno liczyć :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Tak, przeszukałem pół internetu w tym celu, na ten link także trafiłem. Znalazłem testy z "wtedy". Wyniki podobne (sterownik intela bodajże, wszystkie możliwe ulepszenia rejestru windows, 29 września): Potwierdzam mam taki sam dysk i taki sam chipset w laptopie wyniki podobne. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez links Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Panowie i panie, sprawiłem sobie drugiego M4 128 GB i to co widzę jest... dziwne. Po lewej prawie 1,5 roczny, po prawej nowy model: O ile dobrze pamiętam, to miałem takie wyniki od samego początku z tym pierwszym M4. CrystalDiskInfo wskazuje stan na 95%, więc chyba jest tym bardziej wszystko ok (sprawdzałem tym ze względu na to, że używają go na xtremesystems). Są jakieś odrębne serie tych dysków, czy co? Różnią się również wizualnie, nowy wygląda jak na stronach Cruciala, a stary tak: http://techreport.com/r.x/crucial-m4/drive1.jpg Z wydajnością nigdy problemów nie miałem, no ale jednak i tak skłania mnie to wszystko do zastanowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...