rafa Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Raczej ten kontroler Marvela :) Na natywnym Sata III od AMD miałbyś niemal idealne wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Straszna cisza w temacie o tych plextorach m5 pro, a było o nich kilka dobrych słów pare stron temu, zapowiedź umieszczenia w propozycjach na 1 stronie a obecnie cisza. Obecnie ceny zaczęło w końcu nieco spadać - może osiągną poziom z recenzji... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Masz racje, dysk już dodany. Aczkolwiek tylko wersja 128GB, większy model wciąż ma cenę zupełnie oderwaną od rzeczywistości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Pewnie kwestia wcześniej zamówionych egzemplarzy zalegających w sklepach. 128 jeszcze tydzień temu poniżej 490 praktycznie nie było. Stąd moje nadzieje na kolejne spadki cen dla tego, chyba najbardziej chodliwego rozmiaru. 256 zapewne schodzi wolniej i kto wie czy to nie jest przyczyną takiej stagnacji cen :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Cześć, co myślicie o wynikach mojego dysku w benchmarku: Zaznaczam, że pracuje on pod SATA 2, ale nie wiem czy te osiągi nie powinny być lepsze. Co Wy o tym powiecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 meelten no słabe, aby AHCI włączyłeś ?? jaki chipset płyty ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 meelten no słabe, aby AHCI włączyłeś ?? jaki chipset płyty ? To jest laptop, dokładnie taki: http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP-R530-JT50PL Z tego co tam podają: Chipset Intel HM55. AHCI nie włączałem, bo jest już domyślnie ustawione. Ten laptop chyba tylko AHCI obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 meelten, mam dla Ciebie złą wiadomość. Mam ten sam chipset i wyniki podobne (mam S 830 128GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ale czasy dostepu to jakies cienkie jak na ten dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Kwestia chipsetu... mam podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 troche szkoda bo jednak obcina wydajność o połowę prawie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 A ustawiacie na czas testu plan zasilania "wydajność" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Znalazłem taki artykuł: http://www.techinfer...s/#.UO8OtndlGZS Wyniki po zastosowaniu tweak'a: Jak widać nastąpiła dość wyraźna poprawa czasów dostępu i zapisu/odczytu 4K. EDYCJA: W trybie wysokiej wydajności udało się wycisnąć jeszcze więcej: Edytowane 10 Stycznia 2013 przez meelten Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 A ustawiacie na czas testu plan zasilania "wydajność" ? Tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 Spróbuj jeszcze sterownika Intela zamiast systemowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Rafa, ja już temat przerabiałem (jakieś 20 - 50 stron temu). Nic nie daje. Można sie bawić w wyłączanie idla procesora ale to wiele nie daje. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez Mariojas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 @Mariojas a robiłeś to co podałem w linku? Cudów się nie ma co spodziewać, ale zawsze trochę lepiej będzie, a to parę sekund roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Znalazłem taki artykuł: http://www.techinfer...s/#.UO8OtndlGZS U mnie po zastosowaniu tego tweak'a moze i faktycznie czas dostepy sie poprawil na SSD, ale menedzer urzadzen wywala wykrzykniki przy procesorze Edytowane 10 Stycznia 2013 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 @Mariojas a robiłeś to co podałem w linku? Cudów się nie ma co spodziewać, ale zawsze trochę lepiej będzie, a to parę sekund roboty. Tak, przeszukałem pół internetu w tym celu, na ten link także trafiłem. Znalazłem testy z "wtedy". Wyniki podobne (sterownik intela bodajże, wszystkie możliwe ulepszenia rejestru windows, 29 września): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meelten Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 U mnie po zastosowaniu tego tweak'a moze i faktycznie czas dostepy sie poprawil na SSD, ale menedzer urzadzen wywala wykrzykniki przy procesorze Ta, ale to tak ma być, nie trzeba się przejmować. Ja w sumie wróciłem do defaultowych ustawień, bo poza benchmarkami i tak nie widzę różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 ale cenki samasungów poszły w górę, dobrze że kupiłem przed świętami, bo widze że na obniżki próżno liczyć :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Tak, przeszukałem pół internetu w tym celu, na ten link także trafiłem. Znalazłem testy z "wtedy". Wyniki podobne (sterownik intela bodajże, wszystkie możliwe ulepszenia rejestru windows, 29 września): Potwierdzam mam taki sam dysk i taki sam chipset w laptopie wyniki podobne. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez links Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Panowie i panie, sprawiłem sobie drugiego M4 128 GB i to co widzę jest... dziwne. Po lewej prawie 1,5 roczny, po prawej nowy model: O ile dobrze pamiętam, to miałem takie wyniki od samego początku z tym pierwszym M4. CrystalDiskInfo wskazuje stan na 95%, więc chyba jest tym bardziej wszystko ok (sprawdzałem tym ze względu na to, że używają go na xtremesystems). Są jakieś odrębne serie tych dysków, czy co? Różnią się również wizualnie, nowy wygląda jak na stronach Cruciala, a stary tak: http://techreport.com/r.x/crucial-m4/drive1.jpg Z wydajnością nigdy problemów nie miałem, no ale jednak i tak skłania mnie to wszystko do zastanowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeNoN Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Spadł Ci odczyt/zapis 4k-64, miałem dokładnie to samo na moim dysku, poczytaj sobie o tym na forum Cruciala, sporo osób to miało po jakimś czasie użytkowania. Napisałem do nich maila i kazali odesłać na gwarancje, przysłali nowy i jest znowu jak dawniej. Nie wpływalo to na jakość użytkowania, ale odesłałem dla świetego spokoju;p Edytowane 11 Stycznia 2013 przez XeNoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Lukas, przecież masz Inny alignment partycji na jednym i drugim dysku. Może to wpływać na wyniki. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez DejwiT11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) @DejwiT11- a co ma piernik do wiatraka? LukasAMD na tym swoim pierwszym masz trochę niskie to 4kQD32. U mnie na Sata II zawsze było sporo większe bo ok 195/165 w CDM. Na Sata III nigdy go nie odpalałem to nie mam żadnego screena do porównania. W załączeniu screen z czerwca 2011 na pierwszym FW jakie w ogóle było 0001 oraz Sata III (znalazłem screena jednak) na FW 000F po 15 miesiącach używania. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testa Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam Kilka dni temu kupiłem swój pierwszy ssd Samsunga 830 128GB w zwiazku z czym mam małe 2 pytanka. Sprawdziłem SMARTa i wyszlo mi cos takiego: -- S.M.A.R.T. -------------------------------------------------------------- ID Cur Wor Thr RawValues(6) Attribute Name 05 100 100 _10 000000000000 Reallocated Sector Count 09 _99 _99 __0 00000000000A Power-on Hours 0C _99 _99 __0 00000000000C Power-on Count B1 _99 _99 __0 000000000001 Wear Leveling Count B3 100 100 _10 000000000000 Used Reserved Block Count (Total) B5 100 100 _10 000000000000 Program Fail Count (Total) B6 100 100 _10 000000000000 Erase Fail Count (Total) B7 100 100 _10 000000000000 Runtime Bad Block (Total) BB 100 100 __0 000000000000 Uncorrectable Error Count BE _76 _71 __0 000000000018 Airflow Temperature C3 200 200 __0 000000000000 ECC Error Rate C7 253 253 __0 000000000000 CRC Error Count EB _99 _99 __0 000000000006 POR Recovery Count F1 _99 _99 __0 000013CA045A Total LBA Written Dysk ma 2 dni, do tej pory zapisane 100GB, czy powinienem sie martwić Wear Leveling Count 99 w dysku wyjętym z pachnącego nowościa pudełka ? Sprawdzilem dysk AS SSD Benchmarkiem i CrystalDiskMarkiem, o ile wszystkie wyniki mieszcza sie w granicach podawanych na forum dla tego dysku, to Seq Read waha sie w okolicach 420-450 Mb/s co wydaje mi sie wartoscia troche zanizona. Co może być tego przyczyna, czy poprostu olac ? (AHCI on, tweaki systemu powlaczane, plyta Gigabyte na chipsecie amd 990x). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Olac : wear =1 ( zużycie komórek ) zanim ci sie B3 pojawi jeszcze minie troche czasu.... a zanim padnie to zdarzysz go sprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 @DejwiT11- a co ma piernik do wiatraka? Myślałem, że ma, w takim razie przepraszam. Jak jest inny alignment niż zalecany to zazwyczaj wyniki spadają, więc myślałem, że mimo, że parę jest takich co są "OK" to jednak się czymś różnią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zacznijmy od tego że "zalecany" alligment to taki który jest podzielny przez 64. Jak AS SSD pokazuje OK to jest OK. Nie ma to zupełnie nic wspólnego z wydajnością, to w którym miejscu partycja się zaczyna pod warunkiem spełnienia tego warunku. Negatywnie wpływa gdy jest na np 63 sektorze jak standardowo robi to win XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...