Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Olac : wear =1 ( zużycie komórek ) zanim ci sie B3 pojawi jeszcze minie troche czasu.... a zanim padnie to zdarzysz go sprzedać.

Dokładnie. U mnie przy 742GB zapisu też jest zużycie na poziomie 1%. Na Samsungu 470 którego już mam z rok (niestety nie zlicza zapisu) zużyłem 2% ...

Przy okazji zmiany platformy być może na dniach z 775 na 1155, Samsung 470 poleci do innego compa (zostaje w rodzinie), a przymierzam się ewentualnie do 128GB OCZ Vector.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dzięki panowie za info i rozwiązanie wątpliwości.

Sprawdzałem po wrzuceniu na nówkę systemu, aligment nie ma znaczenia.

Spróbuję zrobić SecureErase, jak nic to nie zmieni, to walnę screeny na forum Cruciala.

Powiedzą żeby wysłać, o wyślę, tak dla świętego spokoju, bo z samym dyskiem problemów nie ma pomimo dosyć mocnego katowania (kilkanaście razy calutki był szyfrowany / odszyfrowywany).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Ubiegły rok obfitował w premiery wielu interesujących nośników półprzewodnikowych, wśród których znalazły się między innymi: OCZ Vertex 4, Samsung SSD 840 Pro, Plextor M5 Pro, OCZ Vector, Kingston HyperX 3K, Intel SSD 330 czy Corsair Neutron GTX. Wszystkie z wyżej wymienionych dysków zdołaliśmy indywidualnie przetestować, natomiast teraz przyszła pora podsumowania dotychczasowej pracy i zebrania wyników dla 30 urządzeń 120-128 GB w jednym artykule. Poniższe zestawienie uwzględnia znakomitą większość aktualnie sprzedawanych dysków SSD, jak również nośniki starsze lub niekiedy wycofane z produkcji, co powoli oszacować postęp i różnice między poszczególnymi seriami. Wciąż nie możecie zdecydować o wyborze pierwszego SSD tudzież rozmyślacie o przesiadce na nowszy model? Tutaj powinniście znaleźć odpowiedzi na nurtujące Was pytania, a zwłaszcza jedno: jaki SSD 120 GB kupić?

Wielki test 30 dysków SSD 120 GB - Jaki SSD kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Understanding MTBF in SSD

Zapowiadane parametry przyszłego Crucial M500

120GB 62K IOPS 35K IOPS 500 MB/s 130 MB/s

240GB 72K IOPS 60K IOPS 500 MB/s 250 MB/s

480GB 80K IOPS 80K IOPS 500 MB/s 400 MB/s

960GB 80K IOPS 80K IOPS 500 MB/s 400 MB/s

Jak widać nadchodzące typy pamięci odbijają sie na zapisach sekwencyjnych podobnie jak w Samsungu 840. Ale co ciekawe mają byc identyczne jak użyte w Intelu 335.

Przewidywana minimalna żywotność dysku to 72TB zapisu.

Jak Crucial nie wypuści jakiegoś wariantu dysku "pro super extra" to cos czuje że ich popularność spadnie bo te zapisy są "nie marketingowe" ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki macie Total Host Writes (widać to w Crystal Disk Info)?

U mnie 973 GB przy 809 godzinach pracy dysku. Czy to jest realne? Przez 90% czasu odpalona jest jedynie przeglądarka internetowa, poza tym praktycznie jedyne co robię na kompie to słucham muzyki i oglądam filmy, ale to idzie z zewnętrznego HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 973 GB przy 809 godzinach pracy dysku. Czy to jest realne? Przez 90% czasu odpalona jest jedynie przeglądarka internetowa, poza tym praktycznie jedyne co robię na kompie to słucham muzyki i oglądam filmy, ale to idzie z zewnętrznego HDD.

1,38TB przy 1575 godzinach (za to w sumie tylko 93 włączenia HDD) | zamontowany w PC 29 października 2012 (czyli ma niespełna 2,5 miesiąca)

Tak właściwie to pierwsze 950GB nabiłem przez to, że miałem swapa 10GB na SSD przez jakiś miesiąc - a, że swap był dosyć znacznie przez system wykorzystywany to sobie trochę zapisów porobił.

Nic z HDD nie jest przeniesione. Jedynie swap mam na HDD. A tak to wszystkie tempy, cache i inne badziewia na SSD.

Tak swoją drogą - jak odczytywać Wear Leveling Count? Aktualnie wynosi to u mnie "30".

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YT i innych serwisów video trochę używam, ale raczej nie jakoś bardzo dużo.

Pliku wymiany ani tempów nie przenosiłem na HDD, bo to laptop i ten HDD nie jest non stop podłączony. Plik wymiany mam ustawiony stały rozmiar 2 GB, to może być przez to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz czy to jest realne? Intela G2 40GB jak kupiłem to miał tyle przy 300h pracy. Teraz mam 5300h i 2,86TB. Niby niedużo ale wcale go nie oszczędzam, tyle, że swap 32MB czyli nieużywany. Jeszcze parę miechów i wyrośniesz ze sprawdzania ile masz zapisu, totalnie nie będziesz się już tym martwić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze parę miechów i wyrośniesz ze sprawdzania ile masz zapisu, totalnie nie będziesz się już tym martwić Dołączona grafika

Zapewne tak, ale czy to nie ma jakiegoś wpływu na żywotność dysku? Bo nie wiem czy tu w ogóle jest się czym martwić.

Edytowane przez meelten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne tak, ale czy to nie ma jakiegoś wpływu na żywotność dysku? Bo nie wiem czy tu w ogóle jest się czym martwić.

Już to tu wstawiałem, ale wstawię jeszcze raz ;]

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm

830 256GB nadal działa sprawnie po zapisaniu prawie 5000TB. No ale jak wiadomo 128GB wytrzyma krócej. Czyli w tym wypadku sobie zobacz ile zapisał Crucial M4 64GB, który też nadal działa ;>

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1750h i 600GB:) na vertexie 3. Malo cos:) plik wymiany i foldery temp i tmp przeniesione na hdd? Wylaczone indeksowanie?

SSD jest po to by go używać jak się już kupi ... korzystać z jego prędkości ... a nie przenosić te elementy, które mają wpływ na wydajność przy użytkowaniu na powolny nośnik.

ps. a jak Ci brakuje RAM, że musisz mieć plik wymiany, to dokup pamięci ... a jak masz po prostu aplikacje które się plują o brak pliku wymiany, a nie ilość ramu jest problemem, to daj jakiś symboliczny rozmiar pliku wymiany, by zamknąć owym aplikacjom jadaczkę

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa już funkcja TRIM na RAIDzie 0 więc postanowiłem sobie takiego sprawić.

Zrobiłem to na 2 dyskach OCZ Vertex 4 128GB.

Oto wyniki:

www.jodlasty.internetdsl.pl/SSD_RAID0.jpg

Edytowane przez Jodlasty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ostatnio pisałem o nowym M4 i dużej różnicy na wydajności względem starego, sprawę opisałem na forum Cruciala, a potem zdecydowałem się skontaktować z ich supportem. Dzisiaj odpisali, dali RMA i mogę im odesłać, ale najpierw radzą spróbować czegoś innego.

Wklejam tutaj, bo się z taką metodą nie spotkałem, a być może komuś się przyda:

There is a feature built into our SSDs called Active Garbage Collection. Letting Active Garbage Collection run on the drive for an extended period will clean these cells and restore the SSD to a healthy state.

To do this on your PC or Laptop, you will need to let the SSD idle for 6 to 8 hours.

In a PC, simply disconnect the SATA cable from your SSD and only leave the power cable connected. After switching your PC on, the SSD will be in an idle state but still have power so Garbage Collection can function. Leave the PC powered for the 6-8 hours.

In a laptop, power on with the SSD installed and enter your system BIOS (please refer to your system manufacturer’s documentation on how to access the BIOS.) Leave the laptop in the BIOS menu for the 6-8 hours.

Following this process, your drives functionality and performance should be restored.

Dodatkowo sami dali niejako znać, co warto zrobić w celu uniknięcia czegoś takiego:

To prevent the SSD performance degrading again, you can make adjustments to your power settings:

- Go to Control Panel

- Go to Hardware and Sound

- Go to Power Options

- Select Change Plan Settings

- Select Change Advanced Settings

- Make sure the 'hard disk' field is set to ‘never’ (Laptop users select 'battery and power adapter').

Co ciekawe, to nie dotyczy hibernacji.

To nie dotyczy usypiania.

Chodzi o wyłączanie dysków, tego cruciale chyba nie lubią, skoro nawet na firmware poprzednim mieli problemy z cold bootami.

Dzisiaj zostawiam lapa na noc na BIOSie, dam znać, czy coś to dało.

W innym wypadku leci do UK.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi