xardas228 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 Dzisiaj niemile zaskoczył mnie Win 7, Odświeżyłem Indeks wydajności i Szybkość transferu dla dysku spadła z 7.7 na 5.9. Według Crystal Disk Mark dysk jest szybszy niż był od nowości. Czy taka zmiana w indeksie win 7 coś znaczy ? Czy może nie sugerować się tym narzędziem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 Jeszcze powrócę do tych danych zapisanych. U mnie przy 3618h mam zapisane 1150GB przy 842 włączeniach. Nic nie przenoszone, tylko ściąganie ustawione na hdd :) Co do tego win index to raczej bym to olał pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 też myślałem o opakowaniu -> będę go musiał po szukać, ale koperta bom belkowa chyba powinna wystarczyć WD np odrzuca taki sposób pakowania. Co jest zrozumiałe, folia bąbelkowa nie jest antystatyczna. Przynajmniej włóż najpierw w opakowanie antystatyczne np po starym HDD jak nie masz oryginalnego. Nie ryzykowałbym na Twoim miejscu utraty gwarancji w taki sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 odszukałem oryginalne opakowanie :) jest i folia antystatyczna. myślę że to wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 m5p ma oprogramowanie do klonowania w pudełku + chyba jeszcze jakieś inne. Jeżeli chodzi o Plextool (podstawowa "narzędziówka" do SSD coś jak magician samsunga lub toolbox intela), to musisz na stronie plextora się zarejestrować (w "logowanie członka"). Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz miał mozliwość ściągnięcia Plextolla. Dzięki za info. Do głowy mi by nie przyszło że to aż tak skomplikowane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Wcale nie trzeba się rejestrować. Jest zwyczajnie wszystko dostępne w dziale Download -> Utilities LINK EDIT Poprawiony link. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 Jakby ktoś czaił się na zakup Samsunga 840 Pro to informuje, że cena już jest w okolicach 920zł. Ja wczoraj zamówiłem w Saturionie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Wcale nie trzeba się rejestrować. Jest zwyczajnie wszystko dostępne w dziale Download -> Utilities LINK ale to jest narzędzie do napędów, a nie Plextool. Tutaj jest link do Plextool bez rejestracji (wcześniej chyba nie było takiej możliwości) Edytowane 20 Stycznia 2013 przez anton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Tak przez pomyłkę dałem nie ten co trzeba. Zawsze wchodziłem tam bez rejestracji o ile dobrze pamiętam bo takiej rejestracji nigdy nie robiłem. EDIT Test 10 SSD na mSata Crucial, ADATA, Mushkin, OCZ Edytowane 20 Stycznia 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 Mam pewien problem (a przynajmniej wydaje mi sie ze mam), od jakiegos czasu zauwazam cos co wydaje mi sie ze mozna nazwac "mikro-przycieciami". Pacjent to Corsair F60, ponizsze testy przeprowadzalem na systemie odpalonym z tego dysku: Dla porownania dodam screeny z F120 ktorego uzywam tylko do trzymania gier: Moje posty z kiedys dla porownania: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page__st__3720?do=findComment&comment=3579526 http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page__st__5820?do=findComment&comment=3662639 Macie jakies pomysly co by tu zrobic zeby jakos ta sytuacje uleczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abul Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Zaciekawił mnie ten temat, jak i artykuł o SSD na stronie głównej. Są dwa dyski, które mnie interesują: OCZ Vertex 4 i Plextor M5P. Skoro ten pierwszy ma znaczącą przewagę w testach na zapisywanie danych, natomiast trochę odstaje od Plextora, jeśli chodzi o ich odczyt, to dlaczego zarówno w artykule, jak i w pierwszym poście to właśnie Plextor jest odrobinę bardziej polecany? Co warto podkreślić, nawet w tym zakresie cenowym OCZ Vertex 4 128 GB wypada najkorzystniej, ale dochodzi mu kilku groźnych przeciwników. Za kilkanaście złotych więcej kupimy wszak Plextor M5 Pro 128 GB napędzanego przez najnowszy kontroler Marvell 9187[...] Czy ten produkt jest lepszy, bo w dyskach systemowych bardziej liczy się odczyt? Warto dopłacać? Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Abul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 Plextor jest bardziej polecany przez lepszą relacje ceny do wydajności. Sama wydajność w praktyce obu dysków jest niemal identyczna ze wskazaniem jednak na Vertexa 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 Wreszcie sobie sprawiłem coś konkretniejszego od starego Intela 40GB, tzn. Samsunga 830 256GB (sumienie mi nie pozwoliło wziąć coś innego :)). Chciałbym aby ktoś bieglejszy mi powiedział jaki jest najnowszy firmware dla tego dysku (w supporcie Samsunga już brak 830 ). Patrzyłem po googlach i czy aby ~70MB/s dla zapisu 4k to nie za mało na tą konstrukcję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) taką masz wersję:http://www.samsung.com/pl/support/model/MZ-7PC256N/EU ?? Edytowane 21 Stycznia 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 Dzięki za linka, dokładnie CXM03B1Q. Stary firmware ale najnowszy. Najbardziej mi się wydaje, że zapis 4K odstaje od wyników w Sieci, nawet wersje 128GB miały wyższe. Dokładnie tak to wygląda: Cóż, zadowolę się i tym PS. Plan zasilania na czas testu - wysoka wydajność, na zrównoważonym było koło 60MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Na poprzedniej stronie (post 8894) masz moje wyniki samsunga 830 256GB (też wersja laptopowa), możesz sobie porównać. Moim zdaniem wyniki w normie - masz lepsze odczyty niż mój, ale u mnie nadrabiam zapisem 4k i czasami dostępu. Tak więc, jak widać, sztuka sztuce nierówna. EDIT - czy Ty przypadkiem nie masz włączonego IDE, a nie AHCI? Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2013 AHCI odkąd pamiętam ;) Szczerze powiedziawszy robiłem ten test parę razy, i bywało, że odczyty miałem niższe, albo czas dostępu lepszy, ale zapis 4K ani nie drgnął wyżej. Także jest albo tak jak mówisz, albo po prostu co test to inny wynik ;) W każdym razie jestem bardzo zadowolony, bo mam dysk i spory i wydajny i to za małe pieniądze, bo kupiłem 'używany', a tak naprawdę jest prawie jak nowy bo ma raptem 300h i 800GB zapisu. A haczyk polega na tym, że bez gwarancji, ale tyle co się naczytałem o "bezawaryjności" tego dysku, to bez zastanowienia wziąłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro_ufo Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 OCZ Vertex 4 64GB vs Kingston V300 120GB? Którego wybrać? Może jest to nieco głupie pytanie ale za niewiele większe pieniądze można mieć więcej GB ale krótszą gwarancję, starszy/gorszy kontroler (?) i.. właśnie co jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 To nie wiesz czy potrzebujesz więcej niż 64GB miejsca? To zależy od Twoich priorytetów i potrzeb. V300 nie jest demonem prędkości ale jakis bardzo wolny nie jest (gorzej by było gdyby chodziło o wersje 64GB). Jak przyda Ci się więcej przestrzeni to wybierz Kingstona. ...Macie jakies pomysly co by tu zrobic zeby jakos ta sytuacje uleczyc?Secure Erase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Mam pytanie, jutro będę montował m5p 128 w dell 7720 i stawiał nową instalkę windows 8, na co zwrócić uwagę by tej procedury nie powtarzać? Mam tu na myśli jakieś mini partycje systemowe o których była czasem mowa, ewentualnie inne rzeczy o których 'laik' może nie wiedzieć. Drugie pytanie, czy jest gdzieś poradnik jak ten z drugiego postu na temat tego co lepiej wyłączyć dla takiego dysku pod tym systemem?(nie planuję montować tradycyjnego HDD, chodzi tylko o wyłączenie funkcji jak choćby mapowania dysku dla 7ki), coś mi w głowie świta np. post ze strony lub dwóch wcześniej z seriwsu cruciala o zarządzaniu energią? Będę wdzieczny za rady lub jakieś konkretne treściwe posty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 A czytał pierwszy post? Nic nie wyłączaj w systemie, nie kombinuj tylko normalnie używaj. Instalator założy partycje prawidłowo, nie wymaga żadnej Twojej ingerencji. O ile jest możliwość w tym laptopie włącz AHCI przed instalacją systemu. To wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 OCZ Vertex 4 64GB vs Kingston V300 120GB? Którego wybrać? Może jest to nieco głupie pytanie ale za niewiele większe pieniądze można mieć więcej GB ale krótszą gwarancję, starszy/gorszy kontroler (?) i.. właśnie co jeszcze? Jeszcze pewnie przez parę minut na x-kom jest za 311zł http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/619 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) links właśnie miałem pisać ubiegłeś mnie zresztą na stronce http://www.rwlabs.com jest test własnie v300 i przy zapełnieniu 50-100% wydajnośc leci na ryj, więc ogólnie chyba bardziej sie opłaca kupić 64gb innej firmy które bez obaw mozna zapełnić, niż 120gb kingstona i zapisywać do połowy ;) Edytowane 23 Stycznia 2013 przez TSRules 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgodnie z tym co pisałem wcześniej i poradą poniżej bez zbędnego kombinowania zainstalowałem Win8 na m5p zrobiłem pierwszy test i mam wrażenie, że zapis dla 4K odstaje od normy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 no faktycznie troszke niższe wyniki od standartu, może to kwestia jakiegoś procesu w tle, powtarzałeś testy ? może duzo instalowałeś progsów i dysk musi dojść do siebie ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Witajcie Szukam dysku ktory bede uzywal w pracy: WIn8, SQL, duze bazy danych po 60gb, a wiec bedzie duzy obrot danymi. Dysk bedzie w wiekszosci przepelniony. Co polecacie bardziej ? http://www.proline.pl/?p=MZ-7TD120BW czy http://www.proline.pl/?p=VTX4-25SAT3-128G a moze http://www.proline.pl/?p=SH103S3%2F120G ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Co mozecie powiedziec o dysku Silicon Power T10 64GB 3 lata gw. Dysk tani 205zl i tylko z powodu ceny mnie zainteresowal, nie mam kasy na drozsze, choc przydaloby sie 120GB. Dysk bedzie u mnie podlaczony pod SATAII. Warto brac ten dysk, jak z jego awaryjnoscia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 wampir OCZ Vertex obowiązkowo, ew. samsung Ocean daj se spokój tym szajsem, dozbieraj chociaż do dobrej 64gb opłaci się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Jedynie postawiłe windę i kilka sterowników, później reset i test. To są wyniki ze równoważonego zasilania, na wysokiej wydajności były nawet niższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 wampir - samsunga olej, to wersja "nie pro", więc jest znacznie gorsza. Z tych trzech, co podałeś to tylko vertex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...