fliCk Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 zamówiłem tego plextora m5s. w oczekiwaniu kilka pytań :P 1. formatować nowy dysk pod windowsem przed stawianiem systemu czy podczas instalacji win7 się da ( nie pamiętam już :P ) 2. ten tryb ahci rozumiem włączyć przed stawianiem systemu i to by było na tyle? 3. w mojej mobo chyba nie ma różnicy pod który port sata podłączę ssd nie? jakieś rady przed podłączeniem jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) 1. Najlepiej instalatorem Windows 7/8 (tak, da sie). Jesli nie dziel na partycje, w SSD nie ma problemu fragmentacji i sztuczne jej ograniczanie partycjami juz nie jest potrzebne 2. Przed installacja Windows 7/8 Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Przymierzałem się do zakupu SSD za czasów kiedy Samsung 830 był za 369zł, Vertex 4 za 400zl (128GB) Ceny poszły w górę, byłem przekonany, że to chwilowe, a tu nadal taka sama sytuacja a nawet trochę gorsza, ok 350zł za najtańsze SSD 120/128GB, pewnie wzrost cen pamięci ram też jest z podobnej przyczyny.. Tylko jakie przesłanki są do tego, coś się ostatnio wydarzyło? Kogoś zalało, ktoś upadł, zamknął się(producent)? bo cena dolara nie za bardzo się zmieniła. Jakieś perspektywy na zmianę cen w jedną czy drugą stronę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Rynek pamięci masowych powoli wychodzi z permanentnej stagnacji, bowiem po zeszłorocznych premierach Samsung SSD 840, OCZ Vector i Kingston V300, wszyscy producenci zrobili sobie dłuższą chwilę przerwy w walce o klienta. Skoro zabrakło ciekawych SSD, przetestowaliśmy na spokojnie dwadzieścia talerzowych dysków twardych, aby kompletnie nie wypaść z formy i utrzymać platformę sprzętową w dobrej kondycji. Liderzy branży nie mają aktualnie wielkiego pola do popisu, wszak pokazali już absolutnie high-endowe konstrukcje, które prędko nie doczekają się pełnoprawnych następców ze względu na ograniczenia interfejsu SATA 6.0 Gb/s. Pozostaje zatem kombinować i szukać alternatywnych sektorów, jakie jeszcze nie zostały do końca wypełnione, aby logotyp marki nie został zapomniany... Najlepiej sprzedają się jednak urządzenia nie należące do najwyższej półki, tylko typowe średniaki oferujące dobry stosunek ceny do wydajności, które w zupełności wystarczą do codziennej pracy na komputerze. OCZ do niedawna miało w swoim portfolio mnóstwo najróżniejszych serii, aczkolwiek czegoś przystępnego na miarę Intel SSD 330 albo Kingston V300 jakoś zabrakło. Teraz miejsce to zamierza zająć OCZ Vertex 3... odświeżony OCZ Vertex 3.20 wyposażony w 20 nm kości pamięci i powstający niczym feniks z popiołów... Test OCZ Vertex 3.20 - Vertex odradza się z popiołów Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Przymierzałem się do zakupu SSD za czasów kiedy Samsung 830 był za 369zł, Vertex 4 za 400zl (128GB) Ceny poszły w górę, byłem przekonany, że to chwilowe, a tu nadal taka sama sytuacja a nawet trochę gorsza, ok 350zł za najtańsze SSD 120/128GB, pewnie wzrost cen pamięci ram też jest z podobnej przyczyny.. Tylko jakie przesłanki są do tego, coś się ostatnio wydarzyło? Kogoś zalało, ktoś upadł, zamknął się(producent)? bo cena dolara nie za bardzo się zmieniła. Jakieś perspektywy na zmianę cen w jedną czy drugą stronę? M.in. rośnie globalna sprzedaż wszelkich urządzeń mobilnych jak smartfony i tablety, które pochłaniają ogromną część produkcji pamięci NAND. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Ceny SSD rosną i rosnąć będą, kto chce czekać niech lepiej uzbroi się w duuużo cierpliwości. Już kilka osób z potężnych firm zajmujących się produkcją SSD-ków potwierdzały, że sytuacja zmierza ku gorszemu. jakieś rady przed podłączeniem jeszcze? Update Firmware jeśli jest nowsze :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fliCk Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) A firmware mogę zaktualizować po wgraniu na niego win7? Bez utraty danych? Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez fliCk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fliCk Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Aha i pozostałe napędy tzn HDD i DVD tez dać w ahci czy zostawić w ide tak jak obecnie pracują? Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 HDD też powinno być w AHCI, wtedy dopiero działa NCQ. Dla DVD to bez znaczenia. FW możesz później aktualizować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fliCk Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Witam, jestem po instalacji systemu na Plextor M5S. Dysk pracuje na SATA2. Spojrzycie czy wartości z programów mam w normie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 w normie, nic więcej z sata2 nie wyciśniesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ja mam pytanko jak się zabrać za instalacje systemu win7 z pendrive 8Gb na moim SSD Samsung 120GB SSD840 MLC (530/130MB/s). Będzie to dysk systemowy bez partycji, do przechowywania danych posłuży mi obecny dysk Seagate Barracuda 500GB (ST3500413AS). Płyta główna na której to wszystko będzie siedziało to Asus P5P43TD Pro. Tak jak pisze na początku posta jak mam się zabrać do tego by nic nie zepsuć. DZIĘKUJE z góry za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Chcę zmienić swojego Agility 3 60Gb na SSD 120/128Gb (system + programy). Jak ten mój SSD ma się do takiego Kingstona V300 120Gb - chodzi mi o ogólną wydajność przy normalnej pracy. Kusi mnie oczywiście Samsung 840 pro 128 czy Vertex 4, ale mamy tu dużą różnicę cenową (dochodzi do 140zł - fakt jest 8Gb więcej). Swojego Agility 3 mam podłączonego do SATA 3 więc chodzi na maxa swoich możliwości - dla mnie zadowalająca wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Panowie, jak tam sie prezentuja moje wyniki Plextor M5S 256GB ? http://s214.photobucket.com/user/DziubekR1/media/Beznbsptytu1420ubmp_zpsc010cba5.jpg.html http://s214.photobucket.com/user/DziubekR1/media/Beznbsptytu1420u_zpsc364c575.jpg.html Porownując do testow na necie, to 4k trochu słabe. Sprawa wyglada tak, ze wstawilem go do HP ProBook 6560B. Z tym lapem problem jest taki, ze ludzie zglaszali, ze na najnowszym biosie, laptop sztucznie ograniczony jest do SATA2. Wtedy faktycznie wyniki mialem duzo slabsze, jakies 250mb/s read i write. Ale wyczailem, ze jeden ze starszych biosów dziala na SATA3 i teraz wyniki mam takie jak powyzej. Czy ta niepewna sytuacja z biosem moze byc wplyw na te wyniki 4k, czy moze są w normie ? Bo testy robilem oczywiscie pod systemem, a Windows 7 stoi wlasnie na tym dysku. Generalnie teraz na starym biosie, Intel RST pokazuje SATA 6Gb/s, czyli SATA3, ale dziwna sprawa dzieje mi sie pod np. HD Tune Pro, ktory po pierwsze pokazuje SATA II, a po drugie jego wyniki to idealne 300MB/s, co jest teoretyczna granicą SATA2 wlasnie :) Ale znowu na nowym biosie, gdzie mialem wlasnie włączone tylko SATA2, to HD Tune pokazywal tylko 190MB/s. No i jeszcze pytanko o procesor. Czy i3-2350m 2,3Ghz nie bedzie ograniczal wydajnosci takiego SSDka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Procesor nie, ale laptop tak! Nie oczekuj na laptopie takich wyników jak na stacjonarce :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Chcę zmienić swojego Agility 3 60Gb na SSD 120/128Gb (system + programy). Jak ten mój SSD ma się do takiego Kingstona V300 120Gb - chodzi mi o ogólną wydajność przy normalnej pracy. Kusi mnie oczywiście Samsung 840 pro 128 czy Vertex 4, ale mamy tu dużą różnicę cenową (dochodzi do 140zł - fakt jest 8Gb więcej). Swojego Agility 3 mam podłączonego do SATA 3 więc chodzi na maxa swoich możliwości - dla mnie zadowalająca wydajność. Jak Agility 3 Cię zadowala (a jest to jeden z najwolniejszych SSD na rynku) to każdy cię zadowoli. Zdecydowanie V300 będzie tu dobrym wyborem z racji synchronicznych pamięci + sama większa pojemność da ci przyrost zadowolenia przy rozsądnej cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeszcze dobre osiągi + dodatkowe 8Gb ma Plextor M5S 128Gb - tylko 20zł więcej... hmmm Swoją drogą to zauważyłem że jest nowe firmware do Agility 3, ale chyba zostawię to nowemu użytkownikowi Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez VICTORious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 No pewnie że Plextor jest lepszy, to nie ma co nawet porównywać. Jak możesz dołożyć to nawet się nie wahaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Pytanie na szybko. Wczorajszego dnia niestety system zaliczył niespodziewaną zwiechę i niestety od tego czasu mam problem ze swoim Vertex-em2. Podczas normalnego startu jest widoczny przez bios i system, który postawiłem na szybko na drugim dysku, jednak jakakolwiek ingerencja w dysk np kopiowanie danych czy próba bootowania systemu z niego kończy się zniknięciem dysku. Po szybkim googlu znalazłem temat o podobnym problemie gdzie rozwiązaniem był update fw i czystka na dysku. Niestety problem pozostał. Czy została mi tylko wysyłka do sprzedawcy czy jest jakaś metoda na naprawę ww problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Jesli fw nie pomógł to juz tylko na gwarancje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 No nic mówi się trudno. Jest coś wartego uwagi w cenie do 500zł-128GB? Sam system i parę tylko gier. W sumie chodzi mi tylko o szybkie działanie systemu i szybki start. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Nawet sporo poniżej znajdzie się coś interesującego. Zajrzyj na 1 stronę tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 Warto? http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/871?utm_source=fanpage&utm_medium=link&utm_content=871&utm_campaign=GS-FB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 Jako dysk - oczywiście. Jako cena sam zobacz http://www.ceneo.pl/17852766 , cena w morele jest inna jak się wejdzie w link. Czyli najtańszy w złotym strzale. Przy dzisiejszych wzrostach cen SSD myśle że warto brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 Ja mam pytanko jak się zabrać za instalacje systemu win7 z pendrive 8Gb na moim SSD Samsung 120GB SSD840 MLC (530/130MB/s). Będzie to dysk systemowy bez partycji, do przechowywania danych posłuży mi obecny dysk Seagate Barracuda 500GB (ST3500413AS). Płyta główna na której to wszystko będzie siedziało to Asus P5P43TD Pro. Tak jak pisze na początku posta jak mam się zabrać do tego by nic nie zepsuć. DZIĘKUJE z góry za pomoc! ODPISZE KTOŚ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Witam Mam teraz Cruciala M4 128GB ale chcialbym jeszcze jakiś jeden. Czy jest sens doplacac do Samsunga 840 Pro 128GB przy mojej konfiguracji czy raczej wybrac o wiele tanszy zwykły ? Edytowane 2 Maja 2013 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Ja mam pytanko jak się zabrać za instalacje systemu win7 z pendrive 8Gb na moim SSD Samsung 120GB SSD840 MLC (530/130MB/s). Będzie to dysk systemowy bez partycji, do przechowywania danych posłuży mi obecny dysk Seagate Barracuda 500GB (ST3500413AS). Płyta główna na której to wszystko będzie siedziało to Asus P5P43TD Pro. Tak jak pisze na początku posta jak mam się zabrać do tego by nic nie zepsuć. DZIĘKUJE z góry za pomoc! ODPISZE KTOŚ? Zainstaluj Windows 7 USB DVD Download Tool, którym zrobisz instalkę Win7 na pendrive. Potem jedziesz normalnie jak z DVD na HDD. Żadnych kombinacji "bo na ssd" nie trzeba. Partycję tworzysz w instalatorze. Jedynie przed instalacją zajrzyj do biosu i się upewnij, że masz AHCI włączone. Edytowane 3 Maja 2013 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Ja mam pytanko jak się zabrać za instalacje systemu win7 z pendrive 8Gb...ODPISZE KTOŚ? Dlatego nikt Ci nie odpisał za pierwszym razem - to pytanie nie ma nic wspólnego z SSD EDIT Test nowego Seagate Thin SSHD. Jak widać hybrydy wciąrz wyraźnie odstają. Zresztą co oczywiste. http://techreport.com/review/24561/seagate-laptop-thin-sshd-500gb-hybrid-drive-reviewed/10 Edytowane 3 Maja 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Pierwsze "prawdziwe" SSD od Seagate (600 & 600pro). TEST Kontroler LAMD jak w Neutronach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 Mnie najbardziej w tych Seagate'ach zaskoczyło to: http://images.anandtech.com/reviews/storage/Seagate/600/DSC_0182sm.jpg "Składane w USA" - egzotyka, prawda? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...