toms83 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Za 2 mieszki już będzie China. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) nie wiem czy było -> Samsung 840 120GB w ultrabooku Samsunga 530U3C (i3-3217U/8GB) Edytowane 11 Maja 2013 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 Trochę ciekawostek odnośnie rynku nośników danych, w tym głównie SSD http://www.xbitlabs.com/news/storage/display/20130509211253_SSDs_to_Account_for_One_Third_of_Worldwide_PC_Storage_Shipments_by_2017.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2013 Jest firmaware 1.05 dla M5P Change Logs : 1. improves garbage collection capability under some conditions. 2. fixes abnormal S.M.A.R.T value issue under some conditions of 512G drives. http://www.plextoramericas.com/index.php/download?task=viewcategory&catid=164 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenionq Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Lepiej kupić SAMSUNGa 840 za 359 czy dopłacić 30 PLN i PLEXTORA M5S? A może coś innego w tej cenie? Edytowane 15 Maja 2013 przez xenionq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasi Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Lepiej kupić SAMSUNGa 840 za 359 czy dopłacić 30 PLN i PLEXTORA M5S? A może coś innego w tej cenie? Oczywiście, że warto dopłacić do Plextora. W mojej opinii, szukając w nowych masz do wyboru Plextora i trochę droższego Crucial'a m4 - droższego w sklepach, na allegro ich ceny są niemal równe. Ja wybieram Plextora - testy które czytałem wskazywały, że to on jest szybszy(jednak nie wszystkie - także lepiej się na mnie nie powołuj - sprawdź sam). Za produktem Crucial przemawia trwałość - a przynajmniej tak można wywnioskować z tego tematu. Jeśli w grę wchodzi rynek rzeczy używanych, to dochodzą takie pozycje jak Samsung 830 - którego spokojnie da się złapać za 390, Samsung 840 Pro - to w budżecie do 400 pln znaleźć trochę ciężej. Oczywiście piszę o dyskach pojemności 128GB i biorę pod uwagę tylko oferty z prawdziwą gwarancją (sklepu/producenta). Vertexa 4 w takiej cenie jeszcze nie spotkałem. *przy używkach musisz zwrócić uwagę na stan dysku - i nie chodzi mi o ten wizualny. Edytowane 15 Maja 2013 przez Jasi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) Watek otwiera przyjemne, dla mało zorientowanych zgrupowanie, aktualizowanych cen dysków SSD oraz linków do artykułów o dyskach SSD ale trafiłem również na wątek, że nie do każdego kontrolera SATA3 na płycie głównej opłaca się kupować każdy dysk SSD. Dlatego proszę o wskazówkę co kupić do komputera opartego na: Gigabyte GA-790XT-UD4 (Wg. instrukcji kontroler SATA3 to Marvell 9128) +procesor: Phenom II 965 BE. Czy ten kontroler będzie ograniczał wydajność dysku 128GB z serii: OCZ Vertex 4, Plextor M5 PRO, Samsung 840 Pro? Przeznaczenie dysku: nośnik systemów operacyjnych: Windows7 z plikiem wymiany oraz Linux'a z partycją wymiany. Edytowane 16 Maja 2013 przez macgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 1. Jak masz Marvela/ASMedia to lepiej podłączyć dysk pod natywne porty SATA2 - osiągi będą lepsze 2. Jak masz Linuksa z partycją wymiany to lepiej zamiast celować w highendowe ssd na których pełne wykorzystanie nie pozwoli Ci kontroler to kup sobie tańsze SSD i kostkę ramu. Ram jest tani i naprawdę warto zainwestować Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) RAMu mam aktualnie 2x2GB + 2x4GB co daje 12GB. Jak kupię 16GB czyli max do tej płyty to problem pozostanie. Nie mam wpływu na to czy pliki projektów ładowane są w całości do RAMu czy też do RAMu+plik wymiany, zarządzają tym programy Który z tańszych SSD polecilibyście do tego kontrolera i czy na pewno jest sens go kupować skoro mogę tylko korzystać z SATA2 ? Edytowane 16 Maja 2013 przez macgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Jest sens bez wątpienia. Przejrzyj na pierwszej stronie tematu. Ze średniej półki najlepsze są Plextor M5S lub Crucial m4. Te High End też będą wydajniejsze nawet na Sata 2, z tym że różnica trochę mniejsza będzie. Generalnie ciężko do odróżnienia w codziennym użyciu, chyba że praca pod dużym obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgor Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Dziękuję za odpowiedzi, wiem teraz na czym stoję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubaniec Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Ze średniej półki najlepsze są Plextor M5S lub Crucial m4. A jak mało kasy to Kingston V300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigula630 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) Nowy firmware dla M5S z 13.maja -> http://www.plextoramericas.com/index.php/download?task=viewcategory&catid=166 Raczej w wydajności nic specjalnie nie zmienia: fw 1.03 fw 1.04 Pytanko: Ta wartość pod wersją firmware -> 359424 K. Dlaczego jest różna u innych osób z tym samym dyskiem? Za co odpowiada i ile powinna wynosić, ewentualnie jak ją ustawić/zmienić? Edytowane 17 Maja 2013 przez pigula630 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) To wartosc w KiloBajtach (KiB), ktora okresla offset (przesuniecie wzgledem poczatku dysku) partycji systemowej. Twoje 359424 KiB to 351 MiB. Oznacza to, ze przed partycja C znajduje sie jeszcze cos. Wiele osob uzywa standardowych ustawien installatora Windows 7 i ich partycja C zaczyna sie od 101 MiB (103424 KiB, bo wczesniej znajduje sie ukryta partycja boot). Najwazniejsze zeby liczba ta byla podzielna przez 4 KiB (4096 B, taki jest rozmiar page'a na SSD) a najlepiej podzielna jeszcze przez 512 KiB (524288 B, rozmiar tzw Erase block). EDIT. Nie wiem czemu nie ogarnalem tego od razu. Standardowo installer Windows 8 robi 350MB partycje boot - wlasnie tak jest w Twoim przypadku. Najwygodniejsza opcja usuniecia partycji boot w Windows 7/8 jest reinstallacja Windowsa wraz z repartycjonowaniem. Wiecej mozesz znalezc w topicu o Windows 7. Edytowane 17 Maja 2013 przez Trawienny 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Ale po co usuwać tą partycję? Jej brak = problemy przy próbie przywracania, problemy gdy używa się np. BitLockera. Skoro offset jest ok, to nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigula630 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 Spoko ja nie zamierzam jej usuwać. Chciałem się dowiedzieć za co odpowiada i ewentualnie (gdyby ta wartość okazała się nieprawidłowa) to wtedy ją zmienić. W takim wypadku nie mam po co jej ruszać. Dzięki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 Mam moze troche smieszne pytanko, ale wole spytac :) Czy przy przeswietlaniu bagażu z laptopem na lotnisku, dysk SSD jest bezpieczny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 Rzeczywiście zabawne pytanko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 Rzeczywiście zabawne pytanko Czyli zakladam, ze bezpieczny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 Moja 840 przeżyła - przynajmniej w jedna stronę. Pojutrze zaliczy kolejne prześwietlenie.<br /><br />Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2<br /><br /> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 No bez przesady, a jak zabierasz ze sobą aparat to zdjęcia z kart pamięci parują po każdym locie? 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2013 Czy ktoś już instalował nowe firmware do 840 pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2013 Tak ja. Co chcesz wiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Aktualizacja nie powoduje utraty danych? (rozumiem że przezprowadzna przez medzika?). Pytam bo jeszcze nie robiłem update SSD... jakby nie było jednak piszą by robić kopie zapasową. tak w ogóle jakieś zauważalne "plusy" nowego firmware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Wyświetlana wersja firmware jest o 1 wyższa to wszystko tak na oko. Benchmarki podobnie. Generalnie firmware poprawia wydajność w "specyficznych sytuacjach" więc może być nie mierzalne i nie wyczuwalne na codzień. Ale lepiej być up to date w końcu robią aktualizację z jakiegoś powodu. Nie, danych nie tracisz. Ale wiadomo... Edytowane 24 Maja 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Jaka jest zywotnosc Samsungow seri 830 mam model 256GB ?? obecnie zapisane 4.1 TB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuASY Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Jak kolega sprawdza ile zapisane? Posiadam również 830 tylko 128GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Np za pomoca CrystalDiskInfo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Jaka jest zywotnosc Samsungow seri 830 mam model 256GB ?? obecnie zapisane 4.1 TB Na xtremesystems mają Petabajty danych testowych zapisane na nich więc nawet gdyby w warunkach domowych wytrzymywały 1/4 tego to możesz spać spokojnie przez długie lata :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 rafa Dzieki ilosc zapisanych danych sprawdzalem za pomoca samsung magician Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...