moll47u Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2013 Witam, czy jeśli dysk będzie zapełniony w 80-90% to źle? To co lepiej kupić 128GB Samsung 840Pro który będzie zajęty w 80-90% czy Plextor 256GB M5S który będzie zajęty w 40-70%? Dysk będzie pracować w komputerze stacjonarnym jako systemowy. Jeśli zdecyduje się na większy to będzie też wykorzystywany do odpalania maszyn wirtualnych ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2013 (edytowane) Zapełnienie nie ma znaczenia! Jak chcesz odpalać wirtualne maszyny to oczywiście bierz większego Plextora. To również bardzo dobry SSD a miejsca jednak dwa razy więcej. CT128M4SSD1 - model jaki podales do linku na allegro, wersja 7 mm wysokosci, dedykowany do lapptopow, wedlug pewnych testow jest wolniejszy od polecanego modelu w tym topiku.Jednakże to może wynikać z faktu, że testowano nierówno zapełnione dyski, albo różny firmware. To jest dokładnie jeden i ten sam dysk w różnych obudowach. Edytowane 23 Lipca 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2013 bierz wiekszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Samsung RAPID Mode Accelerates 840 EVO to 1GB/s Speeds 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) @radiergummi - dziala pewnie jak ramdisk tylko niewidoczny w systemie. Bedzie przyspieszac prace tylko z najczesciej uzywanymi blokami danych, jak sie przekroczy 1 GB (np przy random read 4k z calego dysku,albo zapisie wielkich plikow) nie bedzie roznicy. Niemniej w wiekszosci przypadkow bedzie na pewno znaczaca poprawa przy typowej pracy biurowej. Tylko pewnie nie napisali, ze potrzeba UPS w razie padu zasilania Edytowane 24 Lipca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbik11wr Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam. Mam netbooka lenovo s205 dysk samsung 840 pro i 8gb ram czy opłaca sie instalować RAMDISK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Osobiscie przestalem z tego korzystac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam. Mam netbooka lenovo s205 dysk samsung 840 pro i 8gb ram czy opłaca sie instalować RAMDISK? nie ma najmniejszego sensu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moll47u Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 czyli przy 16 gb i dysku ssd + 2 x 3TB wyłączyć swapa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 ogólnie wyłączanie swapa nie jest wskazane, ale mozesz ustawic np 1 GB, powinno starczyc. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 czyli przy 16 gb i dysku ssd + 2 x 3TB wyłączyć swapa? Ja mam ustawione na sztywno 299-300MB i tylko raz jedna gierka chciała więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 ja mam swapa wylaczonego calkowicie i jak narazie to tylko linx sie o niego upomnial gdy ustawilem ze ma testowac na calej dostepnej pamieci ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) To jak ci sie przestana odpalac aplikacje, albo nagle znikac z ekranu dzialajace procesy, to wiesz czemu ;D Edytowane 24 Lipca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Ja mam wyłączonego w ogóle i nigdy nic się nie działo. Dziwię się tylko jak masz 6 tera miejsca to co Ci szkoda kilku giga :] 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 To jak ci sie przestana odpalac aplikacje, albo nagle znikac z ekranu dzialajace procesy, to wiesz czemu ;D pewnie bym sie domyslil :lol: ale jezeli kompa uzywam do grania i przegladania neta to nie licze na jakies jajca hehehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Samsung's 840 EVO solid-state drive reviewed 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Samsung SSD 840 EVO Review: 120GB, 250GB, 500GB, 750GB & 1TB Models Tested 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andpta Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Jak sądzicie, warto wstrzymać się z zakupem i, zamiast zwykłej 840 250GB, kupić 840 EVO? (o ile ceny nie będą się zbytnio różnić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2013 Jeśli faktycznie mają być dostępne już w sierpniu to ja bym poczekał na EVO. Jak widać różnica jest kolosalna. Samsung chce pozamiatać w średnim segmencie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Poradźcie mi. Padł mi dysk w starym macbooku (mid 2009). Chcę tam wsadzić jakiś niedrogi ssd, będzie tam system + kilka programów - 60gb to aż nadto. Osiągi to sprawa drugorzędna, ważne aby nie padł za chwilę. Zdecydowałem się wstępnie na Kingston v300 60GB, ale w lokalnym sklepie jest na półce adata sp900 64 w podobnej cenie. CZytałem kilka recenzji, ale adata jest starszą konstrukcją i porównują go raczej do serii v200 kingstona. Czy lepszy będzie Kingston czy adata? Lub coś innego w cenie powiedzmy do 300 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Adata są awaryjne, v300 z budżetowych jakoś daje rade. Do 300zł polecam plextorka 64gb, Crucial m4 64gb na pewno o wiele lepsze od v300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 odnośnie swapa to przy 16gb i domowych zastosowaniach można wyłączyć całkowicie, z tym że są apki które go wymagają ba nawet gry (warhamer40k), ram dysk można sobie odpuścić juz lepiej korzystać z fencycache http://www.romexsoftware.com/en-us/fancy-cache/ ale generalnie przy dzisiejszym sprzęcie to raczej ma to zastosowanie w benchmarkach bo różnicy w normalnym zastosowania praktycznie nie ma 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 ...Do 300zł polecam plextorka 64gb, Crucial m4 64gb na pewno o wiele lepsze od v300 Dostępność plextora o tej pojemności jest minimalna lub żadna (niestety). Crucial zdecydowanie pozostał samotnym nr1 w tej kategorii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Jeśli faktycznie mają być dostępne już w sierpniu to ja bym poczekał na EVO. Jak widać różnica jest kolosalna. Samsung chce pozamiatać w średnim segmencie Dostępne już są w pre-order'ze http://www.overclockers.co.uk/search_results.php?keywords=samsung+evo+ssd&rows=0&view=list Cenowo podobnie do M500, a wydajność miazga pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Dostępne już są w pre-order'ze http://www.overclockers.co.uk/search_results.php?keywords=samsung+evo+ssd&rows=0&view=list Cenowo podobnie do M500, a wydajność miazga pzdr Znamy już pierwsze ceny w PLN: http://mobilq.pl/index.php?controller=search?search_query=840+evo&submit_search=&orderby=price&orderway=asc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 A to dorzucę kolejny pre-order, tym razem w € http://www.dabs.ie/category/components-and-storage,hard-drives,internal-hard-drives/11154-56350000-50429 Jak na startowe ceny ogólnie przyjemnie i dobrze rokuje na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 A ja czekam na Samsung Magician 4.2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Evo to coś pomiędzy 830 a 840 pro ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Wydajnościowo można by tak ułożyć ewentualnie na równi z 830. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Przed chwilą przy kawie, poczytałem sobie bardzo ciekawy artykuł o dyskach ssd z msata. http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_ssd_plextor_m5m_64128256_gb_msata_male_m5_pro Edytowane 31 Lipca 2013 przez dakar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...