DeathTomahawk Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Oczywiście gdyby nie jego świetna ostatnio cena byłoby inaczej.Zdenerwowali mnie tą ceną. Miałem odłożone na co innego, a przy takiej cenie człowiek musi Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Dzięki za rade, zamówiłem vectora. Za 400zł faktycznie nic lepszego nie znajdę, a samsung 840 pro jest prawie o 100zł droższy, a plextor o 70... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ok, dysk doszedł. Postawiłem świeży W8 i osiągi prezentują sie w ten sposób: Albo mi sie wydaje, albo odczyt jest ciut niski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Sprawdz programem ASSSD, poza tym predkosc dla 4k rando jest ok :) Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ktoś tu się jarał trybem RAPID w nowym Magician dla dysków EVO? http://techreport.com/review/25282/a-closer-look-at-rapid-dram-caching-on-the-samsung-840-evo-ssd :f Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Uhhh strona 5 boli. Prawdopodobnie taki IO load nalozony na maksa powoduje, ze cache sie staje sie po prostu przeszkodą. Podejrzewam, że wiele zależy od profilu aplikacji - w niektorych aplikacjach tryb RAPID bedzie bardzo pomocny, a w innych bedzie kompletnym fiaskiem. Podejrzewam, że najlepiej sie to sprawdzi przy odczycie/zapisie duzych serii o wielkosci zblizonej do 4kb - np przy bazach danych albo plikach. Problem w tym, ze system operacyjny tez ma swoj cache, i realnie nastepne odczyty po prostu moga nie byc tak widoczne. Mysle ze RAPID ma wieksze znaczenie przy utrzymaniu wyzszej zywotnosci dysku - kontroller dostaje rzadziej requesty odczytu i zapisu, a i tez dostaje je w wiekszych blokach, a nie poszatkowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Podejrzewam, że najlepiej sie to sprawdzi przy odczycie/zapisie duzych serii o wielkosci zblizonej do 4kb - np przy bazach danych albo plikach. Sęk w tym że 840EVO nie jest przeznaczony do zastosowań profesjonalnych a do użytku stricte domowego. Na razie widać tryb Rapid pomaga benchmarkom a niedługo Samsung napisze na opakowaniu - w odpowiedniej konfiguracji dysk osiąga powyżej 1GB/s ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluby Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Wyniki testu Samsung EVO 120 gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) To, ze ma 430MB w zapisie nie zmienia faktu, ze czas zapisu jednego 1GB by trwal co najmniej 2 sekundy, a nie 1.4 sekundy. Masz rację - część pewnie jeszcze przerzucana jest między cache, a kostkami flash, kiedy raportowane jest zakończenie operacji. Wpływ cache możnaby zminimalizować, operując na np. 20 GB danych zamiat 1 GB. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 @Kyle, ale to sie tyczy troche innego tematu - testu dyskow na PurePC ;) Tutaj ostatnio wałkujemy tylko nt EVO, w trybie RAPID pewnie pokazałoby się 1GB/s i czas 0.1s ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Samsung 840 EVO 250GB Imponujący iops, operacje na plikach to bajka. Ogólne subiektywne odczucia porównywalne z topowymi SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 jak jest w koncu z haswellem i sandforce? chciałem właśnie zamówić haswella i kingstona v300... nie będzie działać wgóle? wolniej? czy nowy firmware/bios coś pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam haswella i sandforce i działa bez problemu Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majzeros Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 @ rafa lepszy Plextor M5S 256gb czy ten Samsung EVO 250gb?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Mam haswella i sandforce i działa bez problemu ok, super dzięki za pomocny filmik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 @ rafa lepszy Plextor M5S 256gb czy ten Samsung EVO 250gb?? Wydajnościowo Samsung zdaje się trzepać konkurencji dupsko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Opłaca się brać coś innego niż V300 60GB pod sam system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) W sumie jak jesteś pewien że 60GB wystarczy to nic innego w tym przedziale cenowym nie ma Edytowane 1 Września 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 W sumie jak jesteś pewien że 60GB wystarczy to nic innego w tym przedziale cenowym nie ma Nie pamiętam kiedy windows + aplikacje zajmował mi więcej niż 50GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 nie no 50GB to chyba gruba przesada, myślę że max 20GB, chyba że ktoś jest bardzo bogaty ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) u mnie 20GB zajmuje sam katalog windows (7) - i to mimo wyłączenia kopii zapasowych/przywracania i całej reszty Edytowane 1 Września 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Windows oraz Dokumenty lubią rosnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 No moje "dokumenty" mają już 60GB, dlatego muszą być na osobnym dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 ja używam programów czyszczacych, w moich dokumentach mam tylko drobne temp-śmieci, stany gier, czy konfigi, najważniejsze dane, doki, foty i tak w backupie na innym dysku plus płyty, bądźmy szczerzy kto potrzebuje (nie pracując na kompie) pełnego pakietu office, photoshop, corel, full windows, i inne (z licencjami ;) ) progsy, bo innym przypadku dysk jest po prostu zaśmiecony, a marnowanie ssd za parę setek na giga śmieci to juz profanacja :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 42GB zdjęć szczególnie wymaga SSD bo inaczej miniatury ładują się wieczność. Na HDD byłoby to bolesne przeżycie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Wlasnie dlatego kupiłem ponad 120 GB aby nie trzeba bylo ciagle przenosic materialow miedzy dyskami. Na SSD mam najczęściej wykorzystywane aplikacje i system oraz biezace dokumenty. Nie bawilem sie w zadne zaawansowane rozdzielanie katalogow, przenoszenie tempow itd. Wywalilem hibernacje, zmniejszylem pagefile i korzystam z dysku jak kiedys. Wiem, ze jest tam masa niepotrzebnych plikow ale nam to gdzies. Raz na miesiac wyczyszcze tempa i starczy. Mam jeszcze 2x500GB jako raid0 aby trzymac tam typowe krowy jak materialy wideo po 30GB i inne takie - niemniej codzienny backup lepiej z tego miec. Raz w tygodniu patrze co mi potrzebne a reszte wywalam na NAS. Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Panowie, warto zmienić Intel 330 na Kingston V300? Nadmienię, że i tak potrzebuję SSD i przy okazji zakupu możnaby zrobić taką podmianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 No to jak panowie brac evo 120 gb czy vectora 128gb? mam metlik w glowie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart-eks Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Witam, trafilem na test wytrzymalosciowy dysku SSD Samsung 840 256GB http://uk.hardware.info/reviews/4178/10/hardwareinfo-tests-lifespan-of-samsung-ssd-840-250gb-tlc-ssd-updated-with-final-conclusion-final-update-20-6-2013 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz75 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Witam. Zastanawiam się nad:-> OCZ Vector 128GB 430zł 5 lat gwary z limitem na "zapis"-> Plextor M5S 128GB 390zł 3 lata gwarancjiTo cena końcowa. Dysk z przeznaczeniem na pełen system, podstawowe programy, kodeki, poczta, przeglądarka itp. Gra Arma 3 i wydzielona partycja pod Linuxa. Reszta na HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...