Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uhhh strona 5 boli.

Prawdopodobnie taki IO load nalozony na maksa powoduje, ze cache sie staje sie po prostu przeszkodą.

Podejrzewam, że wiele zależy od profilu aplikacji - w niektorych aplikacjach tryb RAPID bedzie bardzo pomocny, a w innych bedzie kompletnym fiaskiem.

Podejrzewam, że najlepiej sie to sprawdzi przy odczycie/zapisie duzych serii o wielkosci zblizonej do 4kb - np przy bazach danych albo plikach.

Problem w tym, ze system operacyjny tez ma swoj cache, i realnie nastepne odczyty po prostu moga nie byc tak widoczne.

Mysle ze RAPID ma wieksze znaczenie przy utrzymaniu wyzszej zywotnosci dysku - kontroller dostaje rzadziej requesty odczytu i zapisu, a i tez dostaje je w wiekszych blokach, a nie poszatkowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że najlepiej sie to sprawdzi przy odczycie/zapisie duzych serii o wielkosci zblizonej do 4kb - np przy bazach danych albo plikach.

Sęk w tym że 840EVO nie jest przeznaczony do zastosowań profesjonalnych a do użytku stricte domowego.

Na razie widać tryb Rapid pomaga benchmarkom a niedługo Samsung napisze na opakowaniu - w odpowiedniej konfiguracji dysk osiąga powyżej 1GB/s ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ze ma 430MB w zapisie nie zmienia faktu, ze czas zapisu jednego 1GB by trwal co najmniej 2 sekundy, a nie 1.4 sekundy.

Masz rację - część pewnie jeszcze przerzucana jest między cache, a kostkami flash, kiedy raportowane jest zakończenie operacji. Wpływ cache możnaby zminimalizować, operując na np. 20 GB danych zamiat 1 GB.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam programów czyszczacych, w moich dokumentach mam tylko drobne temp-śmieci, stany gier, czy konfigi, najważniejsze dane, doki, foty i tak w backupie na innym dysku plus płyty, bądźmy szczerzy kto potrzebuje (nie pracując na kompie) pełnego pakietu office, photoshop, corel, full windows, i inne (z licencjami ;) ) progsy, bo innym przypadku dysk jest po prostu zaśmiecony, a marnowanie ssd za parę setek na giga śmieci to juz profanacja :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dlatego kupiłem ponad 120 GB aby nie trzeba bylo ciagle przenosic materialow miedzy dyskami. Na SSD mam najczęściej wykorzystywane aplikacje i system oraz biezace dokumenty. Nie bawilem sie w zadne zaawansowane rozdzielanie katalogow, przenoszenie tempow itd. Wywalilem hibernacje, zmniejszylem pagefile i korzystam z dysku jak kiedys. Wiem, ze jest tam masa niepotrzebnych plikow ale nam to gdzies. Raz na miesiac wyczyszcze tempa i starczy.

Mam jeszcze 2x500GB jako raid0 aby trzymac tam typowe krowy jak materialy wideo po 30GB i inne takie - niemniej codzienny backup lepiej z tego miec.

Raz w tygodniu patrze co mi potrzebne a reszte wywalam na NAS.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad:

-> OCZ Vector 128GB 430zł 5 lat gwary z limitem na "zapis"
-> Plextor M5S 128GB 390zł 3 lata gwarancji

To cena końcowa. Dysk z przeznaczeniem na pełen system, podstawowe programy, kodeki, poczta, przeglądarka itp. Gra Arma 3 i wydzielona partycja pod Linuxa. Reszta na HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi