Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn te cruciale które podałem to oczywiście modele 120. Przekroczyć budżet będzie mi bardzo ciężko, bo i tak z bólem serca wydłubałem te 300zł.

Tego SanDiska co proponuje możesz śmiało kupić http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/?do=findComment&comment=3045725

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście pierwsze co zrobiłem to przejrzałem pozycje polecane w faq. Chciałem kupić tego sandiska, ale nigdzie w sklepach go nie ma, a przy zamawianiu online musiałbym liczyć te 260-270zł co jest bez sensu, bo za 50zł więcej mam m4 128 w komputroniku. Postanowiłem kupić m4 64GB tymczasowo i jeżeli będzie mi na nim za ciasno ewentualnie dozbierać do wersji 128GB.

Ten m4 64GB nie ma wcale rewelacyjnego zapisu względem wersji 128GB, ale i tak będzie znacznie szybszy od kingstona w podpisie. Mam nadzieję, że nie wtopiłem z tym zakupem. Najwyżej pójdzie dalej w handel ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ale się pogubiłem. Kupujesz 64GB m4 które kosztują prawie tyle co 128GB wersje a odrzucasz SanDiska ktory jest szybszy i tańszy?

Jeśli nawet tymczasowo to lepiej wygrać dysk lepszy, w tym wypadku ten SanDisk bez wątpienia.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzućcie okiem czy wszystko w porządku - po krótkiej przygodzie z linuksami i powrocie na windowsy CrystalDiskMark wyrzucał wyniki po 300-350MB/s odczytu i 40-50MB/s zapisu (nie mam pojęcia dlaczego, dla obu dysków podobnie niskie wartości). Zostawiłem system w spokoju na jakiś czas, dodatkowo dla Samsunga wymusiłem optymalizację (w Samsung Magician) i wygląda na to, że teraz jest dobrze?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Mój HDD dogorywa i przymierzam się do zakupu dysku SSD, celuję w 120 GB. Będzie mi on służył jako dysk systemowy, trochę plików i jedną grę, która na dyskach SSD zyskuje na wydajności (Diablo 3).

W związku z tym że mój komp z tego co wyczytałem posiada tylko SATA2 (i eSata, ale to chyba bez znaczenia, laptop to Samsung R580) i nie będzie w stanie wykorzystać całego potencjału szybkości nowych dysków, to chciałem skorzystać z najtańszej opcji i kupić Kingosta V300 za ok. 300 zł. I teraz pytanie do ludzi którzy mają obeznanie w tym co się dzieje na rynku - jest jakiś model do którego warto dołożyć w mojej sytuacji? Czy V300 zupełnie wystarczy i nie będzie to wtopienie kasy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie coś mi nabija transfer na SSD po kilka GB dziennie i nie wiem co. Wszystko poprzenoszone na HDD. Potencjalny podejrzany to soft do DVB-T. Możliwe, że wykonuje jakieś opercaje na partycji systemowej? Nagrywanie i time shift mam w nim wyłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie coś mi nabija transfer na SSD po kilka GB dziennie i nie wiem co. Wszystko poprzenoszone na HDD. Potencjalny podejrzany to soft do DVB-T. Możliwe, że wykonuje jakieś opercaje na partycji systemowej? Nagrywanie i time shift mam w nim wyłączone.

Tobie nabija kilka dziennie a mi kilkanaście i nie wiem co.

post-184348-0-30889200-1384363301_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi