Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sam w poście sobie odpowiadasz na zadane pytanie - z jednej strony coś byś chciał ale potem piszesz że Twój komputer cię całkowicie satysfakcjonuje?!

Raczej pytanie musisz zadać sam sobie.

Od siebie napiszę że warto jak cholera ale z oczekiwaniami to jak z gustami, każdy ma swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pominę pewną, zbędną polemikę, bo niektórzy nigdy się nie zmienią...

Powiedzmy, Crucial M500 120GB za 270pln, Crucial M500 240GB za 520pln. Czy do użytku na co dzień jako system jest sens kupować większy ssd w kwestii wydajności, czy też ostatecznie różnica jest nie warta świeczki i prędzej zyskam na wyborze jakiejś 128GB, ale powiedzmy, że high-end.

Bo względem jednego z artykułów mogę spokojnie wnioskować, że wydajność wraz ze wzrostem zapełnienia ssd nie spadnie znacząco? I jeszcze ktoś ewentualnie by wspomniał, jak to się obecnie ma trwałość ssd względem jego zapełnienia danymi?

Dziękuję za informacje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie poczujesz różnicy w codziennym uzytkownaiu miedzy high end a middle. Szczegolnie nie ma sensu sie pakowac w szybszy dysk jak masz starszy sprzet.

Jesli sie slabo pilnujesz to 128GB starczy. Jesli sie bardzo dobrze pilnujesz to sie zmiescisz na 64GB ale bedzie ciasno.

Na 250GB masz pelna swobode pracy i zostaje sporo zapasu.

Ogolnie zaden dysk - jakikolwiek by nie byl - nie lubi zapychania go danymi, najlepiej zostawic sobie z 10% wolnego.

Obecna trwalosc jes taka, ze dysk talerzowy predzej wikituje niz SSD (wykluczajac znane dyski stwarzajace problemy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjnie Seagate i WD a co do reszty poczytaj na stronach www producentów warunki gwarancji najlepiej.

EDIT

Na 1 stronie spore zmiany w polecanych dyskach. Dodałem GoodRamy i M500 ze względu na rewelacyjne ceny. 

Wyleciał V300 ze względu na problemy z FW a le przede wszystkim za podejrzenia o stosowanie asynchronicznych NAND! Sporo użytkowników po zakupie ma bardzo niską wydajność, sporo niższą niż dotychczas znaliśmy z tego modelu.

Wielkie k.. dzięki rafa. 2 dni wcześniej kupiłem V300 koleżance. Jakie powinny być poprawne wartości w atto albo crystalu aby spała spokojnie ? Masz screeny do tego ?

I teraz pytanie odnośnie pojemnośći ~120. Jakoś w firmęSamsung nie za bardzo wierzę, i wolałabym M5P - jest jakaś zauważalna różnica czy tylko niewielkie cyferki w syntetykach ?

• Downvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałem, że to jego wina. jezu, post bez emotikon z gadu gadu i już robi sięstrasznie powaznie i odważni w ukryciu minusują.

Ostatnie co by mi przysszło do głowy to mieć do niego pretensje lol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie k.. dzięki rafa. 2 dni wcześniej kupiłem V300 koleżance. Jakie powinny być poprawne wartości w atto albo crystalu aby spała spokojnie ? Masz screeny do tego ?

I teraz pytanie odnośnie pojemnośći ~120. Jakoś w firmęSamsung nie za bardzo wierzę, i wolałabym M5P - jest jakaś zauważalna różnica czy tylko niewielkie cyferki w syntetykach ?

Coś takiego oznacza pamięci asynchroniczne. Lepszą wersje (screeny z testów) znajdziesz w tym wątku, użyj szukajki na górze i wpisz "V300". Wyniki znajdziesz także w recenzji na portalu purepc.pl

A tu oficjalne info Kingstona że właśnie takich pamięci "mogą użyć"  http://media.kingston.com/support/downloads/V300_Benchmark_Brief_MKF_586.pdf

post-12477-0-80442300-1393441835_thumb.jpg

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję jakiegoś taniego i dobrego dysku SSD mSATA, jest coś ciekawego w okolicach 250zł? Plextor M5M to trochę overkill do mojego lapsa.

Szerze mówiąc to nic nie polecam w tej cenie. 

Może być A-DATA XPG SX300 64GB na SandForce ale przynajmniej na synchronicznych pamięciach. http://www.ceneo.pl/17295231 od 225zł

Crucial M500 120GB jest od 330zł ale to już rzut beretem do Plextora M5M 128GB. 

Czemu overkill? Myśle że warto dołożyć za dwa razy większą pojemność o wydajności nie wspominając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję jakiegoś taniego i dobrego dysku SSD mSATA, jest coś ciekawego w okolicach 250zł? Plextor M5M to trochę overkill do mojego lapsa.

Nie lepiej wywalić HDD, kupić M500 120GB na sata? Nie będziesz musiał się obchodzić z lapkiem jak z jajkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Mam laptop Asus K75VM, znany ponoć z problemów z SSD (nie wykrywanie dysku oraz transfery na poziomie SATA II).

Czy jest sens inwestować w Samsunga 840 Pro czy spróbować na początek z Goodramem C50?

Czy w razie lipy mogę zwrócić do sklepu rozpakowany dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego jak z jajkiem? Lapek przeżył już parę upadków i ucierpiała tylko obudowa.

Chcę zostawić HDD bo lapek służy też w dużej mierze jako magazyn filmów i muzyki, który można podłączyć pod dowolny tv / kino domowe w zasięgu wzroku ;)

@rafa - oczywiście tylko 120+GB wchodzi w grę. Overkill bo procek to 2117U (chociaż pozytywnie mnie zaskoczył, bo w SC2 da się grać). Skoro rynek nie oferuje nic ciekawego to chyba padnie na Plextora, szczególnie, że ostatnio potaniał do 350zł.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem, zakupiłem dysk Samsung 840 EVO 120GB - wsadziłem go do laptopa, a dysk HDD w HDD Caddy. Wszystko działa pięknie ładnie, ale jak czasami chce wykonać operacje na systemie (jest na dysku SSD) to muszę czekać aż zacznie kręcić się dysk HDD, jest jakaś metoda aby kręcił się ciągle? Strasznie to irytuje  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mi się udało. Ściągasz RUFUS żeby zrobić bootowalny dysk z MS-DOS i aplikację wdidle3_1_05.zip. Odpalasz to przy bootowaniu. Wpisujesz WDIDLE3 u mnie pokazywało 4 sekundy !!! wpisałem WDIDLE3 /S300 i zmieniło na 5 minut. Na razie jest okej :D nie parkuje jak oszalałe. Aplikacja WDIDLE3 jest oficjalna od WD. 

Edytowane przez Dudek89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, 21. przyjechałem do mnie wspomniany Kingston V300 120GB, wybrałem go, bo 

a) Od pół roku używam wersji 60GB na OS i byłem b. zadowolony

b) Był jeszcze na liście polecanych + recenzje :P 

A tu taka wtopa z tymi pamięciami. Można jakoś sprawdzić rodzaj NAND? Firmware w wersji 505 - może jest szansa, że są to synchroniczne? (kupiony w esc.pl)

btw. Zainteresowałem się temat SSD tak ogólnie i okazało się, że cały czas jechałem na IDE  :damage_wall:

Dołączona grafika

- w środku crystal disk mark

Jeśli są jednak pamięci asynchro. Czy jest to jakaś wielka ujma biorąc pod uwagę fakt, że trzymam tam tylko Steam + mp3? O komforcie psychicznym już nie wspominam  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś takiego oznacza pamięci asynchroniczne. Lepszą wersje (screeny z testów) znajdziesz w tym wątku, użyj szukajki na górze i wpisz "V300". Wyniki znajdziesz także w recenzji na portalu purepc.pl

A tu oficjalne info Kingstona że właśnie takich pamięci "mogą użyć"  http://media.kingston.com/support/downloads/V300_Benchmark_Brief_MKF_586.pdf

Czyli kaplica:

post-153886-0-08094100-1393605239_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takich cenach to Intel nie będzie miał wielu klientów, nawet wśród entuzjastów do których go kieruje.

Intel dokladnie wie, ze ten dysk NIE JEST dla normalnych userow, ani dla wielkich enterprise - to jest produkt dla ludzi na pograniczu, np nie potrzebne im szyfrowanie na poziomie dysku. Moim zdaniem to jest taki srodek ze szczypta pieprzu, bo podkrecili kosci.

Np moze sie swietnie nadawac do serwerow cache.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Intel is marketing the SSD 730 directly to consumers and the DC S3xxx along with the 900 series remain as Intel's enterprise lineups. And in a nod to enthusiasts, the SSD 730 adopts the Skulltrail logo to further emphasize that we are dealing with some serious hardware here."

"Intel is serious about the SSD 730 being an enterprise-class drive for the client market"

"Much like the Skulltrail platform whose logo adorns the SSD 730, this targets a very specific enthusiast niche, and the prices not surprisingly are going to be higher than "typical" consumer SSDs."

Nie nadaje się do serwerów bo ma o wiele niższą żywotność wynoszącą "tylko" 50GB/day (91TB total) i 70GB/day (128TB total) podczas gdy dyski enterprise to 140TB do 7.3PB

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi