rafa Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Lepszego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Lepszego nie ma. okej, dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Stałem przed takim samym dylematem, MX100 vs M550, stwierdziłem że jak już dokładać to do MX100 512GB i kupiłem za 760zł :) i to bardzo sluszna droga. przeszedlem przez podobny 'dylemat' w listopadzie ;] / tym bardziej gdy przy ssd wraz z zyskiem pojemnosci, zyskuje sie tez troche na wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookbe Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2015 Cześć Jaki dysk byście wybrali pod system - samsung 850 evo, czy plextor m6s pro? A może jeszcze coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2015 Zależy w jakiej pojemności i w do jakiego budżetu. Poza tym na pierwszej stronie masz wypisane już http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maposte Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Dzień dobry - mam Pytanie, kupiłem używany dysk, sprawdzając programem testującym AS SSD moją uwagę zwrócił parametr: 77292 K - BAD, czy to znaczy że cos jest z nim nie tak? z góry dziękuje za odpowiedź Edytowane 25 Lutego 2015 przez maposte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Dysk ma źle założoną partycję (windows XP?). Trzeba poprawić offset lub usunąć i założyć ponownie wraz z formatowaniem pod windows Vista lub nowszym. Wyszukaj pod hasłem "partition alligment" EDIT Test najnowszego Samsunga na M.2 SM951 (następce XP941) http://www.anandtech.com/show/8979/samsung-sm951-512-gb-review Edytowane 25 Lutego 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maposte Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) ok, dziękuję wszystkim za wyjaśnienia - zapoznam się z tematem Edytowane 26 Lutego 2015 przez maposte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 Raid0 2x128gb crucial m500, coś słabe wyniki mi pokazuje, dam głowę, że po instalacji systemu ~2 miechy temu było tak z 800mb/s odczytu. Jakieś inne sterowniki mi przez windows update zassało czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 zyski z raid są tylko w odczycie liniowym, w dostępie i losowym są minimalne albo i nawet gorsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 http://s1289.photobucket.com/user/mybadomen/media/LEGION%20BUILD/CrucialM500Raid0Benchmarks1_zps4336b5e8.png.html Powinien być wynik tego pokroju i coś w ten deseń mi pokazywało na samym początku także jak ktoś dysponuje wiedzą "co przestawić" to proszę o info. :) Coś duże wahania pokazuje w hd tach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 No dokładnie coś mało. Trim działa ci poprawnie w tej konfiguracji? Jaki chipset masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 Komenda fsutil behavior query disabledeletenotify daje wartość 0 czyli trim jest włączony. Płyta mpower z97, win 8.1 pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 Raczej chodzi o to czy do dysków dociera. Jaką wielkość paska masz obecnie? Odpal jeszcze ATTO i Cristal w trybie Zero Fill. Jak tu będzie ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 Co bedzie lepszym wyborem crucial mx100 czy goodram c100? Pojemnosc obu 120gb. Cena ta sama albo zblizona takze nie wiem na co sie zdecydowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 crucial mx100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 Raczej chodzi o to czy do dysków dociera. Jaką wielkość paska masz obecnie? Odpal jeszcze ATTO i Cristal w trybie Zero Fill. Jak tu będzie ok... Stripe chyba nie ma większego znaczenia, wybrałem domyślny przy tworzeniu raid. Zrobiłem crystala, o jaki "zero fill" Ci chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 Zrobiłem crystala, o jaki "zero fill" Ci chodzi? Plik -> Test Data -> 0 fill Domyślnie jest Random Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Ja mam M4 64 GB i mi win 7 śmiga szybko :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Tak wygląda po przestawieniu na standardowe, windowsowe sterowniki: A tak po przestawieniu na stery intel RST: --- W pierwszym wypadku w miarę stabilne transfery ale nie za wysokie, w drugim wyższe ale dosyć poszarpane wykresy. Co jeszcze można ewentualnie poprzestawiać? Dyski wpięte w kontroler intela, na płycie jest jeszcze takie coś jak asmedia 106x. BTW ale wtopa, coś mi się pomerdało, że mam m500 a mam M4 i to z serii CT128M4SSD1 http://pccentre.pl/article/show/test-crucial-m4-ct128m4ssd1-vs-ct128/id=18030;page=3 Według tego testu wersja SSD1 jest masakrycznie wolna także pewnie nic więcej z tego g... nie wycisnę, pozostaje zmiana na coś lepszego w przyszłości ale to już 2x256 albo 2x512. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Proponuję dodać do listy Transcenda 370 128GB. W niektórych sklepach stoi nawet poniżej 230zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Dodałem bo cena rzeczywiście bardzo atrakcyjna. Ale wydajność odpowiada tej niskiej cenie co warto mieć na uwadze. Jednak 30zł droższy GoodRam C100 deklasuje rywali z tej grupy dysków. Co jeszcze można ewentualnie poprzestawiać? Dyski wpięte w kontroler intela, na płycie jest jeszcze takie coś jak asmedia 106x. BTW ale wtopa, coś mi się pomerdało, że mam m500 a mam M4 i to z serii CT128M4SSD1 http://pccentre.pl/article/show/test-crucial-m4-ct128m4ssd1-vs-ct128/id=18030;page=3 Według tego testu wersja SSD1 jest masakrycznie wolna także pewnie nic więcej z tego g... nie wycisnę, pozostaje zmiana na coś lepszego w przyszłości ale to już 2x256 albo 2x512. :) Już o tym rozmawialiśmy jakiś czas temu http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-334?do=findComment&comment=3847498 ;) Testuj na systemowych. Może zauważysz jakąś różnicę. O asmedia zapomnij. Straszny crap Edytowane 2 Marca 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Dodałem bo cena rzeczywiście bardzo atrakcyjna. Ale wydajność odpowiada tej niskiej cenie co warto mieć na uwadze. Jednak 30zł droższy GoodRam C100 deklasuje rywali z tej grupy dysków. czy ja wim czy aż tak deklasuje, w AS SSD różnic miażdżących nie stwierdzam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 W testach praktycznych wypadają dobrze i lepiej od innych budżetówek. Jak przyrównasz to do ceny to wśród 120/128 modeli to najlepszy zakup obecnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Dodałem bo cena rzeczywiście bardzo atrakcyjna. Ale wydajność odpowiada tej niskiej cenie co warto mieć na uwadze. Jednak 30zł droższy GoodRam C100 deklasuje rywali z tej grupy dysków. Już o tym rozmawialiśmy jakiś czas temu http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-334?do=findComment&comment=3847498 ;) Testuj na systemowych. Może zauważysz jakąś różnicę. O asmedia zapomnij. Straszny crap Jak wymusić, żeby pokazywało storahci, czy na raidzie zawsze będzie iastorAV? No i w ogóle czym to się różni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 W testach praktycznych wypadają dobrze i lepiej od innych budżetówek. Jak przyrównasz to do ceny to wśród 120/128 modeli to najlepszy zakup obecnie. Transcend jest 30zł tańszy i jeszcze ma w zestawie sanki warte ze dwie dychy, więc kłóciłbym się ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 Panowie, doradźcie proszę, bo wypadłem "nieco" z obiegu. Otóż mam dość starego lapka (DELL Inspiron 1720) i chciałem dać mu "drugie życie" Zdecydowałem się na powiększenie RAMu do 6GB (max na tyle pozwala "najnowszy BIOS A09) Chciałem jednak go nieco przyspieszyć i pomyślałem o dysku SSD na sam system + Office. Nie chcę wydawać zbyt dużo kasy, więc dysk raczej nie przekraczający 64GB. Teraz 2 pytania: Czy tak stary lapek da radę z SSD? Czy to w ogóle zafunguje? Pytanie drugie wynika z pozytywnej odpowiedzi na pierwsze. Jeżeli tak, to jaki tani, a dobry dysk zakupić? Z góry dziękuję za pomocne podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 O witam starszyznę :> Pewnie możesz rzucić jakiegoś SSD różnica będzie bardziej niż odczuwalna. Z tego co tam zdążyłem poczytać chyba jednak ograniczy Cię do prędkości sata1, chociaż ludzie coś tam walczyli o więcej i czasami się udawało. Co do modelu to rzuć okiem na pierwszy post. rafa ma tam porządek i aktualizuję go na bieżąco, zobacz ile chcesz przeznaczyć i wybierz coś z listy. Czy warto? Jak najbardziej, milę się zaskoczysz jak żwawo sobie potrafi radzić taki lapek :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 Panowie, doradźcie proszę, bo wypadłem "nieco" z obiegu. Otóż mam dość starego lapka (DELL Inspiron 1720) i chciałem dać mu "drugie życie" Zdecydowałem się na powiększenie RAMu do 6GB (max na tyle pozwala "najnowszy BIOS A09) Chciałem jednak go nieco przyspieszyć i pomyślałem o dysku SSD na sam system + Office. Nie chcę wydawać zbyt dużo kasy, więc dysk raczej nie przekraczający 64GB. Teraz 2 pytania: Czy tak stary lapek da radę z SSD? Czy to w ogóle zafunguje? Pytanie drugie wynika z pozytywnej odpowiedzi na pierwsze. Jeżeli tak, to jaki tani, a dobry dysk zakupić? Z góry dziękuję za pomocne podpowiedzi. Pozdrawiam. Zaglądał na pierwszą stronę? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...