rafa Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Większa wydajność, dłuższa gwarancja i mniejsza usterkowość. Sam oceń czy dla Ciebie warto dopłacać. EDIT The Tech Report Endurance Test http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead Koniec testu, wszystko zużyli do końca :) Edytowane 12 Marca 2015 przez rafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2015 niezły test, ciekawa opcja z tą pigułką śmierci w Intelu ;) mam takie 2 dyski, pracują sobie spokojnie w stacji roboczej, ale takiej ilości danych to i przez 20 lat nie przerobią ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2015 Dlatego myślę, że 99% uzytkowników nie ma co sie martwić o to że z powodu przekroczenia ilosci zapisów dysk im padnie - zanim to sie stanie to każdy z nas bedzie już miał kolejne 2 dyski ssd o 2-3x wiekszej pojemnosci itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kysiol Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2015 Nareszcie nowe firmware MU02 do Crucial MX100 Improved stability, Efficiency, and Performance during power state transitions Improved handling of environments with unstable power supplies Improved handling of environments with SATA interface signal integrity issues Improved response time for SMART read commands Corrected error handling NCQ Trim Commands Corrected reporting of SMART Attribute 5 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donciu Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2015 Witam , wydaje mi się że mam problem z wydajnością mojego SSD Crucial M500 240GB. Otóż rażą w oczy wyniki próbek 4K-64 przeprowadzonych przez AS SSD Benchmark , oraz ich niepowtarzalność podczas dwóch testów. Wstawiam screena aby lepiej zobrazować problem. Ogólnie z dyskiem nie mam problemów a posiadam go prawie rok , nie zauważyłem jakichś spadków wydajności czy gubienia danych , po prostu z ciekawości przeprowadziłem test i porównując go z innymi dyskami wyniki wydają niesatysfakcjonujące. Byłoby miło gdyby znalazł się jakiś posiadacz tego dosyć popularnego dysku i podał swoje wyniki aby mieć jakieś rzetelne porównanie. Płyta główna na której pracuje platforma to MSI B85-G43 Gaming. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2015 @Kysiol dzięki za nfo. Wrzuciłem wczoraj MU02 do Crucial MX100 za pomocą tego softu http://www.crucial.com/usa/en/support-storage-executivektóry sprawdza online jaką wersję mamy firmware i po kliknięciu na aktualizację restartuje compa i aktualizuje SSD w DOSie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2015 Donciu wyniki masz w normie, wahania są normalne w zależności od kondycji i zajęcia systemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Czy jakiś z użytkowników Samsunga 840 EVO może napisać, jakie temperatury ma jego dysk? Miałem ostatnio porównanie z 840 Pro i wydaje mi się, że EVO rozgrzewa się znacznie bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 25 stopni podczas oglądania Twicht'a, do 38 jak wieje na niego karta graficzna w czasie grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 U mnie co prawda w lapie, ale nic go nie dogrzewa bo jest integra no i po wrzuceniu systemu, programów i mieleniu Windows Update dobija do 50 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Czy jakiś z użytkowników Samsunga 840 EVO może napisać, jakie temperatury ma jego dysk? Miałem ostatnio porównanie z 840 Pro i wydaje mi się, że EVO rozgrzewa się znacznie bardziej. To zupełnie inne dyski więc mogą zachowywać sie inaczej pod tym względem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Zdaję sobie z tego sprawę, niemniej i tak nieco mnie niepokoją te temperatury. Korzystałem z Cruciala (M4, MX100), z Plextora (M5P) i tylko EVO tak się grzeje. Musze jeszcze sprawdzić drugiego, mniejszego (256 GB) w drugim lapie i zobaczyć, jak tam to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 te 50 stopni to jest nic dla takiego dysku ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) @Kysiol dzięki za nfo. Wrzuciłem wczoraj MU02 do Crucial MX100 za pomocą tego softu http://www.crucial.com/usa/en/support-storage-executivektóry sprawdza online jaką wersję mamy firmware i po kliknięciu na aktualizację restartuje compa i aktualizuje SSD w DOSie. @epoxer są jakieś widoczne różnice? Pracuje ładnie bez niespodzianek? Edit Niespodzianki są :] Na PC w pracy ( z MX100 128GB) bez problemu poszło wszystko Na domowym PC z MX100 256GB nie chce aktualizować . Komunikat o błędnym pliku mimo, że ze strony producenta ściągany. Edytowane 17 Marca 2015 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Dart9, moja 256 zaktualizowała się bezproblemowo. Ciężko mi ocenić czy są różnice. Na tym SSD leży tylko muza i jedna gra, w którą nie grałem po aktualizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Mi chodzi świetnie tyle,że na MU01 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marson Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Witajcie Chcę kupić sobie dysk SSD do komputera stacjonarnego i mam dylemat czy kupić "klasyczny" dysk SATA a konkretnie Samsung SSD 850 Pro 256 GB lub nawet 512 GB czy iść już w stronę dysków PCI-E np.Plextor M6e black edition. Jak widać oba modele to raczej wyższa półka cenowa, więc zostawmy w tej chwili aspekt finansowy... bardziej interesuje mnie wydajność tego plextora w porównaniu do dysku na SATA niż cena czy pojemność. Dysk ten będzie pod systemy Windows 8, Linux, pewnie w przyszłości Windows 10 + programy jakich na co dzień używam, więc office, vmware i kilka innych. Cała reszta danych będzie leżeć na zwykłym HDD. Więc moje pytanie jest takie, czy warto dopłacać do SSD na PCI-E, w sęsie czy odczuję znaczący przyrost wydajności w codziennym użytkowaniu systemu a nie w benchmarkach, bo rozumiem, że na dyskach PCI-E system normalnie da się zainstalować? Reszta mojej specyfikacji przedstawia się następującą: Core i7 3770 Gigabyte GA-Z77X-UD5H 8 GB Ram P.S czy ktoś w ogóle może potwierdzić, że da się na takiej płycie zainstalować SSD PCI-E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) W tym artykule/teście znajdziesz odpowiedź. Ładne porównanie Plextor M6e Black Edition z Samsungiem 850 Pro i wieloma innymi SSD. Osobiście uważam, że taki dysk do np. Office będzie się marnował. I lepszą opcją byłaby wymiana HDD 500GB na SSD 512GB, dostęp do "reszty danych" będzie szybszy i w takim wypadku praca będzie przyjemniejsza. A przy programach pokroju Office między M6e i "zwykłym" SSD różnica będzie nieodczuwalna. A to czy plik będzie kopiował się np. 98 sek czy 101 sek zauważyłbyś jedynie przy dwóch postawionych obok siebie identycznych PC :) Edytowane 17 Marca 2015 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 P.S czy ktoś w ogóle może potwierdzić, że da się na takiej płycie zainstalować SSD PCI-E? Na każdej z Pcie. To dysk musi mieć tą zdolność rozruchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marson Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2015 Dziękuję za odpowiedź, zdecyduję się chyba jednak na 256 GB Samsunga SSD 850 pro zwłaszcza, że z tego co widzę chyba w testach radzi sobie lepiej niż 512 GB a patrząc na testy tego plextora m6e jak na cenę są trochę rozczarowujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Witam dzięki za porady,testy i pierwsza stronę ;) Kupilem BX100 dysk ten wpięty pod P5KPRO uskrzydlił mi kompa! :D Krótki teścik Jeśli ktoś się zastanawia czy warto pakować SSDka do starszego sprzętu już nie musi - WARTO! Edytowane 20 Marca 2015 przez ToXaRz 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 Ależ oczywiście, że warto :). Swoją drogą AHCI Ci brakuje - zajrzyj na pierwszą stronę tematu. @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 @ToXaRz zdecydowanie jw. włącz AHCI, poza tym witamy w świecie SSD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chcheckitout Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 Witam, Co lepiej nabyć na dziś ? Crucial BX100 czy M550 ? Wersja 512/500 GB na magazyn (zdjęcia RAW). Pierwszy kosztuję około 760 zł, drugi 800 zł ... Czy może warto dorzucić do MX200 ? Od dysku nie wymagam porażającej wydajności. W PC już posiadam Samsunga 850 pro do takich celów :) dzięki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 W mojej głowie powstał szalony pomysł wymiany mojego SSDka na Samsung 850 PRO 250 GB. Po przemyśleniu sprawy jednak uważam, że nie warto. Czy ktoś z Was zdecydowałby się na taki krok?? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dedee87 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 mam pytanie odnośnie osiagów mojego m6pro czy jak zmienie platforme na nowszą to osiągi pójda w górę czy jednak dac sobie spokój... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Witam, Co lepiej nabyć na dziś ? Crucial BX100 czy M550 ? Wersja 512/500 GB na magazyn (zdjęcia RAW). Pierwszy kosztuję około 760 zł, drugi 800 zł ... Czy może warto dorzucić do MX200 ? Od dysku nie wymagam porażającej wydajności. W PC już posiadam Samsunga 850 pro do takich celów :) dzięki za rady jak na magazyn to bierz BX100, M550 512GB z tego co widziałem jest dość droga W mojej głowie powstał szalony pomysł wymiany mojego SSDka na Samsung 850 PRO 250 GB. Po przemyśleniu sprawy jednak uważam, że nie warto. Czy ktoś z Was zdecydowałby się na taki krok?? jak masz za dużo kasy to czemu nie ;) mam pytanie odnośnie osiagów mojego m6pro czy jak zmienie platforme na nowszą to osiągi pójda w górę czy jednak dac sobie spokój... pójdą w górę w testach, czy to odczujesz realnie, ciężko powiedzieć Edytowane 21 Marca 2015 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chcheckitout Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 Różnica w cenie to 40 zł więc nie robi mi to różnicy wielkiej... Będę na nim zapisywać RAW-y ale średnia wydajność powinna wystarczyć. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Bierz M550. mam pytanie odnośnie osiagów mojego m6pro czy jak zmienie platforme na nowszą to osiągi pójda w górę czy jednak dac sobie spokój... A czego brakuje Twojemu dyskowi? Wyniki są bardzo dobre. Jeśli masz na myśli jakieś drobne różnice w benchmarkach to nie mają one żadnego znaczenia praktycznego. P67 ma taką samą wydajność jak Z97 a różnice dotyczą pojedynczych modeli płyt. Mierzalne ale nie odczuwalne. Edytowane 21 Marca 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) @ToXaRz zdecydowanie jw. włącz AHCI, poza tym witamy w świecie SSD :) Również witam, muszę powiedzieć że wkroczenie w ten świat to jak w wyjechanie z miasta na autostradę taką 10 pasową ;P Zmieniłem tryb z IDE na AHCI edytując następujący klucz (windows 10 w 8mce będzie ten sam) HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci start z 3 na 0 potem w biosie przestawka z ide na ahci i oto jest różnica :D bez AHCI Z :D Edytowane 22 Marca 2015 przez ToXaRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...