kamar59 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 dokładnie 238GB M550 nie są tańsze nic niestety. Z 250 Gb jest 230 GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Mniej więcej. Z 240 jest 223. Jak to nie, M550 kosztuje o wiele mniej niż kiedyś a to dysk czasem konkurujący z najwyższą półką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Mniej więcej. Z 240 jest 223. Jak to nie, M550 kosztuje o wiele mniej niż kiedyś a to dysk czasem konkurujący z najwyższą półką. A co zrobić jak koleś sprzedaje nowe SSD ale ma 1 fakturę grupową zbiorcza bo kupił 10 szt w Holandii. Jak z gwarancją w tedy? Albo zamówił od HP i przywieźli z magazynu też z Holandii. Co tam w ej Holandii wszyscy dyski sprowadzają teraz widzę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 To zależy od producenta dysku, czy realizuje gwarancje bezpośrednie na podstawie wyłącznie numery seryjnego czy tylko poprzez dystrybutora/sklep. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 To zależy od producenta dysku, czy realizuje gwarancje bezpośrednie na podstawie wyłącznie numery seryjnego czy tylko poprzez dystrybutora/sklep. A wiesz jak jest to w przypadku Crucial i Samsung? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Samsung zdaje się przez sklep, ale głowy nie dam. Crucial można online z numerem seryjnym, dowód zakupu może być wymagany eu.crucial.com/eur/en/returns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 A wiesz jak jest to w przypadku Crucial i Samsung? ciężko wygoglować ... samsung: produkty zakupione w innych krajach Unii Europejskiej mogą zostać bezpłatnie naprawione po uprzedniej weryfikacji posiadanych dokumentów zakupu. Crucial RMA aczkolwiek warranty may be made only by the customer who originally purchased such product (oryginalnie zakupił produkt) +brak oddziału w Polsce ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Ostateczna konfrontacja: M550 128GB vs EVO 850 120GB. Warto dołożyć do samsunga? Czytałem, że crucial gdy zostanie 20% wolnej przestrzeni mocno zwalnia. Chcę przeznaczyć do 300 zł. Edytowane 14 Maja 2015 przez S4racen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Chcę przeznaczyć do 300 zł. Przy takim budżecie zastanowiłbym się poważnie nad BX100 250GB za 369 zł http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/crucial_bx100_nastepca_crucial_mx100_kolejne_tanie_dyski_ssd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Kwota jest nie do ruszenia. W czym ten BX100 oprócz wielkości jest lepszy od dysków wymienionych przeze mnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Jest porównywalny do nich, przy tym większy 2x. Jeśli budżet jest nie przekraczalny, pozostają ci mniejsze dyski. W przedziale cenowym tamtych dysków jest jeszcze Plextor M6S. Z każdego będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) M550 za 380 zł taniej nie ma. BX100 250 GB a M550 256GB w tej samej cenie to nie ma się co zastanawiać M550 lepszy ? Edytowane 14 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 bierz M550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Zdecydowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Chyba że bym wyrwał MX200 za 399 zł Tu wychodzi że nawet M550 szybsza ciut od MX200 http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Crucial-M550-256GB-vs-Crucial-MX200-250GB/2000vs3196 Wychodzi że M550 jest najwydajniejszym dyskiem ze stajni ich, a nie musi być najświeższym jednocześnie. Paradoks taki. Dopiero EVO 850 jest pare % lepszy od M550 M550 389 zł VS EVO 850 427 zł http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Crucial-M550-256GB-vs-Samsung-850-Evo-250GB/2000vs2977 Edytowane 14 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Takie porównywarki to sobie można w buty wsadzić. Ale generalnie te dysk są na tyle zbliżonym poziomie że nie ma znaczenia który z nich kupisz bo różnicy nie odczułbyś nawet zamieniając je co godzina... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 No to zdecyduję się na M550 128GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2015 To jest dobra cena, do 400 zł nic lepszego nie ma. http://allegro.pl/dysk-wewnetrzny-ssd-crucial-256gb-2-5-m550-i5346217889.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2015 Chcę zmodernizować starego laptopa. Stary dysk pójdzie zamiast DVD, więc SSD kupuje tylko 120GB. Mam SATAII, więc w sumie wyniki benchmarków za wiele mnie nie interesują, bo i tak wszystko będzie ograniczone do 300MB/s. Przede wszystkim zależy mi na niezawodności. Czytałem, że Intele są dobre w tej kategorii, więc wstępnie wybrałem Intela 535. Alternatywnie mam Samsunga 850 EVO, tylko nie wiem jak ten cały 3D NAND TLC ma się do niezawodności. Możecie mi coś doradzić wg tych wymagań? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2015 Intel daje 5 lat gwary więc jest to w jakiś sposób zabezpieczenie na dłuższy czas 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos876 Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Witam Posiadam od tygodnia dysk ssd Plextor M6S 128GB. Zmartwiła mnie ilość zapisanych danych w tym czasie, coś jest podejrzanie za dużo, optymalizacje typu usunięcie pliku hibernacji, swap, włączenie trim, ahci i inne zrobiłem na początku. Wszystko jest na screenach poniżej. Dysk jest używany jako partycja systemowa, na dane, gry itp mam zwykły hdd. Czy jest się czym martwić? A i jeszcze jedno, od nowości mam firmware 1.07, jest dostępny update do 1.08, opłaca się robić? Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 16 Maja 2015 przez kamilos876 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2015 Zainstaluj 1.08 bo 1.07 czasem miewała problemy (u niektórych użytkowników). To że 1TB w kilka dni to sporo moge przyznać ale żeby było się czym martwić to nie. Pokaż screen za kolejny tydzień. Może zainstalowałeś jakiś soft nienaturalnie dużo zapisujący albo dużo oglądasz YT w HD (co jest zupełnie normalne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artymienek Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Te optymalizacje tracą sens obecnie, ja w to się nie bawiłem przy ponownym stawianiu systemu Windows 8.1. Wszystko mam na SSD, plik wymiany, cache, programy oraz gry które mogą to wykorzystać. Jedynie indeksowanie wyłączyłem, bo niewiele daje włączone oraz hibernację bo nie korzystam. Początkowo zapis jest duży, bo wszystko stawiasz od nowa, ale z czasem to u mnie cisza nastała. W rok nawet 5 TB nie nabiłem, a początkowo to 3 TB poleciało - wirtualizacja potrafi ostro nabić. Jeśli masz Windows 8.1 to praktycznie nie ma co zmieniać, bo większość sama powinna się optymalnie ustawić. Nie przejmuj się tak zapisem, bo serio ciężko natłuc te 100-150 TB aby zacząć się martwić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogalson Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Ja od ponad 3 lat używam ocz revodrive x2 z partycją na system i gry. Przeglądarka i wszelkiego rodzaju cache jest na ssd. Nie liczę ile terabajtów już przemielił, więc ty pewnie 3 razy wymienisz pc zanim dysk padnie. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Szkoda że żaden program nie powiedział mi ile mam zapisanych GB - TB na 4 letnim dysku SSD Crucial M4 64 GB ani temperatury jaka ma. A tu wyniki testów jak oceniacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Intel daje 5 lat gwary więc jest to w jakiś sposób zabezpieczenie na dłuższy czas Te najnowsze 850 EVO też mają gwarancje do 5 lat lub 75 TBW. Zresztą obie gwarancje sie średnie, bo chyba nie ma RMA. Bardziej zależy mi na tym, żeby zminimalizować szansę na potrzebę kontaktu z serwisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Co masz na myśli przez "chyba nie ma RMA"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 No że nie trzeba przez sklep reklamować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Samsunga można, z tym że wysyłka do Hanaro Europe BV (Holandia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 tak jest, 5 lat samsunga w serwisie zewnętrznym, Intela 5 lat w wewnętrznym przynajmniej tak wychodzi na morele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...