rafa Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 A niektórzy narzekają że dyski mają ograniczona gwarancję na ilość zapisanych danych :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 EDIT Zaszła zmiana. 25 PLN warto zatrzymać, a A-DATA SP920 120 GB jest równie wydajny. Do tego SSD dodają Acronisa (szczegóły na dole strony http://www.adata.com/en/ssd/feature/286 SP920 to 128GB. 120GB ma SP550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupek Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Witam, w niedalekiej przyszłości stanę przed zakupem nowego dysku ssd (stary samsung 830 64GB już mi nie wystarcza). Szukam czegoś co będzie dla mnie gwarancja wydajności ale jednocześnie nie chciałbym bez sensu przepłacać. W domu komp wykorzystuje główne do gier, prac biurowych, zdalnych pulpitów, czasem jakaś wirtualka. Zastanawiam się po lekturze tekstów nad 3 dyskami tj. : GoodRam Iridium Pro 240GB cena z wysyłką ok 460 zł (odczyt/zapis - 550/520) Crucial MX200 250GB cena z wysyłką ok 400 zł (odczyt/zapis - 550/500) Crucial BX100 250GB cena z wysyłką ok 365 zł (odczyt/zapis - 535/370) Mam pytanie czy w normalnej pracy odczuje różnice pomiędzy tymi dyskami ? Za good ramem przemawia to ze ma 5 lat gwarancji, dobre komponenty i to że jest to polski produkt ale w testach wypadał różnie no i jest praktycznie o 100 zł droży od BX100 a 60 zł od MX200. MX200 wydaje mi się najbardziej rozsądnym zakupem jeśli chodzi o cena/odczyty/zapisy. Nie wiem tylko czy przekłada się to na normalne użytkowanie ? A może zaoszczędzić 100 zł i wziąć BX100 ? Co o tym myślicie ? Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny... Edytowane 7 Października 2015 przez Jupek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Nie ma zupełnie żadnego sensu przepłacania za Goodrama. Dodatkowo w życiu już tyle rzeczy z goodrama wysyłałem na rma, z czego pod rząd 3 rózne zestawy pamięci ddr że nigdy już nic nie kupie tej firmy bo kontrola jakości leży i kwiczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupek Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Nie ma zupełnie żadnego sensu przepłacania za Goodrama. Dodatkowo w życiu już tyle rzeczy z goodrama wysyłałem na rma, z czego pod rząd 3 rózne zestawy pamięci ddr że nigdy już nic nie kupie tej firmy bo kontrola jakości leży i kwiczy. Ja akurat mam całkiem pozytywne doświadczenia z tą firmą (Ramy, dyski ssd do firmy w ilości kilkudziesięciu sztuk na razie bez problemów). Rozumiem, że wydajnościowo nie będzie tu większych różnic ? To w takim razie MX200 czy BX100 a może jakaś inna alternatywa? Myślę, że 460 zł (Goodram) to jest max co mogę przeznaczyć na ten dysk. Edytowane 7 Października 2015 przez Jupek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Przy tak niewielkiej różnicy w cenie wziąłbym MX200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 MX200 to najlepszy wybór z tych trzech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 tak naprawdę opcje są dwie albo BX (349zł) albo dołożyć 50zł do EVO (399+5lat gwary), mx200 na anantechu czasami przegrywa z bx więc ... :wink2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupek Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) tak naprawdę opcje są dwie albo BX (349zł) albo dołożyć 50zł do EVO (399+5lat gwary), mx200 na anantechu czasami przegrywa z bx więc ... :wink2: ...EVO - kurcze aż dziwne, że jako zadowolony użytkownik Samsunga 830 nie brałem jej w ogóle pod uwagę..może wzięło się to z tego, że jeśli dobrze pamiętam to były z nimi jakieś problemy i samsung wydawał kolejne firmwarey które długo nie dawały poprawy ? Czy może to nie ten przypadek ? Jeśli wszystko z tymi dyskami ok to wydają się w cenie 400 zł najlepszym wyborem. Edytowane 7 Października 2015 przez Jupek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 przecież EVO masz w polecanych na pierwszej stronie, zresztą czy ja ciebie kiedyś okłamałem ? B-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 ...EVO - kurcze aż dziwne, że jako zadowolony użytkownik Samsunga 830 nie brałem jej w ogóle pod uwagę..może wzięło się to z tego, że jeśli dobrze pamiętam to były z nimi jakieś problemy i samsung wydawał kolejne firmwarey które długo nie dawały poprawy ?.. To nie o ten model chodziło tylko o starszy. 850EVO nie sprawia żadnych problemów obecnie i jest bardziej wydajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiAWX Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Ponieważ mam Evo to coś powiem MX bije go na.... Evo chwalą Ci co nie mieli wcześniej nic SSD. A już w wersji 128 to totalne g.... normalnie widać jak nie wyrabia i przycina.Samsung za bardzo coś wykastrowal względem PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Nie rozmawiamy o wersji 120GB bo w takim wypadku MX200 by go deklasował w wielu wypadkach i zdecydowanie są inni liderzy tej pojemności. 250GB to minimalna pojemność która warto brać pod uwagę w wypadku EVO dowolnej generacji. 500GB znowu dla odmiany ma fantastyczną wydajność do ceny. Inny typ pamięci w stosunku do PRO jest tutaj kluczem. Edytowane 7 Października 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Ja używałem zarówno Evo 840 jak i Evo 850 (obydwa 250-tki). Używam także M550, który chyba z grubsza jest odpowiednikiem MX200, w wersji 128. System mam naprawdę łagodnie mówiąc wiekowy, jest to kilkukrotnie już klonowana instalacja Windows 7 z 2011 roku. Poinstalowane naprawdę sporo rzeczy, klon zajmuje ponad 140GB. Nic mi nie przycina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiAWX Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Czyli Evo 250 jakoś chodzi. Ale Evo 120 i tak złom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Mniej kości pamięci = mniej używanych kanałów pamięci = wolniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Używam także M550, który chyba z grubsza jest odpowiednikiem MX200, noo, M550 akurat konkurował z najlepszymi (jak był jeszcze produkowany) być może już nie jest bo był "za dobry" i w niskiej cenie :) Evo850 to taki BX tylko z 5 letnią gwarą, co pozwala spać spokojnie, a i przy sprzedaży zawsze plus czasami warto polować na używki samsunga pro z drugiej ręki mają długa gwarę (840ski - tez 5 lat, 850- 10 lat) pomijając oczywiście oferty "z gwarancją producenta" bez paragonu które są nie ważne ... ogólnie mniejsze dyski spadają dość szybko, myślę że w przyszłym roku 250GB będzie poniżej 300zł do wyrwania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfonor Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2015 SP920 to 128GB. 120GB ma SP550. Yep. Pewnie miałem na myśli 119,2 rzeczywistej pojemności, ale masz rację - produkty na rynku są identyfikowane właśnie w ten sposób. Zdaje się na stronach Komputronika tak było zaznaczone, ale nie dam sobie głowy uciąć - cały dzień nie mogą mi się załadować ich strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2015 Ok, dostałem refunda, najwidoczniej kurier na osiołku leży w rowie...zapewne dorwał go lodziaż, co wieczór sie tu kręci... Zastanawiam się nad zwiekszeniem funduszy na ssd i kupienie 500e, niestety Cruciale moje ulubione chodzą ciut drożej. Mam do wyboru Samsunga evo 500 za ~162e, Cruciala mx200 za 175,5e, bx100 za 171e Cięzki wybór :) BTW wie ktoś jaki przewidziany żywot mają ww dyski? Gdzieś widziałem że np 480gb sandisk ultra ma jakoś 25lat żywota jesli chodzi o zapisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2015 Gdzie znalazłeś EVO i MX200 w takich cenach? BTW brałbym tutaj EVO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Ciagle na amazonie. Ceny przy założeniu że korzystam z kantora aliora walutowego(mam tam kartę w gb, przelewam euro i mam dobry przelicznik, bo amazona auto currency to 1.41 jakoś, z 5centow wiecej czy 10...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 a po co męczysz tego amazona jak potem dostajesz same zwroty z tych "okazji" wybierz porządny sklep i kup pewniaka trochę drożej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 a po co męczysz tego amazona jak potem dostajesz same zwroty z tych "okazji" wybierz porządny sklep i kup pewniaka trochę drożej Amazon to jeden z najlepszych sklepów w Europie, więc jeśli to on sprzedaje bezpośrednio, a nie jakiś garażowiec przez amazonmarket to nie ma pewniejszego źródła. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszaszin Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Witam, mam szybkie pytanie. Czy taki wynalazek: SSD Lite-On MU Series 2,5" 240GB w cenie 300 PLN to dobra oferta? Dysk pod katalog lightrooma i aktualnie obrabiane foty. System stoi na Crucialu MX200, ale powoli chce wyrzucać talerze z pieca i zamienić na ssd, a twardziele wrzucić w jakąś zewnętrzną obudowę i niech tam archiwum sobie rośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 widziałem, imho już lepiej dołożyć do cruciala BX (349zł z wysyłką) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszaszin Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Po krótszych, niż dłuższych przemyśleniach, też dochodzę do tego wniosku. Niewielka dopłata, a Crucialowi chyba trudno coś konkretnego zarzucić. Dziękuję za upewnienie mnie w tych przemyśleniach:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 już nawet samsung EVO 250GB jest za 385zł z wysyłką na ajkompie, jak ktoś kupuje na dłużej to 5 lat gwary piechotą nie chodzi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Dokupiłem samsunga 850 pro a starego 830 chciałbym upchnąć do zewnętrznej - mobilnej obudowy na usb 3.0 Co wybrać aby osiągnąć najlepsze parametry? I ewentualnie jakich parametrów się spodziewać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Osiągi - spodziewaj się transferów na poziomie 5 GBPS czyli jakies 625 MB/s max. ( w idealnych warunkach ) . IOPS czy czas dostępu powinny pozostać takie same jak gdyby dysk natywnie był podpięty pod SATA . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Dzięki za odpowiedź. Może jakieś sugestie co do producenta takiej obudowy ew. modelu? Mam jakiegoś LogiLinka i nie wygląda to najlepiej 160MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...