adashi Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 Robi to już gdzieś tak od dwóch miesięcy, ale dzięki za info... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 http://www.morele.net/porownaj/ids=732386,649491Czym oprócz ceny różnią się te dwa dyski? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 Najprawdopodobniej obudową: wersja z S to obudowa aluminiowa, wersja bez S to obudowa plastikowa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 Najprawdopodobniej obudową: wersja z S to obudowa aluminiowa, wersja bez S to obudowa plastikowa. W środku są identyczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 W środku dokładnie to samo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Chciałbym przyspieszyć swój stary sprzęt (E8600, P5Q Dlx, 4Gb ram, Hdd 640Gb, Amd 4870), początkowo myślałem o ssd 256Gb żeby zmieścić na nim Os oraz kilka gier, ale w sumie gry mogą zostać na hdd a ssd będzie tylko na W7. Kwota do wydania ok. 350zł. Chciałbym dysk wydajny, sprawdzony i niezawodny. Czy Plextor Px-128M6 Pro będzie dobrym wyborem? Chciałbym przyspieszyć swój stary sprzęt (E8600, P5Q Dlx, 4Gb ram, Hdd 640Gb, Amd 4870), początkowo myślałem o ssd 256Gb żeby zmieścić na nim Os oraz kilka gier, ale w sumie gry mogą zostać na hdd a ssd będzie tylko na W7. Kwota do wydania ok. 350zł. Chciałbym dysk wydajny, sprawdzony i niezawodny. Czy Plextor Px-128M6 Pro będzie dobrym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 http://www.ceneo.pl/35379075i nie ma się co więcej zastanawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Dokładnie - 850 EVO 250GB to bardzo dobry SSD w rewelacyjnej cenie . 350 zł w X-kom.pl , można go odebrać osobiście . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Widzę że 850Evo bardziej opłacalny od M6Pro - dopłata 50zł a pojemność dwa razy większa, ale czy samsung jest równie niezawodny co plextor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Do M6Pro dopłata będzie znaczie niższa niż 50 zł. Skoro Samsung daje 5 lat gwarancji, musi być to dobry dysk. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Plextor 128M6Pro kosztuje 300zł, natomiast polecany samsung 350zł czyli ten drugi bardziej opłacalny - niewielka dopłata a pojemność 2x większa, tylko pamięci gorsze niż w M6Pro. Ale czy to ma duże znaczenie dla przeciętnego użytkownika? Mi zależy na niezawodnym dysku. 7 lat temu kupiłem polecanego na forum samsunga 640Gb i się nie zawiodłem. Jeżeli evo jest równie dobre co m6pro to taki zakupię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Plextor 128M6Pro kosztuje 300zł, natomiast polecany samsung 350zł czyli ten drugi bardziej opłacalny - niewielka dopłata a pojemność 2x większa, tylko pamięci gorsze niż w M6Pro. Ale czy to ma duże znaczenie dla przeciętnego użytkownika? Mi zależy na niezawodnym dysku. 7 lat temu kupiłem polecanego na forum samsunga 640Gb i się nie zawiodłem. Jeżeli evo jest równie dobre co m6pro to taki zakupię. Nawet bym się nie zastanawiał i wziął większego samsunga. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2015 Dysk zamówiony, udało mi się znaleźć w lokalnym sklepie neonet za 349zł, nie wiem tylko jak z gwarancją - sprzedwca twierdzi że realizuje producent, czyli w razie awarii mam wysyłać bezpośrednio do samsunga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Dysk zamówiony, udało mi się znaleźć w lokalnym sklepie neonet za 349zł, nie wiem tylko jak z gwarancją - sprzedwca twierdzi że realizuje producent, czyli w razie awarii mam wysyłać bezpośrednio do samsunga? przeczytaj mój post odrobinę wyżej\wcześniej ;) Edytowane 24 Listopada 2015 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2015 AMD Chipset Drivers (Crimson Edition) http://www2.ati.com/drivers/radeon-crimson-15.11-sb-sata-ahci-win10-win8.1-win7-64bit.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2015 Jak sklep daje tylko 3 lata a producent 5 oficjalnie publicznie ogłosił 5 lat to po 3 latach można odesłać bezpośrednio do producenta w kraju gdzie się go kupiło. Muszą to zrealizować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) przeczytaj mój post odrobinę wyżej\wcześniej ;) Nie widziałem wcześniej bo czytałem na opera mini. Próbowałem dowiedzieć się jeszcze raz sprzedawcy ale stwierdził, że będzie wiedział o długości gwarancji jak dysk przyjdzie na sklep. Dziwne ale zobaczę co powiedzą. Na razie dzięki serdeczne za pomoc. Edytowane 24 Listopada 2015 przez wwd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Co warto teraz kupić z pojemności 250-256GB w okolicach 300-350zł ? Dobrze aby długą gwarancję miało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Samsung 850 EVO 250 GB - 5 lat gwarancji, cena ~350 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Kupiłem ten dysk. Poczytałem o instalacji i wiem że trzeba dysk zainicjować, tylko nie wiem jak z formatem - wystarczy szybki z poziomu instalatora W7? Druga sprawa to zastanawiam się nad podziałem dysku na os - ok 80gb i reszta na gry. Bezpieczniej było by podzielić a elastyczniej zostawić w całości - jak sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Panowie mam pytanie: Sprzedałem komputer i został mi po nim Crucial BX100 250GB. Czy mogę go normalnie podpiąć do komputera wyposażonego w chipset H61 i będzie działał TRIM, NCQ i reszta bajerów koniecznych dla SSD ? Wyczytałem, że H61 nie obsługuje AHCI a to przecież to musiałem włączyć na swojej starej płycie żeby zaczął mi działać SSD. Komputer w pracy do jakiego chcę podpiąć SSD to stacja HP z core i5 3gen i jakaś tajemnicza mobo na H61. Jest to w ogóle możliwe, żeby wypuścili takiego gniota w obecnych czasach, który mógł by nie pozwolić na normalną pracę z SSD ? Edytowane 27 Listopada 2015 przez co3en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Sam to wymyśliłeś z tym brakiem AHCI? Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 wygooglałem :P http://www.jagatreview.com/2011/03/intel-h61-chipset-review-almost-all-the-features-for-less/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Kupiłem ten dysk. Poczytałem o instalacji i wiem że trzeba dysk zainicjować, tylko nie wiem jak z formatem - wystarczy szybki z poziomu instalatora W7? Druga sprawa to zastanawiam się nad podziałem dysku na os - ok 80gb i reszta na gry. Bezpieczniej było by podzielić a elastyczniej zostawić w całości - jak sądzicie? Jak masz mieć tylko system i gry to partycji nie warto robić. Chyba że masz gry np ze steam i tam byś pobierał obrazy.. Jak miałyby być też inne dane (dokumenty, zdjęcia itp) wtedy warto zrobić podział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 wygooglałem :P http://www.jagatreview.com/2011/03/intel-h61-chipset-review-almost-all-the-features-for-less/ https://communities.intel.com/message/287168 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Acer e5-572, chciałbym zamiast nagrywarki zamontować dysk ssd w takiej kieszeni http://www.morele.net/kieszen-akasa-ak-oa2ssa-bk-419948/. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Edytowane 28 Listopada 2015 przez Adam83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Dysk SSD zamontuj w miejscu HDD, a jego wstaw w tą kieszeń. Taptaptap Mlais M52 Edytowane 28 Listopada 2015 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Jak masz mieć tylko system i gry to partycji nie warto robić. Chyba że masz gry np ze steam i tam byś pobierał obrazy.. Jak miałyby być też inne dane (dokumenty, zdjęcia itp) wtedy warto zrobić podział. Właśnie mam MW4 na steam i BF BC2, BF3, BF4 na origin oraz kilka innych gier. Dlatego muszę zarezerwować na nie jak najwięcej miejsca, jednocześnie pamiętać o partcji systemowej na której znajdzie się W7 z całym WU, pakiet office, psp i kilkanaście innych programów. Ile zostawić wolnego miejsca żeby system miał swobodę? Obecnie dysk c zajmuje mi 57Gb, czy w takim układzie 80Gb wystarczy na partycję systemową na ssd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Jak będziesz trzymał lekką dyscyplinę i okresowo czyścił tempy nie widzę problemu z tymi 80GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2015 Z tym może być problem, aczkolwiek postaram się :) zdecydowałem się na ssd ponieważ ostatnim czasem zdecydowanie spadła wydajność mojego pc-a. Po kupnie zabrałem się za porządkowanie dysków. W katalogu Temp odkryłem folder Compat_telemetry no i z plików w nim zawartych dowiedziałem się wszystkiego na temat mojego komputera.... Znalazłem i wyrzuciłem wścibskie aktualizacje, zainstalowałem AdFendera i Operę, efekt - system wstaje 3x szybciej a przeglądarka zjada 3x mniej ramu. Pomyślałem nawet że ten ssd chyba będzie niepotrzebny, ale skoro już mam to trzeba wypróbować. Tak że dzięki serdeczne za pomoc. W sumie to jeszcze chciałbym tylko zapytać czy po instacji mam coś zmieniać w systemie pod kątem dysku ssd? Naczytałem się o poradach typu wyłączania: kosza, pagefile, przywracania systemu, opróżniania buforowania zapisu i indeksowania plików. Ile w tym racji a ile przesady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...