reyden Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 Którego używa nadal spora liczba ludzi - mówię o Win 7 . XP poza problemem przy instalacji na dysku SATA to nie miał żadnych problemów z tym standardem , jak płyta pozwalała ustawić odpowiednio kontroler to i nie było żadnego problemu przy instalacji . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 Windows 7 to już historia, a na nowszych działa ok z tego co piszecie. Oczywiście szanujemy Twoje zdanie, ale wielu ta historia, z udziałem niemal 60% w rynku systemów operacyjnych, odpowiada ;) 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 SanDisk ssd plus 120gb w laptopie od kobieciny kupiony za 195zł na mikołaja: 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 nie jest źle, zapis wiadomo słabszy, ale do codziennego użytku pewnie różnicy zbyt dużej nie uświadczysz, na plus wysoki liniowy odczyt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 Oczywiście szanujemy Twoje zdanie, ale wielu ta historia, z udziałem niemal 60% w rynku systemów operacyjnych, odpowiada ;)To nie tyle co moje zdanie, co po prostu postępu nie da się zatrzymać.Gdy XP miał 60% też wielu mówiło, że im odpowiada. A tam nawet było prościej, bo SATA trafiło do Service Packa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dla porównania starszy SanDisk Ultra Plus 128GB (G25): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 wiesz, mogły być inne warunki testu, w lapkach przy oszczędzaniu energii i słabszym chipsecie wyniki są z reguły niższe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpek Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 Witam, Z racji, że nie chce zakładać kolejnego tematu i zaśmiecać forum postanowiłem napisać tutaj.Niedługo zbliżają się święta, byłem grzeczny i poprosiłem Mikołaja o dysk SSD 250gb pod choinkę. Zastanawiałem się nad dwoma: Samsung 850 evo i Crucial MX200. Za samsungiem przemawia prędkość zapis/odczyt oraz cena. Pierwszy działa na pamięciach TLC, a drugi MLC, stąd moja obawa, jeżeli chodzi o żywotność, cykle i takie tam, bo wiadomo 10 000, a 1000 to duża różnica. Także Panie i Panowie, który o który model powinienem zabiegać od Mikołaja? Bardzo bym prosił o wyjaśnienie, nie tylko "Bierz evo" "Bierz MX200" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 Witam, Z racji, że nie chce zakładać kolejnego tematu i zaśmiecać forum postanowiłem napisać tutaj. Niedługo zbliżają się święta, byłem grzeczny i poprosiłem Mikołaja o dysk SSD 250gb pod choinkę. Zastanawiałem się nad dwoma: Samsung 850 evo i Crucial MX200. Za samsungiem przemawia prędkość zapis/odczyt oraz cena. Pierwszy działa na pamięciach TLC, a drugi MLC, stąd moja obawa, jeżeli chodzi o żywotność, cykle i takie tam, bo wiadomo 10 000, a 1000 to duża różnica. Także Panie i Panowie, który o który model powinienem zabiegać od Mikołaja? Bardzo bym prosił o wyjaśnienie, nie tylko "Bierz evo" "Bierz MX200" http://www.anandtech.com/show/8747/samsung-ssd-850-evo-review/4 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 Bierz EVO . Solidny SSD , niezła cena ( 345 zł vs. 420 zł za MX200 , przynajmniej w morele ) , do tego 5 lat gwarancji . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 O hamerykańskie święta w Polsce. Od kiedy to święty Mikołaj przynosi prezenty pod choinkę? ;) Tapatapatap Z2 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 No a jak? Sam widziałem w Tesco i w Kerfóró. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 Pfy to na Śląsku bida jak w reszcie kraju daje podwójnie prezenty. Tutaj co najwyżej podwójnie to można dostać wpier* w Sosnowcu. Tapatapatap Z2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 10 000, a 1000 to duża różnica. Te liczby dawno są nieaktualne. Ale to i tak w sumie nie ma znaczenia. Liczy się finalna żywotność dysku.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) 850 Evo 250gb w pc klienta, za te pieniądze nie ma konkurencji. I pomysleć że za tą samą kasę ja półtorej roku temu kupiłem plextora m5s 128gb. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez GeMtin1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpek Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2015 Ok. To już składam zamówienie. Dzięki wielkie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2015 No właśnie pytanie bo chciałbym zmienić swojego Samsunga 830pro 128gb na coś większego i zastanawiam się właśnie nad 850evo 256gb. Wystarczy na domowe użytkowanie system/programy/gry czy lepiej dopłacić do pro? Różnica w cenie jest dość spora bo około 200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2015 Mam pro i jesli chodzi o domowy uzytek to nie widze sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2015 Juz lepiej doplacic do 850 EVO 500gb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2015 PRO mają jakąś irracjonalną cenę zarówno samsunga jak i tym bardziej plextora, mogliby zjechać to i klient by sie znalazł, to już bardziej czasami na allegro da sie wyrwać 840pro z gwarą w okolicach 300zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2015 One i tak już bardzo staniały :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Śmigam na świeżym systemie z SSD EVO 850 od jakiegoś czasu. Poniżej podstawowe benchmarki, jak oceniacie wyniki? Nieco rozbieżne, szczególnie zapis. Start systemu na HDD: było 51sek. Start na SSD: 28sek. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-415?do=findComment&comment=3981364 słabe zapisy, możliwe że są w biosie włączone stany uśpienia procesora wtedy dysk ma mniejszą wydajność druga sprawa może być sterownik intela iaStor zamiast storahci z systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Zapis w AS SSD to chyba musi być jakiś chwilowy niefart, podobnie wyniki dla próbek 4k, bo z ciekawości puściłem to u siebie po ponad pół roku używania takiego samego SSD (3100 godzin pracy) i zapis mam 480, a dla próbek 4k odpowiednio 45 i 123. Ogólna ocena 1266. Czy aby AS SSD jest uznawany za adekwatny benchmark obecnie? Edit: dodałem wynik z tego Anvil Edytowane 12 Grudnia 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Jest bezużyteczny od zawsze. W nim nawet fatalne modele prezentują się przyzwoicie. Z syntetyków jedynie Anvil's Storage Utilities. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 W testach Evo ma wysokie wyniki, bo mieszczą się one w pojemności bufora, zresztą w anvilu ma też dość wysokie, niezłe są recenzje na anandtechu które testują dyski po dużym obciążeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 <script type="text/javascript" src="http://interceptedby.admuncher.com/F0B9726C11E36712/helper.js#0.2664.0"id="WzXW_MainScript"></script> http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-415?do=findComment&comment=3981364 słabe zapisy, możliwe że są w biosie włączone stany uśpienia procesora wtedy dysk ma mniejszą wydajność druga sprawa może być sterownik intela iaStor zamiast storahci z systemu Mam zainstalowane do kontrolera IDE/ATA oficjalne "Intel Rapid Storage Technology 1.0.1.0.1008_PV". Mam to odinstalować w cholere? Co do stranów Procesora to chyba jest domyślnie, bo często usypiam komputer wciskając sleep. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 z ciekawości przetestowalem moj egzemplarz i nie wyglada to tak dobrze jak u adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 W testach Evo ma wysokie wyniki, bo mieszczą się one w pojemności bufora, zresztą w anvilu ma też dość wysokie, niezłe są recenzje na anandtechu które testują dyski po dużym obciążeniu No ale jak na co dzień wszystkie Twoje operacje dyskowe mieszczą się w wielkości bufora to przecież o to chodzi żeby to działało szybko i sprawnie. Słabości wyjdą przy kopiowaniu np 30GB obrazu płyty BD ale do takich zastosowań raczej nikt nie używa takich dysków. Do zastosowań typowych zwykłemu użytkownikowi idea bufora to świetna sprawa a zapis po jego zapełnieniu nie ma znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Moze ktos rozwinac temat z tymi sterownikami iaStor i storahci ? Mam u siebie iaStor i do tej pory nie zauwazylem problemow z wydajnoscia. Jak wrzucic sterownik storahci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...