Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Którego używa nadal spora liczba ludzi - mówię o Win 7 .

XP poza problemem przy instalacji na dysku SATA to nie miał żadnych problemów z tym standardem , jak płyta pozwalała ustawić odpowiednio kontroler to i nie było żadnego problemu przy instalacji .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście szanujemy Twoje zdanie, ale wielu ta historia, z udziałem niemal 60% w rynku systemów operacyjnych, odpowiada ;)

To nie tyle co moje zdanie, co po prostu postępu nie da się zatrzymać.

Gdy XP miał 60% też wielu mówiło, że im odpowiada.

A tam nawet było prościej, bo SATA trafiło do Service Packa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Z racji, że nie chce zakładać kolejnego tematu i zaśmiecać forum postanowiłem napisać tutaj.
Niedługo zbliżają się święta, byłem grzeczny i poprosiłem Mikołaja o dysk SSD 250gb pod choinkę. 
Zastanawiałem się nad dwoma: Samsung 850 evo i Crucial MX200. Za samsungiem przemawia prędkość zapis/odczyt oraz cena. Pierwszy działa na pamięciach TLC, a drugi MLC, stąd moja obawa, jeżeli chodzi o żywotność, cykle i takie tam, bo wiadomo 10 000, a 1000 to duża różnica. Także Panie i Panowie, który o który model powinienem zabiegać od Mikołaja? 

Bardzo bym prosił o wyjaśnienie, nie tylko "Bierz evo" "Bierz MX200" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Z racji, że nie chce zakładać kolejnego tematu i zaśmiecać forum postanowiłem napisać tutaj.

Niedługo zbliżają się święta, byłem grzeczny i poprosiłem Mikołaja o dysk SSD 250gb pod choinkę. 

Zastanawiałem się nad dwoma: Samsung 850 evo i Crucial MX200. Za samsungiem przemawia prędkość zapis/odczyt oraz cena. Pierwszy działa na pamięciach TLC, a drugi MLC, stąd moja obawa, jeżeli chodzi o żywotność, cykle i takie tam, bo wiadomo 10 000, a 1000 to duża różnica. Także Panie i Panowie, który o który model powinienem zabiegać od Mikołaja? 

Bardzo bym prosił o wyjaśnienie, nie tylko "Bierz evo" "Bierz MX200" 

http://www.anandtech.com/show/8747/samsung-ssd-850-evo-review/4

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie pytanie bo chciałbym zmienić swojego Samsunga 830pro 128gb na coś większego i zastanawiam się właśnie nad 850evo 256gb. Wystarczy na domowe użytkowanie system/programy/gry czy lepiej dopłacić do pro? Różnica w cenie jest dość spora bo około 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmigam na świeżym systemie z SSD EVO 850 od jakiegoś czasu. Poniżej podstawowe benchmarki, jak oceniacie wyniki? Nieco rozbieżne, szczególnie zapis. Start systemu na HDD: było 51sek. Start na SSD: 28sek.

post-111507-0-81588100-1449918192_thumb.jpg

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-415?do=findComment&comment=3981364

słabe zapisy, możliwe że są w biosie włączone stany uśpienia procesora wtedy dysk ma mniejszą wydajność

druga sprawa może być sterownik intela iaStor zamiast storahci z systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapis w AS SSD to chyba musi być jakiś chwilowy niefart, podobnie wyniki dla próbek 4k, bo z ciekawości puściłem to u siebie po ponad pół roku używania takiego samego SSD (3100 godzin pracy) i zapis mam 480, a dla próbek 4k odpowiednio 45 i 123.

Ogólna ocena 1266.

Czy aby AS SSD jest uznawany za adekwatny benchmark obecnie?

Edit: dodałem wynik z tego Anvil

post-160060-0-17624500-1449919294_thumb.jpg

post-160060-0-52024300-1449924867_thumb.png

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<script type="text/javascript" src="http://interceptedby.admuncher.com/F0B9726C11E36712/helper.js#0.2664.0"id="WzXW_MainScript"></script>

http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-415?do=findComment&comment=3981364

słabe zapisy, możliwe że są w biosie włączone stany uśpienia procesora wtedy dysk ma mniejszą wydajność

druga sprawa może być sterownik intela iaStor zamiast storahci z systemu

Mam zainstalowane do kontrolera IDE/ATA oficjalne "Intel Rapid Storage Technology 1.0.1.0.1008_PV". Mam to odinstalować w cholere?

Co do stranów Procesora to chyba jest domyślnie, bo często usypiam komputer wciskając sleep.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W testach Evo ma wysokie wyniki, bo mieszczą się one w pojemności bufora, zresztą w anvilu ma też dość wysokie, niezłe są recenzje na anandtechu które testują dyski po dużym obciążeniu

No ale jak na co dzień wszystkie Twoje operacje dyskowe mieszczą się w wielkości bufora to przecież o to chodzi żeby to działało szybko i sprawnie.

Słabości wyjdą przy kopiowaniu np 30GB obrazu płyty BD ale do takich zastosowań raczej nikt nie używa takich dysków.

Do zastosowań typowych zwykłemu użytkownikowi idea bufora to świetna sprawa a zapis po jego zapełnieniu nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi