Kwazor Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2016 3x Samsung 850 Pro 256 GB Raid0Niestety bez rewelacji To kup sprzętowy kontroler RAID z 256 /512 ram na pokładzie ( tylko nie zdziw się jaka jest jego cena ). Bo te RAID software to kupa mułu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2016 3x Samsung 850 Pro 256 GB Raid0 Niestety bez rewelacji SATA 2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudus8 Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2016 Sata III- nie wiem dlaczego taki kiepski wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2016 Jaka płyta główna/ chipset? Nie możliwe że Sata III! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudus8 Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2016 Asus H97 plus. Nie wiem dlaczego tak słabo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudus8 Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2016 Mamy rozwiązanie. Porty Sata działają w trybie sata 300. Powinno być chyba Sata 600? Pewnie przez sterownik AHCI/RAID od Intela, wcześniej gdy miałem 2x 850 Pro w Raid0 to używałem sterownika systemowego od Microsoftu i nie było takixh problemów. Jak będę miał chwilę czasu to postawie system od nowa i zobaczymy. Obecny coś się wiesza przy wybudzaniu PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Mam pytanie . Czy Crystal Disk Info 6.7.2 lub nowszy pokazuje jakie kości NAND są zainstalowane na SSD - konkretnie Transcend SSD370 128GB . Bo ostatnio sprawdzałem stan dysku za pomocą CDI i rzuciły mi się w oczy pozycje A4 do A7 czyli XXX Erase Count ( Total / Max / Min i Avg ) , w miejscu XXX pisze TLC . CDI bierze to z kosmosu czy faktycznie potrafi odczytać jakie są kości . Dysk mam już jakiś czas ( pół roku jak nie dłużej ) , zanim się zaczęły cyrki z TLC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Mamy rozwiązanie. Porty Sata działają w trybie sata 300. Powinno być chyba Sata 600? Pewnie przez sterownik AHCI/RAID od Intela, wcześniej gdy miałem 2x 850 Pro w Raid0 to używałem sterownika systemowego od Microsoftu i nie było takixh problemów. Jak będę miał chwilę czasu to postawie system od nowa i zobaczymy. Obecny coś się wiesza przy wybudzaniu PC. 2016-10-09 (2).png Dziwne, że na płycie z H97 masz mostek południowy ICH8R. On więcej nie wyciągnie. Napisz jaką dokładnie masz płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Dziwne, że na płycie z H97 masz mostek południowy ICH8R. On więcej nie wyciągnie. Napisz jaką dokładnie masz płytę. Kontroler sata nie jest zintegrowany bezposrednio z chipsetem H97? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 No właśnie jest. Ale info programy czerpią ze sterownika w tym wypadku. Więc podejrzewam że odinstalowanie bieżących sterowników wraz z ich usunięciem z systemu i ponowna instalacja przywróci wszystko do normy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 Nie rozumiem pierwszej strony polecanych dysków Ceny aktualne na dzień 06.10.2016 czyli niedawno Od 295zł - ADATA SU800 Ultimate 256GB TLC - za 30zł więcej ADATA Premier Pro SP920 256GB na MLC Od 383zł - Samsung 850 EVO 250GB TLC - za 10zł więcej rywal legendy (850 pro) Plextor M6P Pro (PX-256M6P) na MLC :unsure: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 Czy jest jakiś limit ilości partycji na dyskach SSD ? Na HDD mogę stworzyć maksymalnie 4/5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 Jest, rozsądek podpowiada jedną partycję. Reszta zależy od systemu plików i ograniczenia będą te same co na hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 Jest, rozsądek podpowiada jedną partycję. Reszta zależy od systemu plików i ograniczenia będą te same co na hdd. Niby czemu jedna partycja? Mi podpowiada min. 2 - system i dane, chyba że ktoś potrzebuje więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 Jest, rozsądek podpowiada jedną partycję. Reszta zależy od systemu plików i ograniczenia będą te same co na hdd. Niby czemu jedna partycja? Mi podpowiada min. 2 - system i dane, chyba że ktoś potrzebuje więcej :) Ha! Twierdzę tak samo. Zawsze dzielę dysk na minimum 2 partycje. Z czego 1 to system. A reszta dane. W przypadku reinstalacji systemu - gdzie zawsze formatuję pełnym formatem - nie muszę się gimnastykować w przerzucanie danych na inne nośniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 SSD mają stosunkwo małą pojemność i nie widzę sensu tego dzielić. Dane i tak trzeba trzymać na dodatkowych nośnikach. W przypadku reinstalacji systemu - gdzie zawsze formatuję pełnym formatem Zapomniałem co to znaczy reinstalacja. To już nie czasy Win98. Obecnie mam system po instalacji sprzed 3 lat. Kolejno aktualizowany W8 > 8.1 > 10. W międzyczasie zmieniła się platforma z AMD na Intel. Przy jednej partycji łatwiej zarządzać wolnym miejscem. Gdybym miał jak Mane tylko jeden dysk w kompie i to 512GB, może bym się zastanowił nad dodatkową partycją. Zastanowił, niekoniecznie podzielił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 Dysków ma kilka (HDD), na jednej partycji SSD system, na drugiej reszta (m.in. maszyny wirtualne), jak system p... to nie jestem w czarnej d..., tzn. jak bym miał jedną partycję to też bym sobie poradził (inny komp i przerzucanie danych) tylko to niestety czasochłonne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Na HDD mogę stworzyć maksymalnie 4/5. Możesz stworzyć ile chcesz, zmień tablice partycji z MBR na GPT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Jak kogoś interesuje to w: http://www.x-kom.pl/goracy-strzal jest w promocji SanDisk 240GB G25, cena: 289zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Proszę Cię. ADATA su800 256GB kosztuje w tym samym sklepie 295 zł. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosik Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 mane to jest wersja ultra II z pamięciami TLC... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Jak wyżej - to Sandisk Ultra II Plus a nie zwykły PLUS . W dodatku X-kom w przeciwieństwie do morele nie podaje rewizji SSD , inna kwestia to sama rewizja G25 - na chwilę obecną bardzo ciężko ją dorwać . A Goodram Iridium Pro 240GB to koszt ~320 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 A to nie wystarczy:kod producenta SDSSDHII-240G-G25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Tyle że seria Ultra od początku była na pamięciach TLC . I rewizja nie ma tutaj praktycznie żadnego znaczenia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 OK, rozumiem, ale jednak podają :) A ten SSD ADATA su800 256GB to dobre rozwiązanie? Ciężko coś znaleźć o tym dysku, szukam coś do laptopa zamiast HDD. Czy lepiej iść w sprawdzone konstrukcje np. Crucial MX200/Samsung Evo 850? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Recenzję na głównej stronie ciężko znaleźć? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Su800 to nowość , w dodatku pamięć TLC , niby 3D jak w Samsungach 850 ale czy w 100% to samo lub podobnie ? Z osiągami różnie - w benchmarkach w miarę wysoki zapis i wysoki odczyt , zapis przy próbkach 4K też niezły , odczyt 4K mogł by być lepszy ale też tragedii nie ma . Testy rzeczywiste też wypadają OK - wydajnościowo poziom Samsunga 850 czy Cruciala MX200 . Jedyny minus to pamięć TLC i jej trwałość - ok. 10x mniejsza liczba cykli zapisu na każdą komórkę pamięci . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Ale czytałeś jaką gwarancję dają? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 dopóki nie skończą się tanie Iridium nie ma sensu patrzeć na TLC które powinny być za 250zł ... na upartego na OLX można wyrwać sandisk plusy za 220-230zł (gwarancja globalna sandisk) więc szkoda czasu na TLC 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 OK. Wrócę jeszcze do jednego z wyzej poruszonych zagadnien. Rozumiem ze moge miec 2 dyski w laptopie. Jeden HDD z windowsem XP. A drugi z win 7. I , co mnie najbardziej dokladnie interesuje, XP na HDD nie bedzie mial zadnego wplywu na SSD ? CHodzi o TRIM i podobne sprawy ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...