Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie. Chipset na płycie, sterowniki czy nawet system ma znaczenie. Nie są to duże różnice. Wynik masz w normie bez jakiś tam rewelacji. Dla porównania masz mój wynik z 512'tki  na ASRock Z170 Extreme 4 i Win 10 x64. Stery Intelowskie:

post-15334-0-43641900-1479500204_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iridium Pro 240GB na moim kilkuletnim laptopie Vostro 3550 z SATA III, Win7 64

Dla porównania zamieszczam też wynik ze starego SSD Vertex4 - on chyba radzi sobie lepiej (?), ciekawe dlaczego

Nie żyję cyferkami, ale lubię być dociekliwy - co może być powodem, że ten zapis sekwencyjny w obu przypadkach nie może się rozpędzić, sterownik iaStor mam taki jaki daje producent laptopa.

Dla porównania zamieszczam jeszcze wynik z ATTO bench32, gdzie zapis potrafi się rozpędzić

post-193781-0-13747700-1479722054_thumb.png

post-193781-0-64847600-1479722067_thumb.png

post-193781-0-45490300-1479722083_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iridium Pro 240GB na moim kilkuletnim laptopie Vostro 3550 z SATA III, Win7 64

Dla porównania zamieszczam też wynik ze starego SSD Vertex4 - on chyba radzi sobie lepiej (?), ciekawe dlaczego

Nie żyję cyferkami, ale lubię być dociekliwy - co może być powodem, że ten zapis sekwencyjny w obu przypadkach nie może się rozpędzić, sterownik iaStor mam taki jaki daje producent laptopa.

Dla porównania zamieszczam jeszcze wynik z ATTO bench32, gdzie zapis potrafi się rozpędzić

układy mobilne zwykle zawsze są wolniejsze, a HM67 to tym bardziej demon nie jest, pamiętam, że 67 na stacjonarki też miały słabe wyniki na SATA3, czasami na zwykłym SATA2 pracowały lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, jednak coś jeszcze musi być na rzeczy w moim win 7 co hamuje dysk, bo na czystym win 10 na tym samym laptopie (jedynie doinstalowałem sterownik iaStor od Della, ten sam co 2 posty wyżej na win7) wyniki dysku są lepsze. 

post-193781-0-84693000-1479846702_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kupiony w zeszłym tygodniu ma firmware SAFM22.3 czyli takie samo jak u @Raptor z postu #13536

Na opakowaniu jest napis MLC, natomiast nie znam programu, który by pokazywał konkretnie jaki jest typ.

PS. w dalszym ciągu chętnie poznam sugestie odnoście tego co napisałem w #13533 #13535

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma programu pokazującego jaki jest typ pamięci ale inny firmware potrafi pokazać że są zmiany kości ( przykład kingston V300 czy Sandisk w rewizji G25 a G26 )

Jak chcesz wyniki takie same jak raptora : złóż identyczny zestaw PC ;)  i te same sterowniki..

Kombinuj : Sterowniki etc itd... kilkoma cyferkami mniej wcale bym się nie przejął.. i nawet nie mogę bo siedze na Sata 150 bez AHCI i co wyniki z benchów tragizm ale wzrost szybkości : up 1/3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nie przejmuję, jednak nie daje mi spokoju co za łajza programowa/sterownikowa na win7 mi spowalnia, gdzie na win10 (z generalnie tymi samymi sterami od della) tego nie robi.

Kombinowałem, kombinowałem ale to "śledztwo" to szukanie igły (i kwestia przypadku, że akurat się trafi), dlatego też napisałem na forum bo może ktoś coś akurat wie/miał podobnie... oczywiście nie mam za wiele nadziei, że akurat ktoś taki się trafi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promocja dnia na Amazon.de na Crucial mx300 750 GB za 129 euro.

https://www.amazon.de/gp/product/B01DUNLMUU/

Niby kurs wysoki ale kusi mnie strasznie bo oferta wyborna.

W morele za 600 zł też jest promocja na email rozsyłają.

Edytowane przez artymienek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o dyski SSD o pojemności 700+ GB to tylko ten Crucial jest , dyski o pojemności 1TB to zazwyczaj 1000+ zł .

A tak poza tym dyski 480-512GB .

Z drugiej strony masz klasyczne HDD jak i hybrydowe SSHD - wydajnością nie grzeszą ale na magazyn powinny się nadać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie zamówiłem z morele.net za 599 ;)

Mi się nie udało kupić na czarnym piątku. Ale ja kupiłem z neta ten dysk i jest git.

294maoj.png

Nie jest tak szybki jak mój systemowy M550 256GB

24grfc0.png

Nie widać na co dzień różnicy.

2aj81mx.png

Wiecie jak po S/N można mieć gwarancję? 

rc8y1l.png

Edytowane przez kamar59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Jest parę dobrych modeli. Teraz TLC głównie wychodzi i trzeba się z tym pogodzić lub nie, albo dopłacać do droższych dysków na innych kościach. Do tego osoby co mają zamiar wymieniać kompa co 2 lata to po 4 latach dysk może się nadal nadawać i go wymienić na coś nowszego.  Nie przesadzajmy tak z tym TLC.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie chodzi o samo TLC tylko o wciskanie gorszego produktu w tej samej praktycznie cenie co dyski z MLC, i żadne maskowanie buforami w innym trybie tego nie zmieni

to jakby ktoś sprzedawał zasilacz Tracer w tej samej cenie co XFX i twierdził, że to ta sama półka

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi