Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Taka sytuacja:

Laptop Dell Inspiron z 2015, który był prezentem. W środku dysk SSD 480 GB Sandisk Ultra II, który uległ awarii i padł na amen. Dowodu zakupu brak. Dysk SSD zamontowany przez sprzedawcę nie przez Dell'a.

Zatem zgłosiłem się do Sandiska, założyłem RMA, opisałem problem, wysłałem fotki dysku. W odpowiedzi załączyli list przewozowy UPS i kazali wysłać. Kurier odebrał dysk w poniedziałek. Dziś nowy dysk wrócił i to nawet rewizja G25.

Sam byłem zaskoczony, że tak gładko poszło.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to z tańszych dysków będę brał i polecał od teraz Sandiska. Nawet mi TLC niestraszne, bo dysk planuje kupić 1TB tylko pod gry i ew Steam tam wrzucić tylko nie wiem czy to do końca dobry pomysł bo ponoć Steam troszkę torturuje dysk.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie zamontowałem pod Płyte Asus P5Q3 Deluxe dysk Samsung SSD 830, mam tu kontroler ICH10 oraz Silicon Image SIL5723 i prędkości tego dysku są bardzo słabe tzn odczyt/zapis w okolicach 250MB/s normalnie dysk ten potrafi dużo więcej (podłączany pod inny komputer ma wyższe prędkości) czy w takim przypadku mogę coś zrobić, czy to kontroler niedomaga? (jest podłączony pod ICH10)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odczyt/zapis w okolicach 250MB/s normalnie dysk ten potrafi dużo więcej (podłączany pod inny komputer ma wyższe prędkości) czy w takim przypadku mogę coś zrobić

To jest prędkość, którą można osiągnąć na sata 2. Możesz korzystać z ssd zamiast z programów do testowania. Polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem, jakiś zewnętrzny kontroler na PCI-E wchodzi w grę aby to obejść, czy tylko wymiana płyty? (mała uwaga odnośnie kontrolera że jest to dysk rozruchowy)

Edytowane przez wojzuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co chcesz wymieniać ?

SSD działa dobrze pomimo tego że działa na SATA II .

Bo to nie transfery są największym plusem SSD .

Pomijam to że kontroler SATA III @ PCI-E nie będzie tak wydajny jak natywny kontroler Intela .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Szybkie pytanie. Mam w domu dwa laptopy: Dell Vostro 2520 i Dell E6410. Chciałbym do obu wrzucić ADATA 128GB 2,5'' SATA SSD Ultimate SU800. Będą działały bez problemu?

Sam do wysłużonego laptopa zakupiłem Adata SP920 128gb i do codziennego użytku jest to aż nadto. PO zainstalowaniu wszystkiego czego potrzebuję mam wolną przestrzeń w postaci 75 gb. Dodam, że zamiast napędu optycznego, wstawiłem fabryczny hdd 500gb. Wszystko zdaje egzamin, a sama praca na laptopie wzrosła niesamowicie.

Nie powinno być problemów. Raczej pytanie powinno być czy jest sens w ogóle kupować 128GB..

Za SP920 128 gb zapłaciłem 230 zł. Za 240 Iridium Pro (tylko ten wg. mnie jest godny uwagi)  muszę dać 340 zł. Jak ktoś używa do spraw codziennych tj. internet, pakiet biurowy czy innych prostych zadań to nie widzę powodu aby przepłacać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za SP920 128 gb zapłaciłem 230 zł. Za 240 Iridium Pro (tylko ten wg. mnie jest godny uwagi)  muszę dać 340 zł. Jak ktoś używa do spraw codziennych tj. internet, pakiet biurowy czy innych prostych zadań to nie widzę powodu aby przepłacać. 

Jak dla mnie 128GB za 230zł to przepłacanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grudzień to nie najlepszy miesiąc na zakupy. Chyba że  prezenty to idealny miesiąc. Zrób sobie prezent w styczniu w postaci 256 GB dysku w niższej cenie. Może i ja się  będę pozbywał Cruciala. Kto wie :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebawem ma wyjść Adata Ultimate SU900 na 3D NAND MLC i 5 lat gwary (do 800 TB), nie wiem czemu redakcja o tym nie pisze, widać teraz tylko TLC :wink2:

ps. tutaj ciekawe ogłoszenie, może przez allegro da radę:

https://www.olx.pl/oferta/ssd-sandisk-120gb-CID99-IDjg5WX.html#066b287300

Edytowane przez TSRules

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie już pogonił. Za taką cenę to i bym TLC wziął.  A tak to i dwie sztuki G25 jak się  trafi. Jedna do lapka druga robiła by za pendrive'a do TV (trzeba dokupić obudowę).  Raczej sporadycznie nagrywany jakiś film i pod TV, więc pomyślałem że szybki SSD w tym przypadku by zdał egzamin, bo dysk nie byłby zarzynany i podłączany od czasu do czasu. Szybciej coś  zgrać z SSD czy nawet zwykłego dysku HDD  na drugi dysk SSD.  

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do Iridium Pro jest jakiś program, który pokazuje host write w jakiś mniejszych jednostkach niż GB? (bajty, kilobajty, megabajty). Znam tylko ten od Goodram oraz SATA Tool Box_Complete i oba pokazują jedynie w GB.

A może jest jakiś sposób "od kuchni" bo to zobaczyć, ale pomijam pomysły typu monitorowanie z HDtune.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myślałem, bo skoro nie ma tego w smart...

z drugiej strony taki HWinfo gdy kliknie się w sensory pokazuje w MB ilość zapisów na dysku dla danej sesji windowsa (ciekawe skąd czyta i czy umie odróżnić również przekierowania z mklink)

Ogólnie szukam programu, który w sposób czytelny pokazałby ostatnio zapisywane pliki i ich rozmiar. Nie żebym miał jakąś fobię o ilość zapisów na ssd, ale próbuję rozwikłać zagadkę co akurat np zrobiło 2GB zapisów w czasie gdy poszedłem do wc ;) skoro komp nie używany i nie mam pagefile i generalnie (jak widać nie do końca) to ja zarządzam tym co się dzieje na kompie. Dodam, że to Windows 7, nie 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi