rafa Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 Brałbym EVO mimo TLC tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 a ja Iridium, PL+MLC 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 Polską to on ma tylko naklejkę . Samsung 850 EVO to sprawdzony i wydajny dysk , w tym przypadku nie ma co się obawiać pamięci TLC . Do tego Samsung ma większą pojemność i lepszą gwarancję . 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 Posiadam od dłuższego czasu i również polecam. Zero problemów ze spadkami wydajności czy coś podobnego. Jest szybki. Mam na nim postawioną 10'tkę, ale szczerze myśle o kolejnej bardzo szybkiej 500'tce na M.2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 Polską to on ma tylko naklejkę . Samsung 850 EVO to sprawdzony i wydajny dysk , w tym przypadku nie ma co się obawiać pamięci TLC . Do tego Samsung ma większą pojemność i lepszą gwarancję . jak większość dysków na rynku, które mają kontrolery czy pamięci różnych firm na swoich płytkach... nie wiem w czym jest lepsza gwarancja samsunga, bo chyba nie w tym, że ma ograniczenie zapisu i to spore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:Focus Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 Po cichu skłaniałem się ku samsungowi, zwłaszcza że dziadek 830 dalej świetnie chodzi (zaraz 5 lat, 29 tys. godzin i 14TB zapisu). No chyba że 500-tke od razu przyszłościowo pod nowego kompa... :D Cenowo chyba się nie zapowiada, żeby w najbliższym czasie coś się ruszyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Polską to on ma tylko naklejkę . A czy przypadkiem nie są składane w Polsce. No i firmware/projekt PCB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam, po dłuższej nieobecności. Kupiłem okazyjnie HP Probooka 640 G1 i potrzebuję jakiegoś normalnego SSD, do komfortowej pracy, pojemność myślę 250GB. Coś możecie poradzić na SATA3? Samsung 850 Pro będzie dobry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Nawet najlepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 A czy przypadkiem nie są składane w Polsce. No i firmware/projekt PCB? Czasy kiedy wilk zamawiał PCB i sam składał np ram ( np GD900Mhz ) mineły... Płyta gł. ma brand FSC i jak poszukasz to np dyski od Silicon Power są ... tak identyczne i kilku inych producentów ( nawet renomowanych) też... Ale jak na PL firme i brak obsługi RMA to po prostu soryy.. Nawet na stronie GD pisze ( miedzy wierszami ) że jesli sklep w którym kupiłeś dysk zwinie się to pozostajesz na lodzie z takim dyskiem bo nie obsługują RMA... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 The Intel SSD 545s (512GB) Review: 64-Layer 3D TLC NAND Hits RetailCiekawy model. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Najlepsze jest jak blado wypada zwykłe TLC do 3D TLC. 40MB/s to żenada jest a nie dysk. Ale że Intel dalej obstaje z rozwiązaniami firm trzecich zamiast swoich...widocznie na rynku budżetowym rachunek ekonomiczny jest prosty, nie opłaca się nic samemu projektować od zera. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Aż się wierzyć nie chce w te wyniki tej 540'stki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) http://www.guru3d.com/news-story/endurance-test-of-samsung-850-pro-comes-to-an-end-after-9100tb-of-writes.html wiadomo po co się kupuje 850 pro, żeby przepisać je dzieciom w testamencie. 2D TLC zdechło po 187TB. Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 jak pisałem nie raz, dysk to nie tylko pamięci ale i kontroler, a taki test to głównie testuje pamięci, ciężko przewidzieć czy sam kontroler wytrzyma powiedzmy 5lat, czy będzie prawidłowo oczyszczał komórki, nie generował błędów, nie padnie od ciepła, za dużo zmiennych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2017 Jakie 1 TB brać do ps4? Mam na oku Cruciala mx300. Znajdę coś tańszego/lepszego w budżecie do 1300? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek0422 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam, mam zamiar kupić dysk adata sp920 128gb ( jeśli jest jakiś lepszy w tej cenie proszę jak najbardziej napisac max 270zł ) , moja płyta główna to gigabyte h61-s3 który posiada sata 2. Czy podłaczając dysk ssd kablem sata 3 do tej płyty głównej spadnie wydajnośc dysku? Będzie wolniejszy? Odczuje to po przesiadce z HDD? System będzie chodził płynniej i bez jakiś zacinek? Nigdy nie miałem styczności z tegu typu dyskami. Z góry dzięki Mój PC:Procesor: Intel Core i5 3330 4x3,2gHz Płyta główna: Gigabyte H61-S3 Karta Graf: Gainward gtx 650 1GB Pamięć RAM: Crucial Ballistix 2x4GB W załączniku zdjęcie płyty głównej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Nawet na sata 2 będzie duży skok wydajności i komfortu pracy , SSD to nie tylko transfery - to także sporo niższy czas dostępu . Sam mam SSD na SATA2 i sporo starszej płycie i jest super , szczególnie tam gdzie jest ładowana masa plików ( oglądanie zdjęć czy czekanie aż się miniaturki załadują , gry trzymające masę plików na partycji systemowej np. cała seria symulatorów ciężarówek od SSC czy symulatory farmy ) , system wstaje szybko , stary system po prostu sklonowałem . Co do dysku - SP920 może być ew. SU800 128GB od tego samego producenta , ma już gorsze kości TLC ( tyle że to 3D TLC ) ale jest tańszy i ma większy zapis deklatorwany ( o ponad 100 mb/s ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Weź SU800 ale 256GB, dyski 128GB są skrajnie nieopłacalne. Większa pojemność to wyższa wydajność i wyższa żywotność. Do tego będziesz mógł na dysku zainstalować też jaką grę/gry. Reszta została napisana wyżej. Kupuj śmiało ssd, bo warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Jak większość tutaj również mam dylemat jaki dysk kupić. Waham się pomiędzy dwoma propozycjami na 3D TLC: ADATA Su800, Samsung 850 Evo a MLC: GoodRam Iridium Pro. Co polecacie? Cenowo wychodzą niemal identycznie. Mój config: i5 2500k@ 4,5Ghz Gigabyte P67A-UD4 16GB Ram 1600Mhz GTX970 Obecnie mam Plextora PX-128M5S ale ten ma trafić do Laptopa dziewczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Wszystkie 3 dyski są OK , kości 3D TLC są dużo lepsze niż normalne TLC 2D , może nawet lepsze niż 2D MLC . Jak szukasz dysków 240+ GB to rozważ też Cruciala MX300 275GB - w morele kosztuje tyle samo co A-Data SU800 a masz 19 GB więcej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Słuszna uwaga, już po napisaniu pierwszego posta zauważyłem tego cruciala. Faktycznie większa pojemność za podobną cenę. Czyli dochodzi jeszcze jeden kandydat. A jak z ich trwałością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Jeżeli wierzyć temu co piszą na necie to wytrzymałóśc kości 3D TLC jest mawet większa niż kości MLC 2D ( bo są też kości 3D MLC ) . MX300 ma limit 80 TBW dla wersji 275GB , dla SU800 nie idzie znaleźć jaki ma limit zapisu , Iridium ma niby 600 TBW limitu , 850 EVO ma limit 75 TBW , tyle że to wartości określone przez producenta , dysk może wytrzymać więcej a może wytrzymać mniej - wide podawany wcześniej link do testu wytrzymałości gdzie model 850 Pro 256GB ( na kościach MLC ) wytrzymał ponad 9 PB zapisanych danych przy 150 TB limitu . Tyle że nie tylko liczy się limit , może paść także kontroler na SSD albo same kości . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Te ciagłe testy zapisu można sobie odpuścić : Tester odpiął zasilanie na 15 minut bo kompa musiał przenieść ( smart dysku nie wył ani program nie wykazywał że coś nie tak ) Podłączył go i uuuu już niewidoczny... Testy retencji powinny wyglądać tak : Zapis np 75 TB -- odłączenie zasilania na tydzień -- sprawdzenie CRC danych,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 The Crucial BX300 (480GB) SSD Review: Back To MLC 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 The Crucial BX300 (480GB) SSD Review: Back To MLC eeh pewnie cenę wywalą z 450zł za 240gb, bo MLC, to już lepiej kupić używkę samsunga pro z gwarą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Nawet na sata 2 będzie duży skok wydajności i komfortu pracy , SSD to nie tylko transfery - to także sporo niższy czas dostępu . Wiesz ja kupiłem do swojej Amigi 4000D dysk SSD 32GB PATA, który działa tam na PIO0. System ładuje sie 2 razy krócej :zonk: . A tam kontroler jest PIO-0, max 3,3MB/s. Aż dziw bierze że jeszcze komuś trzeba tłumaczyć ze bedzie szybciej, a są jeszcze 'specjaliści' którzy twierdzą ze dysk SSD niewiele daje i jeszcze się kłócą. Edytowane 7 Września 2017 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Służbowy lapek Dell Vostro 3560 z 8GB RAM dostał kopa po wymianie dysku 7200rpm na Samsunga 850EVO 256GB. Windows 10 wstaje w 6-7 sekund :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Dzień dobry, poproszę o ostateczne rozwianie moich wątpliwości: Win 10 i płyta Asrock Z97M OC Formula (mATX) w tej chwili z dyskiem PLEXTOR PX-256M6GV-2280 wszystko pięknie działa - plan jest taki, żeby Plextora przełożyć do Lenovo Y700-15 (bo tam jest tylko HDD) a na miejsce Plextora kupić coś szybkiego co będzie pasowało tez po ewentualnej zmianie platformy - korci mnie: Samsung EVO 960 250GB MZ-V6E250BW. Na necie tylko w 1 miejscu znalazłem informację odnośnie kompatybilności - poproszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie bo na stronie z supportem jest tylko taka lista: http://www.asrock.com/mb/Intel/Z97M%20OC%20Formula/index.us.asp#Storage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2017 Szybka piłka Samsung EVO 250 M.2 250GB czy Patriot Hellfire M.2 240GB?Płyta na Z270 + i7. Teraz siedzi MX200 250GB. Zależy mi na szybkości ma w operze otwarte minimum 60-100 zakładek + kilk-naście innych programów, więc czas uruchamiania ma dla mnie znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...