Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w ramie też wychodzi średnio, bo klasyczny dysk jest zbyt wolny, no chyba żeby przenieść do ramdisk całą apkę i odpalić (co w sumie jest dosyć uciążliwe)

dużo lepiej wychodzi tu SSD który ma często soft rozszerzający cache windowsa (plexturbo, rapid, momentum cache itp.) przy większej ilości ram faktycznie jest różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaa coś jak samsung rapid mode ? dynamicznie przydziela ram do przyspieszenia hdd ? opcja spoko ale jakbym miał więcej niż 16-tkę. szczególnie że ram teraz drogi jak cholera. co innego w sumie jak ktoś zamiast szybkiego ramu 16GB 3200 kupuje dużo tańszy 2133 i do tego ma platformę typu HEDT quad channel. Wtedy zainwestowanie w dodatkowe GB ma sens.

btw primocache ROMEX software :biggrin: ... brzmi jakby to opatentował jakiś menel po wypiciu Odlota.

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Szukam jakiegoś  SSD do starego laptopa Sony VAIO VGN-N365E (T2450) ma być używany głownie do neta bo do innego się nie będzie nadawał coś warto szukać?

Rozgadam się za tymi modelami Crucial BX100, M4 albo M550 , Samsung 840 , Goodram C100 , Plextor serii M5 , od biedy Sandisk Plus G25 ale widzę ze szybko znikają albo sa ponad budżet.

Zastawania mnie model Transcend SSD370 i teraz moje pytanie po czym poznać czy jest na kościach MLC?

S/N: A78491-0136

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj możesz atakować mx100, może za ~250zł wyciśniesz:

http://allegro.pl/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-2-5-i7019259958.html

Crucial BX100, M4 albo M550 , Samsung 840/830 , Goodram C100 , Plextor serii M5, intel 180gb, te możesz też szukać tylko patrz na SMART

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie.. na płycie głównej nie mam złącza M.2. Ale chciałbym podłączyć SSD M.2 przez złącze PCIE 2.0 x16. Jest to w ogóle możliwe?

Płyta to Asrock B85M Pro4. Oczywiście wiem, że będzie mi potrzebny adapter M.2 -> PCIe. Rozumiem, że dostępne adaptery pod PCIe x4 będą pasować i działać w gnieździe x16.

Co natomiast z protokołem NVME? Musze w UEFI widzieć taką opcję? Czy ustawienie AHCI jest ok dla dysków M.2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 250Gb 850 Evo, po roku 10TB TBW, chciałbym kupić osobny dysk na linuxa i recovery, brać ten sam czy coś lepszego jest w tej cenie (kupowałem jak był po 340zł.........), teraz trzeba dać 4 stówy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

850 EVO albo dołożyć do A-Data SU900 256GB na kościach 3D MLC - wydajność jak 850 Pro a sporo niższa cena , 256GB to ok. ~450 zł w morele .

Chyba że szukasz czegoś na złącze M.2 to SU900 odpada , występuje tylko w wersji SATA .

Inna opcja to branie sprawdzonych dysków na kościach 3D TLC np. A-Data SU800 czy Crucial MX300 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5Q czyli jeszcze SATA II choć na super kontrolerze , oba dyski będą dobre .

850 EVO to kości 3D TLC ale sprawdzona i bardzo dobra konstrukcja , do tego 5 lat gwary .

SU900 ma kilka GB więcej , lepsze kości NAND i też 5 lat gwary ale kosztuje jakieś ~50 zł więcej niż 850 EVO .

Opcjonalnie Crucial MX300 275GB - też kości 3D TLC jak w Samsungu , nieco tańszy i ma pojemność o 25 GB większą , z wad - tylko 3 lata gwary w dodatku to gwarancja sprzedawcy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5Q czyli jeszcze SATA II choć na super kontrolerze , oba dyski będą dobre .
850 EVO to kości 3D TLC ale sprawdzona i bardzo dobra konstrukcja , do tego 5 lat gwary .
SU900 ma kilka GB więcej , lepsze kości NAND i też 5 lat gwary ale kosztuje jakieś ~50 zł więcej niż 850 EVO .
Opcjonalnie Crucial MX300 275GB - też kości 3D TLC jak w Samsungu , nieco tańszy i ma pojemność o 25 GB większą , z wad - tylko 3 lata gwary w dodatku to gwarancja sprzedawcy .

A co możecie napisać o Crucial BX300??

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodajmy że to są kości 3D MLC jak w A-Data SU900 , konstrukcyjnie podobny z tym że ma jeszcze bufor SLC - 4-16 GB w zależności od wersji .

W testach osiągi zbliżone do Samsunga 850 Pro .

W sklepach go nie widzę , przynajmniej w polskich .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, lukpiecz napisał:

A co możecie napisać o Crucial BX300??

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Chyba najlepszy wybór w kwocie ~300zł. Specyfikacja na papierze bardzo dobra, w testach wypada jak 850pro. Problemem jest jego dostępność, bo w sklepach go nie ma. Ja ściągałem go miesiąc temu z amazona w czasie jakiejś promocji i wyniósł mnie ~240zł. W tej cenie się nawet nie zastanawiałem, bo i tak dysk wybierałem bardziej pod dodatkowy magazyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzić o Samsung 850 EVO M.2 1TB ?

Miałby chodzić w płycie MSI Z370 SLI Plus i zastąpić 2.5 " Samsunga 850 EVO 500GB.

Całość operacji miałaby kosztować ~ 350,00 - 400,00 (przesiadka z 500GB na 1TB)

Nie patrząc na argument przyrostu pojemności, warto ?

Jak z prędkościami tego M.2 ? 

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi