Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zresetowałem bios na mobo, podlaczyłem bez kontrolera, i dyski wykryło, wgrywam bios 2030 , pierwszy dysk poszedł bez problemu, przy drugim już błąd (po wyłączeniu komputera i włączeniu wykryło dysk z firmware 1819, a wiec tym starym. Podłączyłem spowrotem ten pierwszy ssd gdzie był już zapakowany 2030 i wgrałem spowrotem 1819. Dyski kupiłem 4 razem, ciekawe, musze napisac chyba na forum supertalenta, bo nawet firmware 1919 na ten drugi dysk nie moge załadować, pozostałych dysków już nie robiłem bo przy drugim był problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie chodzi jak czyste SSD ale widać że znacznie przyspiesza w stosunku do HDD. Jeśli w laptopie jest tylko jedno miejsce i ma być niedrogo a dość szybko i sporo miejsca to ta hybryda jest na pewno lepszym rozwiązaniem niż samo HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam wyniki testów mojego Intela X-25-V 40GB.

Dołączona grafika

Jak narazie jestem w pełni zadowolony z dysku chodzi dużo szybciej niż zwykłe hdd. Czas oczekiwania na odpalenie programów teraz to bajka.

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie

Czytam forum sledzac dokladnie watek o dyskach SSD. Wczoraj padl mi system i chyba najwyzszy czas zmienic dysk i system.

Potrzebuje dysk na system (windows 7) i moze max dwie gierki bc2 i sc2. Moj wybor padl na Intel X25-M SSD 80GB.

Moje pytanie dotyczy oznaczeń dysków poniewaz w action jest INTEL X-25-M SSD 80GB SATA 2,5" MLC SSDSA2MJ080G2C1, a w zestawach na sierpien (strona www.purepc.pl) sklep ESC jest --> Intel X25-M SSD 80GB (250MB/70MB) SSDSA2MH080G2C1. Z czego wynika różnica w oznaczeniach?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wypłyneły plany INTELA dla dysków SSD

co z nowość

1) Pod koniec roku odswieżenie modeli w rozmiarze 25nm

X25-M = dyski dla "przedsiębiorstw o podwyższonej jakości " , w pojemnościach 160, 300 i 600 GB rynku przyniesie więcej funkcji, jak szyfrowanie, obsługa SMART i zwiększa wydajność.

X25-V = dyski dla " użytku domowego", ukażą się dyski z dwa razy większą pojemność 80 GB.

X25-E = dyski dla "Enterprise Grade" tu bardziej radykalna zmiana nadchodzi w segmencie przedsiębiorstw w pierwszym kwartale 2011 roku jako zastąpienie technologi SLC na układy MLC o nazwe kodowej "Lyndonville".

3) Nowe zminiaturyzowane dyski SSD przeznaczone dla netbooków (pod nazwą Soda Creek) na 34nm pod koniec roku.

Więc na gwiazdkę można mieć nowego 80 GB Intela w 25nm

a wynika z tego że rok 2011 technologia 25nm bedzie świetnym rokiem na dyski SSD, tylko jest problem aby wytrzymac tak długo

Dołączona grafika

Źródło

http://www.computerbase.de/news/hardware/laufwerke/massenspeicher/2010/august/intel_ssd-roadmap/

dodatkowo ciekawe procesory w architekturze „Sandy Bridge“ gdzie

S - niższą częstotliwość i niższe TDP, zaś T - jeszcze niższe taktowanie i współczynnik TDP.

tu np porównanie zużycia najlepszych w swojej klasie:

Core i5-2390T (4 rdzenie) (3,5 GHz) 3MB Cache I ZUŻYCIE 35 W

Core i5-2500T (4 rdzenie) (3,7 GHz) 6MB Cache I ZUŻYCIE 45 W

Core i7-2600S (4 rdzenie) (3,8 GHz) 8MB Cache I ZUŻYCIE 65 W

aha i najważniejsze że zawierają karty graficzną (znając życie w 3d to killer nie będzie) ale zawsze mozna mieć w szafie AMD lub Nvidia do gierek a do codziennej pracy cichuteńki kompek na jednym procku z zintegrowaną grafiką pobierający tyle co jedna żarówka

tu porównanie zużycia innych procesowów

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Zuzycie_energii_-_wstep_i_wykresy-2265/strona/6511.html

http://www.computerbase.de/news/hardware/prozessoren/intel/2010/august/neue_roadmap_sandy_bridge/

Edytowane przez tester3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wypłyneły plany INTELA dla dysków SSD

co z nowość

1) Pod koniec roku odswieżenie modeli w rozmiarze 25nm

X25-M = dyski dla "przedsiębiorstw o podwyższonej jakości " , w pojemnościach 160, 300 i 600 GB rynku

Czy będzie ciekawie to zależy od ceny ;)

tu np porównanie zużycia najlepszych w swojej klasie:

Core i5-2390T (4 rdzenie) (3,5 GHz) 3MB Cache I ZUŻYCIE 35 W

Core i5-2500T (4 rdzenie) (3,7 GHz) 6MB Cache I ZUŻYCIE 45 W

Core i7-2600S (4 rdzenie) (3,8 GHz) 8MB Cache I ZUŻYCIE 65 W

Takie taktowanie może będzie przy jednym lub dwóch rdzeniach (tryb turbo aktywny). Np. i5 2500T ma taktowanie 2,3 Ghz przy 4 rdzeniach bez turbo a nie 3,7 ... no i ponownie jestem ciekaw cen ... szczególnie tych procesorów bardziej energooszczednych (np. Core i5-2400S czy będzie droższy od Core i5-2400 - a jest to prawdopodobne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak duża różnica wydajności jest między dyskiem SSD (OCZ Vertex 2 120GB) a ramdyskiem (na pamięciach DDR3 - taktów nie znam jeszcze)?

Czy warto w ogóle pakować się (nadmienię, że nie za darmo...) w więcej RAMu pod kątem ramdysku mając dysk SSD (konkretnie OCZV2, nie żaden SSD tylko z nazwy)?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramdisk to kompletnie inna liga. Szybkość jest porażająca, ale są również ograniczenia takie jak pojemność no i nie wiem jak tam z tym podtrzymaniem zasilania. Jak masz jakiegoś ups'a i ramdisk będzie odpowiednio pojemny to wchodź w to. W innym wypadku nie ma to za bardzo sensu i taki Vertex będzie odpowiednim kompromisem pomiędzy szybkością, pojemnością, bezpieczeństwem i ceną :wink:

EDIT

Piszesz o zwykłym ramdisku a ja zapędziłem się i napisałem o iram :oops: Jeżeli masz na myśli normalny ramdisk w zastępstwie fizycznego dysku to przemyśl to jeszcze raz. Na takie zastosowania jak piszę Marynarz to można stworzyć dodatkowy dysk z ramu, ale używanie tego w zastępstwie SSD na którym powinien stać system to już trochę kulawo :)

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5x SSD i 1x HDD - testy na benchmark.pl

Klasyczny przykład pisania artykułu pod nakręcenie sprzedaży leżaków magazynowych :D

Ten portal od dawna omijam szerokim łukiem. Zdarza się, że ktoś napisze coś sensownego, ale wtedy nie jest to nikt z grupy banchmarka, tylko zwykły user.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wreszcie przełamanie bariery 100$ za dysk

OWC zapowiada najtańszy i najszybszy dysk SSD 99$

OWC zapowiada najtańszy i najszybszy dysk SSD (w przedziale do 100 dolarów) | FrazPC

firma OWC może kilerem nie jest ale najwazniejsze że niska cena na ich dyski może wymusić niższe ceny u innych producentów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W niektórych testach Corsair wykazał się trochę lepszymi wynikami ale różnice sa niezauważalne w użytkowaniu. Kupuj to co jest tańsze albo lepiej dostępne.

@tester3000 - to tylko papka marketingowa bo bariera 100$ już dawno jest przełamana, jedynie co to byłby to pierwszy dysk z Sand Force w tej cenie i pojemności większej niż 32GB

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge sie zdecydowac co bedzie lepszym wyborem, prosze o porade.

Nie zalezy mi na tych dodatkowych 20gb, liczy sie tylko szybkosc systemu, oraz jak najmniejsze spadki transferu z czasem.

Vertex 2 60GB

Intel X-25-M SSD 80GB

Inny w cenie intela?

Edytowane przez Miczq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge sie zdecydowac co bedzie lepszym wyborem, prosze o porade.

Nie zalezy mi na tych dodatkowych 20gb, liczy sie tylko szybkosc systemu, oraz jak najmniejsze spadki transferu z czasem.

Vertex 2 60GB

Intel X-25-M SSD 80GB

Inny w cenie intela?

I jak w porównaniu do tych dysków prezentuje się crucial real ssd c300 64 GB sata III ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, potrzebuję zainstalować windę na swoim Vertexie 2 i mam pytanie. Czy robić dwie partycje (na Windę i gry) czy jedna nie będzie mu przeszkadzać ? Vertex 2 to oczywiście wersja 100GB :]

Pozdrawiam

EDIT: Dzięki D.rek :)

Edytowane przez Piospi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, potrzebuję zainstalować windę na swoim Vertexie 2 i mam pytanie. Czy robić dwie partycje (na Windę i gry) czy jedna nie będzie mu przeszkadzać ?

Jedna partycja w żaden sposób nie będzie wpływała na wydajność systemu w późniejszym czasie, w przeciwieństwie do starego HDD, gdzie było lepiej, by robić partycję na system i resztę (ew. inną na sam system, inną na programy i całą resztę). Jak zrobisz 2 partycje, to samo postawienie OS'a zajmie Ci trochę dłużej a w przyszłości jak będziesz coś tam chciał otworzyć, to będziesz miał jedno kliknięcie więcej.. Na swoim Agility wszystko mam na jednej partycji: na partycji "C" utworzony katalog "D" (jednak stare przyzwyczajenia), w łączach utworzony do niego skrót i wszystko śmiga, że hej ;)
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam problem, bo Vertex normalnie działa. System natomiast nie widzi Samsunga F3 1TB. Moje ustawienia w BIOSie:

Gdy mam tak ustawione:

Dołączona grafika

To pokazuje mi się coś takiego:

Dołączona grafika

Reszta ustawień :

Dołączona grafika

(dlaczego tu nie ma Vertexa ?)

Dołączona grafika

W czym tkwi problem ?

Edytowane przez Piospi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam problem, bo Vertex normalnie działa. System natomiast nie widzi Samsunga F3 1TB. Moje ustawienia w BIOSie:

Gdy mam tak ustawione:

To pokazuje mi się coś takiego:

Reszta ustawień :

(dlaczego tu nie ma Vertexa ?)

W czym tkwi problem ?

Ale system botujesz z Vertex-a ? Ten samsung to świeży dysk ? Jeśli tak to w Windowsie będzie trzeba utworzyć dopiero partycje w ZarządaniuDyskami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi