rafa Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Te które sobie dobrze radzą bez Trim to Intele i wszystkie dyski na SandForce. @kuebk - a czemu nie, tylko wtedy pewnie bardziej przyda się też przyzwoity zapis sekwencyjny. Minimum te 80MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Zobaczymy co będzie się dziać z SandForcami za pół roku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Tzn co pewnie jakies drozsze modele musialbym pokupowac, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Zaintrygowała mnie oferta na jednej z hurt. są 2 Intele 40GB, ale nie mogę znaleźć info jest jakaś różnica pomiędzy: X25-V MLC 5SSDSA2MP040G2K5 ...VS.... SSDSA2MP040G2R (ten droższy, ale czy był wydajniejszy? Wygląda na wycofany ze sprzedaży) Bo w cenie 50zł netto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Corsair F60. Prosto z pudełka.Zero danych ,nic nie instalowane. Wyniki trochę lepsze niż miałem na Vertexie 2 EDIT: Za to w HD Tune dokładnie tak samo Edytowane 4 Października 2010 przez demczog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Do mnie taki jedzie tylko coś mu nie idzie dojazd ;) No ale może jutro będzie już do odbioru :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Te które sobie dobrze radzą bez Trim to Intele i wszystkie dyski na SandForce. big thx kupuje zatem F60, pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 A co byście polecili w przystępnej cenie (500-600 zł) tylko pod system Win7 x64? Myślałem nad OCZ Vertex 2 50GB, ale czy 50 GB to jednak starczy ? Ew. w przyszłości bym dokupił drugi jakby był tańszy. Na czy mi zależy. Ogólnie na szybszej pracy systemu. Szybszego ładowania się aplikacji. Czasem jakieś konwertowanie Video no i wiadomo granie. SSD ma jakiś korzystny wpływ na działanie gier. Oczywiście do gier dokupiłbym drugi taki dysk i instalowałbym tam raz na jakiś czas jakieś 2-3 gierki. Ale to tylko w ostateczności gdyż gry nie są tu priorytetem. Ważna jest wydajność systemu. Oczywiście mogę w ostateczności dołożyć, ale wolałbym nie przekraczać kwoty 600 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 A może Corsair F60? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Zaintrygowała mnie oferta na jednej z hurt. są 2 Intele 40GB, ale nie mogę znaleźć info jest jakaś różnica pomiędzy: X25-V MLC 5SSDSA2MP040G2K5 ...VS.... SSDSA2MP040G2R (ten droższy, ale czy był wydajniejszy? Wygląda na wycofany ze sprzedaży) Bo w cenie 50zł netto. Jeden i ten sam dysk. Nie było różnych wersji dysku tylko jedna (G2). Różnice w oznaczeniu sprowadzają się do wyposażenia pudełka. Pełna wersja ma np szyny do montażu w zatoce 3.5" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Tak dokladniej to tylko szyny do montazu. Zadnych innych bajerow tam nie ma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Panowie, nareszcie długo wyczekiwane informacje na temat nowych Inteli! http://www.anandtech.com/show/3965/intels-3rd-generation-x25m-ssd-specs-revealed Dla leniwych podaje w skrócie, pojemności 80-600GB, wzrost zapisu do 170MB/s, odczyt bez zmian. Wzrost IOPS R 50K / W 40K. Czterokrotny wzrost żywotności komórek! Spodziewane pojawienie sie pomiędzy Q4 2010 a Q1 2011. Anandtech spodziewa się agresywnej polityki cenowej Intela więc może wreszcie zdarzy się to na co długo czekamy. Najgorsze jest to że dalej trzeba czekać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbxx Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Zobaczymy co będzie się dziać z SandForcami za pół roku ;) Mi po miesiacu raczej padl... Szczegoly w temacie Awaria OCZ vertex2 60GB - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Moze ktos z was ma OCZ V2 i podobnie mu sie zachowuje ? Pozdr BBXX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Panowie, nareszcie długo wyczekiwane informacje na temat nowych Inteli! http://www.anandtech.com/show/3965/intels-3rd-generation-x25m-ssd-specs-revealed Dla leniwych podaje w skrócie, pojemności 80-600GB, wzrost zapisu do 170MB/s, odczyt bez zmian. Wzrost IOPS R 50K / W 40K. Czterokrotny wzrost żywotności komórek! Spodziewane pojawienie sie pomiędzy Q4 2010 a Q1 2011. Anandtech spodziewa się agresywnej polityki cenowej Intela więc może wreszcie zdarzy się to na co długo czekamy. Najgorsze jest to że dalej trzeba czekać :) Świetna wiadomość, zastanawiałem się nad zmianą A-Daty na Corsaira F, który ma dość ciekawe ceny i solidne osiągi. Ale patrząc przez pryzmat używanego teraz Intela G2 i tego info - wybór jest oczywisty :D Edytowane 6 Października 2010 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Mozecie mi podac linka do firmware na forum OCZ dla Vertexa 2? Bo był na forum OZC ale jakos nie widze teraz. PS. A Corsair F60 jest lepszy od Vertexa 2 i czy obsluguje TRIM? Edytowane 7 Października 2010 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 firmware 1.11 do Vertex2 : OCZ Technology nowy oznaczony 1.22 ma być na dniach max do tygodnia czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Anandtech spodziewa się agresywnej polityki cenowej Intela więc może wreszcie zdarzy się to na co długo czekamy. Szczerze w to wątpię. Nawet jeśli najmniejszy tj 80GB będzie sporo tańszy od G2 80GB, to na pewno cena nie zejdzie to poziomu 200 zł. A wydawanie 4 stów czy więcej za dysk systemowy to nadal dla wielu (w tym dla mnie) nieopłacalny wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Dla mnie zakup ssd za ~460zl to była najlepsza inwestycja w kompa odkąd pamiętam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawijas83 Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 ciekawe czy to błąd w opisie czy ... pewnie błąd bo jest brak dostępności a w sytuacji gdyby doszło co do czego to by się wycofali. http://mobile.e-factory.pl/a/b/p-C3109067 250GB SSD za tałzena ho ho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Odnośnie spadków cen. Pamiętajcie co było z Raptorami. Też wcale ich ceny jakoś nie poleciały masakrycznie w dół po czasie. Wciąż są wysokie, a pojemności małe, prawda? Raczej więc i SSD nie ma co prorokować innej historii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) Ale WD to była (i dalej jest) nisza, a SSD staje się powoli masówką - zresztą ceny SSD bazują na cenach pamięci, a te spadają, bo też są w powszechnym użyciu. Zresztą nikt chyba nie oczekuje, że SSD będzie tańsze od HDD. W praktyce ceny na poziomie 400 zł za 100 - 120 GB baaaaardzo szybki dysk to będzie w pełni akceptowalny poziom. Edytowane 9 Października 2010 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Jak SSD będą wychodziły tak ~3x drożej od talerzowych to będzie w pełni akceptowalny poziom :] ... czyli na dzień dzisiejszy SSD 0,5TB za ~450 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkierz Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 (edytowane) Przeczytałem dobre parę stron tego tematu ale nadal nie mogę zdecydować się na jakiś konkretny dysk ssd. Dysk chcę włożyć do Macbooka pro. Będzie używany z MacOS i WIn7. Chciałbym na niego przeznaczyć do ok 200$. Zależy mi na dobrej współpracy z wymienonymi systemami, małej awaryjności i pojemności powyżej 60GB. Będę wdzięczny za jakieś konkretne porady. Edytowane 10 Października 2010 przez Tomkierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Ponieważ zapowiedzieli nowe Sandforce'y, czy na płycie która ma standard Sata II będzie można wyciągnąć te 400-500 mb/s ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Na SATA2 to max to jest 300mb, do tego co piszesz potrzenowalbys SATA3. Serial ATA - Wikipedia, the free encyclopedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Sata3 montują już we wszystkich lepszych płytach, za rok - dwa to będzie standard. Nowe SSD też już raczej będą robić na SATA3. Jedynie nie widzę montowania SATA3 w HDD, chyba że poza prędkością coś jeszcze nowy interfejs daje. Edytowane 11 Października 2010 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Kurde f60 zainstalowany i wyniki trochę inne niż deklarowane przez producenta w crystal bench. świeża winda 7 bez doinstalowywania nowszych sterów do chipsetu itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 ustaw All 0xFF, 1 Fill i zrób ponownie a dodatkowo też test ATTO, wyniki poprawne przy ustawieniach domyslnych programu, tak działa kontroler SF1200 (musi mieć dane nieskompresowane bo sam kompresuje je w locie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Z atto jest ok, za to namieszałem ze sterami zmianą ustawień w windzie i mi zapis sapdł w crystalu do 60 mega ;/ Ciekawe co ja tam takeigo namieszałem ;) Nie wiem co jest w crystalu było 100mega zapisu jest 60 i za chiny nie wiem co jest. edit: sprawdziłem na innym systemie i odczyt też spadł. Nie esjt to więc wina sterów ale coś się f60 odwidziało. Pocieszające,zę po zaznacznei opcji 0xall w crystalu wyniki są dobre 277/266 odczyt zapis sekwencyjny ;) Edytowane 12 Października 2010 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 OCZ zaleca aby ich dyski oparte na SF1200 traktować tak: zainstalować system+programy, zrobić obraz tego dysku, wykonać zerowanie za pomocą Linuxa/np.Ubuntu (Secure Erase ) i ponownie zaistalować system z obrazu, dodatkowo zaleca używać sterowniki AHCI ( i dyski maja pracować w trybie AHCI nie IDE) od Intela ( najnowsze wspierają TRIM ) oraz nie używać formatowania do przywrócenia wydajności a Secure Erase z np. Ubuntu. A jak na razie to wszystki oparte na SF mają skopany S.M.A.R.T. i pokazują relokowane sektory :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...