Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

@LukasAMD - czy jesteś na 100% pewien że ten firmware się w ogóle Ci załadował? Bo zapis powinien ci podskoczyć. Sprawdź w CristalDiskInfo jak to wygląda.

Jest na 100% nowa wersja - raz, że w końcu uruchamia się normalnie, dwa, że CrystalDiskInfo też pokazuje 0009.

Wywaliłem intel rapid i zrobiłem test na msahci, transfery w sumie bez zmiany, ale wynik poszedł znacznie do góry (chyba za sprawą iops):

Dołączona grafika

Z drugiej strony ten zapis na 4k faktycznie nieco niski, a przy takich wartościach nawet na SATA I by nic nie ograniczało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, nawet sekwencyjny zapis tez powinien być większy. Bo o ile na Sata III wygląda to fenomenalnie to na Sata II najwyżej zwyczajnie.

Może jakieś sztuczne ograniczenia, widywaliśmy już takie numery u większości producentów sprzętu elektronicznego.

Może ze 2-3 forumowiczów mających dyski na Sata III mogłoby poświęcić się dla dobra nauki i przepiąć na parę testów dysk na Sata II?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiergummi

:angry:

;)

Co do grafiki, to mało gram, zresztą mam 19" LCD więc do 1280x1024 to truchło co mam nawet styka :P

A z ramem coś się pomyśli. Mam w drugim komputerze 4GB Ocz_ków. Ale nie wydłubuje narazie, bo to siostra gra tam w simsy 3 hehe

Tak czy siak, chciałem zobaczyć ponad 1000MB/s i zobaczyłem :P

E-pała wielka :D

Szkoda tylko, że zapis tak kuleje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No właśnie, nawet sekwencyjny zapis tez powinien być większy. Bo o ile na Sata III wygląda to fenomenalnie to na Sata II najwyżej zwyczajnie.

Może jakieś sztuczne ograniczenia, widywaliśmy już takie numery u większości producentów sprzętu elektronicznego.

Może ze 2-3 forumowiczów mających dyski na Sata III mogłoby poświęcić się dla dobra nauki i przepiąć na parę testów dysk na Sata II?

No byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł u siebie to sprawdzić - nie mam niestety "pod ręką" żadnego kompa z SATA3 (sorki za niekonsekwencję w nazewnictwie, to jednak prawidłowa forma ;) ).

Może uda się sprawdzić na innym z SATA2, ale raczej na tym samym chipsecie (Intel HM57). W ogóle dziwię się z tego dosyć mocnego spadku na sterach intel rapid - teoretycznie powinno być sporo lepiej, a jednak sterownik wbudowany w system daje lepsze wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dzięki, chyba jednak coś jest nie tak, skoro tam na SATA2 zapis na 4k wyciągał 2x tyle co u mnie.

Kończą mi się pomysły co to może być...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LukasAMD

A jaki to kontroler?

Jak intelowski to może spróbuj z i bez pamięci podręcznej dla dysku. W Intel Rapid Storage możesz włączyć i wyłączyć :)

U mnie na sata3 lepiej było dla pojedynczego dysku z wyłączoną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważam zakup dysku SSD ~300-350zł pod system (na razie XP, w przyszłości może windows 7/8). Płyta główna posiada interfejs SATA II i przez długi czas nie będzie zmieniana. Na razie pod uwagę wziąłem:

Patriot PS64GS25SSDR

Kingston SV100S2/64G / SV100S2N/64G / SV100S2D/64G

A-Data AS596TB-64GM / AS599S-64GM-C

Corsair CSSD-V60GB2 / CSSD-F60GB2

Samsung MZ-5PA064/EU

Crucial CT064M4SSD2 - nieco już poza skalą.

Czy w przypadku najtańszego ze stawki patriota dużo stracę na interfejsie?

Wyniki cruciala cieszą oko, ale ani nie mam sataIII, ani nie wiem czemu miałbym do niego dopłacać - naprawdę warto?

OCZ po lekturze tematu odpuszczam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

LukasAMD

A jaki to kontroler?

Jak intelowski to może spróbuj z i bez pamięci podręcznej dla dysku. W Intel Rapid Storage możesz włączyć i wyłączyć :)

U mnie na sata3 lepiej było dla pojedynczego dysku z wyłączoną.

Z tego co wiem, to wynikałoby że Intel, w Rapid Storage mam tylko informację o stanie cache, ale nie mogę nic zmieniać:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważam zakup dysku SSD ~300-350zł pod system (na razie XP, w przyszłości może windows 7/8). Płyta główna posiada interfejs SATA II i przez długi czas nie będzie zmieniana. Na razie pod uwagę wziąłem:

Patriot PS64GS25SSDR

Kingston SV100S2/64G / SV100S2N/64G / SV100S2D/64G

A-Data AS596TB-64GM / AS599S-64GM-C

Corsair CSSD-V60GB2 / CSSD-F60GB2

Samsung MZ-5PA064/EU

Crucial CT064M4SSD2 - nieco już poza skalą.

Czy w przypadku najtańszego ze stawki patriota dużo stracę na interfejsie?

Wyniki cruciala cieszą oko, ale ani nie mam sataIII, ani nie wiem czemu miałbym do niego dopłacać - naprawdę warto?

OCZ po lekturze tematu odpuszczam...

Wnioskuje że lekture tematu opanowałeś aż kilka ostatnich stron :D

Tak czy inaczej tylko dwa ostatnie, reszta nie warta zakupu na dzień dzisiejszy.

Co do Patriota - od niego szczególnie trzymaj się z dala!!!

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo.

Crucial m4 128GB, komp z podpisu, wszystkie optymalizacje typu wyłączenie indeksowania plików, defragmentacji, Superfetch itp. porobione. Dysk systemowy, zapełniony w ok. 50%, Windows 7 x64 niezbyt świeży.

Firmware 0009.

Sterowniki Intel Rapid Storage Technology 10.​6.​0.​1022.

SATA III:

post-153908-0-40708100-1314467152_thumb.pngpost-153908-0-47260600-1314467158_thumb.pngpost-153908-0-08685000-1314467164_thumb.png

SATA II:

post-153908-0-58865300-1314467268_thumb.pngpost-153908-0-37009100-1314467298_thumb.pngpost-153908-0-86703600-1314467314_thumb.png

Różnice w syntetykach znaczne, w normalnym użytkowaniu raczej wszystko po staremu. No może jedynie podczas startu systemu na SATA II przez pół sekundy mignie plansza startowa, czego nie ma na SATA III (bezpośrednio po logo, wyświetla mi pulpit).

Edytowane przez H3ex
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo.

...

Różnice w syntetykach znaczne, w normalnym użytkowaniu raczej wszystko po staremu. No może jedynie podczas startu systemu na SATA II przez pół sekundy mignie plansza startowa, czego nie ma na SATA III (bezpośrednio po logo, wyświetla mi pulpit).

Super, bardzo dziękuje! Właśnie takich super wyników oczekiwałem. Crucial jest w deche :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wam podziękować za przeróżne testy zwłaszcza porównania Sata II Sata III. Z opinii i wyników widać że Crucial M4 nie ma sobie równych i brałbym go bez zastanowienia. Ale że posiadam lapka T61 z Sata II taki Crucial by się u mnie marnował no i niestety musiałbym dołożyć drugi dysk w kieszeń bo na 60 GB było by trochę ciasno. Więc chyba się zdecyduje na X-25 160 GB z "Bydgoszczy". Wydajność wystarczająca, pojemność dobra, relacja ceny do pojemności bardzo dobra. Albo jeszcze poczekam aż trochę stanieją bo rynek SSD się zapełnia a za tym pójdą spadki cen. Szkoda że ten Crucial jest taki dobry bo w używkach go nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ThinkPad T61 fabrycznie obsługuje tylko SATA I, żeby obsługiwał SATA II musisz wgrać modowany BIOS. Kieszeń UltraBay na HDD zamiast DVD-RW spisuje się bardzo średnio, bo DVD-RW działa w trybie ATA, a kieszeń ma mostek ATA->SATA. Jak poszukasz moich postów w tym wątku to znajdziesz testy Intela X-25V 40GB (chyba też na fabrycznym BIOSie jak i w kieszenie, jak nie ma to mam gdzieś na dysku i mogę wstawić) oraz testy Samsunga 470 256GB na tym lapie. Ten Intel z Bydgoszczy jest całkiem dobrą propozycją i powinieneś być zadowolony. Ewentualnie szukaj Samsunga 470 w wersji OEM dla Della (PM810) - ale jakoś ostatnio ich mało widać na Allegro. Czasami można wyciągnąć taki dysk 256GB w okolicach 900zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoję przed wyborem dysku SSD pod laptopa dla siostry z SATA3 (Samsung RC520), tak się zaczęło jej dobrze pracować na moim stacjonarnym że chce do swojego SSD i ciągle mnie męczy żebym jej kupił i postawił na nim system :].

Na początku byłem nastawiony na Kingstona 96GB ale znalazłem OCZ SSD Vertex Plus 120GB za 512 zł http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/ocz-ssd-vertex-plus-120gb-sata2-oczssd2-1vtxpl120g-25,24854.html Warte jest to coś uwagi? Niby nie jest na Sandforce ale nieprzyjemny zapach przy OCZ z tego powodu dalej pozostał :]

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wam podziękować za przeróżne testy zwłaszcza porównania Sata II Sata III. Z opinii i wyników widać że Crucial M4 nie ma sobie równych i brałbym go bez zastanowienia. Ale że posiadam lapka T61 z Sata II taki Crucial by się u mnie marnował no i niestety musiałbym dołożyć drugi dysk w kieszeń bo na 60 GB było by trochę ciasno. Więc chyba się zdecyduje na X-25 160 GB z "Bydgoszczy". Wydajność wystarczająca, pojemność dobra, relacja ceny do pojemności bardzo dobra. Albo jeszcze poczekam aż trochę stanieją bo rynek SSD się zapełnia a za tym pójdą spadki cen. Szkoda że ten Crucial jest taki dobry bo w używkach go nie widać.

Bydgoszcz jest świetną opcją do lapka, ze względu na dobrą wydajność i relatywnie dużą pojemność. Niestety trochę niepokojące są doniesienia o bugu 8MB, który pojawia się u niektórych na FW 02M3. W tym momencie brak gwary czyni zakup jeszcze bardziej ryzykownym. Wydaje mi się, że Intel jednak się z tym w końcu upora. Bądź co bądź, to nie jest dysk OCZ. ;) Edytowane przez H3ex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi