Grimlock Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) @Grimlock - anie zauważyłeś przewagi Vertexa podczas robienia kilku rzeczy na raz? Ten chache powinien byc wtedy pomocny. Mnie się zdarza dość często jednocześnie coś instalować, w tle słuchac muzyki, miec odpalone 2-3 programy i myśle że na dzień dzisiejszy byłbym chętny dopłacić do tego cache... W tym samym czasie zapuściłem instalację Catalystów, odpaliłem 35MB plik pdf, w Outlooku 2007 szukałem konkretnego maila, do tego NOD32 skanował dysk. Na obu SSD ta sama partycja - skorzystałem z Windows Backup - wykreowałem obraz Windows PC Complete Backup i takowy odtworzyłem na Vertex'ie - czyli powinno być na 99,99% 1:1. Może gdybym miał stoper w ręku to bym zauważył bardziej różnicę - a jeśli takowa była to nie specjalnie ją zauważyłem - po prostu wszystko poszło sprawie i tyle :) Na A-Dacie wyczułem w pewnym momencie trwające mgnienie oka 2-3 przycięcia - na Vertexie nie - ale nie odniosłem wrażenia by psuły one jakoś specjalnie komfort pracy. Mało to razy HDD rzeźbił jak głupi i uniemożliwiał wykonanie czegokolwiek - na SSD w zasadzie tego brak i to chodzi :) Mam nadzieję, że mój Vertex nie padnie - kupowany w Komputroniku z rabatem, więc jakby co będzie kogo ścigać :wink: Ciekawe czy nowy firmware coś jeszcze poprawi w kwestii osiągów i czy podczas i po upgradzie wszystkie zapisane pójdą się... Co do wypowiedzi jednej z osób nt. jakości produktów takich firm jak PQI. Polecam przejrzeć przegląd dysków SSD na PPC i nie zdziwić się, że PQI S525- ta sama konstrukcja co OCZ Solid jest wydajniejsza. Z innych przykładów, A-Data czy Kingston korzysta także z SSD Intela i na nie nalepia swoje naklejki. Na początku byłem napalony na OCZ Solida i Core V2 ale jak poczytałem, porównałem - to cieszę się, że nie przepłaciłem :) Ale co kto lubi :) Edytowane 20 Maja 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) Heh i co ? i [gluteus maximus] - falcon w cenie vertexa...a mialo byc taniej :( edit: uuu wlasnie wyczytalem, ze falcon nie ma miejsca zarezerwowanego jak vertex do wymiany zuzytych pamieci :( to pewnie oznacza ze z czasem, jego wydajnosc spadnie, tak jak w przypadku wszystkich pozozstalych dyskow ... tutaj znow vertex rzadzi. Edytowane 21 Maja 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Jakiś link do tych rewelacji? (oczywiście chodziło ci o zużyte komórki pamięci?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 The G.SKILLs don't have any space set aside for wear leveling as the Vertex drives do, so I'm not sure how close the two products really are. wypowiedz kolesia na forum anandtechu link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 A czy w przypadku Vertex'a też tak nie było, że dopiero po ugpradzie firmware'u na dysku została wykrojona przestrzeń na wear-leveling? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 ano chyba tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 No i prosze kolejne wcielenie Vertexa. Super Talent UltraDrive >>test<< Te same komponenty wewnątrz i troche niższa cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 http://www.pendriva.pl/product_info.php?cP...;products_id=46 swietna cena niema co :) 128 tansza, ale 64 gb poki co drozsza od vertexa. Pozatym co to jest 20$ taniej? 200zl roznicy - ok, mozna to zauwazyc..ale 60..70? ehh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Miał ktoś ten dysk w testach - http://ddr2.home.pl/product_info.php?products_id=446 Cena bardzo niska jak na to co jest obecnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverato Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) Edytowane 30 Maja 2009 przez silverato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Wygląda dość spoko, choć model 64 GiB trochę nierówny, jakieś dane na nim miałeś? Coś użytkowałeś bardziej te dyski, czy tylko benche? Swoją drogą pojemność SSD podawana jest w systemie dwójkowym czy dziesiętnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Swoją drogą pojemność SSD podawana jest w systemie dwójkowym czy dziesiętnym? jak dwojkowym :blink: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 :D 01010100001001010101010101111................ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NotUsedBrain Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Witam, przymierzam sie do zakupu SSD do laptopa, byc moze nawet do desktopa bo niestety cos mi samsungi F1 chyba siadaja, interesuje mnie seria RunCore Pro IV, wydaje sie byc dobrym konurentem dla OCZ Vertexa. Czy ktos na forum ma moze jakies doswiadczenia albo moze linki do recenzji z porownaniem tych dwoch modeli? Zainteresowalem sie nim po tym video: http://jkkmobile.blogspot.com/2009/05/meet...y-fast-ssd.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 64GB: $249 vertex 60 na newegg $219.00 po co szukac czegos innego :)? teraz vertex w gralu ponizej 1000zl. Brac nie zastanawiac sie :) niemam pojecia kiedy wyjda nowe ssd na JMF612 ktore ponoc maja byc szybkie i tanie. @rafa ja wiem jak wyglada sys dwojkowy co dalej nie zmienia faktu ze mnie tym harry zbil z tropu :) ciagle zachodze w glowe ki pieron :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 64GB: $249 vertex 60 na newegg $219.00 po co szukac czegos innego :)? teraz vertex w gralu ponizej 1000zl. Brac nie zastanawiac sie :) niemam pojecia kiedy wyjda nowe ssd na JMF612 ktore ponoc maja byc szybkie i tanie. jezeli ktos tyle juz czekal to powinien czekac dalej... brac nie zastanawiac sie? :oops: te dyski od momentu premiery stanialy o 50 zl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 64GB: $249 vertex 60 na newegg $219.00 po co szukac czegos innego :)? teraz vertex w gralu ponizej 1000zl. Brac nie zastanawiac sie :) niemam pojecia kiedy wyjda nowe ssd na JMF612 ktore ponoc maja byc szybkie i tanie. (...) Imo jeśli już coś brać to najtańsze rozwiązanie z pamięcią cache :wink: Wszystkie SSD działają na podobnym poziomie tylko czasami brak cache potrafi uprzykrzyć życie. Jeżeli akurat Vertex jest najtańszy to czemu nie :wink: pzdr @kkNd! za dziesięć lat takie dyski będą za przysłowiową złotówkę, więc czekać zawsze można :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) Wracając do mojego padniętego Samsunga. (17 strona tego tematu) Dzwoniłem do pomocy technicznej Samsunga i dowiedziałem się, że w ogóle nie obsługują reklamacji ssd, tym bardziej jeśli jest sprowadzany zza granicy. ;/ I co teraz robić? Hmm... znalazłem coś takiego: http://www.samsung.com/us/support/repairpo...dOddExchange.do Edytowane 30 Maja 2009 przez lyzkov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 jak dwojkowym :blink: :DMoże źle się wyraziłem, nie chodzi mi o prezentację liczby pokazującej pojemność, tylko o samą pojemność. 32 GB w systemie dziesiętnym to 32000000000 bajtów 32 GiB w systemie dwójkowym to 34359738368 bajtów Pojemność dysków HDD jest podawana w systemie dziesiętnym dlatego system pokazuje mniej. Pytam czy z SSD jest tak samo. Przykładowo pojemność pamięci RAM podawana jest w systemie dwójkowym, ale nośników optycznych czy pendrive-ów już w dziesiętnym. Żeby nie rozwijać niepotrzebnie tego to można napisać prościej - czy pojemność dysków SSD jest podawana w gigabajtach czy gibibajtach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 @rafa ja wiem jak wyglada sys dwojkowy co dalej nie zmienia faktu ze mnie tym harry zbil z tropu :) ciagle zachodze w glowe ki pieron :P Wiem że wiesz, poprostu sie śmiałem :) @lyzkov - od dawna wiadomo że samsung nie ma gwarancji ogólnoświatowej i nic na to nie poradzisz. Tylko w kraju zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) @lyzkov - od dawna wiadomo że samsung nie ma gwarancji ogólnoświatowej i nic na to nie poradzisz. Tylko w kraju zakupu. Ech no to lipa. A miałbym raida0 2x64GB SLC za 750 zł gdybym pomyślał zanim coś podłączam. ;/ A tak mi został tylko jeden Szajsung. :P Edytowane 31 Maja 2009 przez lyzkov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Pojemność dysków HDD jest podawana w systemie dziesiętnym dlatego system pokazuje mniej. Pytam czy z SSD jest tak samo.Dysk 32GB, ma do wykorzystania 29.8GB, tak więc sytuacja jest podobna jak w HDD. 64GB ma chyba coś koło 59GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Z kopii strony googlowej jednego forum (samo forum cos niedziala) The majority of OCZ's offerings are actually rounded down and are closer to the GiB values. As far as I know, every HDD and SSD uses base 10 (GB) values, with the exception of OCZ (though not the Samsung rebadges). So you will get about 7% less of the advertised capacity in every drive except OCZ's drives, which are pretty much what you get (~30, 60, 120, 250 GiB). I think I read somewhere in the forum that the 80GB Intel drive has 77.6GiB when you load it up. So while most SSDs use a power of 2 in their capacity (like the Samsung 64GB drive, I think it's 60GiB), they still are in advertising in GB (decimal) and are not reflective of actual capacity in binary. Phew confusing! sam sie czegos przy okazji dowiedzialem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) Hmm za zachodnią granicą pojawiły się nowe Samsung PB22-J: http://cgi.ebay.pl/Samsung-64GB-SSD-Notebo...93%3A1|294%3A50 http://cgi.ebay.pl/Samsung-128GB-SSD-HDD-N...93%3A1|294%3A50 Tylko do tego potrzebna przejściówka z uSATA, bo to modele 1,8". Ceny całkiem przyjemne... ;) Edit: Jakie ustawiacie jednostki alokacji dla swoich ssd'ków? Czy ma to wpływ na żywotność dysku? Edytowane 31 Maja 2009 przez lyzkov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) nono :rolleyes: 128 bardzo kuszaca samsung 128: vertex 120: http://forum.purepc.pl/index.php?act=attac...st&id=26598 Edytowane 31 Maja 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) Co do 128, znalazłem screena na necie z testami: http://www.img-host.de/bild.php/22248,rb22j4Z9KK.jpg Wygląda to ciekawie. EDIT: VS Vetex 120 IOPS: http://www.legitreviews.com/images/reviews...access_read.jpg http://www.legitreviews.com/images/reviews...ccess_write.jpg W odczycie Samsung miażdży Vertexa, a w zapisie jest zupełnie na odwrót. xD Coś podejrzanie słaby wyszedł test zapisu dla Samsunga. Edytowane 31 Maja 2009 przez lyzkov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Więc najlepej Vertexy w Raid 0 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 http://cgi.ebay.pl/Samsung-128GB-SSD-HDD-N...93%3A1|294%3A50 Nie znam niemieckiego, a interesuje mnie informacja nt. gwarancji na ten dysk. Jest tam 10 lat z gwiazdką. Czy ktoś jest w stanie przetłumaczyć ten tekst z gwiazdką poniżej specyfikacji dysku? Cena dobra, a sam dysk ma dobre osiągi no i długą gwarancję z * :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Gwarantem jest ta wymieniona firma i że nabywca traci gwarancje kiedy sam lub poprzez osoby trzecie dokonuje nieautoryzowanych napraw. Czyli tekst standardowy. Jednak nie zrozumiałem całości więc może ktoś dołoży coś istotnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ciekawe porownanie, artykul z marca ale zbiera te najlepsiejsze obecnie wersje Link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...