Polar Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 ciukacz Wyłącz tylko defragmentacje i starczy. Czytałeś w ogóle ten temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) co jakis czas zerkam co nowego slychac, ale przeciez nie czytalem od deski do deski... Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez ciukacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comfort Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 no dobra, ale czy przypadkiem nie sa to sterowniki od M$ ? moze tylko sygnowane ale skad mam wiedziec czy mam podlaczyc dyski do Intela czy do Marvella. Co w przypadku jak mam SSD podlaczony do Marvella i drugi HDD do intela ? mozna to mieszac ? i generalne pytanie - dyski lepiej sprawuja sie na a) Intel b) marvell ? W tym temacie była juz o tym mowa, przeczytaj post Rafy: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page__st__7710?do=findComment&comment=3745361 Najlepszą wydajność da Ci natywny kontroler Intela. I tam też podłączasz SSD. Windows 7 ma zintegrowane sterowniki do SATA więc bez problemu go zainstalujesz w trybie AHCI. Natomiast po instalacji systemu możesz sobie zaktualizować sterownik do najnowszej wersji, na forum polecany jest RST od Intela. Tak jest dużo prościej niż kombinacje z klawiszem F6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 mam pytanie dot. optymalizacji win7 pod ssd: kiedys czytalem artykul ze win7 mial sam wylaczac pewne operacje ktore nie sa pozadane w przypadku ssd. domyslam sie ze niepolatany win7 mial problemy z wykryciem czy dany dysk to ssd i dlatego czesc uzytkownikow brala sprawy we wlasne rece i dlatego powstal taki poradnik. ale czy dzisiaj to jest jeszcze aktualne, tzn czy trzeba to jeszcze recznie robic? Win 7 nigdy z tym nie miał problemów. Pierwsze generacje dysków, słabo zoptymalizowane i bez Trim + do tego nadgorliwi użytkownicy i była swego czasu obsesja na punkcie "optymalizowania" systemu pod SSD. Na szczęście większość obsesji się skończyła i tylko od czasu do czasu ktoś o tym wspomina ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 A moze zamiast tego cruciala: http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m4-ct128m4ssd2-401896/ wziac tego vertexa http://www.morele.net/dysk-ssd-ocz-vertex-4-vtx4-25sat3-128g-464589/ ? Niby podobne a np vertex ma ramke i srubki w komplecie a to znowu + 20zl do przodu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 A po co Ci śrubki i ramka? Dysk będziesz montował do laptopa, czy w PC? Jak ten drugi, to kładziesz dysk tam gdzie masz wolne i sobie leży.. SSD mam od 4 (?) lat i zawsze sobie gdzieś tam w budzie leży. Bież cruciala.. Vertex niby fajny, ale jednak po zapełnieniu 50% zwalnia.. może tego nie odczujesz, ale jednak Ocz lekko oszukuje, czego nie robi Crucial 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Mam zamiar wsadzic go do PC. No chcialem go przykrecic zeby biedny nie latal gdzies tam po obudowie, nie byl narazony na dodatkowe cieplo itp. No wlasnie nie wiem ktory z tych dyskow wybrac, zbieralem gotowke i bylem zdecydowany na cruciala m4 - kosztowal 424 zl. teraz juz kase mam w reku i crucial poszedl w gore do 436zl, nie wiem jak z vertexem bo nie sledzilem jego ceny. No i tak musze czekac zamowieniem min do poniedzialku to za ten czas poczytam kilku fachowym opinii i komentarzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 (edytowane) Vertex jest na etapie rozwoju a zarazem spadku cen. OCZ zapowiedziało firmware 1.6 który ma wprowadzić kolejne usprawnienia. Sam się zastanawiam nad zmianą swojego Samsunga 470 na 830 lub właśnie Vertexa 4. W jednym z testów wskazywano, że żywotność SSD spadła ze 100 do 98% pomimo, że w sumie ilość danych nie była bardzo duża, natomiast wersja 256GB pozostała na poziomie 100%. Patrząc jednak na żywotność różnych SSD (kilka postów wyżej) nie powinno być to jednak problemem. Z innej beczki. Wczoraj porównałem czas skanowania programem M$ Security Essential partycji C systemu Win 7 64bit na stacjonarnym z SSD i nowym lapku z HDD 7200rpm. Ilość plików na SSD 85 tyś, na HDD 81 tyś. Czas SDD - równo minuta, HDD - 7 minut :) Edytowane 1 Września 2012 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 No zamawiac bede pewni w okolicach poniedzialkju, takze jesli ktos opsiada a chcialby sie podzielic opinia to bardzo bym o to prosil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Na jakim poziomie jest to zwolnienie Vertexa? Zauważalne czy raczej tylko w syntetykach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 A nie lepiej samsunga 830. Za 429 ja bym sie zastanawial nad tymi dwoma bardziej chyba samsung Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Jeśli chodzi o mnie to kierowałem się głównie testami na portalu purepc, w których to Vertex 4 był na równi Samsungiem 830, lub go wyprzedzał. W dyskach polecanych również znajduje się Vertex. Czymże Samsung przebija Vertexa w takim razie? Poza tym problemem z zajętym miejscem/spadkiem wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 warto zainstalować. przyśpiesza ona działanie raida oraz ssd które są podpięte pod kontroler intela. a oto treść skopiowana z pliku pomocy: Pakiet oprogramowania obsługującego Technologię pamięci Intel® Rapid udostępnia funkcje SATA i SATA RAID o dużej wydajności w obsługiwanych systemach operacyjnych. Aby ustawić konfigurację systemu lub określić poziom obsługi funkcji, zobacz sekcję Wymagania systemowe i plik Readme zainstalowany z oprogramowaniem. Możesz też odwiedzić witrynę pomocy technicznej online firmy Intel, aby dowiedzieć się więcej o pełnych wymaganiach systemowych i konfiguracji funkcji RAID w systemie BIOS. ja mam obecnie zainstalowane 11.5.2.1001. osobiście niechce mi się ich testować na http://www.station-drivers.com/ możesz zgłębić wątek ponieważ tam ludzie wrzucają wyniki porównawcze kolejnych edycji sterowników. warto zainstalować. przyśpiesza ona działanie raida oraz ssd które są podpięte pod kontroler intela. a oto treść skopiowana z pliku pomocy: Pakiet oprogramowania obsługującego Technologię pamięci Intel® Rapid udostępnia funkcje SATA i SATA RAID o dużej wydajności w obsługiwanych systemach operacyjnych. Aby ustawić konfigurację systemu lub określić poziom obsługi funkcji, zobacz sekcję Wymagania systemowe i plik Readme zainstalowany z oprogramowaniem. Możesz też odwiedzić witrynę pomocy technicznej online firmy Intel, aby dowiedzieć się więcej o pełnych wymaganiach systemowych i konfiguracji funkcji RAID w systemie BIOS. ja mam obecnie zainstalowane 11.5.2.1001. osobiście niechce mi się ich testować na http://www.station-drivers.com/ możesz zgłębić wątek ponieważ tam ludzie wrzucają wyniki porównawcze kolejnych edycji sterowników. wersję sterowników rapid storage musisz dopasować do wersji orom ride zainstalowanego w płycie głownej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 (edytowane) Czymże Samsung przebija Vertexa w takim razie? Poza tym problemem z zajętym miejscem/spadkiem wydajności. To mało ? Jeszcze pewnością firmware i zmian w firmware. Wyszło jedno i wszystko chodzi cacy, tak że nie ma potrzeby wydawać nowego. Nigdy nic nie wiadomo co strzeli OCZ do łba i jakie ficzery wprowadzą w nowym firmware i ile tego wyjdzie. Przeprowadzają beta testy na użytkownikach końcowych. Ostatecznie w końcu pewnie dojdą za jakiś czas do ustabilizowanej wersji ale wtedy wyjdzie już coś lepszego. http://www.purepc.pl...d_sierpien_2012 Ten artykuł czytałeś ? Edytowane 1 Września 2012 przez successfully Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Do 500zł polecany jest Vertex. W morele.net Samsung jest droższy. Jeśli miałbym wybierać to który z tych wziać? http://www.morele.net/search/ffinder/0/1/0/?q=samsung+830+128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Wersja laptopowa jest najtańsza więc na pewno nie ma sensu brać golasa (swoją drogą mega dziwne ustawienie cen). A jak koniecznie musisz mieć wersje desktopową z ciach!łami do montażu to widać cena znacznie wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 A w redcoonie samsung 128GB jest za 429 zł http://www.redcoon.pl/B369286-Samsung-830-Series-SSD-128GB-Basic_SSD-do-25 Potrzebuję SSDeka do laptopa, 128Gb trochę za mało. Intel 330 ze swoimi 180GB byłby w sam raz mi. Ma ktoś? Ciekawy jestem opinii użytkownika, testy sobie poczytałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Muszę o tym pomyśleć. Samsung to dodatkowa stówka, około. I tak budżet przekraczam już o 200zł. W razie czego - mam nadzieję, że OCZ nie wykpi sprawy i postara się przy następnych wydaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Z tego co widze ten vertex jest caliem godny uwagi. w wielu testach jest wysoko, nawet wuprzedza cruciala i samsunga. no i ma srubki i szyne w zestawie ;d http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_ocz_vertex_4_128_gb_i_256_gb_nowy_firmware_daje_kopa?page=0,7 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 sama różnica wydajności pomiędzy SSD to chyba jeden z najmniej istotnych aspektów dla przeciętnego usera :> Ważniejsze jest raczej bezpieczeństwo samych danych, niska problematyczność obsługi etc. Coby się nie martwić za każdym razem czy system ruszy albo robić "format" co tydzień zmieniając firmware ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Tyle samo jest zadowolonych co zniesmaczoncyh konstrukcja vertexa 4.. Chcociaz duza czesc tych zniesmaczonych to posiadacze poprzednikow, ktorzy z gory skreslaja V4.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 wroner jeśli dysk spełnia twoje wymagania ma potrzebne podzespoły i jest wśród polecanych na purepc to jaki problem, po prostu kup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Pozbyłem się talerzowca, a co mi tam, 119GB to mnóstwo miejsca :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 (edytowane) sama różnica wydajności pomiędzy SSD to chyba jeden z najmniej istotnych aspektów dla przeciętnego usera Ważniejsze jest raczej bezpieczeństwo samych danych, niska problematyczność obsługi etc. Podobno testem który najbardziej realnie oddaje wydajność w środowisku Windows 7 i z wykorzystaniem najnowszych aplikacji jest PC Mark 7 - jak wynika z wykresu różnice w rzeczywistości faktycznie nie są duże. Tutaj z rozbiciem na poszczególne testy: http://www.benchmark...rona/17496.html Natomiast istotne jest też zachowanie dysków przy różnym poziomie zapełnienia i tutaj Samsung 830 wypada lepiej od Cruciala M4 choć różnice też nie są duże. http://www.tweaktown...ew/index10.html Trochę innych wyników - raz Crucial, raz, Samsung, raz Vertex na prowadzeniu. http://xxlab.pl/art49914-5.html Edytowane 2 Września 2012 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Swietne testy, utwierdzja mnie w przekonaniu by brac tego V4 w proline za 430zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Dzisiaj chwilę siedziałem na kompie kolegi: i7-3770K, GTX 670 i... dysk talerzowy. Wolę swojego 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 a jeszcze jedno pytanie, oplaca sie brac takiego vertexa 4 skoro moje mobo nie obsluguje sata 3? Czy te ciecie wydajnosci nie bedzie na tyle duzo, ze np bardziej bedzie sie oplacalo kupic np kimgstona ssd now? Zawsze to jakies 100zl w kieszeni.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Q: Nie posiadam Sata 3, jaki dysk powinienem kupić, taki z Sata 2 czy może na pcie? A: To zupełnie bez znaczenia, dobry dysk jest wydajny zarówno w Sata 2 jak i Sata 3. Najważniejsze operacje z punktu widzenia systemu i większości aplikacji odbywają się w zakresie grubo poniżej Sata 2 nie mówiąc już o Sata 3. Jedyny wyjątek to przenoszenie dużych pików między SSD lub wewnątrz partycji na SSD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 No to chyba twoje wątpliwości zostały całkowicie rozwiane nic tylko kupować. Testy robić i wyniki wrzucać jak działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2012 Nie wiem (bo vertexa 4 nie miałem) czy różnica w porównaniu do Kingstona jest tak odczuwalna, żeby płacić za vertexa 50% więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...