Gregu Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 http://imageshack.us/a/img221/4430/atac300ctfddac201209202.png wynik na RST wersja 12 poprzednie, na ms czy na 11.5 i 11.6 pokazywały 596 dla ms/~600 dysk zapełniony w ~80%, kupiony luty 2011 w amazonie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Pytanko, czy offset 2048(512bajtów na sektor) jest prawidłowy dla m4 64 GB? Trochę o tym czytałem, ale nie do końca ogarniam i wolałbym się upewnić. Zwłaszcza, że sam nic nie zmieniałem, a poprzednio instalator win 7 sam ustawił na 1024. Czy to nie firmware odpowiada za domyślne alignment? Nie ma offsetu dla m4 tylko dla wszystkich SSD. Każdy dający się podzielić przez 64 jest ok. Firmware nie ma nic do partycji tylko system/instalator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaper Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 Na www.overclockers.co.uk pokazał się nowy dysk Crucical v4 256GB sata 2 w cenie 99.95 gbp (ok 520 zł). Cena jak za tą pojemność jest bardzo atrakcyjna, planowałem wcześniej kupić samsunga 830 128GB ale w tej cenie mogę mieć 2 razy większy dysk. Moja płyta gigabyte p55 ud2 obsługuje tylko sata 2 więc i tak bym nie wykorzystał potencjału samsunga a za nim zmienię płytę to minie jeszcze parę lat. Co sądzicie o tym dysku? Komputer używam do www, lightroom, sporadycznie gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 Na www.overclockers.co.uk pokazał się nowy dysk Crucical v4 256GB sata 2 w cenie 99.95 gbp (ok 520 zł). Cena jak za tą pojemność jest bardzo atrakcyjna, planowałem wcześniej kupić samsunga 830 128GB ale w tej cenie mogę mieć 2 razy większy dysk. Moja płyta gigabyte p55 ud2 obsługuje tylko sata 2 więc i tak bym nie wykorzystał potencjału samsunga a za nim zmienię płytę to minie jeszcze parę lat. Co sądzicie o tym dysku? Komputer używam do www, lightroom, sporadycznie gry. brać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Samsung Unveils PM-840 SSD Series Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Ha nowy Samsung. Fajnie by było jakby staniało 830 512GB wreszcie bym się pozbył HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Samsung Releases TLC NAND Based 840 SSD Samsung SSD 840 Pro (256GB) Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) 840pro wypada calkiem nieźle - będzie kolejna przesiadka ;) H1X/P7320 & Tapatalk 2 Edytowane 24 Września 2012 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Kolejny test 840 Pro http://www.techspot.com/review/578-samsung-840-pro-ssd/ Ciekawe jak cenowo będą wypadać zwykłe 840 128GB bo już miałem 830 brać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Z jednej strony świetna wydajność, z drugiej TLC i 21 nm i wyższa cena ;/ Trzeba poczekać na kolejne generacje dysków konkurencji w rozwój wydarzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 No nieźle. A ja w piątek 830 zamówiłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Krzywdy sobie na pewno nie zrobiłeś, co najwyżej mały niedosyt że to już starszy model Z jednej strony świetna wydajność, z drugiej TLC i 21 nm i wyższa cena ;/Wyższa cena tylko wersji Pro. Zwykły powinien być w okolicach ceny 830. Trzeba poczekać na testy wersji nie pro (czy nie ma słabych stron) i będzie wiadomo czy warto polować zamiast na 830. Ogólnie rzecz ujmując Samsung zrobił mega postęp w IOPS i to wyraźnie widać po testach. Podoba mi się taki krok do przodu. Byle ceny nie świrowały jak np Corsair Performance Pro... http://www.tomshardware.com/reviews/840-pro-ssd-toggle-mode-2,3302.html Edytowane 24 Września 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 A co możecie polecić w okolicach 200zł (i to najchętniej niższych okolicach)? 32GB styknie, myślałem na Crucial V4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Kingston V200 64GB poniżej 200zł kosztuje. Albo 30GB Corsair Nova 2. Ten Crucial V4 w porównaniu większych pojemności wypada blado do konkurencji. Np jest sporo słabszy od Agility 4 więc można podejrzewać że najmniejsza wersja będzie jeszcze bardziej kulawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Rynek dysków SSD ostatnimi czasy spuchł do granic możliwości, głównie ze względu na pojawienie się rzeszy nowych producentów, którzy dostrzegli w nośnikach półprzewodnikowych potencjalny zarobek. Coraz więcej firm pała chęcią uszczknięcia kawałka z tego jakże dochodowego tortu, jednak wraz z przybywaniem kolejnych graczy, nieubłaganie rośnie także konkurencja. Sposobów na pokonanie rywali jest kilka - niska cena, wyśrubowane parametry, dłuższy okres gwarancji, bogate wyposażenie albo wszystkiego po trochu. Wybór jest przeogromny, zaś między dyskami SSD bazującymi na kontrolerze SandForce 2281 różnice są zwykle naprawdę niewielkie. Na tle dziesiątek takich nośników półprzewodnikowych wyróżnia się ADATA, która oferuje urządzenia o niestandardowej jak na zastosowanie SF 2281 pojemności - 128 GB - podczas gdy reszta może pochwalić się tylko 120 GB. Dyski kuszą także niewygórowana ceną, aczkolwiek czy rzeczywiście warto się nimi bliżej zainteresować? Test SSD ADATA XPG SX900 i ADATA Premier Pro SP900 128 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 E tam kaszaloty...kiedy testujecie Samsunga 840? :D btw Miło że w platformie testowej pojawił się dysk nie na SF, przyda sie w wielu przypadkach zapewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Jest nowy firmware do m4: http://forum.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/Crucial-m4-firmware-010G-is-now-available/td-p/107936 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Jest nowy firmware do m4: http://forum.crucial...ble/td-p/107936 Aktualizacja przebiegła bez problemu. Poszło z pod windowsa, a uaktualniałem z wersji 0309. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CleaneR Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Prosze zwrocic uwage, ze to uaktualnienie nie jest dla plyt z biosem UEFI. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 właśnie miałem o to pytać (uefi i m4). czyli lepiej nie ryzykować i tego nie wgrywać?? centy ty masz płytę z uefi i Ci działa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Z tego co wyczytałem na forum z UEFI ASRocka ludzie nie mieli problemów. Generalnie z [gluteus maximus] taki firmware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 (edytowane) ok dzięki. na razie się może wstrzymam bo jak mam potem czekać na jakąś poprawę i wrócić z systemem na HDD to chyba bym się pociął... Edytowane 27 Września 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Samsung SSD 840: Preliminary Benchmarks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CleaneR Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Na forum cruciala wyczytalem ze po czesci uaktualnien pod UEFI plyty przestaly znajdowac dysk ssd, po zmianie na poprzedni firmware problemy znikly. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Jak najbardziej płyta z UEFI, M4 działa bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Samsung 830 128GB, Laptop Dell Inspiron 1764, chipset HM55, SATA 2: Czy czas dostępu nie jest zbyt długi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Bardziej zastanawiające są bardzo słabe wyniki dla 4k. A jeśli chodzi o czas dostępu to na desktopach ludzie osiągają znacznie lepsze wyniki. Mogą wyjść różne wyniki bo na czas dostępu ma wpływ dużo różnych czynników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Samsung 830 128GB, Laptop Dell Inspiron 1764, chipset HM55, SATA 2: OBRAZEK Czy czas dostępu nie jest zbyt długi? W zarządzaniu energią (w systemie) dla procesora ustaw 100% także w idle, na czas testu. Ale ja bym sie tym tak zbytnio nie przejmował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 WTF 394mbps 4k-64thrd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 W zarządzaniu energią (w systemie) dla procesora ustaw 100% także w idle, na czas testu. W zasadzie to nic nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...