Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na czym stawiany? Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem - OS jest zainstalowany na innym dysku, partycja jest wyrównana, a kontroler działa w trybie AHCI. Test zrobiłem na czystym dysku (swoją drogą podpiętego do kontrolera intela, nie marvella).

post-195644-0-42688800-1352713758_thumb.png

A, sterownik najświeższy - 11.6.0.1030. W zasadzie nie sprawdzałem innych (za wyjątkiem dostarczanego z systemem).

Edytowane przez Auguste Rodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też robiłem testy na P67 tyle że od Asusa (P8P67pro).

Załóż partycje na nim jeszcze raz. Oczywiście pod zarządzaniem dyskami w win 7, formatowanie szybkie, domyślna wielkość alokacji.

BTW dlaczego nazywasz go budżetowym? W żadnym wypadku taki nie jest!

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Miesiąc temu nabyłem Samsunga 830 128GB.

Komputer pracuje dziennie ok.10-12 godz.

Smart w Aidzie64 pokazuje czas pracy dysku 350 godz.. i zapis ok. 650GB

Komputer pracuje głównie jako przeglądarka stron internetowych.

Nie przerzucam dużych plików.

Na dysku zajęte jest ok. 35GB.

Indeksowanie, defragmentacja, super fetch wyłączone (zgodnie z zaleceniem Samsung Magician)

Skąd się biorą zapisy na poziomie 20GB dziennie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auguste Rodin:

Widzę ew różnicę w zapisie 4K, i poszukiwania wyników dały dwa podstawowe wyniki - takie jak Twój, ok 46, i większy ok 66. Co wskazuje albo na różny firmware, ew może coś z domyślną wielkością alokacji(?), bo w różną budowę dysków to raczej .... choć różne komponenty w dyskach też mogłyby wpływać- oczywiście wtedy byłby do nich (dysków)różny firmware...

A tak w sumie- o co kaman? Okolice 800pkt w ASSSD to ładny wynik jak za 160GB w cenie 400zł.

Wiem że ciekawość zżera :). Tak a'propos zrób test COPY i porównaj sobie do tej Twojej chińskiej strony- może się okazać że Twoje wyniki nie są wcale gorsze, a to właśnie test symulujący praktyczną wydajność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Miesiąc temu nabyłem Samsunga 830 128GB.

Komputer pracuje dziennie ok.10-12 godz.

Smart w Aidzie64 pokazuje czas pracy dysku 350 godz.. i zapis ok. 650GB

Komputer pracuje głównie jako przeglądarka stron internetowych.

Nie przerzucam dużych plików.

Na dysku zajęte jest ok. 35GB.

Indeksowanie, defragmentacja, super fetch wyłączone (zgodnie z zaleceniem Samsung Magician)

Skąd się biorą zapisy na poziomie 20GB dziennie???

Ile masz ramu i jak duży ustawiony plik wymiany? Rzeczywiście sporo tych danych "znikąd".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kysiol

Mam podobnie, dysk od początku września, zapis 550GB. Normalnie działam, nie boje sie przerzucać dużych plików. Zajętość 95GB (wolne 25). Jedyne co zrobiłem to odpaliłem Samsungowego Magika.

Zawsze mam pełno zakładek w Chromie włączonych, może przez to ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kuebk

Sam się dziwię, że wcześniej o tym nie pomyślałem.

Znalazłem jeden program, wgrany cichcem przez syna, który generował niezły ruch na dysku mimo iż wcale nie był uruchomiony. O szczegóły nie pytajcie..Dołączona grafika wywaliłem go z kompa i wygląda na to że jest lepiej. Sporo ruchu generuje jeszcze internet security ale na to to raczej już nic nie poradzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uTorrenta znalazłeś ? Dołączona grafika

na IS poradzisz - wywal to i zainstaluj MSE + firewall Sygate.

1. wracając do tematu, 840 to 2bpc NAND a 840pro 3bpc NAND. czy ktoś mógłby dokładniej wyjaśnić? W recenzji na purepc.pl jest napisane, że to niby zwiększa wydajność ale mi coś to nie pasuje. Z tego co wyczytałem, to ma to dawać większa pojemność na tej samej wielkości kawałku czipa.

2. czemu Samsung 830 64GB kosztuje 325 zł a 128GB 385 zł ??

http://allegro.pl/samsung-dysk-ssd-128gb-seria-830-mz-7pc128b-ww-i2757109868.html

http://allegro.pl/listing.php/search?string=samsung+830+64GB&category=2&sg=0&order=p&change_view=1

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wracając do tematu, 840 to 2bpc NAND a 840pro 3bpc NAND. czy ktoś mógłby dokładniej wyjaśnić? W recenzji na purepc.pl jest napisane, że to niby zwiększa wydajność ale mi coś to nie pasuje. Z tego co wyczytałem, to ma to dawać większa pojemność na tej samej wielkości kawałku czipa.

2. czemu Samsung 830 64GB kosztuje 325 zł a 128GB 385 zł ??

http://allegro.pl/sa...2757109868.html

http://allegro.pl/li...p&change_view=1

Pomieszałeś fakty. 3 bity na komórke zmniejszają wręcz wydajność a jedynie koszt uzyskania większej pojemności jest niższy. Tańsze dyski ale moga być wolniejsze.

A tu dokładnie opisane co i jak http://www.anandtech.com/show/6337/samsung-ssd-840-250gb-review/2

64GB sa już od 269zł

A czemu tyle kosztują? Tzn? Chodzi Ci o zbliżona cenę obu wersji?

W końcu obudowa i kontroler + cache są takie same. Zmienia się tylko ilośc pamięci NAND więc koszt mniejszej pojemności nie może być dwa razy niższy. Ogólnie 64 i mniejsze dyski sa najmniej opłacalne w produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jestem w posiadaniu dwóch dysków, 13 miesięcznego Cruciala M4 i nowego Plextora M5S, każdy 64GB. Nie wiem, który dysk podpiąć do którego komputera, głównie ze względu na stare mostki płyt głównych. Dlatego mam takie pytanie: czy różnica pomiędzy tymi ssd będzie odczuwalna na SB710 i czy warto wymienić płytę drugiego komputera z ICH7 biorąc pod uwagę, że będzie służył jedynie do przeglądania internetu, ew. czasem jakaś praca w ms office itp.? Czytałem FAQ, ale nie znalazłem tam jednoznacznej odpowiedzi jak bardzo te mostki ograniczają dysk i czy tylko w benchmarkach, które nie bardzo mnie interesują. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ww prac spisze się równie dobrze to co masz już teraz. Zmiana na nowszą płytę nie da odczuwalnego wzrostu tylko ze względu na mostek.

Chyba że za tym przyjdzie nowszy wydajniejszy procesor który też podniesie komfort pracy. Ale to już zupełnie inna kwestia. I nie do przeglądania Internetu czy office, sens byłby gdybyś robił jakieś bardziej wymagające rzeczy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czyli tacie dam Plextora, ma dłuższą gwarancję, różnicy nie odczuje. A sobie zostawię Cruciala do czasu zmiany platformy i kupię coś z większa pojemnością,

na początku mi się wydawało, że 64GB wystarczy, ale ps, 3ds, wszystko trochę waży. Serdecznie dziękuję, rozwiałeś moje wątpliwości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Nośniki półprzewodnikowe ostatnimi czasy wyraźnie zyskały na popularności, co zawdzięczamy głównie spadającym cenom, dlatego nawet w komputerze za 2000-2500 złotych można spokojnie uwzględnić SSD o pojemności 60 albo 120 GB. Większość użytkowników wybiera dysk z przeznaczeniem na instalację systemu operacyjnego, najpotrzebniejszych programów oraz kilku ulubionych gier. Jako magazyny plików takie urządzenia na razie funkcjonują sporadycznie, gdyż jest to kompletnie nieopłacalny interes. Z drugiej strony, zapełnienie 120 GB nośnika w 90% okazuje się zadziwiająco proste... I tutaj rodzi się intrygujące pytanie: czy i jak bardzo negatywnie na wydajność naszego dysku wpływa taka sytuacja? SSD testujemy na łamach PurePC regularnie, aczkolwiek dzisiaj postanowiliśmy ocenić nośniki właśnie od tej strony. Wypełniając SSD danymi kolejno w 30, 60 oraz 90% i dopiero wtedy wykonując pomiary, sprawdziliśmy czy nowoczesne nośniki faktycznie zwalniają. Testy wykonaliśmy na sześciu popularnych urządzeniach: OCZ Vertex 4, Samsung SSD 830, Corsair Perfromace Pro, Crucial M4, OCZ Agility 3 i SanDisk Extreme - wszystkie w rozmiarze 120-128 GB.

Czy dysk SSD zwalnia po zapełnieniu? Test obciążeniowy

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobom, które kupują OCZ Petrol 128 GB radzę od razu uaktualić Firmware do v3.15 za pomocą prostego narzedzia ze strony OCZ.

U mnie dysk z Firmware "1413" (cokolwiek to oznacza) pochodził 2-3 miesiące, po czym BIOS zaczął mieć problemy z jego znajdowaniem :( Uaktualnianie wymazało wszystkie dane z HDD już nie mówiąć o "cudach wiankach" jakie trzeba było przed tym uaktualnieniem przeprowadzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek z tego testu jest taki, że jeśli ma to być dysk do desktopa to świetnie sprawdzi się 830, bardzo mocno prezentuje się też Neutron GTX, a najlepszy byłby (brak go w teście) 840 Pro. Największą zaletą testowanej 840 jest niski pobór enegii (dobry do laptopa). Ponadto gdy ktoś zdecyduje się na zakup wersji 120GB to zapis poleci o połowę i będzie znacznie niższy od pierwszego Samsunga serii 470 (130MB/s vs 220MB/s) nie wspominając o 830 128GB z zapisem na poziomie 320MB/s. Naturalnie w pewnych zastosowaniach jak dysk systemowy będzie to miało drugorzędne znaczenie.

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liteon E200

Są dwie wersje tego dysku. Recenzja dysku: http://www.frazpc.pl/b/301086

Dane producenta:

E200-080 (80GB)

• Capacity: 80 GB
  • Seq. Read (SATA 6Gb/s): 500 MB/s
  • Seq. Write (SATA 6Gb/s): 120MB/s
  • Ran. Read Speed (IOPS 4K): 66,000
  • Ran. Write Speed (IOPS 4K): 32,000
E200-160 (160GB)
  • Capacity: 160 GB
  • Seq. Read (SATA 6Gb/s): 510 MB/s
  • Seq. Write (SATA 6Gb/s): 240 MB/s
  • Ran. Read Speed (IOPS 4K): 73,000
  • Ran. Write Speed (IOPS 4K): 62,000
Dla obydwóch:
  • Interface: Serial ATA 6Gb/s (SATA III) compatible with SATA 3Gb/s (SATA II) and SATA 1.5G/s (SATA I)
  • Shock Resistance: 1500G,0.5ms
  • Operating Temperature ( °C ): 0°C~70°C
  • Dimensions (W x L x H): 69.85mm × 100mm × 9.5mm
  • MTBF: 1,500,000 hours
  • Weight: 75g
  • Operation System: Microsoft® OS/ Linux OS/ Mac OS
  • File Formats: FAT 16/32, NTFS, Ext2/Ext3
  • Warranty: 3-year Warranty
  • Box Contents: 2.5" SSD E200 series, Quick Installation Guide, 3.5" Bracket
W komplecie dostajemy dysk 2,5", ramkę do montażu w zatoce 3.5", śrubki do montażu dysku oraz do montażu ramki 3.5" (8szt.).

Aktualizacja firmware w Liteon E200

Na naklejce z tyłu pudełka podana jest wersja Firmware np. F/W: VE81. Można też ją odczytać w szczegółach urządzenia w "Menedżer Urządzeń". (właściwości Liteon E200 ATA > Szczegóły > Identyfikator sprzętu: i ttuaj na końcu będzie podana wersja w formacie VEXX dla wersji 80GB i VFXX dla 160GB, gdzie XX to cyfry)

Aktualną wersję firmware znajdziecie na stronie Lite-On SSD:

http://www.liteonssd.../root/e200.html

lub:

http://www.liteonssd...0-firmware.html

Aktualziacja udostępniania jest w formie obrazu ISO bootowalnej płyty z isolinux. Osoby, które maja napęd po prostu wypalają płytę i bootują z tej wypalonejk płyty komputer.

Update firmware Liteon E200 from USB Dongle

Instrukcja dla osób, które chcą zaktualizować firmware z pamięci USB.

I wersja

• Sformatuj pamięć USB z systemem plików FAT32
  • Wgraj na czysta pamięć SYSLINUX-a za pomocą komendy uruchomionej jako administrator:

syslinux.exe -ma F:
    Gdzie F: to litera twojego sformatowanego USB. Jeżeli zrobisz to poprawnie na pamięci pojawi się plik ldlinux.sys. Skopiuj także plik grub.exe do głównego folderu pamieci USB.
  • Otwórz obraz ISO z firmware i przejdź do folderu /isolinux/, skopiuj całą jego zawartość do głównego folderu pamięci USB i zmień nazwę pliku isolinux.cfg na -> syslinux.cfg
  • Zbootuj komputer z pamięci USB i gdy pojawi się znak zachęty po napisie boot: wciśnij enter. Uruchomi się aktualizacja firmware, czekaj aż się skończy.
II Wersja

Dla wygodnych lub tych, którzy nie zrozumieli instrukcji wyżej prosty skrypt, który skopiuje odpowiednie pliki i wgra syslinuxa na pamięć USB: http://www.mediafire...db8p8p8985dpo7h

• Sformatuj pamięć z systemem plików FAT32

• Wypakuj pliki RunMe.bat, grub.exe, syslinux.exe do dowolnego folderu

• Z obrazu ISO z firmware, z podfolderu /isolinux/ wypakuj wszystkie pliki do tego samego folderu (bootmsg.txt btdsk.img f1_help.txt f2_licen.txt f_about.txt isolinux.bin isolinux.cfg memdisk)

• Kliknij prawym przyciskiem myszy na RunMe.bat i wybierz Uruchom jako administrator

• Podaj literę pamieci USB np. F:

• Pliki zostaną skopiowane i syslinux zostanie zainstalowany na podanym dysku, nazwa pliku isolinux.cfg zostanie automatycznie zmieniona na syslinux.cfg

• Zbootuj komputer z pamięci USB i gdy pojawi się znak zachęty po napisie boot: wciśnij enter. Uruchomi się aktualizacja firmware, czekaj aż się skończy.
Jeżeli będą wam wyskakiwały błędu typu:

abnormal: call phy_reset to retryabnormal: PxSSTS_DET_DEV bits is not set
to zmieńcie w BIOS-ie tryb SATA z AHCII na -> IDE na czas aktualizacji firmware. Powinno pomóc i umożliwić aktualizację. Edytowane przez tosik
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tosik

O, mój wątek na frazie Dołączona grafika

Zaktualizowałem firmware do VF82, choć według change loga zmiany w nim polegały na usprawnieniu procesu aktualizacji oraz zwiększeniu kompatybilności ze sprzętem od lenovo. Jestem leniwy - wolę proste rozwiązania. Uruchomiłem program UNetbootin, wybrałem iso z firmware, klinąłem OK i miałem bootowalnego pena usb.

Partycję założyłem na nowo tak, jak radziłeś, @rafa - zarówno na "domyślnej wielkości alokacji", jak i ręcznie ustawionej 4096 B. Niestety wyniki zapisu 4k nie uległy poprawie. Trudno, nie będę się z tym dalej męczył.

Przy okazji sprawdziłem działanie kontrolera sata3 marvella. Wyniki były do przywidzenia:

post-195644-0-67185300-1353155438_thumb.png post-195644-0-52124300-1353155831_thumb.png

(kontroler marvella) (oraz ICH10R intela)

@Gerlath

Jest tak, jak piszesz - chodzi o ciekawość, bo w codziennym zastosowaniu nie widzę różnicy między vertexem4, kingstonem v+200, a tym liteonem.

Zrobiłem test copy i... wyniki są nawet lepsze:

post-195644-0-79052700-1353155466_thumb.png post-195644-0-24676900-1353155517_thumb.png

(moje wyniki) (oraz te z 'chińskiej' recenzji)

Dzięki za wskazówki.

edit: zmniejszyłem obrazki

Edytowane przez Auguste Rodin
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi